تاریخ انتشار: ۰۴:۵۶ - ۱۶ آذر ۱۳۹۹
رئیس اداره محیط زیست سازمان منطقه آزاد کیش در گفتگو با اقتصاد۲۴ مطرح کرد:

دو نهنگ به گل نشسته در سواحل منطقه آزاد کیش خودکشی کردند؟/ علت دقیق مرگ پس از انجام آزمایش‌ها اعلام می‌شود

مریم محمدی با بیان اینکه عوامل تهدید زندگی نهنگ‌ها در مجموع به دو دسته طبیعی و انسانی تقسیم می‌شود، گفت: آلودگی‌ها و روش‌های مخرب صید و تردد شناورهایی که ممکن است با نهنگ‌ها برخورد داشته باشند، جزو عوامل تهدید انسانی زندگی این جانوران دریایی است اما اینکه حتما یکی از این عوامل انسانی باعث خودکشی دو نهنگ شده است را هنوز دقیق نمی‌دانیم.

منطقه آزاد کیش

اقتصاد۲۴ - اخیراً پیدا شدن لاشه دو نهنگ ماده و نر در ساحل مارینا جزیره کیش خبرساز شده است. لاشه این نهنگ‌ها به فاصله چند روز در جزیره کیش پیدا شد. در همان روزهای ابتدایی علت مرگ، برخورد با شناور یا صخره و خودکشی به عنوان گمانه‌زنی مطرح شد اما کارشناسان برای بررسی دقیق علت مرگ نهنگ‌ها  دست به کار شده‌اند. هنوز علت دقیق مرگ مشخص نشده اما به نظر می‌رسد احتمال خودکشی نهنگ‌ها منتفی باشد. این روزها می‌دانیم که بهره‌کشی بیشتر از طبیعت برای کسب سود از سوی انسان‌ها تبدیل به عواملی برای مرگ چندین و چند جانور شده و زیستگاه آنها را تهدید کرده است. دو نهنگی که این روزها در ساحل کیش به گل نشسته‌اند از گونه براید بوده است که مرگ آنها می‌تواند بقای گونه‌شان را نیز در معرض تهدید قرار دهد. 

عوامل انسانی مرگ نهنگ‌ها

عوامل انسانی حتی می‌تواند منجر به خودکشی نهنگ‌ها شود. توسعه صنعت شیلات، گرمای زمین و برخی امواج مغناطیسی موجب می‌شود که نهنگ‌ها در مواردی قید حیات را زده و به سمت ساحل شنا کنند. در عین‌حال رفت‌وآمد بی‌رویه شناورها و کشتی‌ها در اقیانوس نیز موجب مرگ آنها می‌شود.


بیشتر بخوانید: پدیدار شدن دومين لاشه نهنگ در آب هاي ساحلی كيش


 مریم محمدی، رئیس اداره محیط زیست سازمان منطقه آزاد کیش با اشاره به علت مرگ نهنگ‌ها در جزیره کیش اظهار داشت: عوامل تهدید زندگی نهنگ‌ها در مجموع به دو دسته طبیعی و انسانی تقسیم می‌شود؛ آلودگی‌ها و روش‌های مخرب صید و تردد شناورهایی که ممکن است با نهنگ‌ها برخورد داشته باشند، جزو عوامل تهدید انسانی زندگی این جانوران دریایی است اما اینکه حتما یکی از این عوامل انسانی باعث این اتفاق شده است، دقیق نمی‌دانیم. نشانه‌هایی که تاکنون از مرگ دو نهنگ به دست آمده مشخص نکرده که قطعا کدامیک از عوامل انسانی یا طبیعی موجب مرگ نهنگ شده است.

وی ادامه داد: در مورد نهنگ اولی که به ساحل آمد امکان بررسی چندانی وجود نداشت چون لاشه کاملاً متعفن و بافت آن از بین رفته بود. این نهنگ سریعاً دفن شد. لاشه نهنگ دوم شرایط بهتری داشت. نمونه‌برداری‌ها انجام شد. البته یکسری مشاهدات عینی هم داریم و امیدواریم آنها را در کنار یکدیگر بگذاریم و نتیجه‌ای بگیریم و آن را اعلام خواهیم کرد.

احتمال خودکشی منتفی است؟

محمدی افزود: اینکه لاشه‌ها به صورت دسته جمعی یافت شود یا یک لاشه از نهنگ یافت شود، در بحث خودکشی یا مرگ نهنگ موثر است؛ به این دلیل در مورد مرگ دو نهنگ اخیر خودکشی شاید مطرح نباشد.

رئیس اداره محیط زیست سازمان منطقه آزاد کیش در پاسخ به این پرسش که علت خونریزی نهنگ‌ها در تصاویری که از آنها منتشر شد چه بوده است؟ گفت: خونریزی به دلیل برخورد نهنگ با صخره یا شناورهای دریایی می‌تواند رخ دهد اما ممکن است این برخوردها بعد از مرگ نهنگ اتفاق افتاده باشد و در این صورت علت مرگ نبوده است. در مورد مرگ دو نهنگ اخیر می‌دانیم که لاشه آنها چند ساعت روی آب بوده است و احتمال برخورد با صخره یا جاهای دیگر وجود دارد. به همین دلیل کبودی‌ها، خونریزی و پارگی بدن نهنگ‌ها حتما علت مرگ را نشان نمی‌دهد.

وی ادامه داد: از آنجا که کارشناسان و متخصصان اسکلت را جدا می‌کنند و به این معنا آن را تا عمق می‌شکافند، اگر برخورد شدید باشد و تا بافت‌های زیرین رسیده باشد، مشخص خواهد شد و در این صورت می‌توانیم بگوییم، عامل مرگ نهنگ برخورد بوده است اما هنوز نمی‌توانیم دقیق بیان کنیم.

اتفاقی نادر طی ۱۶ سال در کیش

رئیس اداره محیط زیست سازمان منطقه آزاد کیش خاطرنشان کرد: در جزیره کیش طی ۱۶ سال که اینجا بودم، این اولین باری است که به فاصله ۱۰ روز لاشه دو نهنگ به ساحل آمده است. نهنگ اول از گونه براید با جنسیت ماده، در ۳۰ آبان و نهنگ دوم از همین گونه با جنسیت نر در ۱۱ آذر به ساحل جزیره آمده است.

وی افزود: متولی بحث برنامه ریزی برای کنترل عوامل انسانی در تهدید زندگی نهنگ‌ها، سازمان منطقه آزاد کیش نیست، بلکه اداره محیط زیست کیش باید به این موضوع رسیدگی کند. حریم منطقه آزاد کیش حدوداً ۸۰۰ متر است و هیچ نهنگی در حریم این ۸۰۰ متری ساحلی وجود ندارد. ما در حریم مدیریتی جزیره زیستگاه مناسب برای نهنگ نداریم.

محمدی با اشاره به اینکه اکنون که لاشه آمده است ما همه نوع همکاری را با اداره محیط زیست انجام داده‌ایم تا این موضوع به دقت بررسی شود، گفت: خیلی از کارشناسانی که در حال بررسی موضوع هستند، به دعوت ما آمده‌اند و امکاناتی را هم برای تسهیل رسیدگی به موضوع فراهم کرده‌ایم.

رئیس اداره محیط زیست سازمان منطقه آزاد کیش ادامه داد: سازمان منطقه آزاد سعی کرده در این موضوع همکاری لازم را با سازمان محیط زیست داشته باشد و علت را مشخص کند؛ اما در کل برنامه‌ریزی برای کاهش عوامل انسانی تهدید جان نهنگ‌ها به عهده سازمان منطقه آزاد کیش نیست. در این موارد سازمان شیلات و سازمان بنادر با سازمان محیط زیست همکاری می‌کنند تا در راستای کاهش عوامل انسانی بکوشند.

وی تاکید کرد: در ارتباط با لاشه نهنگ دوم کارشناس آمده و نمونه‌برداری‌های مختلف از جمله هیستوپاتولوژی، سم شناسی، نمونه‌های انگلی از روده و نمونه ژنتیکی انجام شده است. نمونه‌ها در اسرع وقت به آزمایشگاه ارسال می‌شود. البته نمونه میکروبی چندان قابل برداشت نبود، چون چند روز از مرگ نهنگ گذشته است؛ اما برای سم شناسی نمونه‌ها برداشت شده است. چون الان در حال لخت کردن اسکلت هستیم ممکن است آثاری از ضربه یا چیزهای دیگر روی بافت دیده شود تا بتوانیم شواهدی پیدا کنیم و علت مرگ را دقیق‌تر بتوانیم اعلام کنیم. 

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
برچسب منتخب
# مناطق آزاد
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

اسعد الشیبانی: سوریه تقسیم نمی‌شود

تمرینات پرسپولیس همچنان زیر نظر باقری

معاون رئیس‌جمهور: پدر‌ها هم می‌توانند دورکار باشند

یخبندان در انتظار تهرانی‌ها؛ دمای هوا کاهش می‌یابد

خبر خوش دولت درباره رجیستری آیفون

عکس/ آقای خواننده با لب پرخنده در کنار همسرش

پیش بینی قیمت دلار فردا ۱ بهمن ۱۴۰۳/ دلار بعد از تحلیف ترامپ گران می‌شود؟

لغو یک بازی فوتبال به دلیل فضولات پرندگان!

تصمیم غیرمنتظره اینزاگی پس از انتقادات علیه طارمی

عکس/ پرتصادف‌ترین خیابان تهران ۵۰ سال پیش

عکس/ منظرۀ بی نظیر تخت جمشید یک قرن پیش

چگونه موخوره را از بین ببریم؟

پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا ۱ بهمن ۱۴۰۳/ کاهش هیجان در بازار طلا

عکس/ مراسم عروسی شهناز تهرانی و جمشید ورزنده ۴۹ سال پیش

کودکان در چه سنی شب‌ها قبل از خواب زیاد حرف می‌زنند؟

تجمع بازنشستگان در چند استان؛ همسان‌سازی اصلاح شود

درباره کاخ سفید آمریکا بیشتر بدانید+ عکس

عکس/ زیبایی خیره کننده سیما سریال زخم کاری در ۲۹ سالگی

افسردگی سالمندان چه علائمی دارد؟

فیلم/ برف شدید در جاده آتشگاه - نوجان کرج

حجم معاملات میم‌کوین ترامپ از ۱۱ میلیارد دلار گذر کرد

شرط رهبر انقلاب برای حمله سپاه به اسرائیل چه بود؟

تحول تازه در بازار ارز از ابتدای بهمن ماه

اولین تصاویر از پیکر قضات مقیسه و رازینی

عکس/ تبریز گردی علیرضا بیرانوند و خانواده اش

چرا انجمن حجتیه در مرکز اخبار سیاسی قرار گرفته است؟

عکس/ قاب ماندگار قریبیان، وثوقی و کیمیایی ۵۰ سال پیش

قاضی سوم ماجرای ترور قضات دیوان عالی کیست؟

عکس/ استایل زمستانی جذاب جومونگ و سوسانو در سفر به کرۀ شمالی

عکس/ تفریح خانوادگی علیرضا بیرانوند در کوه عینالی

اینفوگرافی/ سهم ایران از بازار روسیه فقط نیم درصد است

عکس/ استایل متفاوت بهاره رهنما با کت چرم لاکچری

درخواست افزایش حقوق فرهنگیان از مرز ۱۸ هزار امضا گذشت

فیلم/ مبارزه مجری معروف با سرمربی تیم ملی بوکس روی آنتن زنده

جزئیات تازه از ترور قاضی مقیسه و رازینی

عکس تکان دهنده از غزه

پرشدگی ۱۷ درصدی سد‌های تهران

کدام استان‌ها فردا دوشنبه ۱ بهمن تعطیل هستند؟

زمانبندی مراسم تحلیف ترامپ به وقت ایران + جزییات

نخستین تصویر از کابینه پیشنهادی دونالد ترامپ

واکنش دختر سید حسن نصرالله به خبر زنده بودن پدرش

عکس/ دروازه ارگ سمنان نشانی از شکوه معماری قاجار

دولت در فشارافزایی میدان گازی پارس جنوبی ناتوان است؟

عکس/ بهاره رهنما با این متن دل همه را برد

گزارش بورس امروز یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳

فیلم/ قاضی شهریاری تهدید به قتل شده؟!

فیلم/ تشنج در صحن شورای شهر تهران

امکان صدور چک دیجیتال بانک سپه فراهم شد

عکس/ مراسم عروسی زری و رضا بابک در دهه ۵۰

مهلت شرکت در مزایده سراسری املاک مازاد بانک رفاه کارگران تمدید شد