تاریخ انتشار: ۰۷:۰۱ - ۰۵ خرداد ۱۳۹۹
در گفت‌وگو با اقتصاد۲۴ مطرح شد؛

۴۰ گزارش فصلی نشان از نابسامانی محیط کسب و کار‌ در ایران دارد/ واحد‌های تولیدی ما راه دستیابی به فناوری را خرید لیسانس می‌دانند!

جعفرزاده ایمن‌آبادی می‌گوید: رشد اقتصادی و زیرساخت‌های تولید و سرمایه‌گذاری در کشورهای موفق در حوزه اقتصاد عموماً از زمانی آغاز شده که نهاد‌های حکومت، امنیت سرمایه‌گذاری را برقرار و حقوق مالکیت را تضمین کرده‌اند.

کارخانه صنعتی

محمد آیتی، اقتصاد۲۴- دو ماه از سال ۹۹ که به‌ نام جهش تولید نام‌گذاری شده است می‌گذرد، اما به‌نظر نمی‌رسد جهشی در تولید آن‌طور که مدنظر رهبر انقلاب است اتفاق افتاده باشد؛ هرچند که ویروس کرونا نیز می‌تواند خود عاملی در تاخیر در این جهش باشد.

بی‌تردید اگر بنا باشد جهش تولید اتفاق بیفتد باید زیرساخت‌های اقتصادی کشور زیر و رو شود و با الگوگیری از کشور‌های موفق، مسیر درست در تحقق این شعار را در پیش بگیریم.

در همین خصوص، غلامعلی جعفرزاده‌ ایمن‌آبادی به اقتصاد۲۴ گفت: دو ماه از سال ۹۹ و به عبارتی یک ششم سال را پشت سر گذاشتیم، اما پیش‌بینی می‌شود با وضعیت موجود به‌خصوص با شیوع ویروس کرونا، در دوره پساکرونا شاهد مشکلات متعدد و جدی، به خصوص در حوزه اقتصادی و تولید روبرو شویم؛ به‌ویژه اینکه سال، سال جهش تولید نام‌گذاری شده است و آن‌قدر بحث کرونا بر افکار مدیران و مسئولان کشور غلبه کرده است که نمی‌توانند به موازات مسائل کرونا کار دیگری انجام دهند و نباید مسیر این‌گونه ادامه پیدا کند.

وی افزود: ۴۰ گزارش فصلی که برای محیط کسب و کار‌های ایران تهیه شده است نشان‌گر اوضاع نامطلوب در این بخش است. البته به‌طور کلی در حوزه بین‌الملل هم چه در بحث رقابت‌پذیری و چه در سایر مباحث هم، گله‌مندی‌هایی در سراسر دنیا وجود دارد که شاید در کشور ما مقداری بیشتر باشد؛ آن هم به این علت است که ما حمایت‌های مالی، مالیاتی، بانکی و تعرفه‌ای نسبتاً زیاد و پراکنده‌ای داریم و بعضی از شواهد نشان می‌دهد گاهی این حمایت‌ها در جهت معکوس عمل می‌کنند و حتی رشد تولید را کم می‌کنند مانند استفاده بیش از حد از کود شیمیایی ارزان نگه داشته شده در مزارع یا واردات برخی نهاده‌های ارزان تولیدی با نرخ ارز ترجیحی.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس تصریح کرد: غیراقتصادی‌شدن خطوط تولید به علت سود کلان فروش مواد اولیه ارزان و رانتی در بازار آزاد و صادرات آن به کشور‌های همسایه از جمله اتفاقات نامبارک در کشور است. البته مشکلات تولیدی دیگری هم وجود دارد که اگر بخواهیم واقعیت را بیان کنیم از نظر بسیاری از مردم، برند ایران برندی نامرغوب در سطح جهان است به‌جز برخی از حوزه‌ها مانند محصولات غذایی و نانو. متاسفانه کمتر دیده می‌شود که یک کارخانه یا بنگاه اقتصادی واحد تحقیق و توسعه یا فناوری داشته باشد و یا به نهاد پژوهشی سفارش دهد. بسیاری از واحد‌های تولیدی ما راه دستیابی به فناوری را خرید لیسانس و انتقال فناوری می‌دانند و در مونتاژ کالا‌های خارجی به اصطلاح رو به کهنه‌شدن تحت لیسانس در شرکت‌های خارجی عادت کرده‌اند و در نتیجه تولیدکنندگان مونتاژکار ایرانی حداقل یک قدم نسبت به کارخانجات صاحب فناوری از نظر داشتن فناوری در ایران و جهان عقب‌تر هستند و از لحاظ فرهنگی و اجتماعی در ایران هم این واقعیت وجود دارد که در این سال‌ها از دید برخی افراد کارکردن ضدارزش تلقی شده است و از زیر کار در رفتن یک نوع زرنگی و تیزهوشی به حساب می‌آید.


بیشتر بخوانید: باید موانع را از سر راه کسب‌وکار‌های خرد برداشت


نماینده رشت اظهار داشت: اگر نگاهی به کشور‌های منتخب و موفق در امر اقتصاد مانند چین، ژاپن، برزیل، کره‌جنوبی، آلمان و... بیندازیم شاهد اتفاقات خوبی خواهیم شد. اولین اتفاق مشترک در آن‌ها این است که در روند صنعتی‌شدن و شکل‌گیری زیرساخت‌های تولیدی و تولد بنگاه‌های بزرگ، تقریباً در تمام کشور‌ها و دولت‌ها نقش برجسته‌ای داشته‌اند و در هیچ‌یک از این کشور‌ها حمایت از تولید به ساز و کار بازار سپرده نشده است. آن که در اغلب این کشور‌ها حمایت‌های مالی، اعتباری و تعرفه‌ای دولت از تولید به همراه ساز و کار‌هایی برای تضمین بیشتر در رشد اقتصادی طراحی شده است. تقریباً در همه این کشور‌ها راهبرد توسعه صنعتی با تعاریف حداقلی و حداکثری مشخصی اعلان شده و به آن مقید بوده‌اند. فرهنگ و بستر فرهنگی برای تولید و سرمایه‌گذاری در این کشور‌ها وجود داشته و تقویت و حراست شده است؛ مانند فرهنگ کار و پس‌انداز.

جعفرزاده در ادامه بیان کرد: در این کشور‌ها هر جا رانت و فساد ایجاد شده است ابزار‌های مدیریتی و مالیاتی آن را کنترل کرده‌اند و برای این کار به جبر و زور و تهدید و مصاحبه متوسل نشدند. ساز و کار تامین مالی از نوع هدایت اعتبار از تلاش‌های آن‌ها بوده است یعنی ایجاد نظام انگیزشی بانک‌ها برای پرداخت اعتبار و تسهیلات به پروژه‌ها یا واحد‌های تولیدی پیشران رشد در اکثر این کشور‌ها به اقتضای شرایط داخلی مربوط مشخص شده است، یعنی سیاست‌ها تشویقی بوده و اگر کسی پیشران بوده باشد کمک بلاعوض گرفته نه کارخانه‌های ورشکسته. رشد اقتصادی و زیرساخت‌های تولید و سرمایه‌گذاری عموماً از زمانی آغاز شده که نهاد‌های حکومت، امنیت سرمایه‌گذاری را برقرار و حقوق مالکیت را تضمین کرده‌اند.

وی در پایان خاطرنشان کرد: نکته بسیار مهم که در این کشور‌ها به آن اهتمام شده این است که حقوق مالکیت و امنیت سرمایه‌گذاری اگر جایی دچار بحران و خسران شد بتواند به‌راحتی و با کمترین هزینه، حقوق خود را اثبات کند؛ و در آخر اتفاق خوبی که دولت‌های این کشور‌ها رقم زده‌اند این است که رانت مولد ارزش افزا و شتاب‌دهنده رشد بلندمدت را از رانت بد متمایز کرده‌اند. رانت الزاماً بد نیست فقط باید مولدزا باشد. امیدوارم با کسب تجارب این کشور‌های منتخب بتوانیم گام‌های خوبی برای رونق و جهش تولید در کشور برداشت.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

بهترین دلیل برای نوشیدن آب کافی در طول روز

پدر علم اقتصاد ایران کیست؟

این ویتامین سبب کاهش کلسترول می‌شود

۸ عادت میلیاردرهای موفق جهان کدامند؟/ این عادت‌ها می‌تواند به موفقیت‌تان کمک کنند

واکنش دولت به توهین یک فرماندار به خبرنگاران

عکس/ استوری مدافع استقلال برای قلعه نویی

ادعای جدید چهره نزدیک به سعید جلیلی درباره فیلترینگ

پوتین: به آزمایش موشک‌های بالستیک مافوق صوت ادامه خواهیم داد

زاینده‌رود از امشب بازگشایی می شود

روسیه: قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام، هدیه بایدن به ترامپ است

انتقام قتل برادر در هلیلان

پرونده بازگشت عادل فردوسی‌پور به صدا و سیما بسته شد

وضعیت آب و هوای تهران طی روز‌های آینده

تخلیه برخی مدارس اصفهان به‌دلیل فرونشست

عکس/اولین واکنش به دیدار پزشکیان با مولوی عبدالحمید

آیت‌الله سید علی سیستانی کیست؟

افزایش تولید هیچ ارتباطی به حوزه وکالت ندارد/ قانون تسهیل باید از مسیر قانونی خود اصلاح شود

قانون تسهیل لطمات جبران‌ناپذیری بر پیکره نهاد وکالت زد/ حرفه وکالت را باید به جایگاه اصلی خود رساند

عکس/آقای ‎عراقچی، قرار نیست مملکت را نجات بدهید؟

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۳ آ‌ذر ۱۴۰۳/ دو شوک جدید به بازار طلا

پیش بینی بورس فردا شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳

ماسکرانو سرمربی مسی شد

قتل هولناک در پارک قیطریه تهران

کنایه محسن رضایی به اروپایی‌ها بعد از صدور قطعنامه علیه ایران

سید محمود علوی دستیار ویژه رییس‌جمهور کیست؟

ورثه منتظر واریزی سود سهام عدالت باشند

این نقطه آلوده‌ترین جای ایران شد

پیش بینی قیمت دلار فردا ۳ آذر ۱۴۰۳/ سیگنال جدید برای دلار؛ تتر صعودی شد

معنای قطعنامه جدید آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای چیست؟

وزیر خارجه عراق: تهدید‌های آشکاری از سوی رژیم صهیونیستی علیه عراق وجود دارد

اجرای همسان سازیِ ۴۰ درصدی برای همه بازنشستگان از آذرماه

توییت مهم پزشکیان بعد از سفر به سیستان و بلوچستان

پایان زودهنگام رویای بیرانوند و رفقا در تبریز

حمله موشکی حزب‌الله به پایگاه حیفا

ذاکر: افزایش قیمت بنزین سوپر شاید مقدمه‌ای بر بالا رفتن نرخ بنزین باشد

امام جمعه قم: حرمت قم نسبت به شهرهای دیگر چند برابر است

علم الهدی بالاخره پس از ۳ سال دولت رئیسی نگران گرانی ها شد

عکس/ عملکرد پرسپولیس و استقلال در ۱۰ دوره اخیر جام حذفی

مشخصات هواپیمای هشدار زودهنگام A-۵۰

مسعود جمعه مهاجم کنیایی و جدید استقلال کیست؟

لطفعلی خان زند کیست و چگونه به سلطنت رسید؟

کریمخان زند کیست و دوران سلطنتش چگونه گذشت؟

عکس / استوری بازیکنان تیم ملی برای تولد امیر قلعه نویی

اینفوگرافی/ مقایسه نرخ عوارض آزادراهی در ایران با سایر کشورها

اینفوگرافی/ فهرست پنجاه خوراک برتر جهان با گوشت گوسفندی!

مصرف مالیات برای توسعه با نظارت و انتخاب مستقیم مؤدیان

دلیل سفر کوتاه پزشکیان به سیستان‌وبلوچستان چه بود؟

توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودرو

همتی: دولت مصمم به اجرای اصلاحات اساسی است

عکس/ استوری آناهیتا همتی درباره آلودگی هوای تهران