اقتصاد۲۴ -بازار سرمایه و حساسیتهای آن دیگر بر کسی پوشیده نیست! آنچه به عنوان اثر پروانهای در بازارهای مالی تعریف میشود در بورس کشور ما به دلیل حساسیت جامعه ۵۰ میلیونی سهامداران با تشدید اثر روبروست و هر اشتباهی از سوی سیاست گذاران را با شرایطی غیر قابل جبران مواجه میکند!
اشتباهات و کوتاهیهای شورای عالی بورس و رفتارهای جزیرهای اعضای این شورا در سه ماه گذشته بورس را تا مرز مرگ شاخص و نابودی کامل سرمایههای ۵۰ میلیون سهامدار نجیب بازار سرمایه سوق داد! در این میان با وجود پیشینهای به این نزدیکی همچنان اثرپذیری بازار در ذهن تصمیم گیرندگان ملاک قرار نمیگیرد.
شیوه نامه عرضه فولاد و آنچه از جنجالهای فولادی دو ماه اخیر بالاخره از سوی نهاوندیان؛ معاون اقتصادی رئیس جمهور ابلاغ شد نیز فاقد نگاه صحیح به صنعت فولاد کشور و میزان اثرگذاری این شیوه نامه بر صنایع مادر در حوزه فولاد است.
بر این اساس همان طور که پیش بینی میشد از نخستین روز کاری پس از ابلاغ این شیوه نامه یعنی روز شنبه بازار سرمایه متاثر از این تصمیم قرار گرفت.
رنج کشیهای منفی سنگین در نمادهای فلزی و فولادی و سپس نمادهای متاثر از این تصمیم همچون خودرویی ها، اصلاح سنگین بازار را نادیده گرفت و تحت تاثیر نتایج ابلاغ این شیوه نامه به عرضه سنگین نمادها منجر شد. به طوری که در یک جلسه معاملاتی بازار از مثبت بیشتر به مثبت کمتر شیفت شد.
امروز یکشنبه نیز تحت تاثیر معاملات پرعرضه دیروز شاخص بورس با رفتاری کاهشی از ابتدای معاملات همراه شد؛ این شاخص در یک ساعت نخست معاملات ابتدا تحت تاثیر عرضه سنگین تا ۲۶ هزار واحد افت کرد و در لحظه تنظیم این خبر با جمع شدن برخی صفوف فروش سهام لیدر و متعادل شدن آنها برگشتی محسوس داشته است. به طوری که اکنون شاخص با ثبت افت ۲۵ هزار و ۶۲۹ واحدی در ارتفاع یک میلیون و ۳۴۰ هزار ۹۰۵ واحد ایستاده است.
شاخص کل هم وزن نیز با افت ۲ هزار ۹۹۸ واحدی در ارتفاع ۳۸۰ هزار و ۵۷۴ واحدی ایستاد.
بیشترین تاثیر کاهشی شاخص کل بورس تا این لحظه تحت تاثیر افت نمادهای فارس،فولاد،شستا،تاپیکو،خودرو و وبملت بوده است.
نماد کچاد نیز تا به این لحظه با معاملات مثبت از افت بیشتر شاخص جلوگیری کرده است.
این در حالی است که قول عدم باز شدن دارا یکم پالایش در محدوده زیان دهی نمادهای پالایشی را همچنان پُرتقاضا نگه داشته است.
نمادهای بانکی نیز تحت تاثیر صحبت های شب گذشته وزیر اقتصاد در برنامه نگاه یک مبنی بر عرضه دارا سوم متشکل از باقیمانده دارا یکم یا همان صندوق بانکی با تقاضا روبرو هستند.
معاملات فرابورس نیز همچون بورس با عرضه در نمادها آغاز شد؛ افت نماگر این بازار تحت تاثیر معاملات منفی تا این لحظه از معاملات تا ۲۷۷ واحد رسید.
بر این اساس نماگر آیفکس تا ارتفاع ۱۶ هزار و ۳۶۳ واحد عقب نشست.
نمادهای آریا،هرمز، وسپهر،صبا،ذوب،دی و شگویا به ترتیب بیشترین تاثیر منفی بر افت این شاخص را رقم زدند.
ارزش معاملات مجموع تابلوهای بورس و فرابورس بیش از ۷ هزار و ۲۰۰ هزار میلیارد برآورد میشود.
انتشار اخباری مبنی بر رایزنی در خصوص تعدیل شیوه نامه عرضه فولاد تا لحظه تنظیم این خبر سبب کاهش صفوف فروش و بازگشت اغلب نمادهای لیدر به تعادل شده است.
پیش بینی میشود بازار امروز از عرضه سنگین به سمت تعادل و سپس کاهش میزان افت خود شیفت داشته باشد.