تاریخ انتشار: ۱۱:۰۶ - ۱۹ مهر ۱۳۹۹

کار شبانه‌روزی پرستاران و سود نجومی پزشکان

کارانه پرداخت شده به پرستاران آنقدر ناچیز بود که واکنش‌های بسیاری را به دنبال داشت، آنهم در شرایطی که بیشترین بار کار و مراقبت از بیماران مبتلا به ویروس کرونا برعهده پرستاران است.

کارانه پرستاران

اقتصاد۲۴ - چند روز پیش تصاویری از میزان کارانه پرداختی به پرستاران در فضای مجازی منتشر شد که مبالغ درج شده در آن، تعجب بسیاری را به همراه داشت. این مبالغ از ۴۴ هزار تومان تا در نهایت ۱۵۰ هزار تومان متغیر بودند، این در شرایطی است که پرستاران یکی از گروه‌هایی هستند که به شدت در مواجهه با بیماران کرونایی بوده و برای ارائه خدمت به آن‌ها در نزدیک‌ترین حالت ممکن با این بیماران قرار می‌گیرند. به جرات می‌توان گفت پرستاران حتی بیش از پزشکان ناچار به حضور در بخش‌های آلوده به این ویروس مهلک بوده و جانشان در معرض خطر قرار دارد.

با این حال این دومین بار است که تصاویر مرتبط با پرداخت کارانه‌ها ناچیز آن‌ها در فضای مجازی منتشر می‌شود و واکنش کاربران در فضای مجازی را به دنبال دارد. زیر یکی از این تصاویر نوشته شده بود: این حاصل زحمات شبانه‌روزی و مبارزه با ویروس منحوس کروناست. در حالی که در روز‌ها و ماه‌های اول برخی از بالین بیماران کرونایی فاصله می‌گرفتند و بعضی از دستورات و معاینات واتسابی بود این پرستاران بودند که وسط معرکه حضور داشتند و حالا با بزرگترین توهین مواجه شدند. پرستاران به بیماری کووید ۱۹ مبتلا شدند و خانواده و عزیزان خود را هم گرفتار کردند و امروز مزد زحماتشان را با کارانه ۴۵ هزار تومانی دریافت کرده‌اند.

پرداخت مبالغ ناچیز کارانه و پاداش از یک سو و نوع برخورد با پرستاران ۸۹ روزه و بی‌عدالتی‌هایی که در حق این قشر در زمان کاهش چشمگیر موارد ابتلا به ویروس در کشور صورت گرفت همگی باعث شد که به گفته دبیرکل خانه پرستار تعدادی از پرستاران ناامید و سرخورده شده و ترک کار کنند. به نحوی که بر اساس آمار غیررسمی تاکنون ۳ درصد از پرستاران استخدامی و شرکتی حاضر به ادامه کار نشده‌اند. آن هم در شرایطی که با توجه به عدم وجود درمان خاص برای ابتلا به کرونا تنها مراقبت پرستاران است که می‌تواند باعث نجات جان این بیماران شود.

اختلاف ۱۰۰ برابری پرداختی پزشکان متخصص و پرستاران

محمد شریفی مقدم، دبیرکل خانه پرستار می‌گوید: نظام پرداخت در جهان چند شکل است یکی از این شکل‌ها پرداخت حقوق ثابت است که از قبل از انقلاب تا سال ۱۳۷۴ پرداختی‌های وزارت بهداشت به همین شکل بوده است و همه کادر پرستاری مانند سایر نهاد‌های دولتی در بیمارستان‌ها حضور داشته و حقوق ثابت می‌گرفتند. اختلاف حقوق پزشک متخصص ۱.۵ برابر حقوق پرستار بود.

وی ادامه می‌دهد:، اما در سال ۱۳۷۴ روشی دیگری اتخاذ شد که همه مشکلات نظام سلامت ما هم از این نقطه شروع شد. یعنی زمانی که علاوه بر حقوق ثابت، تعرفه نیز ایجاد شد و پول وارد نظام سلامت شد. تعرفه در بخش خصوصی معنا دارد، زیرا پزشک در بخش خصوصی ویزیت می‌گیرد، اما حقوق ماهیانه ندارد. اما در بخش دولتی در همه جهان تنها یک حقوق ثابت وجود دارد.

دبیرکل خانه پرستار یادآوری می‌کند: در سال ۱۳۷۴ طرحی از کالیفرنیا گرفته شد مبنی براینکه پزشک علاوه برحقوق باید بابت اقدامات درمانی خود تعرفه‌ای هم دریافت کند و بر این مبنا ۵۰۰ تعرفه برای اقدامات درمانی مختلف مانند جراحی، اکو و... تعریف شد. نام این پول‌ها را نیز حق‌العمل پزشک گذاشتند. وقتی پول وارد نظام سلامت شد نگاه پزشک به بیمار کالایی و پولی شد. در این سال طرحی به نام طرح مقیم خودگردانی بیمارستان‌ها مطرح شد که امروز طرح کارانه نامیده می‌شود.

وی توضیح می‌دهد: در این طرح برای هر فعالیت پزشک یک تعرفه معرفی شد و از آنجایی که براساس این طرح پولی که به صندوق بیمارستان از سوی بیماران واریز می‌شود ناشی از اقدامات درمانی و تشخیصی پزشک است تا ۶۵ درصد از این درآمد به پزشکانی که عضو هیات علمی هستند واریز می‌شود که شاید تنها ۷ درصد از کل پرسنل بیمارستان را تشکیل می‌دهند. این در حالی است که امروز حتی عمل را رزیدنت‌ها انجام می‌دهند و پزشک لزوما در بیمارستان حضور ندارد. ۵ درصد از این درآمد هم به حساب دانشگاه علوم پزشکی واریز می‌شود. بیمارستان هم ۱۰ درصد این حق‌العمل را برمی‌دارد و ۲۰ درصد مابقی میان تمامی پرسنل غیرپزشک بیمارستان توزیع می‌شود که همان کارانه است.


بیشتر بخوانید: حقوق پرستاران افزایش یافت


او خاطرنشان می‌کند: این درحالی است که درآمد بیمارستان تنها ناشی از کار پزشک نیست و از لحظه ورود بیمار به بیمارستان این پرستاران هستند که کار‌های بیمار را انجام می‌دهند در حالی که درآمد را به حساب پزشک می‌گذارند. این نحوه محاسبه درآمد بیمارستان باعث ایجاد اختلاف در پرداخت می‌شود به این معنی که همواره یک اختلاف پرداخت ۱۰۰ برابری وجود داشته میان پرداختی‌های پزشک و پرستار که گاهی این اختلاف به هزار برابر هم می‌رسد. درحالیکه کارانه پزشک به بیش از صد میلیون هم می‌رسد، اما بعد از افشای فیش‌های نجومی پزشکان برایشان سقف ۱۰۰ میلیون تومانی تعریف شد.

خشونت علیه کادر درمان/ ۸۰ درصد گروه پرستاری مورد خشونت قرار می‌گیرند

دبیر کل خانه پرستار می‌گوید: اما ۲۰ درصد سهم پرسنل غیرپزشک مصارف غیرکارانه هم دارد یعنی بخشی از هزینه‌های پرسنلی مانند اضافه کار این گروه نیز از محل این پول پرداخت می‌شود در نتیجه اگر در یک بیمارستان پرستار ۵۸ هزار تومان کارانه می‌گیرد پزشک ۵۰ میلیون تومان هزینه کارانه دریافت می‌کند.

وی با بیان اینکه این اختلاف درآمد ناشی از سیاست پزشک سالاری است که از دهه ۷۰ بر وزارت بهداشت حاکم بوده است، عنوان می‌کند: ما پیش از سال ۸۶ پیگیر آن بودیم که خدمات پرستاران نیز مانند خدمات پزشکان تعرفه‌گذاری شود. در سال ۸۶ قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری را در مجلس تصویب کردیم تعرفه هم برای پرستاری تعریف شد، اما با گذشت ۱۴ سال هنوز اجرا نشده است. آنهم در شرایطی که صفر تا صد کار را در بسیاری موارد پرستار انجام می‌دهد مانند دیالیز، اما چون پرستار تعرفه ندارد درآمد ناشی از آن سهم پزشکان می‌شود. در این نظام پزشک سالار وقتی مشاهده کردند با طرح کارانه پول خوبی سرریز می‌شود قانونی تصویب کردند که باید روسای دانشگاه‌ها و معاونان آن‌ها عضو هیات علمی دانشگاه‌ها تا منابع را پایدار کنند. امروز هم آقایان در دولت و مجلس و بیمه و نظارت حضور داشته و همه چیز دست خودشان است.

شریفی مقدم تصریح می‌کند: در شرایط کرونایی همچنان مبلغ کارانه پرستاران در همه کشور همین مبالغ است در حالیکه پرستاران جانشان را در این شرایط کف دستشان گذاشته‌اند و هر روز شاهد مرگ و میر پرستاران هستیم. این افراد دختران و پسران ما هستند و با همه این فشار‌ها نه نیرویی استخدام می‌کنند که فشار روی پرستاران کمتر شود. آن وقت در رسانه‌ها می‌گویند ما به حقوق پرستاران اضافه کرده‌ایم. پرستاری به من می‌گفت این پول خون ماست و این مبالغ خجالت‌آور است.

وی درباره پاداش دادن به پرستاران در شرایط کرونایی می‌گوید: کرونا درمان و پیشگیری ندارد و پزشک کار خاصی نمی‌تواند بکند لذا ۹۰ درصد از مقابله با کرونا مراقبت است که بر عهده پرستاران است؛ لذا به این بهانه که می‌خواهیم پاداش بدهیم و انگیزه ایجاد کنیم یک میلیون یورو از صندوق توسعه ملی برداشتند که وزیر بهداشت گفت تنها ۳۰ درصد آن به دست ما رسیده است البته ۳۰ درصد این مبلغ هم رقم کمی نیست. بعد از شیوع کرونا تنها ۲ بار به پرستاران پاداش خدمت در شرایط کرونایی دادند که متوسط آن ۲۰۰ هزار تومان بوده است.

این پرستار تصریح می‌کند: پول بسیاری وارد نظام سلامت می‌شود. بودجه مستقیم وزارت بهداشت ۸۵ هزار میلیارد تومان است برابر همین رقم هم به صورت غیرمستقیم و از طریق بیمه‌ها مانند بیمه سلامت وارد این سیستم می‌شود و بخشی هم توسط مردم وارد نظام سلامت می‌شود ارزش افزوده هر آنچه که می‌خرید وارد وزارت بهداشت می‌شود حالا مگر می‌شود در این شرایط یک پرستار ۵۰ تومان دریافت کند و یک پزشک ۵۰ میلیون تومان دریافت کند. اگر پول نیست چگونه به یک نفر ۵۰ میلیون تومان می‌دهید. در حالیکه پرستار بیشترین مواجهه را با ویروس کرونا دارد.

وی با بیان اینکه این نحوه برخورد، پرستاران را بی‌انگیزه کرده است، اضافه می‌کند: ما در میان پرستاران ترک شغل داشتیم. در آمار رسمی وزارت بهداشت در فروردین گفته شده ۱ درصد از پرستاران در شرایط کرونایی ترک شغل کرده‌اند، اما آماری که ما داریم ۳ درصد از پرستاران مشاغل خود را ترک کرده‌اند یعنی حدود ۲ تا ۳ هزار نفر کار خود را ترک کرده‌اند برخی از این افراد پرستاران استخدامی بودند و برخی نیز پرستاران شرکتی بودند که بعد از پایان طرح یا قرارداد حاضر به تمدید قرارداد خود نشدند.

منبع: رویداد24
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز دوشنبه ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت پسته، تخمه، آجیل و خشکبار + جدول

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۱ خرداد ۱۴۰۳ + جدول

فیلم/ لحظه انتقال پیکر رئیس جمهور و تیم همراه توسط امدادگران هلال احمر

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

واکنش رسول خادم به شهادت ابراهیم رئیسی+ عکس

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت دلار و یورو امروز سه‌شنبه ۱ خرداد ۱۴۰۳ + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

چه زمانی باید تسمه تایم خودرو را عوض کرد؟

قیمت تبلت اپل امروز + جدول

قیمت انواع زعفران + جدول

قیمت سکه پارسیان امروز دوشنبه ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

فیلمی که تلویزیون ترکیه از صحنه سقوط بالگرد رئیس جمهور منتشر کرد

قیمت خودرو‌های میتسوبیشی اوتلندر، لنسر و میراژ در بازار امروز + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز دوشنبه ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

عکس/اولین تصویر از پیکر جانباختگان حادثه سقوط بالگرد حامل رئیس‌جمهور

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

فیلم/ نشست شانگهای هم با یک دقیقه سکوت

فیلم/ پیکر ابراهیم رئیسی توسط ارتش تشییع شد

فیلم/ بازگشت رئیس‌جمهور از آخرین سفر استانی

فیلم/ استقبال اعضای دولت از پیکر ابراهیم رئیسی در فرودگاه

عکس/ جدول زمان‌بندی انتخابات ریاست‌جمهوری

نگاهی به سوابق علی باقری، سرپرست جدید وزارت خارجه؛ سکان سیاست خارجی در اختیار چه کسی است؟

نیم‌سکه پرچمدار بیشترین کاهش قیمت در بازار طلا

وداع امشب تهرانی‌ها با ابراهیم رئیسی و همراهانش

فیلم/ انتقال پیکر ابراهیم رئیسی و همراهانش به تهران

فیلم/ بدرقه پیکر رئیس جمهور در فرودگاه تبریز

سفر پوتین به ایران تکذیب شد

مالیات نقل و انتقال ملک با کیست؟

عکس/ نیمه افراشته شدن پرچم سازمان ملل

فیلم/ تصاویر دیده نشده از محافظ ابراهیم رئیسی

بازار نیمه‌تعطیل ارز نزولی شد

عکس/ هواپیمای ابراهیم رئیسی رنگ عزا گرفت

گزارش بورس امروز سه شنبه ۱ خرداد ۱۴۰۳

تصویری از مالک رحمتی استاندار آذربایجان شرقی و پسرش

جزئیات مراسم تشییع پیکر ابراهیم رئیسی در مشهد

میزان پرشدگی سدها به چند درصد رسید؟

داریوش ارجمند: رئیسی مرد عمل بود

فیلم/ گریه یوسف سلامی برای ابراهیم رئیسی

آخرین وضعیت سلامتی کیانوش عیاری

پرسپولیس با اوسمار توافق کرد؟

ریپل چیست و چگونه توانست سیستم بانکی را متحول کند؟

قیمت نجومی حواله خودرو‌های برقی + عکس

همسر بشار اسد به سرطان مبتلا شد

شعب کشیک بانک‌ها فردا فعال هستند

اداره‌های خراسان شمالی پنجشنبه تعطیل است

مهلت خرید خودرو‌های برقی تمدید خواهد شد؟

فیلم/ آخرین سخنان ابراهیم رئیسی در جلسه هیئت دولت

معرفی جنگنده بمب افکن فانتوم F۴ آمریکا

اولین عکس از خانواده شهید امیرعبداللهیان

اصلاح لایحه برنامه هفتم توسعه

تاثیر شهادت رئیس‌جمهور بر اقتصاد ایران

مجلس در سوگ شهادت رئیس جمهور و همراهانش

پدر فیزیک ایران کیست؟

اطلاعیه مهم سازمان تامین‌ اجتماعی درباره حقوق بازنشستگان

پیام شهرام شکوهی در پی شهادت ابراهیم رئیسی

ابراهیم حاتمی‌کیا: از شهادت ابراهیم رئیسی بهت‌زده شدیم

عکس/ استوری شجاع خلیل‌زاده برای شهادت ابراهیم رئیسی

در جلسه سران قوا پس از شهادت رئیس جمهور چه گذشت؟+ عکس

مهاجرت پزشکان ایرانی رکورد شکست

جدیدترین قیمت خرید خانه و آپارتمان در چیتگر و حوالی + جدول

جزییات محدودیت‌ ترافیکی تشییع پیکر رئیس‌جمهور

فیلم/ حضور عزاداران عراقی در مراسم تشییع شهید ابراهیم رئیسی و همراهانش

نرخ رهن و اجاره آپارتمان در منطقه فلاح تهران + جدول

کریم بنزما خواهان جدایی از الاتحاد عربستان

چه زمانی شمع ماشین را باید تعویض کرد؟

اینفوگرافی/ مسیر چهاردهمین انتخابات ریاست جمهوری