اقتصاد۲۴- دکتر مرتضی افقه در خصوص اینکه پیش بینی شما در مورد نوسانات بازار ارز چیست؟ اظهار داشت: بر اساس مشاهدات و اطلاعات موجود تصور من به ثبات در کوتاه مدت نیست به دلیل تشدید تحریمها و عدم فروش نفت نمیتوانیم تامین ارز داشته باشیم و در مواردی که تحریمها را دور میزنیم به دلیل عدم تصویب افای تی اف بعضا نمیتوانیم پول هایمان را وارد کنیم مثل همین ماجرایی که با کره جنوبی داریم. به دلیل همین مسائل برخی از صادرکنندگان مایل به برگرداندن ارز خود نیستند و علی رغم تعهد، ارز را وارد شبکه نیمایی که فاصله زیادی با بازار آزاد دارد نمیکنند. متاسفانه دولت کنترلی بر این مشکلات ندارد. اخیرا کاهشی در نرخ ارز داشتیم که ظاهرا میتواند به دلیل اتمام مهلت صادر کنندگان باشد. اگرچه من امید دارم، ولی پیش بینی من این نیست که بازار به ثبات برسد، مگر اتفاق خاص و جدیدی رخ بدهد، ولی مادامی که مسائل ارزی و مشکل صادرات حل نشود این امید ثمر بخش نخواهد بود. اثر روانی قرارداد ۲۵ ساله با چین نیز بیش از یک رو پایدار نبود و وضعیت به همان شکل ادامه دارد.
بیشتر بخوانید:روحانی: بانک مرکزی در حال متعادل سازی نرخ ارز است
ارز علت تورم است
وی در مورد اینکه افزایش نرخ ارز افزایش قیمت کالاها را در پی دارد در این رابطه چه میتوان کرد؟ گفت: در ذهن برخی از همکاران اقتصاد خوانده ما نوعی کژ فکری وجود دارد و نرخ ارز را معلول تورم میدانند نه علت تورم درحالیکه تصور من این است که ارز علت تورم است. ما با دو مساله روبرو هستیم افزایش نرخ ارز و بی ثباتی، هر دو ضربه زننده است. افزایش منجر به تورم خواهد شد، هم تورم کالاهای وارداتی و هم تورم کالاهایی که ماشین آلات آنها وارداتی است. ما ۷۵ درصد واردات کالاهای واسطهای داریم که صرف تولید کالاهای دیگر میشوند. یعنی جدا از افزایش نرخ، بی ثباتی نیز موجب میشود سرمایه گذاران نسبت به آینده بدبین باشند و همین موجب رکود شود. متاسفانه در آینده نیز شاهد افزایش قیمت کالاها خواهیم بود.
۵۰ درصد از ظرفیت بخش صنایع ما خالی است
دکتر افقه افزود: آمارها نشان میدهد در حدود ۵۰ درصد از ظرفیت بخش صنایع ما خالی است، بخصوص کارگاههای کوچک و متوسط و این نکته عمدتا از اشکالات داخلی و ناهماهنگیهای داخلی و بروکراسی و ناتوانی سیستم اداری نشات میگیرد که باعث شده اغلب شهرکهای صنعتی ما تعطیل شوند و یا زیر ظرفیت کار کنند این مشکلات را میتوان در داخل کشور حل کرد، اما باید در عمل همتی وجود داشته باشد، نه شعارهایی که مسئولین و نمایندگان هر روز فریاد میزنند. یعنی ما به اقداماتی فوق العاده نیاز داریم، در شرایط عادی نمیتوان این مسائل را حل کرد. اگر این موارد حل شود شاید بتواند از فشار تحریمها بکاهد، چون میتواند اشتغال ایجاد کند و تولید ملی را افزایش دهد، ولی من در این رابطه هیچ همتی جز حرف نمیبینم. اگر قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین به چینیها این قدرت و جسارت را بدهد که تحریمها را دور بزنند که البته بعید است میتواند در میان مدت و بلند مدت حل کننده مسائل باشد البته من این قرارداد را که نهایی نیز نشده نخوانده ام شاید ما در رابطهای نابرابر باشیم و چین از فشار آمریکا بر ایران سو استفاده کرده و امتیازات بیشتری بگیرد.
اقتصاد ایران بدون روابط خارجی امکان حیات ندارد
این اقتصاددان در مورد اینکه اگر دوره ریاست جمهوری آقای ترامپ ادامه داشته باشد شرایط ایران چگونه خواهد بود؟ ایا تغییر دولت در ایران میتواند کمکی به حل مسائل بکند؟ اظهار داشت: من در این خصوص امید چندانی ندارم و فکر نمیکنم با جابجایی دولت مشکلی از کشور برطرف شود. اگر ترامپ انتخاب شود حدس میزنم به هر نحو ممکن به توافقی برسیم، چون اقتصاد ما بدون روابط خارجی امکان حیات ندارد. ما ۴ دهه بعد از انقلاب فرصت داشتیم تا وابستگیهای کشور به نفت را حداقل کنیم که به دلیل بی تدبیری این فرصتها زا دست رفت و امروز ناچار به تن دادن بر مواردی هستیم که علاقهای به آن نداشتیم. با ادامه پیدا کردن تحریمها ما یا به سمت مصالحه میرویم و یا اقتصاد دچار ضربهای نهایی خواهد شد.
منبع: شفقنا