تاریخ انتشار: ۱۱:۰۰ - ۰۱ دی ۱۳۹۹
تعداد نظرات: ۱ نظر
اقتصاد ۲۴ بررسی کرد:

حرفه وکالت به جمع کسب و کارها اضافه می‌شود؟/ شغلی که دیگر نان و آبدار نیست

مطابق آمار‌های رسمی ایران نزدیک به ۶۰ هزار وکیل دعاوی و دادگستری دارد؛ با اینکه جامعه وکالت را حرفه پردرآمد می‌داند، اما این حرفه چندان هم نان و آبدار نیست؛ افراد زیادی مایل به خواندن رشته حقوق در دانشگاه و شرکت در آزمون وکالت هستند، اما شرکت در این آزمون دستکم ۵۰ میلیون تومان هزینه دارد و این در حالی است که سال به سال وکلای بیشتر به دلایل مالی از تمدید پرونه‌های منصرف می‌شوند.
زیر و بم‌های حرفه وکالت/ کسب و کاری که خرج میلیونی دارد، اما دیگر نان و آبدار نیست
اقتصاد۲۴ - حرفه وکالت در آستانه یک دگرگونی بزرگ قرار دارد؛ همه چیز بستگی به تصویب و تایید نهایی قانون موسوم به تسهیل صدور مجوز کسب و کار‌ها از سوی مجلس و شورای نگهبان دارد؛ اتفاقی که به محض افتادن آن، حرفه وکالت را به منزله یک کسب و کار تلقی خواهد کرد و آزمون وکالت نیز قاعدتا حذف خواهد شد.
 
وکالت در عرف اجتماعی شغل و حرفه‌ای است مانند هزاران هزار شغل و حرفه دیگر، اما از نظر قانونی تا به امروز کسب و کار نبوده است؛ نه اینکه وکلای دادگستری محض رضای خدا در محاکم قضایی حاضر شده باشند؛ اتفاقا جامعه و افکار عمومی وکالت را حرفه‌ای پردرآمد می‌شناسد و برای همین هم رشته حقوق با بیش از ۱۷۰ هزار دانشجو از رشته‌های پرطرفدار دانشگاهی است و هم برگزاری دوره‌های آمادگی برای آزمون وکالت با استقبال فارغ التحصیلان این رشته مواجه بوده است؛ اصلا به پشتوانه چنین باوری بود که سخت گیری‌های نظام مالیاتی بر حرفه وکالت درحال بیشتر شدن است.

مطابق آمار‌های رسمی، ایران نزدیک به ۶۰ هزار وکیل دعاوی و دادگستری دارد که تقریبا به صورت نصف به نصف زیر نظر دو مرجع جدا از هم کانون وکلای دادگستری و مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضاییه مشغول کارند. سوای همه اختلاف‌هایی که ممکن است میان این دو مرجع زعامت حرفه وکالت وجود داشته باشد، آمار ۶۰ هزار نفری جامعه وکلا با همه بزرگی‌اش در قبال حجم بالای پرونده‌های قضایی عدد ناچیزی است؛ در ایران به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر یک وکیل دادگستری و به ازای هر ۱۰ هزار پرونده یک وکیل وجود دارد و از قرار معلوم این نسبت در مقایسه شاخص‌های متعارف جهانی نمره خوبی قلمداد نمی‌شود.


بیشتر بخوانید: نصب «کارت خوان» جلوی فرار مالیاتی وکلا را می‌گیرد؟


از بحث اصلی که احتمال کسب و کار تلقی شدن حرفه وکالت است دور نشویم؛ اتفاقی مهم هم برای وکلای دادگستری و هم برای مشتریان حقیقی و حقوقی آنها. از میانه تابستان امسال که موضوع تصویب طرح تسهیل صدور مجوز کسب و کار‌ها به یک خبر تبدیل شد تا به امروز وکلا و حقوقدان‌های بسیاری فارغ از اینکه پروانه وکالتشان را از کدام مرجع دریافت کرده اند نسبت به عواقب تصویب این طرح واکنش منفی نشان داده و هشدار‌ها داده‌اند.

مانند همیشه که موضوعات مرتبط با حرفه وکالت و نهاد صنفی وکلا در پوسته‌ای صنفی – سیاسی خبری شده است؛ این بار هم بیشترین تاکید بر این است که در صورت به تصویب رسیدن قانون تسهیل صدور مجوز کسب و کارها، حرفه وکالت یک گام به سمت بی خاصیت‌تر شدن و ضعیف‌تر شدن سوق داده خواهند شد. اینکه در نتیجه قواعد جدید دیگر حقوق خوانده‌ای به صرف داشتن یک دانشنامه کارشناسی می‌تواند برای اخذ پروانه وکالت اقدام کند؛ از آزمون سفت و سخت وکالت خبری نخواهد بود و ممکن است در آینده پای وکلایی به محاکم دادگستری باز شود که نه برای دفاع از موکلانشان دانش حقوقی کافی دارند و نه حاضرند در مواقع لزوم به صورت معاضدتی و تسخیری از موکلی که به تشخیص دادگاه یا کانون وکلا قادر به اختیار کردن وکیل مدافع نیست، دفاع حرفه‌ای و اصولی نمایند و در این میان باید ترسید از عواقب تسلط نهاد‌های مرتبط و غیر مرتبط با امر قضا بر جایگاه وکالت.

سوای تغییراتی که ممکن است هر لحظه با تصویب قانون مورد نظر، حرفه وکالت را زیر و رو کند، اما تحقیقات خبرنگار اقتصاد۲۴ حاکی از آن است که برخلاف باور عمومی حرفه وکالت دیگر حرفه نان و آب داری نیست و سوای محدودیت‌های کرونایی که باعث شده تا برای مدت چند ماه روند کار محاکم قضایی تغییر کند اما مشکلات وکلا همزمان با نوسانات اقتصادی چند سال گذشته آغاز شده است. به دلیل گرفتاری‌های اقتصادی بر حجم پرونده‌های حقوقی و قضایی افزوده شده است، اما بیشتر طرفین دعوی قادر به پرداخت هزینه‌های دادرسی و وکالت نیستند؛ ترجیح اغلب مردم به گرفتن مشاوره حقوقی است تا استخدام وکیل؛ این اتفاق به خصوص در دادگاه‌های خانواده که بحث پرداخت مهریه و نفقه درجریان است شدت بیشتری دارد.
بیشتر بخوایند: نصب کارتخوان وکلا به سال ۹۹ رسید
از سوی دیگر مطابق قوانین دادگستری در پرونده‌های مالی شاکی باید در مراحل مختلف معادل ۳.۵، ۴.۵ و ۵ درصد ارزش مال مورد دعوی را به عنوان هزینه دادرسی پرداخت کند و غالب اوقات درخواست اعسار مدعیان برای نداشتن استطاعت مالی از سوی دادگاه رد می‌شود. علاوه بر این تعرفه‌هایی که به عنوان حق الوکاله تعیین شده است آنقدر بالاست که بیشتر مردم قادر به پرداخت آن نیستند و در این میان اگر وکیلی بخواهد بنابه هر دلیل با نرخی کمتر وظیفه دفاع از موکلی را قبول کند باید به تنهایی پاسخگوی هزینه‌های مربوط به دارایی باشد.
 
همچنین در باب محل استقرار دفاتر وکلای دادگستری و الزام وکلا به استفاده از دستگاه‌های کارتخوان هم اوضاع از این قرار است: تا پیش از این وکلا می‌توانستند در اماکن مسکونی نیز دفاترشان را دایر کنند، اما با تغییرات جدید به عمل آمده از حالا به بعد وکلا نیز مجبورند تا مانند سایر کسب و کار دفاترشان را در اماکن تجاری و اداری دایر کنند و همین باعث شده تا هزینه‌های دفتری آن‌ها افزایش بیشتری داشته باشد.
 
از طرف دیگر اجاره مشارکتی دفتر وکالت پدیده تازه‌ای نیست، اما این اتفاقی بود که چند سال پیش با گران شدن هزینه‌های مربوط به اجاره املاک افتاد، ولی حالا دفاتر مشارکتی کوچکتر و مستاجران آن‌ها بیشتر شده‌اند؛ در برخی مواقع وکلا ترجیح می‌دهند تا به جای مشارکت در اجاره یک ساختمان مشخص، یک اتاق کار را برای ساعات معینی از روز در اختیار بگیرند تا بتوانند با موکلانشان قرار کاری بگذارند.
 
در بحث کارتخوان‌ها نیز هرچند وکلا ملزم به نصب و استفاده از آن شده‌اند، اما در بیشتر مواقع موکلان هزینه‌های مربوطه را از راه‌هایی دیگر پرداخت می‌کنند و این درحالی است از نظر بانک اگر دستگاه کارتخوانی در ماه کمتر از ۳۰ تراکنش داشته باشد باید غیر فعال شود و برای همین بیشتر وکلا از دستگاه‌های کارتخوان خود برای اموری مثل خرید شارژ اینترنت و پرداخت قبوض استفاده می‌کنند تا حجم تراکنش‌های ماهانه آن‌ها به حد نصاب ۳۰ تراکنش برسد.
 
در باب هزینه‌های مالیاتی هم اغلب وکلا ممکن است تا چند ماه از سال پرونده و درآمدی نداشته باشند، ولی چون موفق به وصول کامل حق الوکاله‌های پرونده‌های قبلی و تسویه حساب با دارایی نشده‌اند، آمار پروانه‌های وکالت تمدید نشده سال به سال رو به افزایش است.
 
در نهایت جالب است بدانید که در این اوضاع و احوال برای اخذ پروانه وکالت باید بهای نسبتا بالایی پرداخت کرد؛ صرف نظر از هزینه‌های دانشگاهی که باید تا اخذ مدرک کارشناسی حقوق پرداخت کرد، دریافت پروانه وکالت مستلزم گذراندن آزمون سفت و سختی است که برای قبول شدن در آن باید دستکم یک سال مداوم با زندگی عادی قطع رابطه کرد و دروس مختلف حقوق را خواند. طبق برآورد‌ها در حال حاضر هزینه این قرنطینه خودخواسته با احتساب هزینه کلاس و کتاب و سایر حداقل‌های زندگی روزانه، در حدود ۵۰ میلیون تومان خواهد بود.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
حبیب
0
0
دوشنبه ۰۲ فروردين ۱۴۰۰
بزرگوار سلام
من چندین ساله وکیل پایه یک هستم.من وکالت امتحان دادم قبول شدم 50تومن هم خرج نکردم.اون بالا اول متن ی جوری نوشتید هزینه شرکت در آزمون وکالت 50تومن .خواننده متن فکر می‌کنه باید اینقدر ورودی بده تا بتونه امتحان بده و مبلغسش هم لاجرم می‌ره به جیب کانونها.در ضمن وکالت کیاده هیچ خبری نیست.ی تعداد فارغ از تحصیل بیکاردارن نمی‌دونن چکارشون کنم میخوان وکالت رو آباد کنن
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

عکس/ توییت جنجالی ایلان ماسک درباره حمله اسرائیل به ایران

ریزپرنده چیست؟

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ + جدول

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت خودرو‌های رنو در بازار امروز + جدول

قیمت ماشین های لوکس لکسوس در بازار ایران + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت مرغ، گوشت سفید و تخم مرغ در بازار + جدول

عکسی از روناک سریال «نون خ» با یک استایل متفاوت

عکس/ خرید سفره عقد و عروسی نفیسه روشن

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ مایکروسافت امروز + جدول

قیمت سکه پارسیان امروز جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ + جدول

پیش‌بینی قیمت دلار فردا ۱ اردیبهشت ۱۴۰۳

قیمت انواع لپ تاپ دل امروز + جدول

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

زرآباد سیستان زیرِ آب / راه‌های ارتباطی بسته شد و تیر‌های برق سقوط کرد، مدیریت بحران کجاست؟

فیلم/ون حامل بازیکنان تراکتور زیر مشت و لگد هواداران!

آمار غلط دولت درباره نرخ بیکاری

ارشادِ گشت ارشاد

بیت کوین آماده رویارویی با رویداد هاوینگ

فیلم/ انتقام سخت یک زن از همسرش با ریختن آب جوش!

سقوط طبقاتی شهروندان ایرانی / سقوط طبقه پردرآمد به متوسط و حرکت متوسط‌ها به سمت فقیر شدن ادامه دارد

خبر مهم درباره حقوق بازنشستگان ۱۴۰۳

بورس در چه شرایطی رشد می کند؟

پشت پرده صدای انفجار در اصفهان چه بود؟

بی‌قاعدگی در گشت ارشاد؛ نتیجه برخورد‌های گشت ارشاد در طرح نور، تذکر جدی برای برخی از مسئولان

فیلم/روایت عجیب از مادر رونالدو؛ کریستیانو قرار بود سقط شود؟

حباب سکه به این عدد رسید

انس جهانی در آستانه شکست رکورد یک ماهه

عکس/ استایل جالب ولیعهد عربستان در دفتر کارش

بانک جهانی: فقر مطلق در ایران کاهش یافت

آرامش سیاسی دلار را به ثبات رساند

سهمیه بنزین اردیبهشت‌ماه بدون تغییر شارژ شد

قیمت نفت افزایش یافت

فیلم/اولین سکانس بوسیدن دو بازیگر زن و مرد در یک فیلم ایرانی!

بازار طلا با ثبات دلار همراه می‌شود؟

اصلاحیه شورای رقابت در مورد تغییر خودرو‌های ثبت‌نامی

قیمت مرغ، گوشت سفید و تخم مرغ + جدول

قیمت انواع خودرو‌های رنو + جدول

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

وضعیت آلودگی هوای تهران در ۱ اردیبهشت ۱۴۰۳

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول

قیمت سکه و طلا + جدول

قیمت بیت کوین و رمزارز‌ها + جدول

قیمت دلار، یورو و سایر ارز‌ها + جدول

۹۲ درصد ارزش ودیعه مستاجران از بین رفته است/ معضل ملی وحشتناکی که در کمین بازار اجاره است

وضعیت هواشناسی امروز

صفحه اول روزنامه‌های ورزشی امروز

صفحه اول روزنامه‌های اقتصادی امروز

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

پیش بینی بورس امروز یکم اردیبهشت ۱۴۰۳

جان کمپبل کیست؟/ برجسته‌ترین اقتصاددان حوزه مالی

سلفی جالب نصرالله رادش و همسرش وایرال شد

بهترین فیلم‌های ژانر جنایی سینمای جهان

عکسی از دیدار صمیمی همایون شجریان با آقای خواننده

عکس/تیپ شیک و رسمی بازیگر خانم سریال فاصله‌ها

عکس/استایل جذاب و نوجوان‌پسند بازیگر گناه فرشته

استواری اقتصاد ایران همچنان بر پایه‌های کهنه نفت!/ نفع پول نفت به خودش نرسید!

عکس/استوری متفاوت زهرا داوودنژاد در روز تولدش

خبر خوب هواشناسی برای نیمه اول اردیبهشت

شیرینی فروشی قدیمی تهران پلمب شد