اقتصاد ۲۴- ادامه دار شدن سقوط جهانی قیمت نفت و فروش عمده نفت جهان در کانال قیمتی زیر ۳۰ دلار در هر بشکه، بالاخره صبر کشورهای تولیدکننده را به سر آورد و همه کشورها را برای رسیدن به اجماعی برای ترمیم بازار نفت سر میز مذاکره کشاند.
همزمان با آنکه بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران در هفته جاری با محمد عرقاب، رئیس دورهای سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و وزیر انرژی و معادن الجزایر، الکساندر نواک، وزیر انرژی روسیه و خالد الفاضل، وزیر نفت کویت مذاکره کرد، عربستان درخواست برگزاری نشست اضطراری اوپک پلاس را مطرح کرد و پس از برقراری تماسهای تلفنی متعددی بین وزرای کشورهای عضو و غیرعضو اوپک، در نهایت عصر روز گذشته اولین جلسه ویدئوکنفرانس اوپک پلاس با حضور ویدئویی و از راه دور وزرای ۲۳ کشور تولیدکننده نفت عضو و غیرعضو اوپک، آغاز به کار کرد.
تأثیر ویروس کرونا، کاهش جهانی تقاضای نفت، افزایش بی سابقه مازاد عرضه و افزایش سطح ذخیره سازی تجاری کشورهای OECD از مواردی بود که در شب گذشته در نشست اوپک پلاس به بحث و بررسی گذاشته شد و کشورهای حاضر بر سر کاهش تولید، به منظور ترمیم قیمتی بازار نفت، به توافق رسیدند.
بیژن زنگنه، وزیر نفت، شب گذشته در حاشیه نشست اوپک پلاس در خصوص این نشست گفت: پیشنهاد کاهش ۱۰ و ۱۲ میلیون بشکهای عرضه روزانه نفت مطرح است و این رقم، غیر از میزان عرضهای است که قرار است از سوی کشورهایی مثل کانادا، نروژ، برزیل و حتی ایالات متحده کاهش یابد؛ چون آنها نیز برای کاهش عرضه اعلام آمادگی کردهاند.
زنگنه افزود: بر مبنای پیشنهادات در حال بررسی، این میزان کاهش را قرار است در ماههای مه و ژوئن داشته باشیم؛ سپس از جولای تا پایان سال جاری میلادی (۲۰۲۰) عرضه روزانه به میزان هشت میلیون بشکه کاهش خواهد یافت که بر سر این رقم اختلاف نظری وجود ندارد و از ژانویه ۲۰۲۱ تا آوریل ۲۰۲۱ نیز عرضه روزانه به میزان ۶ میلیون بشکه کاهش خواهد یافت.
وی ادامه داد: آنچه مهم است این است که بر اساس برآوردهایی که دبیرخانه اوپک ارائه داده، اگر در ماه مه ۱۵ میلیون بشکه کاهش عرضه نداشته باشیم، شاهد اضافه عرضه نسبت به تقاضا خواهیم بود و بازار دچار شوک جدی از نظر قیمتی خواهد شد.
زنگنه با اشاره به تلاشهای انجام شده برای حصول توافق، ادامه داد: ۸۰ درصد عدم هماهنگیها مرتفع شده است و مذاکرات درباره باقی موارد از جمله پایه کاهش تولید ادامه دارد.
وزیر نفت ایران با بیان اینکه "در صورت توافق بر سر کاهش ۱۰ میلیون بشکهای عرضه، سهم هر کشور ۲۲ درصد خواهد بود"، گفت: پیشنهاد کاهش حداقل ۱۰ میلیون بشکهای عرضه روزانه نفت اوپک و متحدانش مطرح است و ایران، ونزوئلا و لیبی بهطور طبیعی مستثنا هستند.
همچنین وال استریت ژورنال از توافق عربستان و روسیه برای کاهش تولید نفت خبر داد. طبق این گزارش، عربستان و روسیه در روز پنج شنبه ۲۱ فروردین، بر سر موارد کلی مربوط به کاهش تولید نفت توافق کردند. عربستان براساس این توافق، از سطح تولید روزانه خود در ماه آوریل ۴ میلیون بشکه و روسیه نیز ۲ میلیون بشکه را کاهش میدهد.
وال استریت ژورنال همچنین اعلام کرد که امریکا در روز شنبه، میزان کاهش تولید نفت خود را اعلام میکند.
رویترز نیز از واشنگتن گزارش داد که وزیر انرژی ایالات متحده اعلام کرد که تولیدکنندگان ائتلاف اوپک پلاس بهراحتی میتوانند روزانه ۱۰ میلیون بشکه از تولید خود بکاهند.
دن برویلت، وزیر انرژی امریکا با بیان اینکه "خوشبین هستیم که آنها (اوپک پلاس) در تلاش برای تثبیت بازارها میتوانند توافق عربستان و روسیه را جلب کنند"، گفت: فکر میکنم آنها بهراحتی میتوانند کاهش تولید خود را به ۱۰ میلیون بشکه در روز و حتی بیشتر از آن برسانند و اگر دیگر کشورهای تولیدکننده نفت مانند کانادا، برزیل و دیگران را نیز در نظر بگیریم این میزان بیشتر هم خواهد شد.
در نهایت، نشست فوق العادهای که حدود ساعت ۱۹ به وقت تهران آغاز شده بود، در حدود ساعت یک بامداد روز جمعه به توافق ۲۲ کشور عضو بر سر کاهش ۱۰ میلیون بشکهای عرضه روزانه نفت جهان رسید، اما کماکان مکزیک به عنوان تنها کشوری که هنوز اعلام موافقت نکرده بود و با نحوه سهمیه بندی کاهش جهانی عرضه نفت مخالفت نمود.
مخالفت مکزیک عامل طولانی شدن نشست شده است به طوری که مذاکراتی که از ساعت ۱۹ شب گذشته به وقت تهران آغاز شده بود، تا ساعت ۵ بامداد امروز ادامه یافت و قرار است مذاکرات میان وزرای انرژی ارشد دنیا در روز جمعه از سر گرفته شود.