اقتصاد۲۴ - ، معضل تکراری واردات اقلام غیرضرور مجدد روی دنده برخوردهای جدی سازمانهای نظارتی افتاده است؛ وارداتی از جمله سنگ پا، شلنگ و پونز تا غذای ماهیهای اکواریوم و سگ و گربه!
قیمتش ۳ میلیون تومان است و در سایتهای اینترنتی به فروش میرود، نه دستگاه حیاتی است و نه نیاز به فناوری خاصی دارد، این مبلغ وعده غذایی یک حیوان چهارپاست.
بیشتر بخوانید: ترخیص کالا ربطی به ما ندارد
فروشگاههای اینترنتی وعده غذایی یک سگ را به مبلغ ۳ میلیون تومان قیمت گذاری کرده اند، وعده غذایی که تنها برای چند روز یک سگ است، اما نکته حائز اهمیت این است که واردات این غذاها به کشور ممنوع هستند، اما مسئولان این فروشگاهها با دور زدن آنها را وارد کشور میکنند و در پاسخ به چرایی آنها بهانه افزایش قیمت دلار را میآورند.
ممنوعیت واردات از یک سو و قیمت نجومی این وعده غذایی از سویی، خود تخلفات بسیاری را به وجود میآورد. با وجود آنکه خوراک سگ و گربه در داخل کشور در دسترس و نوع تهیه خاصی هم ندارد، اما هستند فروشگاههایی که از جیب مردم سوء استفاده میکنند و تخلفات خود را در سایه محصولات حیاتی انجام میدهند.
واردات این حجم غذای سگ و گربه به کشور در شرایطی است که با توجه به تحریمهای سنگین اخیر و هدفگذاری آمریکا برای کاهش درآمدهای ارزی ایران، درآمدهای ارزی کشور از اهمیت ویژهای برخوردار است و هزینه کردشان برای موارد غیرضروری چندان منطقی به نظر نمیرسد.
از گذشته، در خانه ایرانیها همیشه در به روی حیوانات باز بود. در روستاها مردم با نگهداری حیواناتی مانند گوسفند، بز و گاو غذای لبنی خود را تامین و در شهرها با نگهداری حیواناتی مانند مرغ، خروس و دیگر پرندگان، از گوشت و محصولاتشان استفاده میکردند. اما حالا که دیگر ۷۰ درصد مردم ایران شهرنشین شدهاند، نگهداری از حیوانات، جلوه دیگری به خود گرفته است.
مشاغل و بازارهای جدیدی به صفوف اصناف مرتبط به حیوانات اضافه شدهاند؛ مثل بازارهای رسمی حیوانات خانگی. تنور بازار حیوان خانگی داغ است؛ چه برای فروشندگان، چه برای مشتریها. حال اگر نخواهیم به چند و، چون و چرایی داغ شدن این بازار سیاه بپردازیم، میخواهیم علت گرانی غذای آنها را بدانیم، غذایی که میتواند بسیار ارزانتر از این حد در آید.
واردات اقلام لوکس حتی با یک درصد تشابه ممنوع
حسین مدرس خیابانی، سرپرست وزارت صمت در پاسخ به سوال خبرنگار صنعت، مغدن، تجارت باشگاه خبرنگاران جوان، مبنی بر اینکه واردات برخی اقلام ضرور هکچنان ادامه دارد، بیان کرد: دستور داده ام تا ثبت سفارش کالا داخلی و مشابه آن و وارداتش صفر شود. حتی یک درصد تشابه با تپلید داخل ممنوعیت ورود به بنادر را خپاهد داشت.
واردات خوراک سگ و گربه ممنوع است
فرمانی یکی فروشندگان خوراک حیوانات در گفتگو با خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به گران فروشی خوراک سگ و گربه، گفت: واردات خوراک سگ و گربه ممنوع است و هیچ وارداتی صورت نمیگرد و در حال حاضر خوراکی که در فروشگاهها به فروش میرسد ته مانده انبار از سال گذشته است.
این فروشنده خوراک حیوانات گفت: این فرآوردههای غذایی سگ و گربه از سه کشور آلمان، فرانسه و هلند به صورت بسته بندی برای خردهفروشی وارد کشور شده است. اما نکته حائز اهیمت این است که اگر کالایی وارد کشور شود به صورت قاچاق است و واردات رسمی ندارد.
فرمانی در خصوص علت گرانی این خوراک، بیان کرد: غذای سگ و گربه به دلیل اینکه وارد نمیشود گران است و این فرصتی برای دلالان این حوزه است.
وارداتی برای خوراک سگ و گربه نداریم
رضا الفت نسب عضو هیئت مدیره اتحادیه کشوری کسب و کارهای مجازی در گفتگو با خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به علت فروش خوراک سگ و گربه در فضای مجازی، گفت: تمام قیمتهایی که در سایتهای اینترنتی به فروش میرود، مصوب است و اکثر این قیمتها در سامانه ۱۲۴ ثبت شده، اما گاهی ممکن است این قیمت مصوب نباشد.
عضو هیئت مدیره اتحادیه کشوری کسب و کارهای مجازی با تاکید بر اینکه وارداتی برای خوراک سگ و گربه نداریم، تشریح کرد: قیمت برخی محصولات مانند خوراک سگ و گربه بر اساس واردات محاسبه میشود. در حال حاضر وارداتی برای این محصول وجود ندارد و فروشندگان از کالاهایی که در انبار مانده است استفاده میکنند.
الفت نسبت با بیان اینکه علت گرانی این خوراک ممنوعیت واردات است، تشریح کرد: به دلیل اینکه وارداتی نداریم و اجناس در انبارها موجود است به نوعی باعث میشود که این کالاها با ارزش شوند و در نتیجه فروشندگان اقدام به افزایش قیمت آنها میکنند.
مسئلهای که هم اکنون با آن رو به رو هستیم در بهمن سال گذشته هیات وزیران به پیشنهاد وزارت اقتصاد با ترخیص کالاهای گروه ۴ ممنوعه به کشور که عمدتا مصرفی، تولید مشابه داخی و لوکس هستند موافقت کرد. کالاهای گروه ۴ معمولا مصرفی، لوکس، غیرضرور و مشابه تولید داخل هستند که بنا به اقتضاء شرایط کشور در سال ۹۷ واردات آنها ممنوع شد و در لیست کالاهای گروه ۴ قرار گرفت.
با توجه به وضعیت اقتصادی کشور و اعمال تحریمهای ناعادلانه و خارج از موازین بین المللی آمریکا علیه کشورمان، باید اقداماتی در راستای بهبود و توسعه زیرساختهای تولید انجام شود تا شاهد دستیابی به وضعیت مطلوبی در این زمینه باشیم. وادرات غیر ضرور در سال جهش تولید مغایر با اهداف رسیدن به جهش تولید بوده و باید در سیاستگذاریهای دولت در این حوزه مورد توجه قرار بگیرد.
واردات کالاهای غیرضروری از جمله معضلاتی است که تعطیلی بسیاری از کارخانهها را به همراه داشته و از طرفی افراد بسیاری را بیکار کرده است و نفس تولیدکنندگان ایرانی را به شماره انداخته است حالا با این شرایط انتظار میرود دولت حتی جلوی قاچاق این دسته از کالاها را بگیرد تا بتوان به تولیدات داخلی پرداخت.
منبع: باشگاه خبرنگاران