اقتصاد24 - فرهاد دژپسند در نشست خبری با خبرنگاران، اظهار داشت:تا به امروز برای پرداخت وجوه اوراق حتی یک ساعت هم تاخیر نداشته ایم و به هنگام تامینمالی اوراق صورت گرفته است.
دژپسند گفت: در ابتدای انقلاب سهم نفت در بودجه بشدت بالا بود، اما با تحمیل جنگ به کشور فرصت طلایی تحقق هدف نظام دچار خدشه شد، چون جنگ طولانی و گسترده بود و در شرایطی که نظام استقرار کامل پیدا نکرده بود، برنامههای رهایی بودجه عمومی از نفت اجرایی نشد.
وی افزود: پس از تکانه سنگین سال ۶۴ که بیش از ۵۰ درصد بودجه از طریق استقراض از نظام بانکی صورت گرفت. اما بعد از جنگ در سال ۷۵ مقاممعظم رهبری اقتصاد بدون نفت ابلاغ شد، اما بعدها مسیر آن طی شد تا این که در چند سال اخیر با شدت بیشتری ادامه یافت.
دژپسند تصریح کرد: اگر بخواهیم نفت از بودجه خارج شود باید درآمدهای جایگزین داشته باشیم که درآمدهای مالیاتی بخصوص مالیاتهای مستقیم اهمیت ویژه پیدا میکند.
وزیر اقتصاد افزود: امروز درآمدهای مالیاتی توانست بخش بزرگی از درامدهای نفتی را برای دولت محقق کند که در شرایط فعلی یک دستاورد بزرگی را شکل داده و دولت تا امروز حتی یک ریال از سیستم بانکی برای تامینمالی بودجه عمومی استقراض نکرده است.
وی اعلام کرد: البته سایه سنگین نفت در اقتصاد هم وجود دارد. افزایش صادرات غیرنفتی به یک هدف تبدیل شد. در ۱۰ ماهه اول سال ۹۸ نسبت به سال گذشته صادرات غیرنفتی حدود ۳ درصد از نظر ارزش کاهش و وزنی ۲۰ درصد افزایش داشته است.
وزیر اقتصاد گفت: اصلاح ارزش پایه صادراتی عامل کاهش ۳ درصدی ارزش صادرات غیر نفتی بوده و ما بخاطر کمک به صادرکنندگان ارزش پایه را کاهش دادیم. به عبارتی دیگر عملیات را یکسان کنیم ما ۷ درصد رشد مثبت ارزشی باید محاسبه کنیم، اما همان ۳ درصد کاهش با روشهای جدید را لحاظ میکنیم.
دژپسند تصریح کرد: راه دیگر سرمایه گذاری خارجی است که باید از شیوههای متنوع آنها را به اقتصاد ایران تزریق کنیم.
وزیر اقتصاد افزود: اخرین آمار سرمایه گذاری خارجی ثبت شده نشان میدهد ۵۰ درصد (۴.۵ میلیارد دلار) سرمایه گذاری خارجی نسبت به سال گذشته در ایران رشد داشته است.
وی اعلام کرد: بانکها ۷۰۰ هزار میلیارد تومان پارسال تسهیلات ارائه کرده اند و در ۸ ماه اول سال جاری نیز تمرکز برای سرمایه در گردش بوده است بانکها درک کرده اند که اگر سرمایه در گردش افزایش پیدا کند میتواند ثمرات بهینهای داشته باشد.
وزیر اقتصاد گفت: برنامه واگذاری دارایی بانکها و مولد سازی را در دستور کار قرار داده ایم و یکی از محورها تامینمنابع بانکها هستند و بحث اصلاح ساختار بانکها را هم داریم و برای ۱۳ بانک به اجرا در امده است. در کنار آن رفع ناترازی ها، کاهش بدهی دولت و حاکمیت شرکتی را هم دنبال میکنیم.
دژپسند تصریح کرد: دیر یا زود باید از بانک پایه بودن اقتصاد خارج شویم و سهم بازار سرمایه را افزایش دهیم.
وزیر اقتصاد افزود: گردش نقدینگی در بورس باعث شده تا نقدینگی به صورت مناسب در اقتصاد به گردش بیفتد و افزایش عمق بازار سرمایه به جذب منابع کمک کرده است.
وی اعلام کرد: ضمن عدم مداخله در بورس، بازار بورس به خوبی مدیریت شد که بهترین نمونه آن بعد از شهادت سردار سلیمانی بود که ریزش بورس با تلاش مستمر مدیران بورس کنترل شد.
وزیر اقتصاد گفت: شرکتهای زیادی در مسیر پذیرش در بورس هستند و هیات پذیرش در هفته ۲ جلسه میگذارد تا ورود شرکتها تسهیل شود. البته ورود شرکتها به بورس ملاحظاتی دارد که باید رعایت شود.
دژپسند تصریح کرد: خصوصی سازی باید شفاف و بدون دغدغه صورت بگیرد و بازار سرمایه بهترین فضا را برای واگذاریها مهیا کرده است. ما در بورس دنبال این هستیم که نقش تحرک بخش خصوصی را ایفا کند.
وزیر اقتصاد افزود: روشهایی تهیه کردیم که با تصویب لایحه بودجه مقیاس مردمی کردن واگذاریها برای مردم عمیقتر شود تا تامین مالی دولت صحیح و هدفمند شود.
دژپسند گفت: مولد سازی داراییهای دولت فراتر از فروش و واگذاریها است و آیین نامههای تکمیلی در حال تصویب است. همه داراییهای دولت نمیتواند وارد پروسه مولدسازی شود.
وی در ادامه گفت: اقتصاد فقط مشکل تامین مالی نیست و انضباط مالی هم باید لحاظ شود. فضای کسب و کار و بهبود آن میتواند گام تعیین کننده تحرک اقتصادی داشته باشد.
دژپسند گفت: فساد زدایی هم بسیار قابل اهمیت است. احساس فساد با ادراک فساد فرق دارد و در دستور کار است و بشدت در حال مهار آن هستیم و سامانهای در دست طراحی است.
وی تصریح کرد: راه حل فساد فقط بگیر و ببند نیست. محیط باید شیشهای شود و اقتصاد دیجیتال و هوشمند به شیشهای شدن کمک میکنند.
دژپسند گفت: بانک ها، بورس، گمرک، سازمان مالیاتی و ... بشدت به دنبال اقتصاد دیجیتال هستند تا به شفاف شدن بیشتر منجر شود.
وزیر اقتصاد اعلام کرد: بر اساس برنامههای تعیین شده در پایان سال ۹۹ بورس هوشمند ایران در منطقه منا به یک الگو تبدیل میشود.
دژپسند درباره وضعیت آمار نرخ بیکاری نیز گفت: آمارها نشانمی دهد نرخ بیکاری در کشور متعادل شده و در برخی از استانها حتی کاهش زیادی داشته است به طوری که در خراسان رضوی نرخ بیکاری به حدود ۶ درصد رسیده و نرخ بیکاری روستایی به نرخ بسیار پایینی رسیده که این یک پیام معنادار را نشان میدهد.