تاریخ انتشار: ۱۹:۵۹ - ۱۶ بهمن ۱۳۹۷

طالبان: قانون اساسی افغانستان اعتبار ندارد

رئیس هیات طالبان در نشست مسکو گفت که قانون اساسی کنونی افغانستان اعتبار ندارد، زیرا از جانب "کشورهای غربی بر مردم افغانستان تحمیل شده" و باید قانون اساسی جدید با "معیارهای اسلامی و ارزش‌های افغانی" پس از خروج کامل نیروهای خارجی ازاین کشور تدوین شود.
طالبان
اقتصاد۲۴- عباس استانکزی، رئیس هیات طالبان در نشست مسکو می‌گوید قانون اساسی کنونی افغانستان اعتبار ندارد، زیرا از جانب "کشورهای غربی بر مردم افغانستان تحمیل شده" و باید قانون اساسی جدید با "معیارهای اسلامی و ارزش‌های افغانی" پس از خروج کامل نیروهای خارجی ازاین کشور تدوین شود.

استانکزی در جمع رهبران احزاب سیاسی افغانستان به نمایندگی از گروه طالبان در نشست مسکو خواسته‌های این گروه را برای آینده سیاسی این کشور "پس از خروج نیروهای خارجی" توضیح داد.

دراین نشست حامد کرزی، رئیس جمهوری پیشین افغانستان با ده‌ها نفر از حامیانش، یونس قانونی، محمد محقق، عطا محمد نور، محمد اسماعیل، نمایندگان حزب اسلامی حکمتیار و شماری دیگر از چهره‌های سیاسی و اجتماعی شرکت دارند.

برعلاوه چهره‌های چون وکیل احمد متوکل، وزیر خارجه پیشین طالبان و عبدالسلام ضعیف از اعضای عمده پیشین طالبان که حالا در کابل زندگی می‌کنند هم، به این نشست رفته‌اند.

دولت افغانستان دراین نشست غایب است و از برگزاری آن و حضور چهره‌های سیاسی افغانستان در آن انتقاد کرده است. سرور دانش، معاون دوم رئیس جمهوری افغانستان در صفحه رسمی توییتر خود نوشته که در غیبت نمایندگان دولت این نشست "ضیاع وقت" است.

محمد یونس قانونی، معاون سابق رئیس جمهوری افغانستان و از نمایندگان جبهه مقاومت علیه طالبان معروف به "ائتلاف شمال" گفت: "هرچند قانون اساسی افغانستان در مقایسه با کشورهای منطقه، شاید بهترین و اسلامی ترین قانونی اساسی باشد، اما این قانون تعدیل پذیرواصلاح پذیر است.

محمد محقق، از رهبران عمده هزار و شیعه در افغانستان نیز دراین نشست روی مذاکره مستقیم گروه طالبان با "افغان‌ها" تاکید کرد و ازاین گروه خواست تا درباره استقرار آتش‌بس گفتگوها را آغاز کنند.

نماینده طالبان بیرون شدن نام رهبران این گروه از فهرست سیاه، آزادی زندانیان، ایجاد یک دفتر رسمی برای این گروه، تعدیل قانون اساسی، ایجاد نظام اسلامی و تضمین گفت‌وگوهای صلح را از شرایط صلح برای افغانستان خواند.

نشست مسکو از زمان کنفرانس بن ۲۰۰۱ از نظر گردهم آمدن گروه‌های مختلف سیاسی و نظامی داخلی افغانستان بی‌سابقه است.

ده‌ها سیاستمدار افغان از جناح‌های مختلف برای اولین بار با نمایندگان طالبان رودرو در پایتخت روسیه در حالی به مذاکره می‌پردازند که دولت به رهبری اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان، آن را خلاف منافع این کشور خوانده و گفته کمکی به صلح نمی‌کند.

این نشست در زمانی برگزار می‌شود که جدی‌ترین گفت‌وگوها میان آمریکا و طالبان جریان دارد و در آن گفت‌وگوها هم نمایندگان دولت افغانستان شرکت ندارند.

شرکت این سیاستمداران در مسکو و گفت‌وگویشان با گروهی‌که عملا مشغول جنگ با نیروهای دولت افغانستان است به مشروعیت دولت این کشور ضربه می‌زند و موقعیت گروه طالبان را بیشتر تقویت می‌کند.

مانورهای سیاسی گروه طالبان در ماه‌های اخیر و استقبال نمایندگان آنها از سوی کشورهای مختلف در منطقه، دولت اشرف غنی را از نظر سیاسی و دیپلماتیک در موقعیت دشواری قرار داده.

با این حال رئیس جمهوری افغانستان از حمایت بسیاری از آنهایی برخوردار است که نگران از دست رفتن دستاوردهای هفده ساله افغانستان هستند؛ دستاوردهای چون آزادی بیان، حقوق زنان، حقوق بشر، دموکراسی، جمهوریت و انتخابات که نسل جدید افغانستان آنها را "خط سرخ" هرنوع مذاکره می‌دانند.

عبدالله عبدالله، رئیس اجرایی افغانستان روز گذشته در یک بیانیه خطاب به مردم، از سیاسیون این کشور خواست اجازه ندهند طالبان از اختلافات میان آنها و حکومت استفاده کنند و بار دیگر امارت اسلامی‌شان را به افغانستان تحمیل سازند.

اما هیات اشتراک‌کننده در این نشست در اعلامیه‌ای گفته این نشست در حقیقت اولین گام برای آغاز پروسه گفت‌وگوهای بین‌الافغانی در روند صلح است.

دراین اعلامیه آمده که هدف از اشتراک آنها دراین نشست "حفظ و دفاع از دستاوردهای نظام و نهادهای دفاعی و امنیتی" است.

طالبان با وجود درخواست‌های مکرر حکومت افغانستان، تاکنون حاضر به گفت‌وگو با نمایندگان دولت نشده اما گفته پیش ازاین نیز با مردم و احزاب افغانستان گفت‌وگو کرده است.

در نوامبر سال گذشته نیز نشستی با حضور نمایندگان طالبان در مسکو برگزار شد. در این نشست نمایندگان شورای عالی صلح افغانستان نیز حضور داشتند اما به گونه مستقیم با طالبان گفت‌وگو نکردند. دولت آن زمان گفته بود که نمایندگان شورای عالی صلح به گونه مستقل از سوی نهاد خود در این نشست اشتراک دارند و نمایندگی از دولت نمی‌کنند.

کرزی و هیات همراهش در این نشست در حالی اشتراک می‌کنند که او در زمان ریاست جمهوری خود تاکید براین داشت که تلاش‌های پراکنده داخلی و خارجی برای گفت‌وگو با شورشیان ممکن است روند صلح را از مسیر اصلی آن منحرف کند و سبب ضعیف شدن حکومت و مشکلات تازه شود.

پیشرفت در گفت‌وگوهای صلح افغانستان

گفت‌وگوهای صلح افغانستان به تازگی به خصوص پس از چهارمین نشست مستقیم طالبان و آمریکا جدی‌تر و داغ‌تر شده است.

به تازگی پس از این دور از نشست‌ها که شش روز ادامه یافت، زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا برای صلح افغانستان اعلام کرد که با این گروه درباره چارچوب کلی صلح به توافق رسیده‌اند.

خلیلزاد گفته پیش‌نویس این توافق شامل "برنامه‌ای برای خروج نیروهای آمریکا، برقراری آتش بس و طرد گروه‌های بین‌المللی تروریستی در خاک افغانستان است."

با وجود تاکید آمریکا بر عملی بودن این توافقات مشروط به مذاکرات بین‌الافغانی، مقام‌های افغان از این دستاوردها راضی نیستند و فکر می‌کنند به حاشیه رانده شدند.

غنی از حامیان بین‌المللی حکومتش خواسته تا در مساله صلح افغانستان عجله نکنند و بگذارند در این زمینه خواست افغان‌ها در نظر گرفته شود.

او، در تازه‌ترین اظهارات خود در رابطه با مذاکرات صلح گفته که او و نیروهای امنیتی این کشور تا زمانی که یک قطره خون در بدن داشته باشند، "صلح گذرا" را نمی‌پذیرند.

منبع: انتخاب
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

فیلم/ قالیباف: قانون مطبوعات باید اصلاح شود

دوگانه کاذب وعده صادق ۳ و دیپلماسی؛ هزینه‌سازی بیهوده برای مذاکرات آینده کلید می‌خورد

بازگشت ۲ بازیکن به اردوی استقلال

فیلم/ برگزاری جلسات تعیین مزد در بهمن و اسفند

ماجرای طلاق و ازدواج مجدد آزیتا حاجیان+ عکس

مشخصات تانک بولات T۶۴؛ تانک قدرتمند و مرگبار اوکراین

فیلم/ رقص کُردی نوید محمدزاده و روزبه حصاری در ایلام

آخرین وضعیت امید عالیشاه کاپیتان پرسپولیس

افزایش ۲۰ درصدی حقوق سربازان نهایی شد

محکومیت میلیاردی فولاد با شکایت یک بازیکن پرسپولیس

آغاز ثبت نام جدید برای خودرو‌های وارداتی

بهترین روش های سرمایه گذاری

فیلم/ آوازخوانی یک عرب زبان به فارسی زیر سی‌و‌سه پل

طنین امید بخش در صورت‌های مالی بیمه سرمد

قیمت این خودرو ۳.۵ میلیارد تومان گران شد

کارآفرین برتر صنعت فرش: اگر بانک ملی ایران از تولیدکنندگان حمایت نکند چرخ توسعه کشور نمی‌چرخد

فیلم/ ماجرای تذکر سید محمد خاتمی به اصلاح طلبان

فیلم/ پیشنهاد رسایی برای تابعیت دوگانه فرزندان ظریف

عکس/ طارمی روی پوستر اینتر برای دیدار با لایپزیش

هشدار نارنجی هواشناسی برای مازندران

فیلم/ رسایی: من را متهم کردند که در برابر دستور رهبری مقاومت می‌کنم

فیلم/ ادعای نماینده مجلس درباره زمان مصوبه افزایش قیمت خودرو

فیلم/ پاداش پایان خدمت کارمندان دولت ۶۵۰ میلیون تومان شد

تصویری دردناک از ای دی کارت امید عالیشاه

فیلم/ روش محاسبه حقوق سال آیندۀ کارمندان و بازنشستگان

گزارش بورس امروز سه شنبه ۶ آذرماه ۱۴۰۳

کشف جسد مرد جوان در پارک ستارخان

عکس/ تعهدات بیمه تکمیلی ۱۴۰۳-۱۴۰۴ بازنشستگان

هشدار برف و سرما به این ۱۸ استان

پیش بینی آینده مذاکرات هسته ای ایران و اروپا

عکس/ سنگ تمام استقلالی‌ها برای عالیشاه

فیلم/ پرداخت یارانه به بازی تایید و تکذیب رسید

عکس/ سنگ‌نگاره شاهنشاه ساسانی در حال دادن گل به همسرش

فیلم/ سخنان عجیب قالیباف درباره تحریم نفت ایران

فیلم/ صدور حکم پروندۀ چای دبش تا پایان ماه

عکس/ استوری سرمربی پرسپولیس برای امید عالیشاه

عکس/ نمایی دیدنی از ‏مسجد وکیل شیراز

عکس/ خانه وزیر جنگ مظفرالدین شاه قاجار

فیلم/ تهدید پزشکیان به استیضاح از تریبون مجلس

پاییز هزار رنگ در نصف جهان

فیلم/ حمله تند ثابتی به پزشکیان در صحنه علنی مجلس

عکس/ پاییز تماشایی و درخشان در روستای شهرستانک تهران

عکس/ رضاشاه پهلوی و احمدشاه قاجار در یک قاب

مهدی ترابی به پرسپولیس بازگشت؟

اعلام قیمت گوشت مرغ سه‌شنبه ۶ آذر +جدول

استقلال اشک لئوناردو پادوانی را درآورد

فیلم/ گلایه قالیباف از وزیر نیرو

پیشنهاد لیگ برتری برای ستاره پرسپولیس

رابعه اسکویی: اگر نمی‌آمدم جنازه‌ام به ایران می‌رسید

اسرائیل و حزب‌الله در آستانه توافق آتش‌بس