اقتصاد۲۴ - این البته اظهارات رسمی است و این سخنان منتقدان فراوانی در جامعه و در بین مردم دارد؛ منتقدان میگویند همین اینترنت کنونی با سرعتی مشابه یک نسل قبل و با قیمتی چندبرابر به دست مردم میرسد و اعتقاد دارند در چنین شرایطی حرف از نسل تازه چندان قابلاعتنا نیست.
در این بین البته چه طرفداران ادعاهای وزارت ارتباطات و چه منتقدان شرایط کنونی درباره ضرورت نسل تازه اینترنت یعنی نسل پنجم یا اینترنت ۵G شکی ندارند و هم کارکرد این فناوری تازه در بهبود سبک زندگی و همچنین پیشرفت یک کشور را تأیید میکنند. نسل پنج به اینترنت اشیا هم شناخته میشود که در کنار افزایش حدودا ۳۰برابری سرعت اینترنت، کاراییهای شگفتانگیز دیگری هم دارد؛ نوعی از فناوری که چین و شرکت هوآوی در آن دست بالا را دارند و همین موضوع برخی کشورهای غربی را نگران کرده است. اما در ایران شرایط چگونه است و اظهارات رسمی درباره ورود این فناوری به ایران چه میگوید؟
۱۰ اسفند همین امسال خبر رسید که پس از آغاز به کار پنج سایت اینترنت نسل پنجم توسط اپراتور ایرانسل و دو مورد هم از سوی همراه اول، هشتمین سایت هم توسط همراه اول افتتاح شد. نسل پنجم ارتباطات البته پیش از این و با تأخیر کمتر، با سرعت چندینبرابری در جهان آغاز به کار کرده بود و همچنان هم کشورهای بیشتری به این دنیای تازه میپیوندند. درباره ایران، اظهارات مقامات مرتبط میگوید که از نزدیک به دو سال قبل مطالعات در این زمینه آغاز شده و سایتهای نمونه و پایلوت برای اینترنت نسل پنجم در مراکز پژوهشی و دانشگاهی احداث شده و حالا به مرحله افتتاح هشت سایت رسیده است.
همان روز دهم اسفند «مهدی اخوانبهابادی» مدیرعامل همراه اول در مراسم رونمایی از سایت تازه این شرکت گفته بود: «به دلیل شیوع کرونا مصرف اینترنت دو برابر شد، شاید در ایام کرونا جزء معدود مجموعههایی در کشور بودیم که فشار کاری روی همکارانم بیش از ایام عادی بود. معمولا کرونا برای شرکتهای مختلف مقارن با دورکاری و کاهش فشار کاری است، اما در مجموعه اپراتور دقیقا برعکس است؛ زیرا مردم به این تکنولوژی نیاز داشتند. افزایش تقاضا از سوی کاربرها ما را ناگزیر به استفاده از نسل جدید تکنولوژیها میکند، دیتاسنترهای ما در سال جاری چندین برابر سال گذشته ترافیک به داخل شبکه تزریق کردند و این موضوعی بود که کمتر شاهد آن بودیم».
بیشتر بخوانید: ارائه خدمات خانگی ۵G آغاز شد
او گفته بود که پس از مشهد، نسل پنج اینترنت را به تهران آوردیم و تا پیش از پایان سال تعدادی سایت در تهران، اصفهان، شیراز، اهواز و تبریز هم آماده و افتتاح میشوند که البته از این افتتاح اخبار چندانی تاکنون مخابره نشده و به نظر هم نمیآید تأثیری بر سرعت کلیت اینترنت ایرانیان دستکم تاکنون داشته باشد.
در ادامه اخباری از این دست، دیروز وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به آغاز فرایند تجاریسازی نسل پنج اینترنت از سوی یک شرکت ارتباطات ارائهدهنده اینترنت خانگی و سازمانی گفت: «هر تکنولوژی جدید در ابتدای حضور، قیمتش بالاست و ما به نوبه خود، تولید مودم ۵G در ایران را تسهیل کردیم و اولین نمونه داخلی برای گرفتن تأیید سازمان تنظیم مقررات و ارائه به بازار، ارسال شده است». خلاصه سخنان «محمدجواد آذریجهرمی» این بود که حالا اینترنت نسل پنج به شبکه خانگی هم رسیده و اگر قیمت آن گران است به دلیل تازگی آن است.
او در همین جلسه درباره انتقادها به سرعت اینترنت و عدم توسعه VDSL در کشور، با بیان اینکه به جای توسعه VDSL، به سمت اینترنت خانگی ۵G رفتیم، گفته بود: «امروز شرکتی اولین مجموعه کاری خود را در زمینه ۵G خانگی در تهران افتتاح میکند و به تدریج در سال آینده نقاط بیشتری را پوشش میدهد تا ما از برنامه توسعه اینترنت خانگی خود عقب نمانیم». او با بیان اینکه امروزه یکی از نیازهای بسیار مهم مردم در هر گوشه و کنار و شهر و روستا، موضوع پهنای باند است، افزود: «مردم همواره مطالبه بیشتر میکنند، با توجه به اینکه زندگی روزمره بهویژه در شرایط شیوع کرونا به فضای مجازی و پهنای باند وابسته شده است. در حال حاضر شرکتهای متعددی وظیفه خدمترسانی به مردم را در حوزه تأمین پهنای باند بر عهده دارند که بخشی شرکتهای اینترنت خانگی و بخشی شبکه موبایل است».
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با تأکید بر اشتباهات رخداده در واگذاری مخابرات بیان کرد: «هرچند این واگذاری دستاوردهای خوبی مانند جداسازی همراه اول هم داشته و همراه اول در خصوصیسازی توسعه پیدا کرد، همراه اول اگر ایرانسل و رایتل را بهعنوان رقیب نداشت، رشد و توسعهای هم نداشت، بخش زیادی در توسعه همراه اول و سایر اپراتورها، مدیون رقباست. اما اشتباهات واگذاری در مجموعه مخابرات ایران در ایجاد برخی انحصارهاست. این اشتباه در سال ۱۳۸۸ در خصوصیسازی مخابرات انجام شد که داکتها و سیم مسی که جزء اموال مردم است، به مخابرات واگذار شده و مخابرات هم سودهای ناشی از درآمد سالانهاش را بهعنوان اقساط به دولت پرداخت کرد و سرمایهگذاری نکرد». یکی از محورهای سخنان دیروز وزیر ارتباطات، اما تأکیدش بر سرعت ۳۰برابری اینترنت نسل پنج در ایران بود که دراینباره گفت: «اگر یک سایت ۴G با پهنای باند ۱۰۰ مگابیتبرثانیه و ۴۰ مگاهرتز فرکانس، یک دکل برای کاربرانش عرضه کند، تستهای ۵G میتواند سه گیگابایت بر ثانیه عرضه کند، یعنی حتی تا ۳۰ برابر کیفیت روی یک پهنای باند فرکانسی محدود، ظرفیت را بالا میبرد. مفهومش البته این نیست که میتوانید روی گوشیتان سرعت سه گیگابیت دریافت کنید، چون این ظرفیت به تعداد کاربران تقسیم میشود، اما ارائه ۱۰۰ مگابیت ظرفیت شبکه با ارائه سه گیگابیت ظرفیت برای ۲۰۰ مشترک تفاوت زیادی دارد».
او با اشاره به راهاندازی اولین سایت اینترنت نسل پنج خانگی، بیان کرد: «اکنون دو چالش عمده در پیش دارید. اولین چالش قیمت مودم است. هر تکنولوژی جدید در ابتدای حضور، قیمتش بالاست. برای اینکه همیشه این قیمت بالا نماند و مصرف بالا رود و قیمت کاهش یابد، ما به نوبه خود تولید مودم ۵G در ایران را تسهیل کردیم و یک شرکت هم تولید مودم ۵G را آغاز کرده و اولین نمونه آن برای گرفتن تأیید سازمان تنظیم مقررات و ارائه به بازار، ارسال شده است؛ بنابراین ما در این عرصه تولید داخل خواهیم داشت». آذریجهرمی در جلسه دیروز با اشاره به آغاز تجاریسازی ارائه خدمات ۵G در توضیحاتی گفت: «از امروز خبرگزاری ایرنا و مجموعه شهرداری بهصورت نمادین از این خدمات در مدل تجاری استفاده میکنند. انتقال تصاویر با پهنای باند و کیفیت بالا از درخواستهایی است که ما باید برایش در مدل تجاری زیرساخت فراهم کنیم، برای شهرداری، نیروی انتظامی، کسبوکارها و این کار را شما میتوانید انجام دهید».
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه تجهیزات ۵G در لبه تکنولوژی هستند و ما هم در کشور توانمندی داریم، گفت: «حرکتی در کشور شروع شده که تولیدکنندگان داخلی تولید اجزای مختلف مورد نیاز برای ۵G را شروع کردند، چون هنوز زمان برای فراگیرشدن این فناوری هست و ما آزمایشگاه دایر کردیم و امکان آزمودن برای بخش تولید را به وجود آوردیم؛ بنابراین تلاش کنید در تجهیزاتتان از حداکثر ظرفیت داخلی استفاده کنید و سراغ مودمهای خارجی نروید تا این صنعت هم در کشور توسعه پیدا کند». این سخنان وزیر ارتباطات و همچنین انتشار گسترده چنین خبرهایی که از ورود نسل پنج اینترنت به ایران حکایت دارد، منتقدان فراوانی هم دارد؛ آنها میگویند درحالیکه هنوز بسیاری از مناطق روستایی ایران دسترسی به اینترنت ندارد و دانشآموزان در یک سال گذشته با مشکلات فراوانی روبهرو شدند و همچنین درحالیکه اینترنت کنونی با سرعتی بسیار پایینتر از حد استاندارد و با قیمتی بالا به مردم فروخته میشود، اینهمه تأکید بر نسل پنج اینترنت بیش از واقعیت، جنبه تبلیغات دارد.