تاریخ انتشار: ۰۹:۱۶ - ۲۳ اسفند ۱۳۹۸

راز شیوع کرونا از چین چه بود؟

در ابتدای شیوع کرونا در ووهان، مسولان چینی توسط شهردار ووهان این اطمینان را یافتند که این بیماری به خوبی در چند هفته کنترل می‌شود. این اتفاق باعث شد چین چند هفته از عمومی کردن بیماری و اعلان آن در رسانه‌ها اجتناب کند.
راز شیوع کرونا از چین چه بود؟
اقتصاد۲۴- تنها چند سال از قرن ۲۰ گذشته بود که بشر فهمید امیدی که به آغاز عصرصلح، دوستی و دانش در قرن جدید داشته، وهمی بیش نبوده است. دو جنگ جهانی اول و دوم و کشتار ۵۰ میلیون انسان، نشان داد که بشر فاصله بسیاری تا رسیدن به آرمان خود دارد. این توهم یک بار دیگر پس از فروریختن دیوار برلین ایجاد شد. بشر گمان داشت با قدرت گیری فرهنگ جهانی می‌تواند به آرمان خود که زندگی همراه صلح و دوستی است برسد. اما اتفاقات اخیر بار دیگر به ما نشان داد که این همه سرابی بیش نیست.


ویروس سیاست؛ دست در دست کرونا


شاید بی‌راه نباشد اگر کرونای اصلی را سیاست بدانیم. کرونا با تمام نحوستی که دارد، به سیاستمداران نشان داد که نمی‌توانند ویروس‌ها را همانند مردم و رسانه‌ها ساکت کنند. ویروس‌ها کاغذ و آمار نیستند که به اختیار آن‌ها بالا و پایین بیایند. می‌آیند، می‌کشند و می‌روند.

هرش شفرین Hersh Shefrin تحلیلگر فوربس این هشدار را به سیاستمداران آمریکایی داد که همانطور که کرونا سیاست را در چین فتیله پیچ کرد، قدرت نابودی آمریکا را هم دارد. شفرین در مقاله خود در وبگاه فوربس از اصطلاحی استفاده می‌کند که می‌تواند گویای وضع فعلی سیاستمداران دنیا باشد: خوش‌بینی مفرط و اعتماد به نفس کاذب.

شفرین مدعی است خوش‌بینی مفرط و اعتماد به نفس کاذب همان چیزی است که سیاستمداران آمریکایی را در بر گرفته و همان جهنمی در انتظار آن‌ها است که بر سر چین فرو آمد. زمانی که ترامپ، کرونا را حقه دموکرات‌ها می‌داند؛ زمانی که هیچ قاعده و نظمی برای اختصاص بودجه جهت درست کردن واکسن کرونا وجود ندارد این امر به اثبات می‌رسد. به خوبی مشخص است که رئیس جمهور و سناتور‌های آمریکایی کرونا را شوخی گرفته اند.

این چیزی است که وبگاه STAT به آن اشاره می‌کند؛ زمانی که ویروس زیکا در حال نابودی بسیاری از خانواده‌ها بود؛ سناتور‌ها و نمایندگان مجلس آن را جدی نگرفتند. بودجه تخصیص یافته به این بیماری خیلی دیر تصویب شد و دولت‌های فدرال مجبور شدند از سهم سرطان، بیماری‌های کلیوی و ایدز کم کنند تا زیکار را مهار کنند. در مورد کرونا این وضع به نحو بدتری در حال پیگیری است. رئیس جمهور آمریکا کوچکترین توجهی به جدی بودن اوضاع ندارد و این وضعیت را خطرناک‌تر از همیشه می‌کند.


نمونه چین در آمریکا نیز تکرار می‌شود


شفرین معتقد است این اعتماد به نفس مفرط دقیقا در بین سیاستمداران چینی هم وجود داشت. در ابتدای شیوع این ویروس در ووهان، مسولان چینی توسط شهردار ووهان این اطمینان را یافتند که این بیماری به خوبی در چند هفته کنترل می‌شود. این اتفاق باعث شد مسئولان چینی چند هفته از عمومی کردن بیماری و اعلان آن در رسانه‌ها اجتناب کنند. نتیجه چه شد؟ کرونا در چین پس از سه ماه کنترل شد؛ البته به قیمت شیوعش در سراسر دنیا.

شفرین معتقد است این اشتباه احتمالا توسط سیاستمداران آمریکایی نیز تکرار شود. آن‌ها نیز آنقدر کرونا را نادیده می‌گیرند تا نهایتا ویروس به قلب آمریکا نفوذ کرده ودیگر برای کنترل آن دیر شده است.


بیماری که همیشه در مواقع بحران گریبان سیاستمداران را گرفته


اما آیا این اتفاق فقط در مورد آمریکا و چین صدق می‌کند؟ به نظر می‌رسد این اصطلاح خوشبینی مفرط و اعتماد به نفس کاذب پاشنه آشیل همه سیاستمداران بوده و هست. زمانی که فاجعه چرنوبیل رخ داد؛ مقامات محلی به گورباچف اطمینان دادند که هیچ خطری شوروی را تهدید نمی‌کند و همه چیز تحت کنترل است. اگر تلاش سازمان‌های مستقل نبود شاید اکنون نه‌تن‌ها شوروی بلکه سراسر کره زمین از حیات خالی شده بود.

اتفاقی که می‌افتد این است: در راس هر نظام سیاسی، افراد یا گروه‌های قرار دارند. بعد از آن‌ها گروه‌های سیاستمدار بعدی قرار داشته و در درجه پایین‌تر نیز مقامات محلی قرار دارند. این مردم و مقامات محلی هستند که با مشکلات مواجه هستند. در حادثه چرنوبیل اولا مدیران مرکز هسته‌ای درگیر بودند. در ماجرای کرونا، در ابتدا پزشکان، پرستاران، مسئولان بهداشتی و شهرداران درگیر بیماری هستند. این مقامات باید مشکلات را به روسای جمهور و روسای قوا که تصمیم گیران ملی هستند برسانند. مشخص است که این افراد از طریق سیاستمداران میانی یعنی وزرا، نمایندگان و معاونین با رئیس جمهور و سران قوا در ارتباط باشند. اتفاقی که می‌افتد این است که این سیاستمداران میانی که اطراف روسای قوا را گرفته اند معمولا سعی در این دارند که حوزه استحفاظی خود را امن نشان دهند و به همین دلیل، از بیان مشکلات به روسای قوا ابا دارند. این چرخه اشتباه و لَنگ نهایتا باعث می‌شود که روسای قوا از مشکلات بی‌خبر مانده و در نتیجه دچار اعتماد به نفس کاذب شوند.


ورود ملی‌گرایی افراطی مشکلات را تشدید کرده


یک حادثه در سطح جهانی، این مشکل را تشدید کرده است. در چند سال اخیر، سیاستمداران ملی گرا، جدایی طلب و مخالف سازمان‌های جهانی به قدرت رسیده اند. راست گرایان افراطی در اروپا، برزیل و به خصوص دونالد ترامپ در آمریکا همگی از جمله این سیاستمداران هستند. از سال ۲۰۱۶ تا کنون سازمان ملل و اتحادیه اروپا به شدت ضعیف شده اند. راست گرا‌ها با سیاست‌های سولیپسیستی خود هر لحظه بیشتر در خود فرو رفته اند. این حادثه بالطبع، باعث نابودی ارتباطات بین المللی شده است. حالا، کمتر سازمان جهانی پیدا می‌شود که مشکلات واقعی را به گوش روسای جمهور کشور‌ها برساند. این روسای جمهور و نخست وزیر‌ها مستقیما از اطرافیان خود و منابع داخلی تغذیه فکری می‌شوند و در نتیجه بیشتر در سراب اعتماد به نفس کاذب و خوش‌بینی افراطی فرو می‌روند.

تمام این شواهد نشان از این دارند که کرونا هر لحظه بیشتر از شکاف سیاسی در داخل کشور‌ها استفاده کرده و خود را به قلب ملت‌ها می‌کشاند. پیام این ویروس بیش از هر چیز این بود: تا دیر نشده یک تکان سیاسی به خود بدهیم.
منبع: خبر فوری
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

خسارات ناشی از آلودگی هوا به ۸ میلیارد دلار در سال می‌رسد!/ سرنوشت ۲۵۰ همت بودجه توسعه زیرساخت‌های کاهش آلودگی چه می‌شود؟

وضعیت هواشناسی امروز

وضعیت آلودگی هوای تهران در۳ آذر۱۴۰۳

همه چیز درباره بانک مرکزی اروپا (ECB)/ نهادی با نقش کلیدی در مدیریت و ثبات اقتصاد اروپا

بیم و امید سهامداران بورس

پیش بینی بورس امروز شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳

عکس/استوری احساسی نانسی عجرم با پرچم لبنان

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

صفحه اول روزنامه‌های ورزشی امروز

صفحه اول روزنامه‌های اقتصادی امروز

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

نظر سید احمد خمینی درباره سید محمد خاتمی

بهترین دلیل برای نوشیدن آب کافی در طول روز

پدر علم اقتصاد ایران کیست؟

این ویتامین سبب کاهش کلسترول می‌شود

۸ عادت میلیاردرهای موفق جهان کدامند؟/ این عادت‌ها می‌تواند به موفقیت‌تان کمک کنند

واکنش دولت به توهین یک فرماندار به خبرنگاران

عکس/ استوری مدافع استقلال برای قلعه نویی

ادعای جدید چهره نزدیک به سعید جلیلی درباره فیلترینگ

پوتین: به آزمایش موشک‌های بالستیک مافوق صوت ادامه خواهیم داد

زاینده‌رود از امشب بازگشایی می شود

روسیه: قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام، هدیه بایدن به ترامپ است

انتقام قتل برادر در هلیلان

پرونده بازگشت عادل فردوسی‌پور به صدا و سیما بسته شد

وضعیت آب و هوای تهران طی روز‌های آینده

تخلیه برخی مدارس اصفهان به‌دلیل فرونشست

عکس/اولین واکنش به دیدار پزشکیان با مولوی عبدالحمید

آیت‌الله سید علی سیستانی کیست؟

افزایش تولید هیچ ارتباطی به حوزه وکالت ندارد/ قانون تسهیل باید از مسیر قانونی خود اصلاح شود

قانون تسهیل لطمات جبران‌ناپذیری بر پیکره نهاد وکالت زد/ حرفه وکالت را باید به جایگاه اصلی خود رساند

عکس/آقای ‎عراقچی، قرار نیست مملکت را نجات بدهید؟

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۳ آ‌ذر ۱۴۰۳/ دو شوک جدید به بازار طلا

پیش بینی بورس فردا شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳

ماسکرانو سرمربی مسی شد

قتل هولناک در پارک قیطریه تهران

کنایه محسن رضایی به اروپایی‌ها بعد از صدور قطعنامه علیه ایران

سید محمود علوی دستیار ویژه رییس‌جمهور کیست؟

ورثه منتظر واریزی سود سهام عدالت باشند

این نقطه آلوده‌ترین جای ایران شد

پیش بینی قیمت دلار فردا ۳ آذر ۱۴۰۳/ سیگنال جدید برای دلار؛ تتر صعودی شد

معنای قطعنامه جدید آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای چیست؟

وزیر خارجه عراق: تهدید‌های آشکاری از سوی رژیم صهیونیستی علیه عراق وجود دارد

اجرای همسان سازیِ ۴۰ درصدی برای همه بازنشستگان از آذرماه

توییت مهم پزشکیان بعد از سفر به سیستان و بلوچستان

پایان زودهنگام رویای بیرانوند و رفقا در تبریز

حمله موشکی حزب‌الله به پایگاه حیفا

ذاکر: افزایش قیمت بنزین سوپر شاید مقدمه‌ای بر بالا رفتن نرخ بنزین باشد

امام جمعه قم: حرمت قم نسبت به شهرهای دیگر چند برابر است

علم الهدی بالاخره پس از ۳ سال دولت رئیسی نگران گرانی ها شد

عکس/ عملکرد پرسپولیس و استقلال در ۱۰ دوره اخیر جام حذفی