تاریخ انتشار: ۱۰:۳۱ - ۲۲ دی ۱۳۹۹
تعداد نظرات: ۱ نظر
جزئیات سپرده گذاری ۵۰ هزار میلیارد تومانی صندوق در بانک‌ها

دلار‌هایی که ریال شد کجا رفت؟

از زمان ایجاد صندوق توسعه ملی تا کنون از تسعیر منابع آن بیش از۲۱ هزار میلیارد تومان قرار عاملیت با بانک‌ها منعقد و بالغ بر۵۰ هزار میلیارد تومان جهت اختصاص به طرح‌های مشمول سپرده گذاری شده است، البته در این فاصله در مواری دولت مبالغی را جهت استفاده در شرایط خاص و خارج از اساسنامه صندوق، اما با دریافت مجوز برداشت و به ریال تبدیل کرده است.

سرنوشت دلار‌هایی که ریال شد

اقتصاد۲۴ - صندوق توسعه ملی در راستای تبدیل بخشی از درآمد‌های ناشی از فروش نفت، گاز، میعانات گازی و فرآورده‌های نفتی به ثروت‌های ماندگار، مولد و البته سرمایه گذاری اقتصادی و حفظ سهم نسل آینده از منابع نفت و گاز براساس قانون برنامه پنجم توسعه در سال ۱۳۹۰ تاسیس شد. منابع آن براساس شرایط تعیین شده در اساسنامه به طرح‌های اقتصادی و سرمایه گذاری در قالب اعطای تسهیلات بانکی به بخش‌های غیردولتی و سرمایه گذاری در بازار‌های پولی و مالی خارجی اختصاص پیدا می‌کند.

هر ساله بخشی از منابع صندوق توسعه ملی به صورت ریالی و ارزی با عاملیت بانک‌ها و با طی فرایند مربوطه در اختیار بخش‌های متقاضی قرار می‌گیرد. در توزیع منابع صندوق بحث قرارداد‌های عاملیت و سپرده گذاری ریالی مطرح است.

۲۱ هزار میلیارد تومان قرارداد عاملیت ریالی

قرارداد عاملیت ریالی، قراردادی است که بر مبنای درخواست بانک و تا سقف مبلغ تعیین شده توسط صندوق در قرارداد، بانک مجوز دارد که تامین مالی ریالی طرح‌های دارایی که اهلیت متقاضی و توجیه فنی، مالی و اقتصادی مورد تائید قرار گفته پس از طی مراحل تصویب طرح در بانک عامل و تایید صندوق توسعه ملی انجام دهد. این نوع قرارداد‌ها از سال ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۳ منعقد شده و در حال حاضر قرارداد فعالی در این حوزه وجود ندارد.

این در حالی است که بررسی عملکرد صندوق توسعه ملی نشان می‌دهد که از ابتدای تاسیس تا پایان سال ۱۳۹۳ و بر اساس قوانین بودجه سنواتی حدود ۲۱ هزار میلیارد تومان قرارداد عاملیت ریالی، با بانک‌های عامل منعقد شده است.

در سال ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۳ از محل این قرارداد‌ها ۱۱ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان به بیش از ۱۳ هزار طرح معرفی شده از طرف بانک‌ها اختصاص و به حساب آن‌ها واریز شده است که بیش از ۵۶ درصد این منابع نسبت به کل مبلغ قرارداد‌های منعقده توسط بانک‌های عامل جذب شده است.

جزئیات سپرده گذاری ۵۰ هزار میلیارد تومانی صندوق در بانک‌ها

اماصندوق توسعه ملی از سال ۱۳۹۴ در راستای تکالیف قانونی خود و با هدف تامین مالی طرح‌های متقاضی دریافت تسهیلات ریالی، اقدام به سپرده گذاری ریالی کرده است، این نوع قرار داد قرارداد، قراردادی است که بنا به درخواست بانک و تا سقف مبلغ سپرده گذاری به حساب آن اجازه تامین مالی ریالی طرح‌های متقاضی دریافت تسهیلات ریالی را براساس تایید متقاضی و توجیه فنی، مالی و اقتصادی پس از طی مراحل تصویب در بانک عامل با چارچوب ضوابط و قوانین حاکم بر آن را داراست.

عملکرد صندوق توسعه ملی از این حکایت دارد که از سال ۱۳۹۴ نسبت به سپرده گذاری ریالی در ۲۶ بانک دولتی و خصوصی و موسسه مالی اقدام کرده است و بر همین اساس از آن زمان تا پایان سال گذشته حدود ۵۰ هزار میلیارد تومان از محل تسعیر منابع ارزی صندوق سود و اصل برگشت داده شده سپرده‌های آن نزد بانک‌ها و همچنین منابع ارزی قانون حمایت از توسعه و ایجاد اشتغال پایدار در مناطق روستایی و عشایری به بانک‌ها و موسسات سپرده پذیر تخصیص داده شده است.


بیشتر بخوانید: دلار ایستاد/سقف مقاومت نرخ ارز کجاست؟


از این رقم ۴۳ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان یعنی حدود ۸۷ درصد مربوط به اجرای ماده (۵۲) قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات دولت (۲) و همچنین تبصره (۱۸) قانون بودجه در سال‌های ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸ است و از سویی حدود ۶۶۹۰ هزار میلیارد تومان معدل ۱۳ درصد دیگر به اجرای قانون حمایت از توسعه و ایجاد اشتغال پایدار در مناطق روستایی و عشایری اختصاص دارد.

این درحالی است که از مجموع حدود ۴۳ هزار میلیارد تومان منابع سپرده گذاری ریالی صندوق تا پایان سال گذشته (به جز منابع قانون اشتغال روستایی)، بیش از ۵۹ درصد یعنی حدود ۲۶ هزار میلیارد تومان توسط بانک‌های عامل جهت تامین بیش از ۹۱ هزار طرح به متقاضیان تخصیص یافته و حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان از محل قرارداد‌های فعال به عنوان منابع آزاد قابل تخصیص نزد بانک‌های عامل وجود دارد.

از کل منابع سپرده‌های ریالی، ۵۴ درصد در بخش صنعت و معدن، هفت درصد گردشگری، ۱۱ درصد صنایع تبدیلی و تکمیلی و ۲۸ درصد در بخش کشاورزی و آب سپرده گذاری شده است. این در حالی است که از مبلغ سپرده گذاری شده ۵۴ درصد به قرارداد‌های ویژه سرمایه در گردش و ۴۶ درصد به قرارداد‌های ویژه سرمایه ثابت اختصاص پیدا کرده که میزان جذب این قرارداد‌ها به ترتیب ۷۲ و ۴۵ درصد است.

ریال‌های عیدانه، کرونا، سیل، بودجه و ....

اما در کنار منابع ریالی که از محل صندوق و در قالب اساسنامه به منابع و بخش‌های مختلف پرداخت شده طی چند سال گذشته دولت‌ها با توجه به شرایطی که در آن قرار داشتند دست به برداشت از منابع صندوق توسعه ملی و تبدیل آن به ریال زده اند که از جمله آن می‌توان به منابع۲.۷ میلیارد دلاری که احمدی نژاد-رئیس دولت دهم- در پایان سال ۱۳۹۱ از صندوق توسعه ملی برداشت و تحت عنوان عیدانه بین مردم تقسیم کرده اشاره کرد که دولت بعد را به صندوق بدهکار کرد.

همچنین در دولت روحانی با منابع ارزی تحت عناوین مختلف به ریال تبدیل شده است که در ابتدای سال گذشته و در جریان وقوع سیل، رئیس جمهور پیشنهاد برداشت دو میلیارد دلاری از صندوق را مطرح کرده بود که در ادامه مقام معظم رهبری هر گونه برداشتی در این زمینه را مشروط کردند و یا در سال جاری و با تحمیل هزینه‌های کرونا، درخواست برداشت یک میلیارد دلاری ارئه شد که از سوی رهبری مورد موافقت قرار گرفت.

از سویی چند سالی است که دولت در بودجه سنواتی اقدام به عدم پرداخت سهم کامل صندوق توسعه ملی از درآمد‌های نفتی کرده و کف منابع یعنی ۲۰ درصد را واریز و مابقی را به ریال تبدلی کرده و در اختیار می‌گیرد که به عنوان نمونه برای سال جاری از سهم ۳۶ درصدی صندوق ۲۰ درصد واریز و ۱۶ درصد مابقی برای دولت است که در بودجه مورد استفاده قرار دهد.

بانک مرکزی راضی نیست، اما...

بعد از موافقت با این برداشت‌ها از صندوق توسعه ملی، بانک مرکزی به صورت مرحله‌ای منابع ارزی تعیین شده را با نرخ سامانه نیما به ریال تبدیل کرده و در اختیار دولت قرار می‌دهد، در مجموع بانک مرکزی رضایت چندانی از این روند ندارد چرا که معتقد است که با توجه به اینکه منابع صندوق در دسترس نیست تبدیل ارز آن به ریال و این نوع پرداخت به نوعی استقراض کوتاه مدت دولت از بانک مرکزی به شمار رفته و با تحت تاثیر قرار دادن پایه پولی، موجب رشد تورم می‌شود.

منبع: ایسنا
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
رحيم صرافان
0
0
دوشنبه ۲۲ دی ۱۳۹۹
با سلام و ارزوي سلامتي همگي شما عزيزان ريال هاي به دلار تبديل شده در شبكه هاي اجتماعي هستش كه طي مدت چند ماه گذشته ٣٠ ميليارد دلار از ايران خارج شده كه مطمئنا صد در صد مربوط به دوستاني هستش كه سهام در در قيمت هاي نجومي فروختند نظر شما عزيزان در مورد كشتارهاي دسته جمعي كه صبحت از ١٠٠-٢٠٠-٣٠٠ نفر را با قتل عام ميليون سهامدار إيراني ميتواند تسكيني براي ٤٠-٥٠ ميليون سهامدار باشه را طلب ميكند گويا صحبت تصفيه حساب با سهام داران دعوت شده به بورس از طرف دولت هستش مثال زياد هستش ولي به يكي از فاجعه هاي انساني اشاره كنم كه در ٣-٤ هفته گذشته سهم فملي از بيش از ١٦٠٠ تومان به پايين تر از ١١٠٠ با صف فروش ٦٠ ميليوني به ملت تحميل شده درست در زمانيكه قيمت مس در بالا ترين قيمت چند سال اخير 8000$ و دلار ٢٤-٢٥ هزار تومان خدا بفرياد اينگونه ها نخواهد رسيد با تشكر خداوند حافظ و نگهدارتان
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت روز روغن خوراکی + جدول

قیمت انواع خودرو‌های مزدا ۳، بسترن و کاپرا گروه بهمن امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع گوشی موبایل سامسونگ، شیائومی و نوکیا + جدول

قیمت انواع لپ تاپ لنوو + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز سه‌شنبه ۲۷ شهریور ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسر امروز + جدول

عکس/حضور دختر شهید رضایی نژاد دانشمند هسته‌ای در مراسم دیدار با رهبر انقلاب

اینفوگرافی/ مقایسه میانگین حقوق در آمریکا با سایر کشور‌ها

عکس/ گروه سرود زندانیان سیاسی در دهه ۶۰

عکس/بهشت واقعی اینجاست؛ حوالی لرستان و خوزستان

خشکسالی تاریخی در آمازون

عکس/ زیباترین قسمت شهر رشت که حتما باید به آن سر بزنید

عکس/دره‌ای زیبا و کم نظیر در خراسان رضوی

عکس/حضور ابوالفضل پورعرب با ویلچر در یک مراسم

عکس/محسن تنابنده در پشت صحنه سریال پایتخت

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

برات الکترونیک امکان جعل و سوءاستفاده را کاهش می‌دهد/ برات الکترونیک زنجیره تأمین مالی را سرعت می‌بخشد

شوک بزرگ به پرسپولیس

عکس/استوری خاص نوید محمدزاده برای استقلالی‌ها

گزینه جذاب استقلال به نساجی پیوست

جایگاه عجیب پرسپولیس در آسیا+ عکس

سرنوشت آیفون ۱۶ در ایران چه می‌شود؟

فیلم/ واکنش وزارت امورخارجه آمریکا به اظهارات مسعود پزشکیان

دریاچه ارومیه به طور کامل خشک شد!

رشد اقتصادی بهار ۱۴۰۳ چقدر شد؟ +جزئیات

قیمت مسکن ۱۷ درصد افزایش یافت

رشد ۵۴درصدی متوسط درآمد خانوار شهری در سال گذشته

قیمت جهانی نفت کاهش یافت

در آخرین حراج شمش چقدر طلا فروخته شد؟

ایرانی‌ها ۱.۵ تا ۲ برابر اروپایی برای مسکن هزینه می‌کنند

اینفوگرافی/ ضرر و زیان تعطیلی پنجشنبه‌ها

عکس/شهادت اعضای حزب الله لبنان در پی انفجار پیجر‌ها

کریدور زنگزور در ضدیت با منافع ایران

سود ۱۳ میلیونی خریداران سکه تمام بهار در حراج مرکز مبادله!

درخواست مهم مجلس از فرزین درباره فهرست وام‌های بانک مرکزی

تخصیص یک میلیارد دلار برای واردات خودرو

دعوا سر نخواستن زاکانی؛ منتقدین شهردار پایتخت در شورا از افزایش فشار‌ها برای عقب نشستن خبر دادند

انس جهانی همچنان در مسیر صعود

تجدیدنظر در آیین‌نامه واردات خودروی کارکرده

۳ دستور کار ویژه برای سکاندار جدید بورس

دلار به هم‌قطارانش رسید

قطع درختان قدیمی در این پارک‌ تهران+عکس

واکنش بازار طلا و سکه به انفجار لبنان؛ شمارش معکوس برای تصمیم سرنوشت‌ساز

وضعیت غیرمعمول واشنگتن و تل‌آویو؛ انتقاد نماینده آمریکا در سازمان ملل از رویکرد ارتش اسرائیل علیه غیرنظامیان

فیلم/چگونه پیجرها در لبنان منفجر شد؟

ناترازی گاز و مازوت سوزی در نیروگاه‌های کلیدی کشور به تابستان رسید

قیمت انواع لپ تاپ ایسر + جدول

قیمت گوشی سامسونگ، شیائومی و نوکیا + جدول

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

آخرین وضعیت سفیر ایران در لبنان از زبان همسرش

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

انفجار پیجر‌ها در لبنان؛ نتیجه بزرگترین نفوذ اطلاعاتی/ علت انفجار‌های عجیب در لبنان چه بود؟

عکس/ مبینا نعمت‌زاده با دست شکسته در دیدار با رهبری

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

فیلم/ آمار شهدا و مصدومان انفجار پیجرها در لبنان

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

کد مورس جدید همستر کامبت امروز

آخرین قیمت پژو، شاهین، سمند، ساینا و دنا + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول

اعلام قیمت جدید گوشت، مرغ و دام‌زنده +جدول

قیمت سکه و طلا + جدول

قیمت بیت کوین و رمزارز‌ها + جدول

قیمت دلار، یورو و سایر ارز‌ها + جدول

تعیین زمان ارائه بودجه ۱۴۰۴ به مجلس

شورشی علیه دولت سایه یا دیپلمات محافظه‌کار / علی باقری، سایه‌ای که بر علیه جلیلی شورید

کاهش مصرف محصولات لبنی در کشور