تاریخ انتشار: ۰۶:۵۱ - ۲۷ مهر ۱۳۹۸
اقتصاد۲۴ از مناطق آزاد جهان گزارش می دهد؛

نقش موثر مناطق آزاد مالزی در رشد اقتصادی این کشور

مالزی پس از استقلال خود تلاش‌های آگاهانه‌ای برای حرکت به سمت صنعتی شدن انجام داد و در سال 1957 تمرکز خود را بر تشویق صنایع جایگزین و واردات محصولات مصرفی و صنایع مبتنی بر منابع قرارداد و توانست موفقیت‌های اقتصادی زیادی کسب کند.
مناطق آزاد مالزی
ساجده رحیمی، اقتصاد24 - مالزی با سواحل، جنگل‌های بارانی و فرهنگ مختلط که شامل مالایی، چینی، هندی و اروپایی است شناخته می‌شود علاوه بر آن نیز آسمان‌خراش‌هایی مانند برج دوقلو پتروناس نیز از شناسه‌های پایتخت این کشور یعنی کوالالامپور محسوب می‌شود.

این کشور زمانی بسیار به کالاهای اصلی خود مانند کائوچو و چوب در دهه پنجاه وابسته بود اما این کشور تلاش‌های آگاهانه‌ای برای حرکت به سمت صنعتی شدن انجام داد و پس از به دست آوردن استقلال خود در سال 1957 تمرکز خود را بر تشویق صنایع جایگزین و واردات محصولات مصرفی و صنایع مبتنی بر منابع قرارداد و توانست موفقیت های اقتصادی زیادی کسب کند. بااین‌وجود این کشور در اواخر دهه 1960 با مشکلات زیادی در خصوص بیکاری روبه‌رو بود و با ایجاد مناطق آزاد بخشی از این مشکلات را حل کرد و با تشویق شرکتهای خارجی برای سرمایه‌گذاری در این مناطق بخشی از بحران بیکاری را پشت سر گذاشت.

کارشناسان بر این عقیده‌اند که اقتصاد مالزی از فاکتورهای داخلی و خارجی تأثیر پذیرفته است. ازجمله تقویت دلار آمریکا، بهای جهانی نفت و فرآورده‌های نفتی، خروج سرمایه خارجی، بحران سیاسی، کاهش رشد اقتصادی چین و... موردنظر تحلیلگران است.

در قرن هفدهم، ذخایر فراوانی از قلع در چند ایالات مالایایی کشف شد و این امر موجب شد تا امپراتوری بریتانیا به‌عنوان حاکمانی بر مالایا چیره شود، درختان کائوچو و خرمای روغنی مالایی را برای مقاصد بازرگانی عرضه کند. بریتانیا در این زمان به‌جای استفاده از نیروی کار بومی ترجیح داد تا از نیروهای چینی و هندی برای کار در معادن و .. استفاده کند.

در دهه 1970 و پس از سال‌ها حرکت مالایا به‌سوی استقلال این کشور به تقلید از رویه چهار قدرت اقتصادی آسیا رو به صنعت و سازندگی آورد و با سرمایه‌گذاری ژاپن توانست در طول چند سال شاهد شکوفایی صنایع سنگین کشورش باشد و صادرات تبدیل به موتور اولیه رشد مالزی شد.پس‌ازآن بود که دولت بهروش‌هایی برای ریشه‌کنی فقر روی آورد و به همین منظور سیاست اقتصادی جدید(NEP) را در دستور کار قرارداد.

اما همچنان و علی‌رغم وضعیت نامناسب اقتصاد جهانی، روند رو به رشد اقتصاد مالزی تداوم‌یافته و به گفته صندوق بین‌المللی پول، تا پایان سال ۲۰۱۸ حجم تولید ناخالص داخلی مالزی در شرایط اسمی معادل ۳۵۳.۶ میلیارد دلار و تولید ناخالص داخلی سرانه معادل ۱۰ هزار و ۹۱۹ دلار عنوان‌شده است.

مناطق آزاد مالزی


کشور مالزی دارای هشت منطقه آزاد است و یکی از مهم‌ترین آن‌ها منطقه آزاد بایان لپاس محسوب می‌شود. این منطقه صنعتی با فناوری پیشرفته در جنوب شرقی جزیره پنانگ قرار دارد که در سال 1972 ایجاد شده است.

در میان این چالش‌هایی که پس از استقلال مالزی این کشور دچار آن شده بود، وزیر وقت آن زمان دکتر لیم چونگ یو با در دست گرفتن سرپرستی ایالت پنانگ توانست قدم بزرگی در توسعه اقتصادی این منطقه بردارد. با پیشنهاد ایجاد یک منطقه آزاد در این جزیره و باهدف جذب مستقیم سرمایه‌گذاری خارجی در صنایع صادرات گرا که می‌توانست ایجاد شغل کند، این کشور و بالأخص این منطقه توانست بحران بیکاری را پشت سر بگذارد.



پنانگ که امروز یکی از پرطرفدارترین و توریستی‌ترین شهرهای گردشگری مالزی محسوب می‌شود، بومیان شکارچی داشته که دسته‌جمعی زندگی می‌کرده‌اند و دارای قامتی کوتاه و سیه‌چرده بوده‌اند. حدود 5000 سال اولین انسان‌های مربوط به دوران نوسنگی می‌زیسته‌اند.

ساحل‌های شنی بکر ، معماری بسیار زیبا ، خوراکی‌های متنوع و جالب ، مکان‌های دیدنی متنوع و فرهنگ جالب مردم این جزیره، آن را در میان گردشگران محبوب کرده است و امروز آن را به نام مروارید شرق می‌شناسند. این جزیره توسط یک کانال کشتیرانی از ساحل غربی سرزمین اصلی مالزی جدا گشته و همانند یک بندر تجاری عمل می‌کند .

جزیره پنانگ به‌عنوان یک شهر بزرگ توسعه‌یافته و صنعتی در مالزی شناخته و شهرت یافته است و ازلحاظ اقتصادی نیز جایگاه خاص و مهمی برای این کشور دارد.

منطقه آزاد بایان لپاس(Bayan Lepas) قلب صنعتی جزیره پنانگ است و در حال حاضر میزبان بسیاری از شرکت‌های مختلف چندملیتی مانند بوش، اینتل، دل، موتورولا و .. است و علاوه بر گردشگری در صنعت و تجارت مشهور است. منطقه پنانگ سومین شاخص توسعه انسانی را در کشور مالزی بعد از ایالت سلانگور و قلمرو فدرال کوالالامپور به خود اختصاص داده است.



منطقه آزاد بایان لپاس اقدامی مؤثر برای عبور از رکود اقتصادی پنانگ در سال‌های 1969 تا 1990 داشت. در آن زمان حدود هزار هکتار از زمین مجاور فرودگاه بین‌المللی پنانگ را برای ساخت منطقه آزاد تجاری قراردادند و شرکت توسعه پنانگ (PDC) وظیفه ساخت منطقه شهری و صنعتی در این قسمت را به عهده گرفت.

در سال 1971 قانون مناطق آزاد تجاری توسط دولت فدرال مالزی برای جذب شرکت‌های چندملیتی به منطقه تصویب شد و مشوق‌های مالیاتی ویژه‌ای برای آن‌ها در نظر گرفته شد و این شد نقطه آغازی برای پیشرفت این منطقه و تاثیر آن بر اقتصاد مالزی با اتکا بر صنعت و رشد سرمایه گذاری ها خارجی در این کشور.

فاز نخست این منطقه در سال 1972 افتتاح شد و پس‌ازآن به‌مرور گسترش یافت و فاز 4 آن به‌عنوان آخرین مرحله توسعه این منطقه آزاد تا دهه 1990 به پایان رسید.

منطقه آزاد تجاری بایان لپاس در جذب شرکت‌های چندملیتی موفق عمل کرد و ایجاد آن نقش مهمی در معکوس کردن بحران اقتصادی در پنانگ داشت. این منطقه همچنین توانست در صنعت الکترونیک موفق عمل کند و سرمایه‌گذاری شرکت‌های الکترونیکی را به خود اختصاص دهد.این صنعت که پیشرفت چشمگیری داشته در تولید محصولاتی همچون رایانه، لوازم جانبی، اپتیک و یا خدماتی همچون طراحی مدار و نمونه‌سازی اولیه شناخته‌شده است. شرکت‌های بزرگ چندملیتی شامل هیتاچی، سونی،موتورولا،بوش و .. توانستند تولید را به یکی از بخش‌های مهم اقتصادی پنانگ تبدیل کنند.

اقتصاد۲۴ پیشتر نقش مناطق آزاد در اقتصاد آلمان، چین، ترکیه و امارات، هند، سنگاپور، اسپانیا، کره جنوبی ، کاستاریکا ، یونان ، ایتالیا ، عمان ، نیجریه و مناطق ویژه اقتصادی روسیه را نیز بررسی کرده بود که گزارش آن را می‌توانید مطالعه کنید.
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

لبنیات ارزان می‌شود؟

عکس/ ژست خاص نیوشا ضیغمی با دخترش در یک رستوران لاکچری

عکس/ استوری معنادار مهاجم استقلال؛ جدایی قطعی شد؟

علت واژگونی اتوبوس در استان فارس چه بود؟

خبر مهم غریب‌آبادی درباره سفر تیم فنی آژانس به ایران

امکان واردات خودرو‌های بالای ۲۵۰۰ سی‌سی غیر آمریکایی با عمر ۵ سال ساخت به مناطق آزاد

رونمایی از پروژه ملی هوشمندسازی مناطق آزاد با حضور رئیس‌جمهور

جلسه شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی با حضور رئیس جمهور برگزار شد

بازدید معاون فرهنگی، اجتماعی و گردشکری دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد از غرفه ارس نمایشگاه ایران زیرساخت

عکس/ دیدار رئیس جمهور با آیت‌الله سعیدی

عکس/ سلفی بامزه مجید یاسر و دخترش با ژست صمیمی

عکس/ سیدحسین حسینی به سپاهان پیوست

فیلم/ افشاگری اتاق اصناف درخصوص کیفیت آرد مصرفی

جزئیات جدید از تغییر قانون بازنشستگی

فیلم/ لحظه هولناک سقوط هواپیما وسط اتوبانی در ایتالیا

عکس/ دیدار آملی لاریجانی با خانواده سرداران شهید سلامی و رشید

آتش زدن مامور پلیس راه در مشهد

عکس/ چهره جوان و زیبای هدیه تهرانی ۲۷ سال پیش در کنار ابولفضل پورعرب

عکس/ صحنه‌های دلخراش از قحطی شدید در نوار غزه

عکس/ استوری تلخ محسن چاوشی از گرسنگی مردم در غزه

عکس/ پست تلخ پسر احمد توکلی درباره فوت پدرش

جزئیات تازه از مذاکرات ایران و اروپا در استانبول

آتش‌سوزی مهیب در شهرک علمی‌ تحقیقاتی اصفهان

عکس/ سفر سر زده پزشکیان به قم

عزای چهل‌روزه کشته شدگان جنگ/ روایت‌هایی از غیرنظامیانی که در حملات اسرائیل به ایران کشته شدند

بورس درگیر اقدامات جزیره‌ای است

فیلم/ ادعای معاون وزیر آموزش و پرورش درخصوص شهریه ۱۰۰ میلیونی مدارس غیرانتفاعی

خاورمیانه گروگان بازی تجاری ترامپ

بازداشت یک زن به اتهام تلاش برای ترور نتانیاهو

عکس/ چهره متفاوت و جوان محمد حنفیه سریال مختار در ۳۶ سالگی با لباس کردی

هشدار درباره تبعات محدودیت اینترنت در ایران

عکس/ چهره باورنکردنی مجری عشق ابدی در دهه شصتی با مانتوی اپل دار

چرا سریال شکارگاه دیده نشد؟

عکس/ آماری هولناک از آخرین وضعیت سد‌های تامین کننده آب تهران

فیلم/ هشدار بالگرد نیروی دریایی ایران به ناوشکن آمریکایی

ارزش سهام عدالت امروز ۱ مرداد ۱۴۰۴ + جدول

جزئیات درگیری مسلحانه مرزبانان با گروهک تروریستی در کردستان

عکس/ ظاهر دیده نشده محمدرضا پهلوی و فوزیه ۸۱ سال پیش در بازدید از یک مرکز خیریه

شاخص اشعه فرابنفش در سطح هشدار

فیلم/ ژست عجیب و خاص بازیگر داش آکل با استایل تابستانی

عکس/ بختیار اولین رئیس ساواک ۷۴ سال پیش در حال آموزش تیراندازی به فرزندش

فیلم/ پدر فلسطینی: بچه‌هایم یک هفته است نان نخورده‌اند

آب استخر‌های تهران قطع می‌شود

تورم، تحریم و بی‌ثباتی؛ سه‌ضلعی فرار سرمایه از ایران/ در برابر کوچ سرمایه‌ها از کشور چه باید کرد؟

فیلم/ انتقاد صریح یکی از سهام‌داران ایران‌خودرو از عملکرد وزیر صمت

دلار توافقی افزایشی شد

فیلم/ اعتراف دویچه وله درباره فروش ۱.۸ میلیون بشکه نفت توسط ایران

قیمت دلار در تنگنای رشد و ریزش + جدول

وظایف سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان چیست؟

خرید جدید استقلال مشخص شد + عکس