اقتصاد۲۴- مرزهای بسته و تعطیلی پروازها بخشی از برنامههای دولت روسیه برای گذراندن بحران کرونا در این کشور است. در حال حاضر حدود ۳۷ هزار نفر در روسیه مبتلا به ویروس کرونا هستند و ترس از شیوع این بیماری باعث شده است که برای اولین بار بعد از سال ۱۹۹۵، جشن پیروزی در جنگ جهانی برگزار نشود.
با توجه به اینکه ۳۱ ژانویه، روسیه مرزهای خود را با چین بست، اما گزارشها حاکی از این هستند که ۱۵۰۰ نفر چینی که مبتلا به این ویروس شدند، به تازگی از روسیه به کشور خودشان بازگشتند. بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی و دولت روسیه، در حال حاضر افزایش چشمگیری از این اپیدمی در روسیه دیده نمیشود، اما بیمارستان مسکو بعنوان محل شیوع کرونا وضعیت وخیمی دارد و ظرفیت تخت خوابهای آن تکمیل شده است.
وضعیت اضطراری روسیه در حوزه بهداشت باعث خسارتهای جدی به اقتصاد این کشور شده است. صندوق بین المللی پول در آخرین گزارش خود پیش بینی کرده است که تولید ناخالص ملی روسیه در سال ۲۰۲۰، ۵.۵% کاهش پیدا خواهد کرد در حالیکه آژانس رتبه بندی ملی معتقد است که ۱۵.۵ میلیون نفر در روسیه بعلت بحران کرونا شغل خود را از دست میدهند.
بیشتر بخوانید: انتقاد روسیه از درخواست پمپئو برای تمدید تحریم ایران
در روسیه وضعیت قرنطینه اعلام نشده است، اما ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه تمهیداتی به صورت منطقهای و استانی درنظر گرفته است. در ماه آوریل هیچ فردی مشغول به کار نخواهد بود، اما حقوق افراد همچنان از محل کار آنها پرداخت میشود.
رییس جمهوری روسیه دیرتر از بسیاری از کشورها و با فاصله چند هفته، تصمیم به اخذ تمهیدات اقتصادی و کمک به شرکتهای کوچک و متوسط روسی گرفت. با توجه به بیانیه چهار روز پیش پوتین، دولت یک تریلیون روبل که معادل ۱۲ میلیارد یورو است برای جبران خسارتهای اقتصادی کشور درنظر گرفته است.
صاحبان صنایع آسیب دیده برای پرداخت حقوق کارمندان خود از اول آوریل مبلغی را از دولت دریافت میکنند. هر فرد شاغل برای ماه آوریل و ماه می، حداقل میزان حقوق درنظر گرفته شده از سوی دولت که معادل تقریبا ۱۵۰ یورو است را دریافت میکند که البته این رقم در مقابل حقوق ۲۴۰ یورویی بیکاری در مسکو کمتر است.
از دیگر تمهیدات دولت روسیه برای مقابله با آثار منفی اقتصادی کرونا عبارتند از:
- ارایه وام به صنایع متوسط و بزرگ برای پرداخت حقوق کارمندان که در این میان ۶۴۶ شرکت در اولویت قرار دارند.
- کمک به شرکتهای ورشکسته و بدهکار
- ارایه وام به کارمندان بخش سلامت
- کنترل دولت مبنی بر عدم افزایش قیمت کالاها در این شرایط بحرانی
- اطمینان از در دسترس بودن کالاهای اساسی برای مردم
- حذف گمرک وارداتی برخی کالاهای اساسی
بسیاری از اقتصاددانان معتقدند که در این شرایط بحرانی، برای نجات روسیه احتیاج به ۱۲ تریلیون روبل و یا به عبارتی ۱۴۰ میلیارد یورو است.
صنایع آسیب دیده در روسیه
بر اساس برخی از پیش بینی ها، شرکتها و ایرلاینهای هوایی حدود ۹۴۷ میلیون دلار ضرر کرده اند در حالیکه آژانسهای مسافرتی شاهد خسارت ۳۶۵ میلیون دلاری خواهند بود.
پیش بینی خسارت وارده شده به صنایع کوچک و متوسط روسی خیلی آسان نیست، اما واضح و روشن است که با کاهش خرید مصرف کنندگان، تعطیلی تولید و بسته شدن مرزها، آنها نیز از این آسیب در امان نبوده اند.
آنتون سیلوانف وزیر اقتصاد روسیه در بیانهای حدود یک ماه پیش با اشاره به خسارتهای کرونا ویروس بر کشور و تاثیر آن بر سایر صنایع گفت: در شرایط موجود ما با دو مسئله اساسی روبرو هستیم: کاهش قیمت نفت و عواقب کروناویروس. به شما اطمینان میدهم که عواقب کروناویروس شدیدتر خواهد بود چراکه آثار زیان آور آن بر روی تمام صنایع قابل مشاهده است.
بسیاری از اقتصاددانان معتقد هستند که این میزان تمهیدات و کمکهای اقتصادی دولت برای خروج از بحران کافی نیست. از سوی دیگر با توجه به پیش بینی کاهش قیمت نفت، صندوق ذخیره ارزی کشور نیز تا پنج ساله آینده با مشکل مواجه خواهد بود.
منبع: خط بازار