تاریخ انتشار: ۱۷:۳۷ - ۰۴ دی ۱۳۹۹

شستا به توسعه در مناطق محروم فکر می‌کند

مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری صنایع پتروشیمی گفت: شستا به توسعه در مناطق محروم فکر می‌کند و احیای طرح تولید اسیدسیتریک در دوران سخت تحریم و کرونا روی داد.

فعالیت شستا در توسعه مناطق محروم

اقتصاد۲۴ - سال ۹۹ با شیوع کرونا و تداوم آن، برای بسیاری از کسب و کار‌ها چالش‌هایی ایجاد کرد، اما تلاشگران اقتصادی کشور همچنان برای تحقق جهش تولید از هیچ تلاشی فروگذار نکرده و حتی به ایفای نقش مسئولیت اجتماعی خود نیز بیش از پیش توجه کردند.

انجام مسئولیت‌های اجتماعی در کنار افزایش سود آوری برای بیمه شدگان تامین اجتماعی و بازنشستگان همواره به عنوان دو اصل مهم در شرکت سرمایه گذاری تامین اجتماعی (شستا) مدنظر بوده است.

این امر در اداره ۱۶۶ شرکت مدیریتی این هلدینگ عظیم چند رشته‌ای صنعتی در سراسر کشور قابل مشاهده است و گستردگی این شرکت‌ها نشان از عزم این هلدینگ و برنامه ریزی بلندمدت شستا برای حضور در پهنه جغرافیای کشور و بهره مندی استان‌های مختلف از حضور این غول اقتصادی کشور دارد رویکرد شستا در دو سال گذشته برای افزایش بهره وری باعث شد تا این شرکت اقدام به بازنگری در سیاست‌های مدیریتی خود داشته باشد و در این راستا با رصد عملکرد زیرمجموعه‌ها و شرایط روز کشور، تحقق تولید و سودآوری را مدنظر دارد؛ این موضوع آنچنان در دستور کار قرار گرفته که حتی شیوع ویروس کرونا نیز نتوانست مانعی برای تحقق جهش تولید در شستا باشد.

در همین راستا واحد اسید سیتریک در استان کرمانشاه یکی از کارخانه‌های زیر مجموعه هلدینگ تاپیکو و شرکت سرمایه‌گذاری صنایع پتروشیمی است که تولید آن از سال ۸۹ متوقف شده بود و امروز با نگاه هوشمندانه مدیران این هلدینگ‌ها پس از ۱۰ سال در مرحله بهره برداری مجدد است.

در گفتگو با علی علامه راد مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری صنایع پتروشیمی به راه اندازی دوباره این واحد و تاثیر آن در شرایط روز کشور پرداخته‌ایم.

آقای علامه راد در ابتدا در مورد نقش و اهمیت اسید سیتریک و کاربرد آن در صنایع توضیحاتی ارائه دهید.

اسید سیتریک به عنوان یک ماده نگه‌دارنده طبیعی یکی از محصولات پرکاربرد در صنایع مختلف محسوب می‌شود. برخورداری از خصوصیت‌هایی مانند حلالیت بالا در آب، ترش کنندگی و ایجاد طعم دلپذیر، خواص بافری و غیر سمی بودن آن در حجم زیاد باعث افزایش کاربرد وسیع آن در صنایع غذایی و آشامیدنی شده است. حدود ۷۰درصد از این اسید و نمکهایش در صنایع غذایی استفاده می‌شود.

در حقیقت اسید سیتریک عمدتا به عنوان ماده محافظ مواد غذایی و آشامیدنی مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین نمک‌های سیترات با فلزات گوناگون در درمان بیماری‌ها به عنوان مکمل‌های غذایی محسوب می‌شود. در همین حال از خواص بافری سیترات‌ها در کنترل pH، درمواد تمیز کننده خانگی و از اسید سیتریک به دلیل تاثیر‌های مراقبتی در ترکیب شوینده‌ها نیز استفاده می‌شوند. این ماده با ترکیب شدن با یون‌های فلزی مانع مزاحمت آن‌ها در ترکیب با اجزا تمیز کننده شوینده‌ها می‌شود. در همین حال اسید سیتریک در داروسازی هم کاربرد دارد و به عنوان ماده‌ای بی خطر برای مصرف در غذا‌ها شناخته شده است.

احداث کارخانه اسید سیتریک کرمانشاه با چه میزان سرمایه گذاری و تجهیزاتی انجام شد؟ آیا این کارخانه درزمان احداث توانست به اهداف خود دست یابد؟

کار احداث کارخانه اسید سیتریک با سرمایه گذاری حدود ۲۰ میلیون یورو و با استفاده از تجهیزات منحصر به فرد یک شرکت اروپایی در سال ۸۱ آغاز و در سال ۸۵ این کارخانه به بهره برداری رسید. در آن زمان کارخانه اسید سیتریک کرمانشاه تنها تولید کننده اسید سیتریک خوراکی در دو نوع آبدار و بدون آب محسوب می‌شد. با این حال با گذشت ۵ سال از آغاز تولید اسید سیتریک در کرمانشاه، این کارخانه رو به افول گذاشت.

پس از شروع به کار کارخانه در سال ۸۵ تولید انبوه تا سال ۸۹ نیز ادامه داشت و با توجه به کیفیت بالای اسید سیتریک تولید شده شاهد صادرات محصولات به کشور‌های سوئیس، ایتالیا، ترکیه و ازبکستان هم بودیم با این حال روند افزایشی قیمت شکر به عنوان ماده اولیه تولید از یک سو و واردات گسترده و بی رویه اسید سیتریک بی کیفیت چینی از سوی دیگر موجب شد تا توجیه اقتصادی تولید کارخانه از بین رفته و واحد اسید سیتریک متوقف شود. با وجود تلاش‌هایی که طی سال‌های گذشته برای راه اندازی مجدد این کارخانه صورت گرفت، اما به دلیل نبودن مدیریت یکپارچه و عزم جدی برای برطرف کردن موانع تولید در کارخانه و بازگرداندن توجیه اقتصادی این کارخانه متوقف ماند.

با توجه به توضیحات جنابعالی اسید سیتریک بسیار پر کاربرد بود؛ با این وجود مهمترین دلایل توقف و تعطیلی این کارخانه چه بود؟

اسید سیتریک به عنوان اسید آلی در بازار تولیدات صنعتی نقش مهمی دارد؛ به گونه‌ای که بیش از ۵۰ درصد اسید سیتریک دنیا برای تولید آب آشامیدنی کاربرد دارد.۱۸ درصد در صنایع غذایی ۱۶ درصد در صنایع شوینده، ۸ درصد در گروه دارویی و ۷ درصد در سایر مصارف صنعتی به کار گرفته می‌شود تا پیش از احداث کارخانه اسیدسیترثیک در کرمانشاه نیاز اصلی کشور به این محصول پرکاربرد از خارج کشور تامین می‌شد. در حقیقت ایده احداث کارخانه اسید سیتریک کرمانشاه با هدف کاهش و یا قطع وابستگی به اسید سیتریک وارداتی به مرحله اجرا درآمد. اما مشکلات ناشی از واردات بی رویه به همراه قیمت شکر واراداتی از یک سو و تغییرات مدیریتی از سوی دیگر باعث شد تا این کارخانه تولید تنها پس از ۵ سال تولید در سال ۸۹ تعطیل شود. تولید اسید سیتریک با توجه به اینکه ۹۰ درصد آن در صنایع پر مصرف دنیا کاربرد دارد بسیار قابل توجه است، اما به دلیل شرایط حاکم در آن زمان این طرح با شکست مواجه شد تا واردات اسید سیتریک تامین کننده نیاز صنایع به این ماده طی این سال‌ها باشد.

با واردات بی رویه این کارخانه با توقف مواجه شد. چه عواملی باعث شد تامجموعه شستا بار دیگر برای راه اندازی این کارخانه برنامه ریزی کند؟

با گذشت ده سال از تعطیلی کارخانه و بدنبال بررسی‌های کارشناسی برای تامین مواد اولیه و تغییراتی که به دلیل افزایش نرخ ارز در واردات اسید سیتریک به وجود آمده این واحد مجددا با سرمایه گذاری شستا و همتی که از سوی مدیران این مجموعه وجود داشته در مرحله راه اندازی و تولید انبوه قرار گرفته است تا بتواند نیاز بازار کشور را برای تولید اسید سیتریک برطرف سازد.

سطح کیفیت محصولات این واحد قابل فروش به کشور‌های اروپایی است و قطعا در تولید محصولات غذایی با کیفیت نقش خواهد داشت. ضمن اینکه استان کرمانشاه از مناطق محروم کشور است و یکی از مناطقی است که بالاترین سهم بیکاری را در کشور دارد که راه اندازی دوباره این پروژه اشتغالزایی ۱۲۵ نفری را به دنبال خواهد داشت و می‌تواند تعهد شستا، تاپیکو و سرمایه گذاری صنایع پتروشیمی برای اشتغالزایی در این استان محروم کشور را تا حدی پوشش می‌دهد.


بیشتر بخوانید: رشد ۲ هزار واحدی؛ ماحصل افت و خیز‌های امروز بورس/ کوچکترها مسیر خود را جدا کردند!


از اواخر سال ۹۸ با رایزنی‌ها و پیگیری‌های آقای رضوانی فر مدیرعامل شستا و همکاری تاپیکو و سرمایه گذاری صنایع پتروشیمی مجددا تیم بهره بردار و فنی و مهندسی در کارخانه مستقر شد و با رفع موانع و اورهال تجهیرات از اوایل سال ۹۹ کارخانه آغاز به تولید کرد. هرچند رسیدن به تولید پایدار و دستیابی به رقم ۱۲ هزار تن اسید سیتریک نیاز به زمان بندی و ساماندهی امور دارد.

در حال حاضر میزان مصرف و قیمت اسید سیتریک در بازار چگونه است؟ آیا توجیه اقتصادی تولید برای این محصول ایجاد شده است؟

با توجه به توسعه اقصادی و رشد صنعتی که طی این سال‌ها صوت گرفته است، میزان مصرف اسید سیتریک از ۱۴ هزار تن در سال ۸۵ به میزان ۲۵ هزار تن در سال ۹۹ افزایش یافته است که این رقم بازار مصرف مناسبی را برای این ماده فراهم میکند، زیرا به عنوان ماده نگهدارنده به ویژه در صنایع غذایی مورد توجه است. این در حالی است که با توجه به افزایش قابل توجه نرخ ارزدر مقایسه با سال ۸۹ توجیه اقتصادی واردات تا حدی کمرنگ شده که می‌تواند روند تولید اسید سیتریک را با توجیه و حاشیه سود مناسب مواجه کند. با توجه به نرخ دلار در سال ۸۹ و نیز قیمت شکر خام وارداتی بهای تمام شده یک کیلو اسید سیتریک در آن زمان ۴۷۰۰ تومان بود در حالی که واردات اسید سیتریک با کیفیت پایین از کشور چین در آن زمان با نرخ هر کیلو ۲۳۱۰ تومان انجام میشد؛ همین امر نیز توجیه اقتصادی تولید این محصول را از بین برده بود. برای تولید یک کیلو اسید سیتریک باید ۱.۶ کیلوگرم شکر خام استفاده شود و برای رسیدن به ظرفیت تولید ۱۲ هزار تن در سال باید حدود ۲۰ هزار تن شکر وارد می‌شد که واردات شکر در آن زمان موانع و الزامات قانونی داشت و علاوه بر قیمت تمام شده بالا، تولید را با سختی مواجه می‌کرد.

برای اینکه دوباره موضوعات گذشته تکرار نشود، مهمترین رویکرد جدید تولید در واحد اسید سیتریک کرمانشاه چه مواردی است؟ آیا این محصول می‌تواند بازار صادراتی را داشته باشد؟

یکی دیگر از موضوعاتی که پاشنه آشیل یک کارخانه محسوب می‌شود تمرکز بر تولید یک محصول و به عبارتی تک محصولی بودن است. در سال ۸۹ کارخانه اسید سیتریک کرمانشاه تک محصولی بود و همین امر تولید را با نقاط ضعفی مواجه کرد. یکی از مهمترین برنامه‌ها برای راه اندازی دوباره کارخانه اسید سیتریک کرمانشاه، تولید محصولات جانبی است و در فرایند تخمیر در کارخانه و تولید اسید سیتریک امکان تولید چند محصول جانبی از جمله گلوکز آمین، خوراک دام و طیور که از مایسلیوم باقیمانده که کاملا وارداتی هستند وجود خواهد داشت. ضمن اینکه نمک‌های سیترات نیز می‌توان به عنوان محصول حدواسط در پروسه تولید شود. اسید سیتریک از مخمر آسپرژیلوس نایجر بهره می‌برد که در پوست سخت پوستان است و برای تولید مکمل‌های غذایی مانند گلوکز آمین استفاده می‌شود؛ ورزشکاران و افرادی که مشکل مفاصل دارند از مواد غذایی که گلوکز آمین دارنده استفاده می‌کنند.

وی در ادامه افزود: در سال ۸۵ در فرایند تولید اسید سیتریک، گلوکز آمین دور ریخته می‌شد، این در حالی است که در حال حاضر قیمتی جهانی حدود ۲۰ تا ۴۰ دلار دارند و تولید آن ارزش افزوده بالایی ایجاد می‌کند. ضمن اینکه با توجه به برنامه‌های توسعه‌ای که در گروه دارویی تیپیکو به عنوان هلدینگ دارویی شستا وجود دارد، امکان بهره گیری و رایزنی برای تولید محصولات دارویی گسترده در این زمینه وجود دارد.

در مورد صادرات باید بگویم جانمایی واحد اسید سیتریک کرمانشاه با رویکرد صادراتی و توسعه مناطق محروم صورت گرفت و حالا رویکرد صادراتی با افزایش ظرفیت تولید از مهمترین برنامه‌های توسعه این واحد صنعتی است؛ با شناسایی بازار‌های صادراتی امکان صادرات به کشور‌های همسایه وجود دارد و می‌توان با اجرای طرح توسعه و افزایش ظرفیت تولید این بازار‌ها را نیز اضافه کرد.

طبق آمار کشور‌های همسایه مانند ترکیه، روسیه، عراق و... در سال ۲۰۱۸ حدود ۱۴۴ هزارتن اسیدسیتریک وارد کرده اند و با توجه به قرارگیری این کارخانه در مرز‌های غربی می‌توان به بازارکشور‌های همسایه چشم دوخت، زیرا در حال حاضر بیشتر نیاز این کشور‌ها از طریق واردات تامین می‌شود؛ حال آنکه با کیفیت منحصر بفردی که در محصول کارخانه اسید سیتریک کرمانشاه وجود دارد می‌توان بخشی از این بازار را به دست آورد.

به نظر می‌رسد بازگرداندن این کارخانه به تولید موجب رسیدن به خودکفایی در تولید اسید سیتریک می‌شود. مهمترین شروط تداوم تولید در این کارخانه چیست؟

با اقدامات صورت گرفته در کارخانه اسید سیتریک که با حمایت شستا روی داده، در حال حاضر توان تولیدی برای اسید سیتریک در کشور وجود دارد و نیازی به واردات این محصول نیست و به همین دلیل وزارت صمت می‌تواند با نرخ گذاری مناسب در واردات این محصول و یا لغو واردات از تولید کنندگان این محصول حمایت از خروج ارز از کشور جلوگیری کند.

امیدواریم تولیدات با کیفیت این واحد باعث شود تا مسئولان وزارت صمت تعرفه مناسب تری را برای واردات اسید سیتریک وضع کنند و وزارت بهداشت نیز برای واردات اسید سیتریک سطح استاندارد بالاتری را در نظر بگیرد تا به جای اسید سیتریک صنعتی از نوع Food grade وارد کشور شود.

تاکید شما بر تولید محصولات سلامت محور چه تاثیراتی در جامعه خواهد داشت؟

معضلات صنایع غذایی در کشورما استفاده از نگهدارنده‌های صنعتی به جای نگهدارنده‌های استاندارد صنایع غذایی است که در تولید محصولات مختلف نظیر آبمیوه‌ها و نوشیدنی‌ها و حتی لبنیات به کار می‌رود و این مساله موجب شده تا سرطان در کشور ما شیوع قابل توجهی داشته باشد.

یکی از مهمترین نگهدارنده‌هایی که در صنایع غذایی بسیار کاربرد دارد، اسید سیتریک است که کیفیت آن نقش مهم و تعیین کننده‌ای در صنایع غذایی دارد و به دلیل اینکه واحد اسید سیتریک کارخانه کرمانشاه با تکنولوژی روز دنیا و بروزترین فناوری احداث شده و راه اندازی مجدد این کارخانه که کیفیت و استاندارد جهانی دارد، تاثیر قابل توجهی در روند سلامت جامعه و بهره مندی از صنایع غذایی سالم خواهد داشت.

به عنوان آخرین سوال چه چشم اندازی را برای توسعه کارخانه اسید سیتریک در نظر گرفته اید؟

تغییر شیوه تولید مهمترین دستورالعملی است که در دستور کار مدیران کارخانه اسیدسیتریک کرمانشاه قرار گرفته است، نگاه هوشمندانه به این بازار توانسته دید وسیع تری را برای مدیران این شرکت ایجاد کند تا روند توسعه‌ای را در پیش بگیرد. از تولید بر پایه شکر خام با راندمان ۱.۶ فاصله گرفته و به جایگزینی گلوکزمایع در خط تولید رسیدیم؛ زیرا با جایگزینی گلوکوز مایع می‌توان با کیفیت مطلوب‌تر و فرایند سریع تر، اسید سیتریک تولید کرد.

همچنین ضمن کاهش بهای تمام شده و شاهد افزایش ظرفیت ۱۵ درصدی نیز خواهیم بود و بر این اساس از ظرفیت تولید ۱۲ هزار تن به حدود ۱۴ هزار تن خواهیم رسید. در سال‌های گذشته تمرکز قابل توجهی برای تولید در این واحد نبوده است، زیرا گمان بر این بوده که تولید این محصول به صرفه نیست، اما محاسبات جدید ما ونیز تمهیداتی که برای تولید محصولات دارویی جانبی در خط تولید این کارخانه در نظر گرفته ایم قطعا این روند را تغییر خواهد داد، هر واحد تولیدی برای تولید مستمر و حضور پایدار در بازار نیازمند تصمیمات هوشمندانه است اگر بتوانیم تولید محصولات جانبی را در دستور کار قرار دهیم و با مدیریت صحیح هزینه‌ها را کاهش داده و در کنار آن هزینه نیروی انسانی را کنترل کنیم قطعا شاهد شکوفایی و توسعه این واحد خواهیم بود.

منبع: فارس
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

تصویری به یاد ماندنی از بهروز وثوقی و جمشید مشایخی در قیصر

عکس/ تهران در ۲ روز پاک و آلوده

عکس/ نمایندگانی که به حضور ظریف در دولت رای موافق دادند

اینفوگرافی/ ایران در نرخ تورم از ۵ کشور عربی همسایه پیش افتاد

عکس جنجالی مسعود پزشکیان در کنار مولوی عبدالحمید

عکس زیرخاکی ۵۰ ساله از منوچهر وثوق، فردین، بهمن مفید و ایرج قادری

عکس/ قدیمی‌ترین تاس کشف شده در جهان متعلق به ایران

عکس/ بازار فرش هزار رنگ و دیدنی شهر تبریز

عکس/ نمایی خاص از بهمن مفید و سعید راد در سال ۱۳۵۴

عکس/ زیبایی حیرت انگیز پاییز در کلیبر آذربایجان شرقی

قیمت دلار و یورو امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/تغییر چهره پروانه سریال «لحظه گرگ و میش»

عکس/ علی حاتمی با تیپ ژیگولی و نوستالژیک در دهه ۵۰

عکس/ عروسی اَجنه در اطراف بندرعباس

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ استوری مهدی طارمی برای تولد قلعه‌نویی

تصویری از یک موشک غول‌پیکر جنگی بر فراز دریای خزر

همه چیز درباره اقتصاد ژاپن/ چهارمین اقتصاد بزرگ جهان که حداکثر تورم سال‌های اخیرش ۴ درصد بود

پوتین موشک آخرالزمانی را معرفی کرد

واکنش شریعتمداری به انتشار شعری به نام رهبری: غفلت کردیم

سخنان تکان‌دهنده همتی درباره وضعیت معروف‌ترین منطقه آزاد ایران

سفر کشتی گیران با دبیر به مسکو

عکس/استوری جدید گلزار

پرفروش‌ترین آیفون کدام است؟

عکس/ حضور ستاره استقلال در امارات

افشای راز قتل زنی پس از نیم قرن؛ متهم ۹۲ ساله بازداشت شد

عکس/استوری جدید نیما شعبان‌نژاد

هم خیابانی اشتباه می‌کند، هم بازیکنان تیم ملی!

عکس/دلیل کاهش وزن شدید سحر دولتشاهی فاش شد

عکس/توئیت جدید ایلان ماسک ایرانی‌ها را غافلگیر کرد

عکس/یوسف تیموری از چهره جدیدش رونمایی کرد

خبرگزاری فرانسه: سه کشور اروپایی و آمریکا قطعنامه خود علیه ایران را تقدیم شورای حکام آژانس کردند

سازمان بهشت زهرا (س) اطلاعیه داد

عکس/گریم متفاوت مجری سابق تلویزیون

این شغل ممنوعه رسما در ایران مجاز شد

قتل یک زن توسط همسر سابق در فارس

گلزنی علیپور و ثبت یک رکورد ویژه

حکم بازداشت نتانیاهو در لاهه صادر شد

پایان کار محققی که دنیای فیزیک را سرکار گذاشت

سبزیجات حاوی پروتئین را بشناسید

شهرزاد ترکی به جشنواره هالیوود می‌رود

بهترین مواد غذایی برای جلوگیری از سنگ کلیه

عکس/ سلفی جالب شاهرخ استخری

هشدار جدی هواشناسی به پایتخت نشینان

عکس / درخواست متفاوت مهران غفوریان از سردار رادان

فیلم/ لحظه عجیب برخورد رعد و برق به ایستگاه ۲ توچال

آغاز حراج جدید سکه از این تاریخ

واریز یارانه آبان‌ماه ۱۴۰۳ دهک‌های چهارم تا نهم

ماجرای عدم پرداخت یارانه ۵۱ میلیون نفر در آبان ماه چیست؟

عکس/ علی حاتمی با تیپ ژیگولی و نوستالژیک در دهه ۵۰

سهم استخراج بیت‌کوین از قطعی برق ایران چقدر است؟

عکس/ تغییر عجیب زهره ساداتی بازیگر سریال لحظه گرگ و میش

پاییز شهر سامان در جوار زاینده رود

درخواست باشگاه تراکتور از هواداران این تیم

عکس جنجالی مسعود پزشکیان در کنار مولوی عبدالحمید

روز‌های قمر در عقرب آذرماه ۱۴۰۳ کدام است؟

علی مطهری: روس‌ها ایران را سپر خود در برابر آمریکا کرده‌اند

عکس/ مهدی طارمی و کریستیانو رونالدو در یک تیم

کیهان شعری جعلی را به رهبری منتسب کرد!

فیلم/ فرار دیوانه‌وار تریلی از ایست و بازرسی هرمزگان

کجای تهران با ماهی ۴ میلیون تومان خانه اجاره کنیم؟

پیش‌بینی دور جدید اعتراضات احتمالی در کشور

فیلم/ تولید شمش طلا ۳۰۰ کیلوگرمی در امارات

هزینه اجاره‎ آپارتمان ۵۰ متری در بریانک آذر سال ۱۴۰۳ + جدول

فیلم/ تمجید مولوی عبدالحمید از سفر استانی پزشکیان