اقتصاد۲۴- یکی از برنامههای جدی دولت، واگذاری سهام دولتی برخی از شرکتها به صورت صندوقهای ETF است. در این صندوق ها، سهام ممتاز متعلق به دولت است و لذا در این واگذاریها همچنان مدیریت و مالکیت دولت باقی میماند. از این رو این سوال مطرح است که اساسا هدف از واگذاری به چنین روشی، خصوصی سازی بوده و یا کسب درآمد برای دولت با حفظ نفوذ مدیریتی؟
در این رابطه مهدی عقدایی، معاون سابق واگذاری سازمان خصوصی سازی معتقد است: اقدام دولت در واگذاری به صورت صندوقهای ETF صرفا موجب کسب درآمد برای دولت میشود و جایگاه دولت حفظ میگردد.
وی با بیان اینکه خصوصی سازی واقعی، انتقال مالکیت و مدیریت است، گفت: در روش کنونی دولت هم مالکیت و هم مدیریت در اختیار دولت باقی میماند.
عقدایی با اشاره به اینکه این روش مانند واگذاری سرقفلی است، خاطر نشان کرد: در نهادهای عمومی غیردولتی درست است مالکیت در اختیار دولت است، ولی مدیریت تقریبا به دست بخش خصوصی صورت میگیرد.
وی افزود: به طور مثال سازمان تامین اجتماعی یک نهاد عمومی غیردولتی است که متعلق به آحاد کارگران است.
بیشتر بخوانید: روحانی: ضرورت عرضه بیشتر سهام شرکتها و بنگاههای بزرگ در بورس
عضو سابق هیئت عامل سازمان خصوصی سازی گفت: به نظر من واگذاری به روش صندوقهای ETF که سهام ممتاز در اختیار دولت است، خلاف اصل ۴۴ قانون اساسی است.
وی در پاسخ به این سوال که آیا با واگذاری سهام دولت در شرکتهای خودروسازی به صورت صندوقهای ETF خصوصی سازی و کارایی لازم در این شرکتهای رخ خواهد داد یا نه به خبرنگار خط بازار گفت: من فکر میکنم که اتفاق نخواهد افتاد و به نظر دولت برای آنکه انحصار را از دست ندهد و این شرکتها به دست بخش خصوصی نیفتد مبادرت به چنین کاری نموده است.
معاون سابق سازمان خصوصی سازی گفت: ذهنیت من این است که دولت همچنان به دنبال حفظ مدیریت و کنترل خود در شرکتهای خودروسازی است.
وی تصریح کرد: خودروسازی یک بنگاه فنی و صنعتی است و لذا اداره آن بایستی به دست بخش خصوصی و آن هم به صورت بلوکی قرار گیرد تا سهامداران اصلی آن بتوانند به خوبی آن را مدیریت کنند.
منبع: خط بازار