تاریخ انتشار: ۰۷:۱۲ - ۳۰ مرداد ۱۳۹۹
یک کارشناس اقتصادی در گفتگو با اقتصاد ۲۴ تشریح کرد؛

چرا استقلال بانک مرکزی برای دولت بی‌معناست؟/ ورود دولت به اقتصاد ولو با نیت «خیر» نتیجه‌ای جز «شر» نخواهد داشت

یک اقتصاددان معتقد است؛ موضوع استقلال بانک مرکزی در شرایطی که دولت به صورت اختاپوس‌گونه‌ای تمام اجزای اقتصاد ایران را در دست گرفته، بسیار لوث است؛ هرچند مقامات ارشد اقتصادی خود بر دلایل عدم استقلال بانک مرکزی کشور بیش از هر منبع اطلاع‌رسانی دیگری، آگاه هستند.
استقلال بانک مرکزی
مهرشاد نبی، اقتصاد۲۴ - اقتصاددانان حوزه سیاست‌های پولی بر این باورند که درجه استقلال بانک مرکزی از سایر بخش‌های دولت، بر بالا بودن نرخ حجم پول و توزیع اعتبارات و از آن طریق بر سایر متغیر‌های کلان اقتصاد مثل نرخ تورم و مقدار کسری بودجه دولت اثرگذار است.
 
اقتصاد کشور همواره با چالش‌های متعددی همراه است که از جمله آن‌ها می‌توان به نرخ بالای تورم، التهابات بازار ارز و رکود عمیق بخش واقعی اقتصاد اشاره کرد اما نکته قابل تأمل در این است که توجه بانک مرکزی به کنترل نرخ تورم به معنی غفلت مجموعه سیاستگذاری دولت و بانک مرکزی از بخش تولید و تحریک ظرفیت‌های خالی اقتصاد است و تمام این چالش‌ها بر سر مداخله دولت در امور بانک مرکزی و سهم خواهی دولت از این بخش است.
 
استقلال در کنترل بودجه یعنی دخل و خرج و همینطور ضریب امنیت بالای سیاست‌های بانکی در برابر تصمیمات، دو عنصر ضروری و مهم برای استقلال بانک مرکزی است که امروز در بزرگترین مرجع مالی – پولی کشور دچار چالش جدی شده است. از اینرو رفع چالش‌های نظام مالی کشور برای دستیابی به استقلال بانک مرکزی در اولویت قرار دارد، اما تاکنون هیچ نشانه‌ای از بهبود وضعیت دیده نشده است.
 
در حالی که عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی بار‌ها در اینستاگرام خود بر اقدامات این بانک در راستای اصلاح نظام بانکی از جمله ساماندهی بانک ها‌ی ناسالم و وضع مقررات جدید در تراکنش‌های بانکی تاکید کرده است اما نکته قابل تامل در این است که هیچ اشاره‌ای به استقلال بانک مرکزی نداشته است.

عزمی برای استقلال بانک مرکزی دیده نمی‌شود 

در همین رابطه محمدقلی یوسفی، اقتصاددان در گفتگو با اقتصاد ۲۴ گفت: در اینکه استقلال بانک مرکزی ضروری است شکی نیست، اما با توجه به ساختار کلی اقتصاد و نظام تصمیم گیری ایران چنین مسئله ای به سادگی امکانپذیر نیست یعنی بانک مرکزی مستقل از نظام نمی‌تواند به صورت مستقل تصمیم گیری و عمل کند.
 
به گفته یوسفی، در حال حاضر بانکداری جهانی دچار تحولی بنیادین و حرکت به سوی مدرنیزاسیون شده است از این رو استقلال بانک مرکزی، یکی از ملاحظات در نظام اقتصادی کشور است، اما دریغ از اینکه در قانون بانکداری کشورمان تاکنون تجدیدنظر معناداری صورت نگرفته باشد و این ریشه در حضور دولت‌ها در این بخش کلیدی اقتصاد دارد.

این اقتصاددان با اشاره به اینکه اگر واقعا قرار است اصلاحاتی صورت بگیرد باید تمام ابعاد را پوشش دهد گفت: یعنی باید قانون اساسی و به نوعی نقش مردم در اقتصاد پررنگ دیده شود و بخش خصوصی تعیین کننده باشد نه اینکه نقشی حاشیه‌نشین در اقتصاد ایفا کند. البته ساختار قانون اساسی ما چنین اجازه‌ای را نمی‌دهد. زمانی که قانون اساسی این اختیار تام را به دولت می‌دهد دیگر محلی از اعراب ندارد؛ بنابراین تا زمانی که بانک‌ها و درآمد نفت در اختیار دولت است ما شاهد این مشکلات خواهیم بود، چون دولت قدرت زیادی دارد و هرکاری که بخواهد انجام می‌دهد.
 
عضو هیئت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی ادامه داد: باید کاری کرد که به صورت جدی این مشکل حل شود وگرنه اینکه در یک جامعه‌ای مثل ایران بیاییم صحبت زیبایی مثل استقلال بانک مرکزی بزنیم چنین چیزی شدنی نیست و نتیجه نمی‌دهد.
 
وی یادآور شد: استقلال بانک مرکزی بدون تفکیک قوا و بدون تفکیک قدرت سیاسی از قدرت اقتصادی معنی نمی‌دهد، یعنی باید سیاستمداران در مورد مسائل سیاسی تصمیم بگیرند و قدرت اقتصادی نداشته باشند. وقتی در یک کشوری یک دولت بزرگ اختیارات بانک‌ها را در دست دارد این مسئله به معنای آن است که تمام اختیارات بانک مرکزی، شرکت‌های دواتی، درآمد نفت و  بخش وسیعی از بنگاه‌های عمومی در اختیار دولت است لذا قدرت بالایی دارد و همین نفوذ باعث می‌شود که تمام سعی خود را برای استفاده از این شرایط داشته باشد.

یوسفی افزود: لازمه اینکه اصلاح و استقلال بانک مرکزی تفکیک قدرت اقتصادی از قدرت سیاسی باشد. در این نوع ادبیات، تفکیک بین استقلال سیاسی و استقلال اقتصادی مدنظر است، یعنی نقش دولت‌ها در نگاه‌های اقتصادی، درآمد‌های نفتی و تصمیمات اقتصادی حاکمیتی نباشد؛ از طرف دیگر باید هر قدرتی سر جای خودش باشد. باید به معنای واقعی به استقلال بانک مرکزی پرداخته شود هرچند تاکنون شاید به صورت اسمی توانسته باشند به ضرورت استقلال بانک مرکزی اشاره کنند، اما در عمل چنین مسئله‌ای محقق نشده است.
 
عضو هیئت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی گفت: ما باید از تجربه کشور‌های موفق که توانسته اند نقش دولت را در اقتصاد کاهش بدهند درس بگیریم چراکه این راه اساسی برای استقلال اقتصادی کشور است، اما دولت‌ها در کشور ما به دلیل کسب درآمد از این منبع هیچ گاه به استقلال بانک مرکزی رضایت نمی‌دهند.
 
وی تاکید کرد: دولت نیروی مخرب است و برای جامعه مشکل ساز است حتی زمانی که با نیت «خیر» اقدام به کاری می‌کند نتیجه‌ای جز «شر» نخواهد داشت؛ بنابراین روش حضور دولت در اقتصاد کشورمان هیچ گاه نتیجه بخش نبوده و نیست. دولت باید به وظیفه سنتی خود بپردازد آن هم برقراری نظم و امنیت در کشور است و به عنوان داور بی طرف نقش ایفا کند. اما در حال حاضر آقایان همواره سیاست را بر اقتصاد کشور حاکم کرده اند و همین موضوع ایجاد چالش‌هایی از جنس غیر اقتصادی را سبب می‌شود.
 
یوسفی در پایان یادآور شد: موضوع استقلال بانک مرکزی در شرایطی که دولت به صورت اختاپوس‌گونه‌ای تمام اجزای اقتصاد ایران را در دست گرفته، بسیار لوث است؛ هرچند مقامات ارشد اقتصادی خود بر دلایل عدم استقلال بانک مرکزی کشور بیش از هر منبع اطلاع‌رسانی دیگری، آگاه هستند.
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ دیدار عراقچی و لاوروف در حاشیه اجلاس شانگهای

عکس/ چاپ اسکناس سوغاتی بریکس در تیراژ ۱۰ هزار نسخه

آخرین وضعیت پروازهای خارجی به کشور+ جدول

قرار گرفتن اقتصاد ایران در تعلیقِ دائم میان جنگ و صلح / بازسازی اقتصاد با ساختار رانتی، پروژه‌ای ناممکن است

با تعدد برند‌های بی‌نام و نشان، توسعه صنعت لوازم خانگی شوخی است/ مونتاژکاران چگونه تولیدکنندگان واقعی را سرکوب می‌کنند؟

زلزله سمنان را لرزاند

یارانه نقدی تیرماه چه زمانی واریز می‌شود؟

پیش‌بینی مهم یک کارشناس از قیمت مسکن تا پایان سال

ابقای سه تن از فقهای شورای نگهبان توسط رهبر انقلاب

بورس قد کشید

صدور حکم قطعی پرونده نابینا شدن ۹ نفر در بیمارستان نگاه

فیلم/ استقرار یگان‌های نظامی ارتش سوریه در استان‌ السویداء

کدام پرسپولیسی‌ها از لیست هاشمیان خط می‌خورند؟

آمار باورنکردنی زایمان رایگان زنان افغان‌ در ایران + سند

فیلم/ صحنه‌های دردناک از زنی گرفتار زیر آوار خانه‌اش

کدام تیم در نقل و انتقالات بهتر عمل کرد؟

فیلم/ مشاهده پلنگ ایرانی در مناطق شکار ممنوع آرادان

عکس/ دیدار عراقچی با وزیر خارجه قرقیزستان

نقشهٔ زن ایرانی چنان سرزمینی بی‌پناه روی مرز خطر/ دست کم ۴۰ زن در سه ماه نخست سال جاری به قتل رسیدند + فیلم

آمار جالب از داوطلبان کنکور سراسری در هر استان

عکس/ پست غمگین بازیگر قورباغه درباره یعقوب صباحی

سیگنال‌های متضاد واشنگتن و تل‌آویو درباره ایران

راه میان‌بر نجات از بحران ورشکستگی آب

بازگشت عموهای فیتیله‌ای به تلویزیون

اینفوگرافی/ رکورد گرما در ایران

جنگ و چشم‌انداز نامعلوم گردشگری در دل بحران‌ها

اظهارات محمدجواد ظریف درباره ریشه‌های حمله اسرائیل به ایران/ بفهمیم نفوذ از کجاست؟

عکس/ چهره متفاوت زربی غلام مختار ۲۳ سال پیش در جمع هنرمندان

فیلم/ همکاری غیرمنتظره نفیسه روشن و یک بلاگر اینستاگرامی

عکس/ دریادار سیاری در حال رونمایی از مجسمه ناخدا صمدی در خرمشهر

عکس/ سپهبد باقری به همراه دوستانش ۴۴ سال پیش در کوهستان

عکس/ تغییر شوکه کننده بازیگر نقش شیرین سریال مرگ تدریجی یک رویا در ۴۴ سالگی

عکس/ تغییرات جالب ارسطو عامل سریال پایتخت در ۴۵ سالگی با تیپ‌های متفاوت

پنجره نیمه‌باز دیپلماسی در طوفان جنگ/ امکان مذاکره بین ایران و آمریکا در هاله‌ای از تردید و تهدید

طلای جهانی در آرامش

ماجرای نفوذ و نیمروز؛ جاسوسان موساد در ایران تا کجا رخنه کرده و به کدام اطلاعات حیاتی و سری دسترسی دارند؟

آتش‌بس موقت در جنگ تجاری پکن و واشنگتن

ترکش‌های ملی کردن اینترنت بر کسب‌وکار‌های فضای مجازی/ خنجر پنهان بر پیکر اقتصاد دیجیتال

کاهش قیمت جاشین ساینا در بازار

مدنی‌زاده و تصمیم جدی هدایت نقدینگی به سوی تولید

شرایط فروش و بازخرید ارز اربعین اعلام شد + جزئیات

پنجمین سال خشکسالی کماکان با اصرار بر کاهش مصرف سپری می‌شود!

فیلم/ آتش‌سوزی گسترده در مجتمع تجاری خیابان ۱۷شهریور مشهد

آتش سوزی در مجتمع ۶۰ واحدی در خیابان پاسدار گمنام تهران

فعال شدن مکانیسم ماشه قیمت دلار را به چند تومان می‌رساند؟

فیلم/ آتش‌سوزی در برج زمرد تبریز

برقراری آتش‌بس شش‌ماهه میان سحر زکریا و مهران مدیری

خبر مهم درباره وام بلاعوض به یارانه‌بگیران

قیمت دلار به سقف یک هفته اخیر رسید

زمان ثبت‌نام خودرو‌های وارداتی اعلام شد+ جزئیات