تاریخ انتشار: ۰۸:۵۵ - ۱۴ بهمن ۱۳۹۷
تعداد نظرات: ۱ نظر
اقتصاد۲۴ گزارش می‌دهد؛

مزد سال آینده کارگران چقدر است؟/ احتمال افزایش 25 درصدی

با نزدیک شدن به آخر سال، بحث تعیین مزد به بحث داغ جوامع کارگری تبدیل شده؛ مساله‌ای که برخی نمایندگان کارگری و کارفرمایی هنوز هم از صحبت درباره رقم دقیق آن خودداری می‌کنند.
بیکاری
اقتصاد24 – اسفند شاید برای هر کسی یک بویی داشته باشد اما قطعا برای کارگران بوی تندی است که از تعیین مزد به مشام‌شان می‌رسد. هر ساله با نزدیک شدن به اسفند ماه، مساله تعیین مزد سال بعد در شورای عالی کار به میان می‌آید. نمایندگان کارگری و کارفرمایی هر کدام عددی را برای مزد سال بعد پیشنهاد می‌کنند تا بعد از بررسی‌های مختلف، نهایی شود.

آنطور که نمایندگان کارگری و کارفرمایی می‌گویند، باید در بررسی‌ها به ماده 41 قانون کار توجه کرد و مزد را بر اساس آن مشخص کرد. اما ماده 41 چه می‌گوید؛ طبق این ماده قانونی، شورای عالی کار همه ساله موظف است میزان حداقل مزد کارگران را برای نقاط مختلف کشور و یا صنایع مختلف با توجه به معیارهای فوق تعیین کند: حداقل مزد کارگران با توجه به درصد تورمی که از طرف بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران اعلام می‌شود، حداقل مزد بدون آن که مشخصات جسمی و روحی کارگران و ویژگی های کار محول شده را مورد توجه قرار دهد باید به اندازه‌ای باشد تا زندگی یک خانواده، که تعداد متوسط آن توسط مراجع رسمی اعلام می‌شود را تامین کند و در عین حال تبصره مربوطه اینطور می‌گوید که کارفرمایان موظفند در ازای انجام کار در ساعات تعیین شده قانونی به هیچ کارگری کمتر از حداقل مزد تعیین شده جدید جدید پرداخت نکنند و در صورت تخلف، ضامن تادیه مابه‌التفاوت مزد پرداخت شده و حداقل مزد جدید در نظر گرفته می‌شود.

آنچه نمایندگان کارگری می‌گویند

اما رقم پیشنهادی نمایندگان کارگری و کارفرمایی چقدر است؟ آنطور که ولی‌الله صالحی نماینده کارگری در شورای عالی کار می‌گوید، فعلا نمی‌توان عددی برای آن اعلام کرد و در اوایل اسفند ماه این عدد نهایی می‌شود. وی به اقتصاد24 می‌گوید: «هر ساله رویه به این صورت است که کمیته‌ای در ارتباط با دستمزد فعالیت می‌کند و با بررسی‌های کارشناسی به عدد مزد می‌رسد. هنوز این کمیته به عدد و رقم نرسیده و در حال بررسی مقدمات کار است.»
نماینده کارگران: ارقامی که گفته می‌شود (5 میلیون تومان) گمانه‌زنی است. عدد دقیق که پیشنهاد جامعه کارگری است، در کمیته فنی به دست می‌آید. باید بررسی‌ها صورت گیرد و طبق روال سال‌های گذشته اعلام شود

وی تاکید می‌کند: «فعلا باید رقم مرتبط با سبد معیشت مشخص شود. با توجه به اوضاع اقتصادی و نرخ تورم باید در جمع‌بندی به عددی رسید.»

صالحی در پاسخ به سوالی در خصوص اعلام شدن عدد 5 میلیون تومان برای هزینه ماهانه سبد معیشت کارگران، عنوان می‌کند: «ارقامی که گفته می‌شود گمانه‌زنی است. عدد دقیق که پیشنهاد جامعه کارگری است، در کمیته فنی به دست می‌آید. باید بررسی‌ها صورت گیرد و طبق روال سال‌های گذشته اعلام شود».

آنچه نمایندگان کارفرمایی می‌گویند

اما بررسی‌های مربوط به نمایندگان کارفرمایی به کجا رسیده است؟ آنطور که محمد عطارديان، نماينده كارفرمايان می‌گوید، وضعیت نرخ احتمالی که قرار است از سوی نمایندگان کارفرمایی اعلام شود، هنوز نهایی نشده است. وی به اقتصاد24 می‌گوید: «فعلا در حال بررسی هستیم. هر روز وضعیت اقتصادی در حال تغییر است و هنوز به عدد مشخصی نرسیده‌ایم.» وی زمان اعلام مزد پیشنهادی کارفرمایان را روز 28 اسفند اعلام کرد.
نماینده کارفرمایان: فعلا در حال بررسی هستیم. هر روز وضعیت اقتصادی در حال تغییر است و هنوز به عدد مشخصی نرسیده‌ایم

رقم کارشناسی شده چقدر است؟

با وجود نزدیک شدن به اواخر سال، هنوز نمایندگان کارگری و کارفرمایی عددی را برای مزد سال آینده اعلام نمی‌کنند. سوال اینجاست که با توجه به تعیین افزایش 20 درصدی حقوق کارمندان دولت در بودجه 98، عدد کارشناسی و حداقل دستمزد کارگران چقدر باید باشد؟

یک فعال کارگری در این رابطه معتقد است که هنوز برای اعلام عدد مزد زود است اما می‌توان آن را پیش‌بینی کرد. حمید حاج اسماعیلی در این رابطه به اقتصاد24 می‌گوید: «باید توجه کرد که معمولا دستمزد کارگران در شورای عالی کار و طی دو هفته پایانی سال در جلسات کارشناسی تعیین می‌شود، اما می‌توان آن را پیش‌بینی کرد چرا که هدفگذاری دولت برای حقوق کارمندان در بودجه 98 مشخص شده است. ضمن اینکه نرخ تورم هم بالای 30 درصد است و می‌توان بر اساس آن مزد را مشخص کرد.»

حاج اسماعیلی معتقد است: «در سال‌های گذشته معمولا نرخ تورم برای مزد مدنظر بود و به نظر من تعیین دستمزد بر اساس نرخ تورم مکانیزم ناقصی است. برای همین کارگران طی سال‌های بعد از انقلاب - به دلیل اینکه نرخ تورم برای تعیین دستمزد ملاک است - روز به روز دچار مشکل شدند و قدرت خریدشان کم شد و فاصله زیادی میان دستمزد واقعی و دستمزدی ایجاد شد که شورای عالی کار تعیین می‌کرد.»
حاجی اسماعیلی: حداقل مزد چیزی نیست که فقط تایید نمایندگان کارفرمایی را به دنبال داشته باشد. این یک تصمیم حاکمیتی است چون به هر حال حقوق کارگران باید افزایش یابد و آنها به شدت تحت فشار هستند و خط فقر خیلی بالاتر از این ارقام است. به طوری که عدد خط فقر در کلانشهرها به بیش از 4 میلیون تومان و در شهرهای کوچک بین 3 و نیم تا 4 میلیون تومان رسیده است

این فعال حوزه کارگری تاکید می‌کند: «الان پیش بینی من این است که با توجه به اینکه سال سختی را کارگران پشت سر گذاشته‌اند و قیمت‌ها به صورت شوک آور و تصادفی یک شبه افزایش یافت - و هنوز هم این روند ادامه دارد- و همچنین دولت نتوانست آنطور که باید از کارگران حمایت کند، دستمزد سال آینده قطعا افزایشی فراتر از نرم استاندارد هر ساله خواهد داشت. در عین حال از آنجایی که سال آینده هم به دلیل تحریم‌ها و کاهش درآمدهای دولت و همچنین انقباضی‌تر شدن بودجه سنواتی دولت سال سختی خواهد بود، پیش‌بینی من این است که مزد کارگران حداقل 25 درصد افزایش یابد، یعنی رقمی فراتر از یک میلیون و 400 هزار تومان برای مزد سال 98 تعیین شود.»

وی در خصوص احتمال مخالفت نمایندگان کارفرمایی، می‌گوید: «حداقل مزد چیزی نیست که فقط تایید نمایندگان کارفرمایی را به دنبال داشته باشد. این یک تصمیم حاکمیتی است چون به هر حال حقوق کارگران باید افزایش یابد و آنها به شدت تحت فشار هستند و خط فقر خیلی بالاتر از این ارقام است. به طوری که عدد خط فقر در کلانشهرها به بیش از 4 میلیون تومان و در شهرهای کوچک بین 3 و نیم تا 4 میلیون تومان رسیده است. دولت باید کار جدی برای افزایش دستمزد انجام دهد. فکر می کنم حداقل 25 درصد مورد تایید دولت باشد، اما باید به نمایندگان کارفرمایی هم حق داد. با این حال، اگر بخواهیم مزد سال آینده را بیش از 25 درصد هم افزایش دهیم، باز هم کفایت لازم را برای کارگران ندارد. باید حتما در کنار افزایش دستمزد، حمایت غیرنقدی هم از کارگران صورت داد تا کمی از وضعیت خراب سال آینده کم کرد.»

صحبت این فعال کارگری در شرایطی است که سال گذشته رقم مزد از 930 به یک میلیون و 116 هزار تومان افزایش یافته بود که یک افزایش حدود 17 درصد را نشان می‌داد. با این حال، طبق گفته او و بسیاری دیگر از کارشناسان، رقم مزد سال آینده باید حداقل 25 درصد افزایش یابد تا افزایش قیمت‌ها در حوزه اقتصاد را پوشش دهد.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
کارگران زحنتکش فقیر
0
0
يکشنبه ۱۴ بهمن ۱۳۹۷
با سلام ..خدایا ..پروردگارا ..معبودا به حق پهلوی شکسته حضرت فاطمه زهرا سلام‌الله علیه و به حق گلوی بریده حضرت علی اصغر علیه السلام ظلم را در این کشور سرشار از ثروت و کارگرانی گرفتار و بیچاره و دائم شرمنده همسر و فرزند را به خاطر زیاده خواهی افرادی مثل سعیدی کیا که میگه ۱۹ میلیون تومان دریافتی داره و امثال ایشان ریشه کن کن، آمین یا رب العالمین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲۳ خرداد ۱۴۰۴ + جدول

حمله رژیم صهیونیستی به تهران/ شهادت جمعی از فرماندهان سپاه +عکس

عکس/ خلبان زن اسرائیلی اسیر شد

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۲۳ خرداد ۱۴۰۴ + جدول

تصاویر خلبان اسرائیل پس از ساقط کردن جنگنده در زنجان

فرماندهان ارشد نظامی که در حمله اسرائیل به شهادت رسیدند چه کسانی بودند؟/ ۲۳ خرداد؛ نقطه عطفی در دکترین امنیتی ایران

اینفوگرافی/ ۱۴ فرمانده ارشد نظامی ایران در لیست ترور اسراییل

عکس/ کره شمالی در مقابل اسرائیل از ایران حمایت کرد

عکس/ جلسه وزیر دفاع اسرائیل، رییس موساد و فرمانده ارتش اسرائیل برای بررسی حملات به ایران

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲۳ خرداد ۱۴۰۴ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز شنبه ۲۴ خرداد ۱۴۰۴ + جدول

هشدار انگلیس درباره خطرناک بودن تنگه هرمز و خلیج عمان

عکس/ تعداد سپهبدهای ایران به ۶ تن رسید

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز جمعه ۲۳ خرداد ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ پیکر سرداران شهید باقری، حاجی زاده، سلامی و رشید

قاب عاشقانه بازیگر یوسف پیامبر در کنار همسرش

عکس/ استوری پسر سردار حاجی زاده

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

عکس/ پست اینستاگرامی شفیعی کدکنی در واکنش به حملات اسرائیل

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

اینفوگرافی/ اهداف حملات روز گذشته ایران به اسرائیل

بازداشت ۵ نفر در یزد به دلیل همکاری با اسراییل

دفتر نتانیاهو: اسرائیل در حال گسترش عملیات خود در خاک ایران است

ترور ۳ دانشمند هسته‌ای دیگر توسط اسرائیل

عکس/ شهادت نیلوفر قلعه‌وند مربی پیلاتس در حمله اسرائیل

عکس/ کاپشن صورتی و دوست‌های جدیدش

فیلم/ انفجار در شهرک صنعتی البرز قزوین دقایقی قبل

حمله به پالایشگاه تبریز تکذیب شد

کنایه تند البرادعی به بیانیه وزارت خارجه آلمان درباره حملات به ایران

فرمانده نیروی هوافضای سپاه منصوب شد

اسراییل تهران را تهدید به ویرانی کرد

فیلم/ تفاوت سرعت موشک‌های بالستیک و هایپرسونیک

عکس/ واکنش جنجالی محسن تنابنده به حمله اسرائیل

عکس ماهواره‌ای از آسیب به سایت راداری سوباشی در همدان

موافقت رهبری با عفو و تخفیف مجازات جمعی از محکومان

اینفوگرافی/ ۱۵ منطقه حساس اقتصادی اسرائیل کجاست؟

عکس/ اعترافات غربی‌ها از تلفات اولیه اسرائیل تاکنون

عکس/ هم اکنون حمله اسرائیل به تبریز

فیلم/ آغاز موج جدید حملات موشکی ایران علیه اسرائیل

عکس/ حمایت بازیگر مشهور آمریکایی از مردم ایران

فیلم/ هم‌اکنون وضعیت فرودگاه مهرآباد

عکس/ پرچم ایران از اینستاگرام حذف شد

فیلم/ صحبت‌های جنجالی حسین یکتا روی آنتن زنده

هیچ پروازی تا اطلاع ثانوی در فرودگاه‌های کشور انجام نمی‌شود

هدف اسرائیل نه ضربه زدن به تاسیسات هسته‌ای بلکه سرنگونی حکومت ایران است/ حمله با چراغ سبز آمریکا و اروپا انجام شد

جدیدترین اظهارات وزارت خارجه درباره مذاکرات یکشنبه با آمریکا

فیلم/ بالگرد آپاچی ارتش اسراییل به دنبال پهپاد انتحاری ایران

عکس/ مقابله پدافند هوایی در آسمان تهران با حملات اسرائیل

آمریکا به طور محرمانه موشک‌های هلفایر به اسرائیل داده است

فیلم/ شهردار اسرائیلی: حمله ایران به تل‌آویو بی‌سابقه بود

ترامپ: ما همه چیز را می‌دانستیم

فیلم/ آواربرداری از ساختمان مسکونی شهرک شهید چمران

فیلم/ سابقه و تحصیلات مدنی‌زاده ظرفیت وزیر اقتصاد را دارد

شهادت نونهال تکواندوکار تیم ملی در پی حملات اسرائیل

شهادت دو تن از مسئولان ستادی نیروهای مسلح

کارنامه‌ای سیاه از ترور دانشمندان تا حمله به مراکز هسته‌ای/ اسرائیل در حمله به ایران کدام قوانین بین‌المللی را نقض کرد؟

فیلم/ هدف قرار گرفته شدن مکانی در اسدآباد همدان

زلزله مالی پس از حمله اسرائیل به ایران و چشم‌انداز آینده بازارها/ واژگونی منحنی بازدهی: فانوس قرمز رکود جهانی!

خبر جدید وزارت خارجه درباره دور بعدی مذاکرات ایران و آمریکا

برگزاری نشست اضطراری شورای حکام آژانس به درخواست روسیه

خبر مهم از زمان واریز مرحله سوم کالابرگ الکترونیک

بازداشت ۱۴ متخلف مرتبط با اقدامات اسرائیل در هرمزگان

فیلم/ تکذیب هدف قرار گرفتن برج آزادی

آخرین وضعیت تاسیسات فردو و نطنز پس از حمله اسراییل به ایران

عکس/ رونمایی از دیوارنگاره جدید میدان انقلاب تهران

بورس تل‌آویو ریخت

اسماعیل کارتال در آستانه جدایی از پرسپولیس