تاریخ انتشار: ۱۳:۰۰ - ۲۳ مهر ۱۳۹۹
تعداد نظرات: ۶ نظر
بازارگردانی؛ آنچه که باید باشد، آنچه که هست

از صف خرید به صف فروش؛ ماحصل فروش هماهنگ حقوقی‌ها!/ سرگردانی بورسی‌ها با بازارگردانی غیراصولی سهام/ آقابزرگی: بازارگردانان رُل خود را خوب بازی نمی‌کنند!

عرضه‌های سنگین و تغییر فاز ثانیه‌ای سهام، مهمترین تصویر این روز‌های بازار سرمایه است، اتفاقی که با ورود بازارگردانان به سیستمی پیچیده‌تر تبدیل شده که به قول اقتصادی‌ها درست کار نمی‌کند!

خرید و فروش

حمیده قاسمی، اقتصاد۲۴ - وقتی سهام برای رسیدن به نخستین حرکت رو به رشد خود پس از ریزش‌های سنگین دو ماه اخیر آماده می‌شود، به یک باره عرضه‌های هماهنگ و بعضا سنگین حقوقی‌ها تمام امید‌ها را برای بال و پر گرفتن یک سهم از بین می‌برد و آن را زیر آوار عرضه رها می کند. در این میان این مسئولان سازمان بورس هستند که همچنان مصّر هستند تا نقش خود را "حافظان سرمایه سهامداران بورسی" بدانند! ادعایی که در عمل با توجه به سکوت در برابر عرضه‌های آبشاری حقوقی‌ها و تخلفات گسترده آنان از دو ماه اخیر تا به امروز تامل‌برانگیز است. با تحلیل این رفتار و ادعاهای پس از آن به دو تصویر متناقض از اتفاقات اخیر بورس می‌رسیم؛ یا راه برای ناظر هموار نیست، یا ناهمواری برای ناظر بهتر است!

در این میان مساله بازارگردانی و الزام تمام شرکت‌ها به این مهم نیز به عنوان راهکاری قطعی در کنار انتشار اوراق خزانه و اوراق تبعی (بیمه سهام) نیز مطرح شده است، اما می‌توان گفت با این همه دارو، جسم بازار سرمایه همچنان مریض و تب دار است و هنوز همچون هم اتاقی این روز‌های خود یعنی کُرونا به انواع و اقسام دارو‌ها جواب قطعی نمی‌دهد.

بر این اساس از فردین آقابزرگی، مدیرعامل کارگزاری بانک دی و پیشکسوت سرد و گرم چشیده بازار سرمایه در خصوص حال و احوال این روز‌های بورس سوال کردیم.

آقابزرگی در گفتگو با اقتصاد۲۴ با ابراز خرسندی از بهبود نسبی وضعیت بازار در روز‌های اخیر، درباره اجرای اصولی بازارگردانی و آنچه اکنون در بورس ایران به عنوان بازارگردانی دیده می‌شود، گفت: اصل و اساس بازارگردانی همان طور که در کتب در توصیف مارکت میکرینگ آمده، دارای اصل و اساس آن "فریمی" است، یعنی همواره با توافق و اقتضای شرایط، فریم به فریم بازارگردانی فرق کند.

از صف خرید به صف فروش؛ ماحصل فروش هماهنگ حقوقی ها! /سرگردانی بورسی‌ها با بازارگردانی غیراصولی سهام/آقابزرگی:بازارگردانان رول خود را خوب بازی نمی‌کنند!

وی در تشریح نحوه صحیح اجرای بازارگردانی گفت: در روش صحیح بازارگردانی اگر سهمی پوزیشن عرضه بگیرد، با این فرض که محدوده نوسان قیمت ۵ درصد خودمان را باشد، می‌گویند اگر در محدوده نوسان ۳ درصد منفی شد شما باید این تعداد بخرید. بر این اساس اگر در محدوده نوسان خرید بود، حق خرید یک درصد بالاتر را هم ندارید، یعنی نقش بازارگردان در این شرایط فقط این است که سهام را جمع کند، نه اینکه تحت هر شرایطی اقدام به خرید کند. همچنین برعکس این رفتار برای خرید است.

مدیرعامل کارگزاری بانک دی در ادامه خاطرنشان کرد: این معیار و فریم در حد ابتدایی برای برخی شرکت‌ها و صندوق‌های بازارگردانی موجود که تاسیس صندوق بازارگردانی آن‌ها موکول به رعایت شرایط و ضوابطی از گذشته بود، وجود دارد. حتی بخشی از این اصول، منطبق با استاندارد‌های بین‌المللی است و مطالعات تطبیقی این را تایید می‌کند که در نسخه بومی شده آن می‌گوید "اگر بازارگردان در فلان قیمتی که یک سویه صف خرید و یا فروش باشد حتما می‌بایست در آن فریم حرکت کند" در حالی که اکنون چنین اصولی در بازار ما و در بازارگردانی سهام رعایت نمی‌شود.

بازگردانی کنونی سهامداران را نا امید می‎کند!

این روز‌ها وقتی سهامداری با تشخیص پایان زمان اصلاح بازار نقدینگی خود را به سهمی وارد می‌کند، هر لحظه احتمال مواجه شدن با یک عرضه آبشاری، کاهش قابل توجه سهم، حتی تشکیل صف فروش و ثبت درصد قابل توجهی از ضرر را باید به جان بخرد!

مدیرعامل کارگزاری بانک دی این رفتار بازارگردانان را "مایوس کننده" خواند و افزود: در حال حاضر با پدیدار شدن تقاضا و صف خرید، بازارگردانان اقدام به عرضه سنگین و بیش از تقاضا می‌کنند، بر این اساس به ترتیبی عمل می‌کنند که صف‌های خرید به یکباره در انتهای ساعت معاملات به صفر تابلو نزدیک می‌شود و یا حتی منفی و صف فروش می‌شود. این حرکت بازارگردان به جز اینکه پس از ورود به سهم و خرید در صف،خریداران را با مشاهده صفر تابلو مایوس می‌کند نتیجه دیگری ندارد.

وی در خصوص راهکار بهبود فعالیت بازارگردانان تصریح کرد: مدیریت قیمت‌ها توسط بازارگردانان باید به شکلی باشد که کمترین دامنه نوسان را ایجاد کند، نه اینکه در یک روز شاهد تغییراتی از پنج مثبت تا صفر تابلو و یا بعضا منفی باشیم، چون اگر بازار هیجانی شود ممکن است در هر قیمتی به دلیل نیاز به نقدینگی و یا ترس از بدتر شدن شرایط فروشنده زیاد شود.

ابزار بازگردانی درست استفاده شود

این پیشکسوت بازار سرمایه در ادامه گفتگو با اقتصاد۲۴ با تاکید بر مزایای بازارگردانی گفت: بازارگردانی ابزاری مناسب برای بازاری همچون بورس ماست؛ اما استفاده از این ابزار اصول خود را می‌طلبد و چنانچه از این ابزار به درستی استفاده نشود می‌تواند آسیب زننده نیز باشد.

وی با اشاره به شرایط متفاوت شرکت‌ها و لزوم برنامه ریزی متناسب با شرایط هر شرکت توسط بازارگردانان افزود: اکنون سهام شرکت‌های موجود در بازار ما شناور و آزاد یکسانی ندارند. در این میان سهمی مانند فولاد مبارکه هیچ نیازی به بازارگردان ندارد، چون شناور و آزاد فعال آن در حدی است که به طور اتوماتیک قیمت خود را پیدا می‌کند. بنابراین با کمترین مبلغ می‌توان آن را تحت تاثیر قرار داد. اینجا رُل بازارگردان این است که در کمترین دامنه نوسان و هدایت سهام و قیمت به سمت ارزش ذاتی و واقعی حرکت کند.


بیشتر بخوانید: دلایل عرضه های آبشاری دیروز بازار چه بود؟


آقابزرگی با تاکید بر اینکه فروش به محض تشکیل صف خرید و خرید به محض تشکیل صف فروش بازارگردانی نیست! تصریح کرد: بازارگردانی باید با شرایط و اصول خود اجرا شود و اگر خارج از این باشد، می توان گفت نوعی مدیریت و کنترل خارج از قاعده است و این کار کردن خارج از قاعده تبعات خود را به صورت انباشته در آینده نزدیک نشان می‌دهد.

در اصلاح ابرو چشمی را کور نکنیم!

این فعال بازار سرمایه درباره تبعات اجرای ناصحیح بازارگردانی گفت: با اجرای ناقص بازارگردانی ممکن است به یکباره سهم شرکتی نشست کند، یا بی‌دلیل در جهت منفی و یا مثبت حرکت کند! درست مثل شرکتی که می‌خواهد وارد گره معاملاتی شود و این حرکت بازارگردان نمی‌گذارد که به سمت قیمت واقعی خود حرکت کند. خارج از آنکه بخواهد به حجم معاملات کمک کند و یا به سمت و سوی شاخص کمک کند و فعالیتی غیر معمول و نابهنجار محسوب می‌شود.

آقابزرگی با انتقاد از حرکت هماهنگ عرضه حقوقی‌ها برای جلوگیری از رشد روزانه شاخص یادآور شد: اینکه همواره بازار یا صف خرید باشد یا صف فروش، منطقی نیست؛ بازارگردانی اصول خود را دارد. در این میان عرضه‌های هماهنگ نیز سبب ایجاد آشفتگی در بازار می‌شود و می‌تواند محرکی منفی برای فروش‌های هیجانی باشد. وظیفه بازارگردان این است که در هر حالت به صورت روزانه تعداد مشخصی از نظام معاملاتی را برقرار کنند، اما اینکه حتما باید صف خرید و یا صف فروش را به صفر تابلو تبدیل کند، این بازارگردانی معنایی ندارد.

به گزارش اقتصاد۲۴ بر این اساس می‌توان گفت با وجود تمام ضرب‌الاجل‌های موجود نهاد ناظر بازار سرمایه تمام شرکت‌های بورسی نیاز به بازارگردان ندارند، همچنین چنانچه برای شرکت‌ها بازارگردان در نظر گرفته می‌شود، می‌بایست دستورالعمل‌هایی برای جلوگیری از تخلفات احتمالی این نهاد‌ها تدوین شود تا بازارگردانان در آب گِل آلود فعلی بازار سرمایه به فکر نوسان‌گیری از حقیقی‌های متضرر و کسب درآمد‌های هنگفت در بازار به گِل نشسته فعلی نیافتند چراکه بازارگردانی در بورس‌های جهانی ابزاری مفید است که نحوه استفاده از آن در بورس کشور ما تاکنون به درستی جا نیافتاده است. ضمن اینکه با نگاهی اجمالی به ابلاغ و لغو مقررات و دستورالعمل‌های سال‌های اخیر سازمان به عنوان نهاد ناظر بازار سرمایه می‌توان به آزمون و خطایی بودن اغلب قوانین پی برد، مساله‌ای که برای بازار سرمایه‌گذاری کشور گران تمام شده و خواهد شد.

نظرات کاربران
انتشار یافته: ۶
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
0
0
چهارشنبه ۲۳ مهر ۱۳۹۹
چ خریدی چ فروشی چ کشکی
بانک صادرات ۲ماهه یه قرونم نداده اخه ۶۰درصد سهام عدالت ۵۰۰هزاری ارزشش ۲میلیون؟ کو عدالت کجاست وجدان به راحتی میخورن یه لیوان اب روش
ناشناس
0
3
چهارشنبه ۲۳ مهر ۱۳۹۹
دولت که ... باشه از حقوقی چه انتظاری دارید !؟
ناشناس
0
0
پنجشنبه ۲۴ مهر ۱۳۹۹
خدا خودش جواب این مدیران نالایق رو بده
مثل شعبده بازا تو یه چشم بهم زدن پول رو از جیب بعضی ها به جیب خودشون میبرم تازه بابت این شعبده 1/5درصد هم از سود وهم از ضرر تو هر معامله میگیرن
علی
0
0
پنجشنبه ۲۴ مهر ۱۳۹۹
خداییش این اقا باید رییس بورس ایران میشد@@
نه اون ...( رییس فعلی بورس)
نه سواد بورسی داره نه میدونه بورس با چه س یی نوشته میشه!!
ناشناس
0
1
پنجشنبه ۲۴ مهر ۱۳۹۹
بانک کشاورزی 30درصد دوم 70روزه که بفروش گذاشتیم کارگذاری بانک کشاورزی بعد از 70روز 3واریزی دریک هفته داشته برای ما یکی 4250ریال یکی 40758ریال یکی 40565ریال 3واریزی به 10هزار تومن نمیرسه این چه سهامی فروخته 70روز انتظار به این واریزی
مهدی.جروق
0
0
پنجشنبه ۲۴ مهر ۱۳۹۹
والا چی بگم.هر چی هست دلال ها و اشراف زاده ها و آقازاده ها و حقوقی ها و کارگزاری ها بورس را گرفتن در دست خودشون و با نابود کردن سرمایه سهام داران خرد برای خودشان ثروت بیشتر جمع میکنند.رئیس سازمان بورس هم توان انجام کاری نداره.قوه قضایه هم یه چیزی برای خودش گفت ولی کو عمل فقط حرف.
از اونور هم اکثر مردم سواد بورسی ندارن و هم به خودشون ضربه میزنن و هم بقیه سهام دارهای خورد و کمک میکنند که پول را در جیب اشراف زاده ها سرازیر بشه.
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت قند و شکر امروز

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ + جدول

تصویری عجیب از سالن برگزاری همایش عفاف و حجاب

عکس/ بازداشت ۳ ازبک در امارات به اتهام قتل خاخام اسرائیلی

عکس/ پوستر پرسپولیس برای بازی با الریان قطر

عکس/ افشای قرارداد بازیکنان پرسپولیس

عکس/ رزمایش مشترک ایران و باکو

عکس/ وعده ایلان ماسک درباره اتصال تمامی گوشی‌ها به اینترنت ماهواره‌ای

عکس/ بهترین مواد غذایی برای مبتلایان فشاری خون بالا

عکس/ استوری بامزه سردار آزمون از دخترش

عکس/ ثبت‌نام حج تمتع از کدام اولویت‌ها انجام می‌شود؟

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

قیمت بیت کوین و رمزارز‌ها + جدول

قیمت دلار، یورو و سایر ارز‌ها + جدول

هیاهوی پلتفرم‌ها برای بلک فرایدی و جیب خالی مردم/ تخفیفات کذایی جمعه سیاه به اوج خود رسید/ مراقب اجناس بنجل باشید!

وضعیت آلودگی هوای تهران در ۶ آذر۱۴۰۳

عکس/ الیکا عبدالرزاقی با لباس کردی در جشنواره

اینفوگرافی/ مخالفان و موافقان فیلترینگ را بشناسید

وضعیت هواشناسی امروز

جهش بورس با پابند

پیش بینی بورس امروز سه شنبه ۶ آذر ۱۴۰۳

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

صفحه اول روزنامه‌های ورزشی امروز

صفحه اول روزنامه‌های اقتصادی امروز

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

معجزه‌ای برای پیش‌گیری از پیری

اینفوگرافی/ چرا شام را باید پیش از ساعت ۹ شب بخوریم؟

اثرات غذا‌های چرب را با این خوراکی‌ها از بین ببرید

اگر هر روز آب پرتقال بخورید، چه می‌شود؟

فیلم/ گاریدو: همه فکر کردیم بازی را بردیم

عالیشاه راهی بیمارستان شد

حسینی: متاسفانه گل را حفظ نمی‌کنیم و بی‌هوا حمله می‌کنیم

عکس/ تصویری از فرح، محمدرضا پهلوی و فرزندانش در سال ۱۳۵۲

عکس/ تماشاگر ویژه بازی استقلال - پاختاکور چه کسی بود؟

علت بازگشت دلار به کانال ۶۸ هزار تومان چیست؟/ صدور قطعنامه علیه ایران به افزایش ریسک، نگرانی و انتظارات تورمی منجر شد

آمار فنی AFC برای دیدار پرسپولیس و الریان

فیلم/ خلاصه دیدار الریان ۱ - ۱ پرسپولیس

طلسم پرسپولیس در قطر هم نشکست

موسیمانه: ناامیدکننده بود که پیروز نشدیم

فیلم/ حسین تهی در گفت‌و‌گو با علی ضیا: روز عاشورا به دنیا آمدم و به همین دلیل نامم حسین است

عکس/ تازه‌ترین تصویر از سفیر ایران در لبنان

تعداد عجیب رانندگان تاکسی‌های اینترنتی در ایران

شمارش معکوس برای خداحافظی با کارت‌های بانک

آمار فنی AFC از بازی استقلال - پاختاکور

عکس/ تغییر چهره جذاب همسر اول جومونگ بعد از ۱۸ سال

فیلم/ درگیری لفظی درباره تنظیم بازار گوشت قرمز بر روی آنتن صداوسیما

انفجار یک معدن در گنجه رودبار

فیلم/ خلاصه دیدار استقلال ۰ - ۰ پاختاکور

پایان بدون گل دیدار استقلال - پاختاکور

حمید رسایی: خصومت شخصی با ظریف ندارم

عکس/ مهدی قایدی و سردار آزمون تماشاگر ویژه بازی استقلال

نخستین تیم صعود کننده لیگ نخبگان مشخص شد

جزئیات توافق آتش‌بس لبنان و اسرائیل

چه کسانی از مالیات معاف می‌شوند؟

تاکید محمد کبیری بر ارتقاء ارائه خدمات به مراجعه کنندگان بیمارستان کیش

حضور مؤثر بانک صادرات ایران در همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت یازدهم/ «سپینو»، میهمان ویژه همایش

گاریدو با یک تغییر بزرگ به دنبال اولین برد آسیایی

همایش ملی پتروفن ۱۴۰۳ آذر ماه برگزار می‌شود/ جایزه نوآوری صنعت پتروشیمی به شرکت‌های نوآور اهدا خواهد شد

فیلم/ توضیحات کارشناس صداوسیما درباره قوانین سامانه همسریابی اسلامی

اعضای جدید هیئت‌مدیره شرکت صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس معرفی شدند/ خوشرو رئیس هیئت‌مدیره شد

مهمترین عامل رشد حق بیمه تولیدی تعاون

تفکر و فرهنگ بسیجی، زمینه ساز رشد و پیشرفت جامعه است