اقتصاد۲۴ - این بانو که از طریق نظافت خانههای مردم نان آور خانه بود و شکم بچههای خود را از این طریق پر میکرد، بسیار مورد اعتماد بود. از سوی دیگر باید خرج زندگی را تامین میکرد به همین دلیل بازنشسته شد و ادامه کار را به دخترش سپرد.
سال گذشته دختر جوان به خانه ما آمد، دختری ساکت و مهربان و مثل مادرش تمیز و پاکیزه بود، خانه را مثل دسته گل تحویل داد علاوه بر این نظافت خانه بسیاری از بستگان و دوستان مادرم را به عهده گرفت همه آنها نیز از کار او راضی بودند. یک روز مادرم به صورت اتفاقی به سراغ طلاهایش رفت، اما با کمال ناباوری متوجه شد، اثری از طلا و پولی که پس انداز کرده بود، نیست، هاج و واج مانده بود، یک آن به دختر نرگس خانم شک کرد، به همین دلیل به کلانتری محل رفت و از او شکایت کرد و به این ترتیب پرونده سرقت از منزل ما به جریان افتاد.
پلیس در تحقیقات خود متوجه شد که دختر نرگس خانم سارق است. مادرش به عنوان یک نظافتچی خوش نام در منزل مردم فعال بود، اما به علت از کارافتادگی، دخترش را برای نظافت به خانه مردم میفرستاد و دختر جوان پس از چند نوبت حضور در منزل مردم، با دیدن پول و طلا وسوسه شده و اقدام به سرقت از مالکان خانهها میکرد این در حالی بود که نرگس خانم خبر نداشت دخترش از خانه مردم سرقت میکند.
این گفتهها داستان نیست، سرقتی است که اتفاق افتاده و خبر آن در خبرگزاری و روزنامهها در قالب هشدار به شهروندان انتشار یافته است از این دست پروندهها به ویژه در ایام نزدیک به پایان سال در پلیس آگاهی بسیار تشکیل میشود. ماه اسفند به رسم سنت دیرینه فصل خانه تکانی ایرانیان است هر چند با گذشت زمان شیوه خانه تکانیها تغییر کرده، اما اصل داستان که همان تمیز کردن خانه و وسایل درون آن است بر جای خود باقی مانده و کمتر خانواده ایرانی است که خانه تکانی اسفند ماه در آستانه عید نوروز را انجام ندهد.
در گذشته قبل از آنکه آپارتمان نشینی گریبان ایرانیان را بگیرد، خانوادههای ایرانی فرشها را در حیاط خانه گسترانده و همه اعضای خانواده به جان فرش میافتادند و بعد به سراغ تمیز کردن خانه و وسائل آن پرداخته و دستی بر سر و صورت خانه کشیده و در پایان با دیدن خانهای تمیز خستگی از جانشان به در میرفت.
اما این روزها شیوه خانه تکانی تغییر کرده دیگر از فرش شستنها در حیاط خانه و آویزان کردن آنها در پشت بامها خبری نیست. آن روزگار را اگر کسی به خاطر داشته باشد پلیس به خانوادهها اخطار میداد که مواظب باشید فرشها از روی پشت بامها به سرقت نرود، اما دیگر نه آن پشت بامهای خانههای ویلایی در کلان شهرها مانده و نه جانی به صاحبان آپارتمان ها.
امروزه بیشتر خانوادهها مجبورند برای خانه تکانی از کارگرانی استفاده کنند که از سوی شرکتهای «زیرپله ای» خدماتی، معرفی میشوند. بسیاری از کارگران این شرکتها امین ساختمانی میشوند که به آن ورود میکنند، اما در این میان خلاف این امر عادی نیز وجود دارد. هر ساله با نزدیک شدن به ماه بهمن یا اسفند شاهد تشکیل پروندههایی از نوع سرقت و حتی قتل در قالب نظافتچی هستیم، افرادی که به عنوان نطافتچی به حریم شخصی افراد راه یافته و با نیت قبلی یا بر اثر وسوسه شدن مرتکب سرقت و در برخی مواقع قتل میشوند.
البته مساله دیگر شستشوی فرشها است که هموطنان ممکن است بدون تحقیق شستشوی فرشهای خود را به افرادی بسپارند که مجوز لازم در این زمینه را نداشته و فرش آنها به سرقت برود.
با گسترش فناوری ارتباطات، تلگرام و اینستاگرام و سایتهای مختلف، شاهد کلاهبرداریهای بسیاری در زمینههای مختلف به تناسب اعیاد و مناسبتها هستیم یکی از این مناسبتها سنت دیرین خانه تکانی است که فرصتی را برای برخی از افراد سودجو بوجود آورده است. از سوی دیگر شاید بر در و دیوار شهرها شاهد تبلیغاتی از این دست بوده اید که برای نظافت خانه با این شماره تماس بگیرید در حالی که پایه اولیه چنین تبلیغاتی سرقت است.
شاید این روزها پیامکهایی مثل نظاقت منزل و محل کار (خانم و آقا) همراه با شماره تماس... برای خیلیها آشنا باشد و شما نیز بدون هیچ اطلاع و آگاهی با این شمارهها تماس گرفته، اما غافل از اینکه ممکن است در چه دامی افتاده باشید. یکی از ترفندهای شیادان در این زمینه نصب اطلاعیه بر در و دیوارها است، در حالی که دیوارها همیشه قابل اعتماد نیستند و بهتر است فریب قیمتهای پایین را نخورید و تلاش کنید تا از محلهای قابل اعتماد کارگر استخدام کنید.
پلیس در ارتباط با به کار گرفتن کارگران در چنین ایامی همواره توصیه میکند که حین غبار گیری و خانه تکانی به هیچ عنوان منزل را ترک نکنید و بهتر است با کمی دقت در انتخاب افرادی که به عنوان کارگر و نظافتچی به خانه رفت آمد دارند، مزه عید را در کام خود تلخ نکنید.
همان طور که پیش از این گفته شد در سالهای گذشته پروندههایی در اسفندماه تشکیل شده است که سارقان حین سرقت در پوشش نظافتچی دست به قتل زده و جان انسانها را گرفته اند. در این پروندهها که عمدتا زنان سالخورده قربانی شده اند، افراد به طمع طلا دست به قتل زن خانه زده اند.
براین اساس پلیس به زنان توصیه میکند در صورت امکان در زمان حضور کارگردر خانه تنها نباشند و از یکی از اعضای خانواده بخواهند که در آن زمان در خانه حضور داشته باشد. از سوی دیگر شهروندان به هیچ عنوان نباید به آگهیهای فضای مجازی و روزنامهها مبنی بر ارائه خدمات نظافت توجه کنند و فقط از شرکتهای ثبت شده، دارای قدمت و مجاز برای خانه تکانی کمک گرفته و از شرکتهای جدید و ناشناخته به هیچ عنوان استفاده نکنند.
یا در زمان حضور کارگران در خانه به هیچ وجه اشیا و اموال قیمتی را در معرض دید قرار ندهند و مدارک را باید از دسترس دور کرد تا مشکلی پیش نیاید.
برخی از شهروندان با گرفتن نظافتچی در این ایام شروع به درد دل کردن با این افراد میکنند در حالی که با توجه به توصیه پلیس نباید به هیچ وجه اسرار خانوادگی را بازگو کرده و هیچ اطلاعاتی از اعضای خانواده در اختیار کارگران قرار داد چرا که در صورت گرفتار شدن در دام سارقان یا افراد سودجو، این موضوعات و اطلاعات میتواند بر علیه خانواده و فرد مورد استفاده قرار گرفته و دردسر آفرین شود.
با توجه به نزدیک شدن نوروز، برخی موسسات خدماتی که قانونی نیستند اقدام به اعزام کارگر به منازل برای نظافت خانهها میکنند که شهروندان باید نسبت به این موسسات هوشیار بوده و از خدمات موسسات قانونی بهرهمند شوند. این گونه موسسات به صورت خودجوش، تبلیغ میکنند و در فصل خاصی از سال مثل ایام نزدیک به نوروز فعال میشوند.
در پروندههایی که در این زمینه در پلیس تشکیل شده است، دیده میشود که همسر یا پسر، خانمی که به عنوان کارگر از سوی این موسسات برای نظافت اعزام شده اند، گاو صندوق، اشیای قیمتی و طلاجات خانه را شناسایی کرده و اقدام به سرقت کرده است یا در موارد دیگر، فردی حدود دو یا سه سال با خانوادهای کار میکرده و بعد از مدتی قصد داشته به شهر خود بازگردد و حق خود میدانسته که پولی از خانهای که در آن کار میکرده، ببرد.
شهروندان باید هوشیار باشند و هر فردی را برای انجام نظافت منزل، نپذیرند و برای این منظور از موسساتی استفاده کنند که کنترل روی افراد زیر نظر خود را دارند، این موسسات ثبت و ضبط شده اند و به صورت قانونی فعالیت میکنند و در مقابل افرادی که به منزل شما میفرستند، پاسخگو هستند.
در صورتی که این افراد از سوی موسسات غیر رسمی و غیر قانونی اعزام شوند، در مقابل هر گونه عملکرد این افراد، کسی پاسخگو نیست چرا که این گونه موسسات خودجوش فعال شده، دو یا سه ماه فعالیت میکنند و بعد تعطیل میشوند در صورتی که موسسات رسمی و ثبت شده پاسخگوی کارمندان خود هستند و اطلاعات ریز کارمندان خود را داشته و نظارت و کنترل دارند. در این گزارش به پروندههای مشابه در این زمینه اشاره میشود:
به دستور قاضی شعبه سوم بازپرسی ناحیه هشت تهران پروندهای از کلانتری ۱۲۷ نارمک مبنی بر سرقت از منزل پیرمردی بازنشسته ساکن آپارتمانی در خیابان مجیدیه جنوبی به روش تخریب به پایگاه چهارم پلیس آگاهی تهران بزرگ ارجاع داده شد که سارقان مقادیری طلا، جواهر و اشیای قیمتی به ارزش تقریبی ۱۰۰ میلیون تومان سرقت کرده بودند. در بررسیهای میدانی و تحقیقات صورت گرفته مشخص شد این سرقت توسط افرادی انجام شده است که قبلا در همان آپارتمان به عنوان نظافتچی حضور داشتند و اطلاعات کاملی از اهالی آپارتمان و وضعیت و زندگی آنها کسب کرده بودند. در نهایت چند روز بعد از اتمام قراردادشان دوباره به این منزل مراجعه کردند و با بالا رفتن از دیوار آپارتمان به روش تخریب، منزل پیرمرد بازنشسته را سرقت میکنند.
چهار نفر از اعضای این باند سارقانی افغان هستند که مجوز لازم برای تردد در کشور ندارند و نفر پنجم نیز مالخر است، این سارقان با نصب تراکت در نقاط مختلف شهر خود را نظافتچی معرفی میکردند و معمولا بعد از انجام نظافت اطلاعات کاملی از محل به دست میآوردند و در فرصتی مناسب از محلهای موردنظر سرقت میکردند. با به دست آمدن سرنخهایی از مشخصات سارقان، دستگیری آنان در دستورکار قرار گرفت و این سارقان طی یک عملیاتی ضربتی در منطقه خاک سفید دستگیر و برای انجام تحقیقات تکمیلی به پلیس آگاهی تهران بزرگ منتقل شدند. در بررسیهای صورت گرفته، سارقان به چهار فقره سرقت منزل به همین شیوه اعتراف و اظهار کردند که حین نظافت منازل، اطلاعات لازم را از سکنه به دست میآوردند و متوجه میشدند که مالکان چه زمانی به سفر میروند. با اعتراف این سارقان نفر پنجم این باند یعنی مالخر آنها که در یکی از استانهای غربی طلا فروشی داشت و طلاهای سرقتی را خرید و فروش میکرد نیز دستگیر شد و مورد بازجویی قرار گرفت.
این سارقان با توجه به اطلاعات به دست آمده و با اطمینان از خالی بودن خانهها حدود ساعت ۱۸ تا ۲۱ در تیمهای سه یا چهار نفره اقدام به سرقت میکردند، هنگام سرقت از منازل یکی از افراد این باند بیرون از خانه را دید میزد و دو یا سه نفر دیگر نیز برای انجام سرقت به داخل خانه میرفتند.
مردی با حضور در شعبه ۱۴ بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب ناحیه ۲ تهران از زنی به اتهام سرقت از خانه اش شکایت کرد و اظهار داشت، مدتی بود یک زن جوان به عنوان نظافتچی به خانه مان میآمد تا اینکه در آخرین روز کاری این زن دسته کلید خانه مان به طرز مرموزی گم شد و مجبور به ساخت کلید شدیم. روز حادثه خانه را برای چند ساعتی ترک کردیم و وقتی بازگشتیم، دیدیم اتاقی که طلاهایمان را در آن نگهداری میکردیم، به هم ریخته و طلا و جواهرات به ارزش ۱۰۰ میلیون تومان به همراه ۳۰ هزار دلار سرقت شده است. در پی این حادثه با بررسی دوربین مداربسته مجتمع متوجه شدم در نبود ما، همان زن نظافتچی وارد خانه مان شده و ساعاتی بعد همراه مردی که در خیابان منتظرش بوده، آنجا را ترک کرده است.
با تشکیل پرونده، تحقیقات ماموران پلیس آگاهی تهران در این باره آغاز و معلوم شد این زن تهران را ترک کرده و در خانهای در شهرستان کرج ساکن شده است. به این ترتیب چند روز پیش متهم دستگیر و از خانه وی نیز بخشی از اموال سرقتی شاکی کشف و ضبط شد. متهم با انتقال به پلیس آگاهی تهران، به سرقت اموال خانه شاکی اعتراف کرد و گفت: در پی رفت و آمد به خانه شاکی، متوجه شدم او دلار و طلاهای گرانبهایی در خانه نگهداری میکند و تصمیم به سرقت گرفتم. برای اجرای نقشه یک روز دسته کلید آنها را دزدیدم و از نامزدم خواستم مرا به خانه کارفرمایم ببرد تا وسایلم را بردارم. او در خیابان ماند و من با کلیدی که داشتم، وارد خانه کارفرمایم شدم و طلاها و دلارها را دزدیدم.
با اعتراف متهم، تحقیقات ادامه یافت تا اینکه معلوم شد چهار زن دیگر نیز که متهم پیش از این برای نظافت به خانه هایشان رفته بوده، به اتهام سرقت اموالشان از وی شکایت کرده و پروندهها در دیگر مراکز پلیس مفتوح بوده است. به این ترتیب این چهار زن شاکی نیز به پلیس آگاهی احضار شدند و عنوان کردند همچنان از متهم شکایت دارند؛ زیرا او تنها فردی بوده که جای طلاهایشان را میدانسته و بعد از سرقت نیز به طرز مرموزی ناپدید شده است.
زن سارق در مواجه حضوری با شاکیان، به دزدیدن اموال قیمتی از خانه این چهار زن نیز اعتراف کرد. متهم درباره نحوه دزدی از منازل گفت: به عنوان نظافتچی به خانه این چهار زن شاکی راه یافتم و پس از جلب اعتمادشان، چند روز از هفته به منازلشان میرفتم. در ادامه با شناسایی محل نگهداری طلاها، سکه طلا، پول، دلار و دیگر اموال باارزش آنها و سرقت دسته کلید در فرصتی مناسب اموال را دزدیده و میفروختم.
همه ساله با نزدیک شدن به سال جدید شاهد افزایش سرقتهایی در پوشش نظافتچی هستیم، هر چند در طول سال نیز ممکن است چنین پروندههایی در پلیس آگاهی تشکیل شود، اما این نوع پروندهها با نزدیک شدن به سال جدید افزایش مییابد که این افزایش به دلیل عدم آگاهی هموطنان و غفلت آنها اتفاق میافتد؛ شهروندان باید از صحت آگهیهای مندرج در مطبوعات، معابر عمومی و فضای مجازی برای نظافت خانه و قالیشویی با مراجعه به سایت اتحادیه قالیشویان و مراکز مجاز دارای پروانه خدمات منزل، اطمینان حاصل کنند که چنین کاری نمیکنند چرا که این افراد سودجو ضمن تبلیغات گسترده در سطح شهر یا با ارسال پیامک و تبلیغ در فضای مجازی با حضور در منازل شهروندان و استفاده از ترفندهای مختلف کلاهبرداری یا سرقت میکنند.
غفلت از آن جهت که شهروندان به نظافتچی اطمینان نابجا کرده به گونهای که شروع به درد دل با نظافتچی میکنند و این فرد که در واقع سارق است در جریان تمام مسائل خانوادگی صاحبخانه قرار میگیرد در حالی که بارها گفته شده است، هنگام بکارگیری افراد تحت عنوان نظافتچی، خانه را تحت هیچ شرایطی ترک نکنید همچنین در این شرایط مراقب اشیا و اموال قیمتی خود باشید، چرا که احتمال سرقت و کلاهبرداری وجود دارد.
پلیس در برخورد با موسسات خدماتی غیرمجاز و فاقد مجوز بارها هشدار داده است که به هر موسسهای و به پلاکاردهای تبلیغاتی اعزام نظافتچی به منازل اعتماد نکنید و حتما از مجوزدار بودن آنها اطمینان حاصل کنید چرا که اگر با ورود نظافتچی به منزل، اتفاقی بیفتد مثلا سرقتی صورت گیرد به راحتی میتوانید از موسسه شکایت کنید.
بیشتر بخوانید: ایرانیها چند ساعت کار میکنند؟
سرهنگ رضا موذن معاون مبارزه با سرقت پلیس آگاهی ناجا میگوید: با توجه به فرارسیدن سال نو و ضرورت نیاز به نظافت منزل، متاسفانه برخی از شهروندان برای انجام کارهای منزل بدون هیچ دقت و گزینشی با اتکا به بروشورها و تبلیغات کوچه و خیابان به افراد ناشناس و برخی از شرکتهای فاقد مجوز اعتماد میکنند. این در حالی است که شهروندان برای انجام نظافت منزل خود باید نیروهای خدماتی شرکتهای معتبر و قانونی را بکار گیرند. در صورت سوءاستفاده یا سرقت از منزل، با داشتن آدرس شرکتهای مذکور، راحتتر میتوان با استناد به قرارداد و اجاره نامه از طریق قانونی اقدام کرد.
وی میافزاید: بر اساس پروندههای موجود، برخی از این افراد سودجو پس از جلب اعتماد و حس همدلی با صاحب منزل در زمان مناسب به تنهایی یا با همکاری همدستانش، وسایل با ارزش را به سرقت میبرند. هنگام بکارگیری نیروهای خدماتی، شخصا در منزل حضور داشته باشند؛ همچنین اشیا، اسناد و پول نقد را در جای امن نگهداری و دور از دسترس و محدوده نظافت آنها قرار دهند.
معاون مبارزه با سرقت پلیس آگاهی ناجا با اشاره به سرقت فرشها از روی دیوار در روزهای خانه تکانی عید، میگوید: اغلب، مشاهده میشود خانوادهها فرشها و قالیچههای گرانبها و قیمتی خود را پس از شستن، روی بالکن و دیوار قرار میدهند، بدون توجه به اینکه برخی از منازل، مجاور کوچه و یا ساختمانهای نیمه کاره هستند.
موذن به شهروندان توصیه میکند: برای شستن فرشها از مراکز معتبر قالیشویی و مجاز استفاده کنند؛ در صورت شستن فرش در منزل بایستی مراقبت لازم جهت جلوگیری از سرقت را مورد توجه قرار دهند. با توجه به فرا رسیدن سال نو و ضرورت نیاز به نظافت منزل، متاسفانه برخی از شهروندان برای انجام کارهای منزل بدون هیچ دقت و گزینشی با اتکاء به بروشورها و تبلیغات کوچه و خیابان به افراد ناشناس و برخی از شرکتهای فاقد مجوز اعتماد میکنند.
وی میگوید: این در حالی است که شهروندان برای انجام نظافت منزل خود باید نیروهای خدماتی شرکتهای معتبر و قانونی را بکار گیرند. در صورت سوء استفاده یا سرقت از منزل، با داشتن آدرس شرکتهای مزبور، راحتتر میتوان با استناد به قرار داد و اجاره نامه از طریق قانونی اقدام کرد. براساس پروندههای موجود، برخی از این افراد سودجو پس از جلب اعتماد و حس همدلی با صاحب منزل در زمان مناسب به تنهایی و یا با همکاری همدستانش، وسایل با ارزش را به سرقت میبرند.
سرهنگ موذن همچنین به شهروندان توصیه میکند: هنگام بکارگیری نیروهای خدماتی، شخصا در منزل حضور داشته باشند؛ همچنین اشیاء، اسناد و پول نقد را در جای امن نگهداری و دور از دسترس و محدوده نظافت آنان قرار دهند.
سرهنگ شهاب امینی رئیس اداره اجتماعی پلیس آگاهی ناجا از هموطنان خواست از اعتماد به شرکتهای خدماتی، نظافتی و قالیشوییهای غیر مجاز خودداری کنند.
وی میگوید: در آستانه نوروز و آغاز فصل خانه تکانی منازل، عدهای شیاد با درج آگهیهای فریبنده تبلیغاتی در معابر و فضای مجازی، سعی در جلب اعتماد عمومی کرده تا در فرصت مناسب نقشههای شوم خود را به اجرا درآورند.
امینی ادامه میدهد: شرکتهای خدماتی، نظافتی مجاز باید از یک سو، دارای شماره ثبت شرکت از اداره کل ثبت شرکتها بوده و از سوی دیگر، مجوز فعالیت از اتحادیه مربوط را داشته باشند.
رئیس اداره اجتماعی پلیس آگاهی ناجا با بیان اینکه شرکتهای غیرمجاز معمولا آدرس و مکان مشخصی برای فعالیت ندارند، میگوید: این گونه شرکتها صرفا با یک شماره تلفن اقدام به اعزام نیروی خدماتی به منازل و شرکتها کرده و در برخی اوقات، اسامی مشابه با شرکتهای معتبر را برای جلب نظر مشتریان خود مورد تبلیغ قرار میدهند.
وی اضافه میکند: شهروندان باید قبل از هرگونه اعتماد به این گونه شرکتها از طریق مراجعه به سایت اداره کل ثبت شرکتها و اتحادیه مربوط، نسبت به استعلام وضعیت فعالیت آنها اقدام و با مشاهده کارت شناسایی افرادی که به در منازل جهت انجام امور نظافتی یا بردن قالی برای قالیشویی مراجعه میکنند، هویت آنان و شرکت فرستنده را احراز نمایند.
سرهنگ امینی همچنین از هموطنان خواست موارد ایمنی را در نگهداری اشیای قیمتی در منازل رعایت کرده و به عنوان یک شهروند آگاه، عواقب درخواست نیرو از شرکتهای بی نام و نشان از جمله نارضایتی از انجام کار و بدتر از آن، سرقت اموال با ارزش را در نظر بگیرند.