اقتصاد۲۴- ناصر زرافشان ، با تایید این خبر اعلام کرد: متاسفانه ایشان صبح امروز در بیمارستان تهران پارس درگذشتند.
وی از شش روز پیش بر اثر ابتلا به ویروس کرونا در بیمارستان تهرانپارس بستری بود و صبح امروز (دوشنبه - ۲۶ اسفندماه) در این بیمارستان درگذشت.
فریبرز رئیسدانا متولد ۱۳۲۷ در تهران، از استادان اقتصاد دانشگاه تهران و عضو کانون نویسندگان ایران بود که تحصیلاتش را در سطح دکتری رشته اقتصاد و علوم سیاسیِ مدرسه اقتصاد لندن گذارنده بود.
وی نویسنده بیش از ۱۵ جلد کتاب درباره مسائل اقتصادی و سیاسی بود که از آن میان میتوان به «آزادی و سوسیالیسم»، «اقتصاد سیاسی توسعه» و «منش روشنفکری» اشاره کرد.
از رییسدانا همچنین ترجمههایی منتشر شده است که کتاب «بربریت واقعاً موجود، ویراسته لئو پانیچ، کالین لیز» از شناختهشدهترین آنهاست.
آخرین گفتگوی فریبرز رئیس دانا با اقتصاد۲۴
فریبرز رئیس دانا، جامعه شناس و اقتصاددانی است که بیشترین دلیل شهرتش صحبت از قربانیان مشکلات و آسیبهای اجتماعی در ایران است؛ گروهی اجتماعی که به سختی میتوان ایرانیانی را در آن جای داد که میتوانند در آنسوی مرزها صاحبخانه شوند.
وی پیشتر در گفتگو با اقتصاد۲۴ درباره چرایی استقبال خرید ملک توسط ایرانیان در خارج از کشور، سخن گفته بود. از دید این جامعه شناس که همواره یکی از منتقدان سرسخت نحوه توزیع ثروت در جامعه طبقاتی ایران بود، خرید خانه در کشورهای همسایه راهی نسبتا قدیمی برای انتقال سرمایه از ایران است؛ او گفت:
اقتصاد نئولیبرال ایران آنقدر ولنگار شده که حتی عرضه نگهداشتن پولی را ندارد که از جیب فرودستان جمع شده است؛ مجریان و قانونگذاران و مشاورانش مدتهاست که در این تله گیر افتاده اند؛ مسیری که آنها در اقتصاد ایران پیموده اند فقط دورنمای قشنگی از عدالت را نشان میدهد، اما عایدی آن چیزی جزء آشوب و سرکوب اجتماعی نبوده است؛ آنها که در پیمودن این مسیر چاوشی خوانی میکردند به وقت مصیبت خاموش و ساکت میشوند و با فرافکنی، دخالت دولت در اقتصاد را مقصر میکنند؛ در این شرایط با اکثریتی مواجه هستیم که حتی نمیتوانند از ظرفیتهای تعاونی برای داشتن سقف بالاسری در داخل کشور استفاده کنند، اما در سوی دیگر اقلیتی هم داریم که به مدد نزدیکی با طبقه قدرت و داشتن رانت از چرخه توزیع ثروت بی نصیب نبوده اند؛ برای آنها که از طریق موسسات مالی دولتی و شبه دولتی و خصوصی کنترل انحصاری اقتصاد کشور را در اختیار دارند دیگر داشتن خانه شخصی در ایران مهم نیست؛ آنها سالهاست با سودای زندگی در ماورا جغرافیای سیاسی ایران، به وسیلهای برای انتقال سرمایه تبدیل شده اند.
از نظر این اقتصاددان هرقدر هم که اجتماع امروز ایران یک جامعه نابرابر طبقاتی، دو قطبی و پرتعارض از اقلیت فرادست و اکثریت فرودست باشد؛ بازهم نمیتوان در تحلیل اقلیت برخوردار برای اعضای این گروه اجتماعی طیف بندی قائل نشد: هرچه باشد در این گروه نیز تقسیم ثروت طبقاتی است؛ گروهی برخوردارترند و برخی دیگر به نسبت از کمتر برخوردارند؛ همین طیف بندی باعث میشود تا راحتتر بتوان صاحبخانههای ایرانی در خارج از کشور را تفکیک کرد؛ تنها معدودی ابرسرمایه داریم که میتوانند به راحتی از عهده تشکیل زندگی در آمریکا و اروپا برآیند؛ مابقی کسانی که این روزها از نظر اقتصادی در زمره افراد توانگر هستند راهی ندارند جز آنکه برای خرید خانه و تشکیل زندگی راهی یکی از کشورهای همسایه ایران شوند؛ اینجا برای خانوادههای آنها بهشتی اجباری است و جای دیگری نیست؛ آنها راهی ندارند مگر اینکه وعدههای بسازبفروشها و آژانس مسکنی هایِ کشورهای همسایه را برای داشتن زندگی رویایی باورکنند.
تصور اشتباهی که خیلیها دارند
صرفنظر از اینکه در شرایط اقتصادی کنونی، ایرانیان متقاضی خرید خانه در خارج چگونه از تمکن مالی کافی برخوردارند؛ یک مطلب را نباید فراموش کرد؛ آن هم شرایط متفاوتی است که میان بازار مسکن ایران با بازارهای مسکن کشورهای دیگری وجود دارد. رئیس دانا در توضیح آن میگوید: ساختار اقتصاد در ایران باعث شده است تا زمین همواره حکم دارایی ثابت را داشته باشد. در این ساختار پولی که بابت خرید مستقلات هزینه میشد همواره ارزش خود را حفظ میکند؛ اتفاقی که در مورد خیلی از کالاها و خدمات نمیافتد؛ خیلی از مشتریان خانههای خارجی ممکن است چنین نگاهی داشته باشند؛ اما برداشت آنها غلط است؛ در این کشورها بساز بفروشها و دلالان مسکن سلطان بیحقه اقتصاد نیستند؛ اقتصاد در این کشورها تولید محور است و امور ساختمانی و عمرانی قرار است به توسعه کشور کمک کنند؛ اما در ایران این مناسبات معکوس است و کل اقتصاد کشور است که وظیفه هموار کردن راه در بازار مسکن را برعهده دارد؛ آنهایی فکر میکنند با خرید خانه در خارج از ایران عاقبت بخیر میشوند در اشتباهند؛ در آنجا نظام مالیاتی اجازه چنین خوش خیالی را نمیدهد؛ این خوش بینی محکوم به شکست است و هیچ تضمینی نیست که پولی که امسال صرف خرید خانه میشود برای همیشه ارزش خود را حفظ کند.