اقتصاد۲۴ - «فیصل بن فرحان» وزیر خارجه عربستان سعودی در تغییر لحن و موضعی آشکار گفته است که ریاض از صلح با ایران استقبال میکند؛ اما این تهران است که به توافقات خود پایبند نیست. این در حالی است که وزیر خارجه ایران بارها اعلام کرده که آماده مذاکره با عربستان است، اما هیچ واکنش مثبتی دریافت نکرده است.
فرحان در مصاحبهای با شبکه العربیه مدعی شد: "دست ما برای صلح با ایران دراز است؛ اما ایران به توافقات خود پایبند نیست. "
او افزود: «درخواست گفتوگوی ایران بیفایده و با هدف وقت کشی و فرار از بحرانهایش مطرح شده است.»
این ادعا در حالی مطرح میشود که ایران بارها آمادگی خود را برای گفتگو با ریاض اعلام کرده؛ اما این سعودیها بودند که از مذاکره طفره رفته اند.
وزیر خارجه عربستان سعودی درباره برجام نیز گفت: «ما با آمریکا درخصوص توافق با ایران رایزنی خواهیم کرد تا توافق قوی باشد.»
بن فرحان همچنین اظهار کرد که ضعف توافقات سابق به خاطر عدم هماهنگی با کشورهای منطقه است. کشورهای اروپایی متوجه نواقص توافق قبلی با ایران شدهاند.
او درباره روی کار آمدن بایدن گفت: «روابط ما با آمریکا محکم و منافع ما مشترک است. ما با دولتهای آمریکا خواه جمهوریخواهان باشند یا دموکرات تعامل داریم.»
بیشتر بخوانید: ادعاهای وزیرخارجه سعودی علیه ایران
فرحان که لحن ملایمی در مقایسه با زمان دولت دونالد ترامپ داشت، در مورد رویکرد دولت جدید آمریکا در قبال جنگ یمن گفت: «ما معتقدیم که اگر دولت بایدن پرونده [جنگ در یمن]را ارزیابی کند، خواهد دید که اهداف پادشاهی سعودی و ائتلاف [عربی ضد یمن]با اهداف دولت بایدن در این پرونده به کلی مطابق است».
بن فرحان در ادامه مدعی شد: «زیرا همه ما به دنبال توقف نهایی جنگ و آتش بس فراگیر و پس از آن به آغاز فرایند سیاسی هستیم. مانع اصلی، ائتلاف نیست بلکه حوثیها هستند و ما میتوانیم با دولت بایدن در این ارتباط به شکل مثبت و خیلی خوب هماهنگ باشیم».
او از اقدام رئیس جمهور سابق آمریکا در واپسین لحظات دولت چهارسالهاش در تروریست خواندن انصارالله یمن تمجید و دفاع کرد و گفت که این جنبش مستحقق چنین اقدامی بود. بن فرحان ابراز امیدواری کرد که چنین تصمیم و اقدامی، انصارالله را مجبور به مشارکت در فرآیند سیاسی یمن بکند.
تا دو ماه دیگر جنگ ائتلاف مشترک عربستان سعودی و امارات عربی متحده علیه یمن وارد هفتمین سال خود خواهد شد که نتیجه آن برای عربستان رسوایی نظامی و سیاسی و ویرانی و کشتار برای مردم یمن بوده است.
وزیر خارجه عربستان درباره سوریه نیز مدعی شد: «حامی تلاشها برای دستیابی به راهکار مسالمت آمیز هستیم.»
او درباره وضعیت لبنان هم گفت: "لبنان بدون اصلاحات سیاسی و کنار گذاشتن شبه نظامیان حزب الله شکوفا نخواهد شد. "
اخیرا در تحولی تازه پس از روی کار آمدن بایدن محمد بن عبدالرحمن آل ثانی وزیر خارجه قطر از کشورهای عربی حاشیه خلیجفارس خواسته که با ایران گفتگو کنند. او همچنین از آمادگی کشورش برای میانجیگری در راستای برگزاری نشستی میان ایران و اعضای شورای همکاری خلیجفارس خبر داده است.
وزیر خارجه قطر با تاکید بر این که کشورش معتقد است این اتفاق باید رخ دهد، گفت که سایر اعضای شورای همکاری خلیجفارس هم چنین تمایلی دارند. اظهارات وزیر خارجه قطر مبنی بر اینکه سایر اعضای شورای همکاری خلیج فارس هم چنین تمایلی دارند نشان میدهد که کم کم اجماعی در بین این کشورها در زمینه تعامل با تهران در حال شکل گیری است.
در همین راستا وزیر امور خارجه کشورمان در توییتی، از درخواست وزیر خارجه قطر برای مذاکره با کشورهای عربی استقبال کرد.
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه کشورمان روز سهشنبه در توییتی نوشت: «از فراخوان برادرم وزیر خارجه{قطر} محمدبن عبدالرحمان آلثانی برای برقراری گفتگوهای فراگیر در منطقهمان استقبال میکنیم. همانطور که بهطور پیاپی تاکید کردهایم، راهحل چالشهایمان در همکاری برای تشکیل مشترک یک منطقه قدرتمند، صلحآمیز، باثبات و کامیاب و رها از هژمونی منطقهای و جهانی نهفته است.»
قطر چندی پیش روابطش را با عربستان از سر گرفت و عربستان تمام محدودیتها علیه این کشور را لغو کرد.