اقتصاد۲۴ - با گستردگی شیوع ویروس کرونا، اقتصاد جهان در محاصره این بیماری دچار شک و تردیدهایی شده که وادار به رکود شده است و همین موضوع شرایط را برای بازار نفت جهانی سخت و نگران کننده کرده است.
به تازگی آژانس بین المللی انرژی و اوپک که در اروپا مستقر هستند، نسبت به تاثیر محدودیتها روی تقاضا برای نفت بدبینی بیشتری را ابزار کرده و با همین تردید، برآوردشان از میزان مصرف در سه ماهه آخر سال را حدود ۱.۲ میلیون بشکه در روز در مقایسه با گزارش ماه پیش کاهش دادند.
اگرچه پیامدهای همهگیری کووید ۱۹ به طور کامل مشخص نیست، اما در ادامه سیاهی کاهش تقاضای نفت، برای نیمه دوم سال ۲۰۲۱ دورنماهای متفاوتی از جمله افزایش تقاضای نفت به دنبال تحرکهای اقتصادی جهان ارایه شده است؛ اما این جرقه در بازار نفت مستلزم ساخت واکسن کرونا و جلوگیری از شیوع بیشتر این بیماری در جهان است.
در همین رابطه محمدعلی خطیبی، نماینده سابق ایران در اوپک در گفتگو با اقتصاد۲۴ با اشاره به نگرانیهایی تولیدکنندگان نفت درباره آینده این بازار گفت: نوسانات قیمت نفت در بازار همواره وجود داشته است و هیچگاه قیمت نمیتواند ثابت بماند، معمولا در بازار یک مقدار نوساناتی وجود دارد که اندکی از آن طبیعی است و از یک سطحی بالاتر طبیعی نیست، اما معمولا نباید خیلی نگران نوسانات قیمت در بازار نفت بود.
مدیر اسبق امور بین الملل شرکت ملی نفت گفت: موضوع مهمی که حائز اهمیت است، سیاستهای کلانی مانند سیاست اوپک پلاس است که بازار بر آن حساس است.
به گفته خطیبی، در اجلاس اوپک پلاس که به زودی برگزار خواهد شد تصمیم این مرجع میتواند هدف گذاری جدید برای بازار و تولیدکنندگان نفت داشته باشد.
بیشتر بخوانید: رکود بازار نفت با رفتن کرونا حل میشود نه آمدن بایدن/ بازار نفت همچنان در تردید افزایش قیمت
این کارشناس بازار نفت بین المللی ادامه داد: هنوز مشخص نیست که این اجلاس برای بازار و تولیدکنندگان نفت چه تصمیمی خواهد گرفت؛ آیا همین کاهش قیمت و عرضه فعلی ادامه دار خواهد بود یا کاهشهای بیشتری اعمال میکنند و یا سیاستها به سمت افزایش تولید و عرضه پیش خواهد رفت.
خطیبی تصریح کرد: این نوع سیاستها برای بازار نفت بسیار مهم است و به نظر تا این مقطع اوپک توانسته با مدیریت در عرضه، بازار را از تنش دور نگه دارد؛ یعنی کاهشها به طور نسبی خوب رعایت شده است.
وی ادامه داد: در اجلاس زمستانی اوپک پلاس که در آینده نزدیک برگزار میشود، تولیدکنندگان نفت در انتظارتصمیم اوپک هستند و این مسئله سرنوشت این بازار را برای مدت زمانی تعیین خواهد کرد.
مدیر اسبق امور بین الملل شرکت ملی نفت گفت: بازار باید منتظر تصمیم اجلاس باشد تا ببینید سیاست کاهش تولید به چه شکلی خواهد بود؛ آیا ادامه پیدا میکند یا اینکه اصلاح میشود. به نظر سیاستهای کلان مهمترین موضوعی است که در اجلاس به آن پرداخته میشود.
به گفته خطیبی، عوامل متعددی در قیمت نفت دخیل هستند؛ مثلا بحث تقاضا که در حال حاضر به دلیل شیوع ویروس کرونا کاهش پیدا کرده است؛ هر مقدار که این بیماری گسترش پیدا کند کشورهای مختلف مجبور هستند محدودیتهای جدیدی اعمال کنند که این محدودیتها زمانی که فعالیتهای اقتصادی اُفت پیدا میکند به معنای کاهش تقاضا، کاهش فعالیتهای اقتصادی و اجتماعی و رفت و آمدها است.
این کارشناس بازار نفت جهانی تأکید کرد: کاهش تقاضا دربازار طبیعتاً روی قیمتها اثر منفی میگذارد مگر اینکه تولیدکنندهها متقابلاً کاهش بیشتری را اعمال کنند که شرایط قیمتها در بازار متفاوت خواهد شد.
نماینده سابق ایران در اوپک گفت: در حال حاضر بحث بیماری کرونا مطرح است و گسترش و تأثیر آن بر فعالیتهای اقتصادی و بالطبع تأثیر آن بر تقاضای انرژی و نفت، عامل اصلی اُفت قیمت نفت در بازار جهانی است، هرچند در این مدت تولیدکنندگان توانستند یک مدیریت عرضه موفقی را در بازار اعمال کنند.
وی تصریح کرد: اگر این مدیریت عرضه تضعیف شود به مراتب قیمتها هم تضعیف میشود و چنانچه مدیریت عرضه تقویت شود تولیدکنندگان و صادرکنندگان نفت بر ثبات قیمتها بسیار امیدوار خواهند شد.
مدیر اسبق امور بین الملل شرکت ملی نفت افزود: مسئله اصلی گسترش ویروس کرونا و محدودیتهای جدیدی است که کشورهای مصرف کننده به ویژه مصرف کنندههای بزرگ درحال اعمال آن هستند که این روند بر اقتصادهای پُرقدرت و متوسط جهان تأثیرگذار خواهد بود و این زنگ خطری برای نفت جهانی است.
خطیبی در پایان تأکید کرد: شاید محدودیتهای کرونایی حاکم بر جهان نتواند تقاضای نفت را صعودی کند، اما باید هماکنون برای دوره جدید افزایش تقاضا به واسطه خروج تدریجی اقتصاد از رکود برای سال جدید میلادی برنامه ریزی شود.