اقتصاد۲۴ - در آموزش بورس در این مطلب به موضوع "ارزش خالص دارایی چیست و چگونه در سرمایه گذاری های خود آن را لحاظ کنیم؟" پرداخته ایم. برای دریافت آموزش بورس گام به گام می توانید به سایت بورسکده boorskade.com مراجعه نمایید.
NAV مخفف عبارت Net Asset Value است به معنای ارزش خالص دارایی هاست یعنی وقتی بدهی های یک شرکت را از کل دارایی های آن کسر کنیم و آن را از قیمت روز بازار کسر کنیم Nav آن بدست میاید پس همانگونه که متوجه شدید این مبحث یکی از فاکتورهای تحلیل بنیاد یک شرکت است که آینده ی آن شرکت را برای سرمایه گذاری بلند مدت به ما نشان می دهد.
از این فاکتور بیشتر در مورد صندوق ها و شرکت های سرمایه گذاری استفاده می شود تا برآورد کنیم قیمت ذاتی که این واحدهای سرمایه گذاری باید داشته باشند از ارزش بازاری آنها (قیمت بازار ) بیشتر است یا کمتر.
اگر قیمت بازار این واحدها نسبت به ارزش ذاتی که دارند بیشتر باشد باید در مورد سرمایه گذاری در آن شرکت وسواس داشته و احتیاط کرد و اگر ارزش بازار آن از ارزش ذاتی که باید داشته باشد کمتر باشد می تواند با توجه به فاکتورهایی که در ادامه اشاره خواهیم کرد در لیست خرید خود قرار دهید .
همانطور که اشاره شد ارزش خالص دارایی ها از فاکتورهای تحلیل بنیاد شرکت ها و صندوق های سرمایه گذاری است که باید دارایی ها و بدهی های آن واحد را بدست بیاوریم و آنها را از هم کسر کنیم تا ارزش خالص دارایی ها بدست بیاید و آن را با قیمت بازاری واحد سرمایه گذاری مقایسه کنیم.
ارزش خالص دارایی ها به ازای هر سهم را Navps می گویند و از طریق این فرمول محاسبه می شود که بدهی ها را از ارزش کل دارایی ها کم کنیم و آن را بر تعداد واحد صندوق تقسیم کنیم.
برای این کار وارد سایت سازمان بورس و اوراق بهادار شوید و آخرین گزارش دوره های مالی را مشاهده کنید و بررسی کنید( البته چون این کار نیاز به مهارت دارد و هر سرمایه گذاری نمی تواند آنرا برآورد کند ما در دوره های آموزش بورس ، به صورت روان نحوه ی محاسبه ی آنرا شرح داده ایم).
در این سامانه شما می توانید ارزش روز دارایی های هر صندوق سرمایه گذاری را مشاهده کنید و در این حال بدهی ها را نیز برآورد کنید البته هر شرکت یا صندوق سرمایه گذاری دارای سامانه ای اختصاصی است که دارایی ها و بدهی های خود را به صورت روزانه محاسبه می کند و در اختیار مشتریان خود قرار می دهد که توسط ناظران بازار سرمایه هم مورد بررسی قرار می گیرد ولی شرط عقل محاسبه ی خود شماست تا از صحت این اعداد مطمئن شوید.
نکته ای که وجود دارد این است که ارزش دارایی ها با توجه به قیمت پایانی هر سهم تغییر کند قیمت پایانی در بحث تابلوخوانی توضیح داده شده است) و به طور حتم در هر دوره ی مالی متفاوت خواهد بود و حتی میزان بدهی ها (مخصوصا بدهی های کوتاه مدت) هم تغییر می کند .
برای مثال فرض کنید میزان دارایی روز یک واحد سرمایه گذاری بیست میلیارد و میزان بدهی های آن دو میلیارد است که اگر آنها را ازهم کم کنید هجده میلیارد میزان خالص دارایی ها است حالا باید این دارایی ها را از تعداد واحدهای صندوق کم کنیم و فرض کنید این واحد سرمایه گذاری دارای پانصد هزار واحد سرمایه گذاری است که از تقسیم هجده میلیارد بر پانصد هزار عدد سی و شش هزار بدست میاید که می تواند قیمت هر واحد صندوق در آینده باشد .
یک مثال ملموس هم ارزش NAV دارایکم می باشد که برابر با بیست و نه هزار و ششصد هزار تومان می باشد که امروز حوالی بیست هزار تومان معامله می شود.
با همین فرمول می توانید ارزش خالص دارایی (NAV) دارا دوم که در روزهای آتی منتشر خواهد شد را محاسبه کنید.
اول اینکه در کنار NAV واحدهای سرمایه گذاری باید روند بازار را هم مد نظر قرار دهید زیرا در بازار صعودی اگر برآورد شما از ارزش دارایی ها بیشتر از ارزش بازاری آن باشد پس خرید آن واحد مناسب می باشد و چون ماهیت بازار هم صعودی است طبیعتا قیمت بازار زودتر می تواند به ارزش خالص دارایی خود برسد .
نکته ی بعدی هم این است که ارزش خالص دارایی ها هر صندوق که اشاره شد با توجه به قیمت پایانی محاسبه می شود مربوط به روز قبل است یعنی ارزش خالص دارایی های امروز را شما فردا می توانید در سایت اختصاصی هر صندوق مشاهده کنید که کمی تاخیر در تصمیم گیری شما ایجاد می کند.
خوشحالیم که با مطلب آموزش بورس درمورد NAV با ما همراه بودید.