تاریخ انتشار: ۱۰:۴۶ - ۲۵ خرداد ۱۳۹۹
رعیتی مطرح کرد؛

شکست تحریم‌ها در توقف پروژه‌های عمرانی مناطق آزاد

مدیر فنی، زیربنایی و محیط زیست دبیرخانه شورای ‌عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی معتقد است با وجود تحریم‌ها،‌ مشکلات اقتصادی و کاهش درآمدها که در مناطق آزاد هم مانند سایر مناطق کشور وجود دارد، در حوزه پروژه‌های عمرانی خللی وارد نشده و پروژه‌های مهمی در زمینه بنادر، فرودگاه‌ها، حمل‌ونقل و ... انجام شده است.
مهدی رعیتی
اقتصاد۲۴ - مناطق آزاد تجاری در دنیا پدیده تازه‌ای نیست و به اوایل قرن هجدهم بر می‌گردد سنگاپور در سال ۱۷۰۴ و هنگ‌کنگ در سال ۱۸۴۲ صاحب مناطق آزاد تجاری بودند. امروز هم در کشورهای پیشرفته و هم در کشورهای کمتر توسعه‌ یافته مناطق آزاد تجاری به وجود آمده‌اند؛ بنابراین این مناطق تنها اختصاص به کشورهای جهان سوم ندارند و در کشورهای پیشرفته مخصوصا در ایالات متحده آمریکا تعدادشان بسیار زیاد است. هدف از ایجاد و توسعه مناطق آزاد، افزایش و توسعه صادرات، ایجاد اشتغال، جذب سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی و انتقال تکنولوژی، افزایش درآمدهای عمومی، افزایش توریسم، ارتقای جایگاه اقتصادی کشور و بهره‌مندی از اقتصاد رقابتی است. از این رو ساخت و سازهای مدرن و کارآمد و پروژه‌های عمرانی در پیشرفت این مناطق حرف اول را می‌زنند.

بیشتربخوانید: چالش‌ها و آینده مناطق آزاد و ویژه تجاری در جهان
«مهدی رعیتی» مدیر فنی، زیر بنایی و محیط زیست دبیرخانه شورای‌عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی معتقد است علیرغم بحث تحریم‌ها،‌ مشکلات اقتصادی و کاسته شدن درآمدها که در مناطق آزاد هم مانند سایر مناطق کشور وجود دارد، در حوزه پروژه‌های عمرانی خللی وارد نشده و پروژهای مهمی در زمینه بنادر، فرودگاه‌ها، حمل‌ونقل و ... انجام شده است. همچنین پیشرفت کیفی نیز به موازات پیشرفت‌های فیزیکی پیش رفته است. جزئیات گفت‌وگو با رعیتی در ادامه آمده است:

هزینه عمرانی در مناطق آزاد به چه صورت صرف می‌شوند؟

بر اساس قانونی که سال ۱۳۷۲ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید طرح ایجاد مناطق آزاد در کشور اجرایی شد. در کشورمان هفت منطقه آزاد تجاری و صنعتی کیش، قشم، انزلی، چابهار، ارس، اروند و ماکو وجود دارد. این مناطق عمدتا در موقعیت جغرافیایی و تقسیمات کشوری مناطقی محروم و توسعه نیافته بودند اما پتانسیل‌های استراتژیک و لجستیکی خوبی داشتند. در حال حاضر این مناطق با قوانین خاص خودشان اداره می‌شوند و تا به امروز کارهای عمرانی و زیربنایی خوبی دراین مناطق انجام شده است. تقسیم‌بندی بودجه و روند تخصیص منابع در این مناطق بیشتر در حوزه زیربنایی و پروژه‌های عمرانی بوده و صرف امور توسعه شده است. پروژه‌های عمرانی در این مناطق به دو بخش دولتی و خصوصی تقسیم می‌شود. در بخش دولتی به صورت متوسط سالانه حدود سه هزار میلیارد تومان عملکرد عمرانی است و این رقم در بخش خصوصی بسیار بالاتر است. در مناطق آزاد سالانه حدود پنج میلیون متر مربع در زمینه ساختمان‌های تجاری، صنعتی و مسکونی احداث بنا داریم. این موضوع رقم سرمایه گذاری بالایی را طلب می‌کند و هر سال به نسبت نرخ تورم بالاتر میرود.

آیا از روند پیشرفت پروژه‌های عمرانی در مناطق آزاد رضایت دارید؟

پیشرفت کمی مستقیما به تامین منابع مالی پروژه‌ها متکی است و علیرغم بحث تحریم‌ها، مشکلات اقتصادی و کاسته شدن درآمدها که در مناطق آزاد هم مانند سایر مناطق کشور وجود دارد، در حوزه پروژه‌های عمرانی خللی وارد نشده است. پروژهای مهمی در زمینه بنادر، فرودگاهها، حمل‌ونقل و انجام شده است. پیشرفت کیفی نیز به موازات پیشرفت‌های فیزیکی پیش رفته است.

لازم می‌دانم اشاره کنم ما از روش‌های نوین مانند انتشار اوراق صکوک و قراردادهای مشارکت عمومی و خصوصی برای تامین منابع مالی استفاده می‌کنیم.

هدر رفت انرژی در ساختمان‌هایی که در کشور ما ساخته می‌شوند بسیار زیاد است و شما پیش‌تر در صحبت‌هایتان به طرحی به نام BIM اشاره کرده بودید و اینکه این طرح قرار است برای اولین بار در منطقه آزاد کیش اجرایی شود. آیا این طرح اجرایی شده است؟

بحث هدررفت انرژی در حوزه ساختمان به دو حوزه اجرای پروژه و استفاده از بنا تقسیم می‌شود. در کشور ما به این خاطر که سوخت و انرژی ارزان است و همواره دارای یارانه بوده‌اند، مردم و مجریان طرح ها عادت کرده‌اند با همان شیوه سنتی انرژی را مصرف کنند. حدود ۴۵ درصد انرژی در گرمایش و سرمایش هدر رفته و همین میزان هزینه را به سبد خانوارها اضافه می‌کند. وقتی انرژی ارزان باشد کسی به دنبال راهکارهای مناسب برای مصرف بهینه نمی‌رود. BIM فرایندی است که دو حسن بزرگ دارد اول اینکه پروژه را برای ما ارزان می‌کند و دوم از فاصله ما را با تکنولوژی روز دنیا می‌کاهد. ضمن اینکه این فرایند زمینه‌ساز خوبی برای هوشمند کردن ساخت و ساز را فراهم کرده و بهره‌وری را بیشتر می‌کند.
بیشتربخوانید: کیفیت ساخت مسکن در مناطق آزاد افزایش می‌یابد
اما معمولا در مقابل ورود تکنولوژی‌های جدید مقاومت وجود دارد. دستگاه‌های حاکمیتی مانند وزارت راه و شهرداری‌ها باید در راستای اعتماد سازی بین دستگاه‌های اجرایی و حوزه علم و تکنولوژی و مراکز تحقیقاتی (دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها) گام بردارند. امروز در مناطق آزاد ما همه تلاش‌مان را برای ایجاد این ارتباط می‌کنیم. برای مثال در همین راستا و بالا رفتن کیفیت ساخت و سازها در منطقه آزاد قشم به زودی تیمی مستقر خواهد شد که پایان ساخت ساختمان‌ها را بر اساس ارزش ساخت و رعایت نکات فنی صادر کند.

بخشی از فعالیت‌های شما آموزش به مهندسان و آماده کردن آنها برای کار در پروژه‌های ساخت و ساز است. در این خصوص توضیح بفرمایید.

بحث آموزش برای ما بسیار حائز اهمیت است. دست کم ۱۲ هزار نفر در مناطق آزاد در بخش مربوط به ساخت و ساز شاغل، فعال و ساکن هستند. برای بالا بردن خدمات فنی و مهندسی نیاز است این عزیزان باید به سطح قابل قبول مطلوبی از نظر علمی برسند . ضمن اینکه اقلیم مناطق آزاد کشور ما با اقلیم کشورهای همجوارشان تفاوت ندارد و با این کشورها در ارتباط هستند. برای مثال شرایطی که در منطقه اروند وجود دارد تفاوتی با بصره ندارد و یا در چابهار با عمان و پاکستان ارتباط وجود دارد. به همین خاطر ما باید از این ظرفیت یعنی داشتن نیروی متخصص و فعال در زمینه ساخت و ساز بهره برده و با صادرات خدمات فنی و مهندسی برای فعالان این حوزه بازار کار ایجاد کنیم. اساتید مجربی در این دوره‌ها به آموزش مشغولند و اینروزها بخاطر شیوع بیماری کرونا دوره‌های آموزشی به صورت مجازی برگزار می‌شوند.

ما مهندسان مجربی در کشور داریم اما آنها با وجود شایستگی‌هایی که دارند هنوز بین‌المللی نشده‌اند و نهایتا در حد منطقه‌ای فعالیت داشته‌اند. در این کلاس‌ها علاوه بر توانمند سازی علمی، مهندسان و پیمانکاران و سایر فعالان این رشته با قوانین بین‌المللی اشتغال در کشورهای دیگر نیز آشنا می‌شوند.

صادرات خدمات فنی و مهندسی به کشورهای همجوار از طریق مناطق آزاد تا چه میزان محقق شده است؟

به زودی این اتفاق خواهد افتاد. مهندسان در دوره‌های مفیدی که توسط مرکز تحقیقات وزارت راه، مسکن و شهرسازی برگزار شده شرکت داشته‌اند و آماده حضور در پروژه‌های برون مرزی هستند.

شیوع بیماری کرونا تا چه حد بر ساخت و ساز در ماه‌های اخیر در مناطق آزاد تاثیر داشته است؟

کرونا به صورت محدود برخی از پروژه های‌مان در مناطق آزاد را با وقفه‌ای کوتاه مدت روبرو کرد. هفته پیش و در سفر به جزیره کیش بازدیدی از پروژه ها داشتم و در برخی از پروژه‌ها کارکنان قرنطینه شده و به کار مشغول بودند و خوشبختانه آمار ابتلا نیز نداشتیم. البته در منطقه آزاد انزلی کمی با مشکل مواجه شدیم اما در سایر مناطق با تمهیداتی که در نظر گرفته شده بود مشکلی برای سلامت کارکنان و پروژه‌ها پیش نیامد و همگی در حال طی کردن روند ساخت و ساز هستند.

قرار بود دو همایش سالانه درمورد معماری اصیل ایرانی در شمال و جنوب کشور از طرف مناطق آزاد در برگزار شود اما ظاهرا زمان این همایش‌ها تغییر کرده است.

در ابتدا لازم می‌دانم در مورد این همایش‌ها توضیح مختصری عرض کنم. در راستای ارتقای الگوی معماری و معرفی معماری اصیل ایرانی که بعضا کشورهای همسایه از آنها برای هویت سازی خودشان بهره میبرند، سالانه دو همایش معماری حریره (همایش معماری کرانه‌های ساحلی جنوب ایران) در منطقه آزاد کیش و همایش کاسپین (معماری کرانه‌های ساحلی شمال ایران) در منطقه آزاد انزلی را در مناطق آزاد برگزار می‌کنیم. برنامه ریزی‌ها برای برگزاری این همایش‌ها انجام شده، شورای سیاست‌گذاری تعیین و اعضای کمیته علمی آنها انتخاب شده‌اند. انشاالله این دو همایش پس اتمام دوران شیوع بیماری کرونا در زمان‌های مناسب برگزار خواهند شد. در هر دو حوزه یعنی تاریخ معماری شمال و جنوب کشور، غنا، اصالت و زیبایی‌های بسیاری را می‌توان دید و باید این غنا و اصالت هم به مردم کشور خودمان و هم سایر کشورها معرفی شود.
بیشتربخوانید: برگزاری وبینارهای آموزشی در شورایعالی مناطق آزاد کشور
بین المللی بودن این همایش‌ها به این معناست که از سایر کشورها نیز طرح‌هایی با همین محتوا یعنی معماری اصیل ایرانی در مراسم شرکت خواهند داشت؟

در سال اول این همایش بین‌المللی نخواهد بود و فقط متخصصان داخلی به ارائه مقاله و طرح اقدام خواهند کرد اما در سال‌های آتی حتما آثار، طرح‌ها و مقاله‌های خارجی نیز در همایش شرکت خواهند داشت. همچنین جوایزی به منتخبین این مقالات و طرح ها از طرف همایش تقدیم خواهد شد.

لطفا درباره روند ساخت و ساز طرح های عمرانی، آماده بهره بری و در دست ساخت در مناطق آزاد توضیح دهید؟

طرح‌های شاخص ما شامل توسعه اسکله بهمن قشم، توسعه ترمینال فرودگاهی آبادان (اضافه شدن ۷ هزار متر به فرودگاه)، مگا پروژه احداث ترمینال جدید فرودگاه کیش، احداث فرودگاه جدید در چابهار (در مرحله طراحی)، اسلکه کاسپین، راه‌اندازی راه‌آهن رشت به بندر انزلی، مسیرهای مواصلاتی باکو و ارومیه و همچنین طرح های خوبی مانند تکمیل محورجلفا / مرند در منطقه آزاد ارس در دست ساخت هستند. ضمن اینکه در حوزه خط انتقال برق و انرژی طرح هایی در مرحله اجرا هستند. اغلب این پروژه‌ها تا پیش از پایان دولت دوازدهم به اتمام خواهند رسید.

بند ۱۱ سیاست‌های اقتصاد مقاومتی اشاره دارد به توسعه حوزه عمل مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور به منظور انتقال فناوری های پیشرفته، گسترش و تسهیل تولید، صادرات کالا و خدمات و تامین نیازهای ضروری و منابع مالی از خارج است. در بخش نخست که بحث انتقال فنآوری‌های پیشرفته بوده است به سراغ BIM رفتیم که بتوانیم زمینه تبادل تکنولوژی جدید به مناطق را فراهم کنیم. هدف ما از ورود تکنولوژی به مناطق آزاد این بوده است که قیمت تمام شده پروژه را پایین آورده و کیفت را بالا ببریم. متاسفانه برخی مواقع دچار مسایل حاشیه‌ای شده و دست مجریان طرح‌ها بسته می‌شود. این قضیه عزم جدی در سطح کلان ملی یعنی دولت و مجلس و نهادهای نظارتی را می‌طلبد. در این راستا ما همکاری بسیار خوبی با مراکز علمی و دانشگاه‌ها داریم و با شش دانشگاه برتر از جمله امیرکبیر، تهران، فردوسی مشهد، شهید مدرس و... در حوزه ساخت ساز ارتباط تنگاتنگی داریم و طرح BIM توسط متخصصان همین دانشگاه‌ها پیاده می‌شود.

چقدر مشارکت بخش خصوصی در ساخت و سازها و پروژه‌های عمرانی برای‌تان مهم است؟

حضور بخش خصوصی بخشی از منافع عمومی و ملی ماست و چون این بخش از منابع طبیعی سرزمین‌مان استفاده می‌کنند برای‌مان بسیار مهم است که نتیجه اقدامات‌شان باکیفیت باشد.

یکی از شعارهای مسئولان مناطق آزاد کشور ایجاد شفافیت هرچه بیشتر در زمینه مسایل مالی پروژه‌ها و نحوه انتخاب عوامل اجرایی آنهاست. آیا اطلاعات پروژه‌های عمرانی و ساخت و سازها در معرض دید مردم و پیمانکاران قرار می‌گیرند؟ در این مورد تا چه حد شفاف عمل می‌کنید.

پروژه های عمرانی از دو ناحیه تامین منابع مالی و طراحی بد آسیب می‌بینند و هدف ما از برگزاری دوره‌های آموزشی پیشرفته این است که طراحی‌ها و شفافیتی که مد نظر داریم به تحقق برسد و همه مردم از جمله ساکنان مناطق و سرمایه گذاران بدانند روند اجرای پروژه انتخاب مشاور و پیمانکار و مهندسین به چه صورت است. شفافیت در کنار کیفیت و سرعت برای‌مان همواره یک اصل بوده است. دسترسی به اطلاعات پروژه ها تا جایی که به لحاظ پدافندی مشکلی نداشته باشد از نظر ما مانعی ندارد و به گردش آزاد اطلاعات معتقد و مقید هستیم.

یکی از مسایلی که همواره در ساخت و سازها بخصوص در مناطق آزاد حساسیت‌زا بوده است بحث حفظ محیط زیست و عدم تخریب و آسیب رساندن به آن است. در پروژه‌های عمرانی این مناطق چقدر به موضوع حفظ و صیانت از محیط زیست اهمیت داده می‌شود؟

شک نداشته باشید محیط زیست برای ما بسیار مهم است و حتی در حال طی کردن مراحل روند اجباری کردن بندهایی در بالاترین سطوح رعایت مسایل و ملاحضات محیط زیستی و حفظ محیط زیست در کنار ساخت و سازها هستیم. ضمن اینکه مسوولیت اجتماعی‌مان به عنوان یک شهروند این است که همواره در تلاش برای حفظ محیط زیست باشیم و این موضوع جزو دغدغه‌های شخصی‌مان است. در قضیه مدیریت پسماند مناطق آزاد الگو و مدل هستند. البته بعضی وقت‌ها اتفاقاتی میفتد که از دست ما خارج است. مانند ماجرای غار نمکدان در جزیره قشم.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
برچسب منتخب
# مناطق آزاد

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ پوستر پرسپولیس برای دیدار با سپاهان

عکس/ پرسپولیس چند بار قهرمان سوپرجام شد؟

عکس/ پوستر AFC برای مسابقه سوپرجام بین پرسپولیس و سپاهان

عکس/ نورا هاشمی با لباس محلی در قشم

عکس/ ترکیب پرسپولیس مقابل سپاهان

عکس/ کاریکاتور کریم باقری در دستان بانوی هوادار پرسپولیس

عکس/ شبنم قلی خانی و مستانه مهاجر در دبی

عکس/ حضور خبرنگاران در محل دیدار پزشکیان و پوتین

اینفوگرافی/ تفاوت شکست خوردن با بازنده بودن

تصویری از ایلان ماسک و جف بزوس ۲۰ سال پیش

تورم دلاری به بازار دستگاه‌های فلزیاب رسید/ افزایش ۱۰۰ درصدی جویندگان گنج در ۷ سال گذشته

عکس/ نماز خواندن هیات همراه پزشکیان در کاخ کرملین

عکس‌های تولد ۲۴ سالگی باران خانم سریال گردن‌زنی

استوری معنادار معاون سابق پرسپولیس علیه درویش

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ چهره متفاوت آتنه فقیه نصیری، سحر ولدبیگی و حمیرا ریاضی در سال ۷۹

تکذیب ادعای ترور قاضی حسینعلی نیری

فیلم/ جزئیات ترور دو قاضی از زبان سخنگوی قوه قضائیه

افزایش دوباره قیمت مرغ از این تاریخ

فیلم/ انتقال پیکر قضات و فرد ضارب بعد از حادثه امروز تیراندازی

قاضی رازینی در گذر زمان از سال ۱۳۵۷ تا امروز

سوابق و ماجرای ترور قبلی قاضی علی رازینی

آشنایی با سوابق و بیوگرافی قاضی محمد مقیسه

حضور فعال بیمه ما در نمایشگاه پتروکم

فیلم/ پریناز ایزدیار هم کمدین شد

دلایل افزایش ۷۶ درصدی سود عملیاتی تکیمیا

بانک دی، پیشتاز در وصول مطالبات

گزارش بورس امروز شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳

انتشار اوراق گواهی سپرده خاص بانک رفاه کارگران ادامه دارد

معرفی خودرو مرسدس بنز S کلاس با موتور V ۱۲ + عکس

با همت و تلاش، کارنامه درخشانی را در ویترین نگاه مردم بگذاریم

آتش‌سوزی مهیب در یکی از بیمارستان‌های مشهد

فیلم/ اولین تصاویر از محل ترور دو قاضی در تهران

آینه صنعت پتروشیمی در ایران پتروکم/ شریعتمداری صدای صاحبان صنایع را شنید

تأکید محمد کبیری بر میزبانی شایسته از گردشگران نوروزی کیش

عکس/ حرم حضرت معصومه (س) در دوران قاجار ۱۲۹ سال پیش

حضور بیمه البرز در نمایشگاه تخصصی صنایع دریایی و دریانوردی ایران

فیلم/ برف شمال تهران را سفیدپوش کرد

عکس/ مکان حمله تروریستی به ۲ قاضی دیوان عالی

برگزاری دومین نشست تخصصی کنفرانس بین المللی فناوری با مشارکت بیمه البرز

واکاوی ابعاد ممنوع‌التصویری رییس دولت اصلاحات با اظهارات تازه حسن روحانی؛ چه کسی سیدمحمد خاتمی را ممنوع‌التصویر کرد؟

ورود اتباع ایرانی و مسافران اسرائیلی به سوریه ممنوع شد

بیانیه قوه قضائیه درباره ترور دو قاضی دیوان عالی

فیلم/ ماجرای ترور قاضی رازینی ۲۶ سال پیش

فیلم/ جشن تولد غم‌انگیز ماه‌چهره خلیلی با حضور پسرش

عکس/ واکنش حسام الدین آشنا به ترور سه قاضی در تهران

عکس/ نقش برجسته غزال در کاخ داریوش شوش بازماند از ۳۰۰۰ سال پیش

عکس/ ژست بامزه رُز و جک در پشت صحنه تایتانیک ۲۸ سال پیش

عکس/ قاب خانوادگی منوچهر وثوق در کنار پدرش ۷۶ سال پیش

هدیه ۵۰ میلیارد تومانی شیخ اماراتی به سردار آزمون+ عکس

قیمت جدید دام زنده ۲۹ دی‌ماه ۱۴۰۳ + جدول

جزییات تیراندازی و شهادت دو قاضی مقابل کاخ دادگستری

حال و هوای تشییع نمادین پیکر حضرت زینب (س)

بازیکن آرژانتینی در آستانه جدایی از استقلال

عکس/ قاب جذاب آناهیتا درگاهی و رویا جاویدنیا در ۳۷ و ۵۹ سالگی

عکس/ حمله مسلحانه به ۳ قاضی در دیوان عالی کل کشور

عکسی پرحاشیه و دیدنی از ملاقات پزشکیان و رئیس جمهور ترکمنستان

تیر اندازی مقابل کاخ دادگستری در میدان ارک

حمله تند کیهان به خودکشی ابراهیم نبوی

عکس/ تولد عجیب ابرا سریال یاغی در ۲۴ سالگی

عکسی پرحاشیه و با جزییات از ۵۵ سال پیش تهران

شکست سنگین پروژه درویش در پرسپولیس

افزایش قیمت مسکن در مکران نتیجه شایعه انتقال پایتخت

عکس/ جشن عروسی شاهرخان خان ۳۴ سال پیش

عکس/ کولاک سردار آزمون و مهدی قایدی در لیگ امارات