تاریخ انتشار: ۱۳:۱۸ - ۱۰ دی ۱۳۹۷
اقتصاد 24 به بهانه تاخیر دوماهه در اعلام نرخ تورم گزارش می‌دهد؛

وقتی بیشتر از 5 نهاد، آمار می‌دهند/ آمار نادرست باید جرم تلقی شود

در ایران بیشتر از 5 مرکز یا نهاد آمارهای اقتصادی ارائه می‌کنند؛ اما همین نهادها هم آمارهای متناقضی درباره مسائل مختلف اعلام می‌کنند.
Businessman workplace with papers
اقتصاد24- بیشتر از 5 یا 6 نهاد هستند که آمار یا گزارش‌های آماری در حوزه اقتصاد منتشر می‌کنند. شاید برخی‌شان فصلی و برخی دیگر، هفتگی. مرکز آمار ایران، بانک مرکزی، معاونت اقتصادی وزارت اقتصاد، دفتر اقتصادی مرکز پژوهش‌های مجلس، معاونت نظارت مالی و خزانه‌داری کل کشور ... .

اینها تنها بخشی از نهادهایی است که آمار و یا گزارش‌های آماری از وضعیت اقتصادی ارائه می‌کنند. ایران هم اقتصاد بحران‌زده دارد و هم نهادهای بسیار برای ارائه آمارهای اقتصادی. نگاهی به کشورهایی مانند اسپانیا، بلژیک و بسیاری از کشورهای اروپایی نشان از وجود یک مرکز آماری واحد برای ارائه آمار دارد. حتی در آمریکا هم که چند مرکز، آمارهای اقتصادی را اعلام می‌کنند، آمارهای هر حوزه توسط یکی از مراکز اعلام می‌شود. به عنوان مثال، آمارهای حوزه انرژی را تنها یک مرکز اعلام می‌کند.

اما در ایران وضع به چه صورت است؟ نرخ تورم یکبار توسط مرکز آمار ایران اعلام می‌شود و بار دیگر توسط بانک مرکزی. مشکل در این میان اما، تعدد مراکز نیست بلکه وجود تفاوت در نرخ‎‌های اعلام شده است. یعنی در یک ماه مشابه، نرخ تورم اعلامی بانک مرکزی یک عدد و نرخ مرکز آمار عدد دیگر می‌شود، یعنی علاوه بر هزینه‌بر بودن تولید این آمارها، مساله تناقض آنها هم، مشکل دیگری در این میان است. کما اینکه در دو ماه گذشته نیز تنها مرکز آمار نرخ تورم را اعلام کرده و بانک مرکزی یک سکوت دوماهه در پیش گرفته است. با این حال، امروز خبرهایی منتشر شد که نشان از دلایل اصلی این سکوت دو ماهه داشت.

آمارهایی که هزینه‌بر است

اما چرا باید این همه نهاد مختلف و موازی با هم، نرخ تورم و دیگر آمارهای اقتصادی را اعلام کنند؟ آنطور که بهنام ملکی اقتصاددان به اقتصاد24 می‌گوید، نیاز به ایجاد یک کمیته و یا نهاد حقیقت‌یاب برای بررسی صحت آمارها، ضروری است. او می‌گوید: «من موافق این نیستم که تنها یک نهاد آمارهای اقتصادی را اعلام کنم چرا که به نظرم با محدودیت‌هایی که در شرایط فعلی داریم، این تنوع آماری بد هم نیست اما باید به سمتی برویم که آمارهای یک‌دست از طرف یک مرکز ارائه شود.»

ملکی عنوان می‌کند: «ما در کشور نیاز به نهادهای حقیقت‌یاب داریم، یعنی اشخاصی که ذی‌نفع نباشند و کار را برای خدا و درست انجام دهند. کما اینکه برخی رسانه‌های غیردولتی هم همین حالا این کار را می‌کنند، اما مساله این است که تولید آمار در کشور هزینه‌بر است. باید دید چرا این همه مرکز، آمارهای مختلف ارائه می‌کنند، چرا که اگر آمار، درست باشد، هزار نهاد هم آن را اعلام کنند، یکسان می‌شود. در شرایط فعلی نیاز به کمیته‌های حقیقت‌یاب با هیات منصفه‌ای مستقل داریم تا اگر آماری نادرست اعلام شود، آن را مصداق دروغگویی و جرم بدانند. آمار دروغ، از ریشه‌های فساد و رانت است.»
در شرایط فعلی نیاز به کمیته‌های حقیقت‌یاب با هیات منصفه‌ای مستقل داریم تا اگر آماری نادرست اعلام شود، آن را مصداق دروغگویی و جرم بدانند. آمار دروغ، از ریشه‌های فساد و رانت است

به گفته او، سوالی که مطرح می‌شود این است که این نهادها چگونه این آمارها را تولید می‌کنند. باید با جرم انگاشتن این آمارسازی‌ها، جلوی آمار اشتباه را گرفت چون در غیر این صورت هر کسی از دید خودش آماری را اعلام می‌کند.

وی در عین حال به این نکته هم اشاره می‌کند که باید در مورد پایه‌های آماری هم عرف جهانی را در نظر گرفت. نباید آن را دستکاری کرد تا به واسطه آن، آماری تولید شود. هرچند که به گفته این اقتصاددان، نباید فراموش کرد که اگر تنها یک مرکز آمارها را اعلام کند و باز هم درست نباشد، مصیبت‌بارتر می‌شود.

آمارهایی که سیاسی است

اما آسیب‌شناسی وجود چنین مراکز متعدد آماری تنها در صورتی میسر است که بتوان چرایی وجود آنها را هم بررسی کرد. آنطور که دکتر محمد قلی یوسفی عضو هیات علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی می‌گوید، «این تعدد مراکز ارائه آمار در نتیجه وجود بروکراسی و قدرت عریض و طویل دولت‌هاست.» او به اقتصاد24 می‌گوید: «باید دید چرا به آمار نیاز داریم. معمولا کسانی که به این آمار نیاز دارند، خود دولت‌‎ها هستند. مردم عادی به اینها نیاز ندارند. در نتیجه خواه نشان از معضلات کلان و یا رشد تورم و هر متغیر اقتصادی دیگر باشد، چیزی است که تنها جنبه آماری دارد. این آمار کمکی به فعالان اقتصادی نمی‌کند. فعال اقتصادی دنبال این است که در سطح خرد و بنگاهی درآمد و هزینه خود را محاسبه کند.»

به اعتقاد او، این تعدد مراکز ارائه آمار، در نتیجه وجود بروکراسی و قدرت عریض و طویل دولت‌هاست. اما در کل، کمکی به رفاه مردم نمی‌کند. هیچ فعالی از بخش خصوصی با استناد به این آمارها فعالیت نمی‌کند. چیزی که برای این فعالان مهم است، رسیدن به این نکته است که در بازار چقدر فرصت‌های سودآور می‌توانند پیدا کنند. در حقیقت آمارهای اینچنینی سیاسی و خوراک تبلیغی سیاستمداران است.
این تعدد مراکز ارائه آمار، در نتیجه وجود بروکراسی و قدرت عریض و طویل دولت‌هاست. اما در کل، کمکی به رفاه مردم نمی‌کند. هیچ فعالی از بخش خصوصی با استناد به این آمارها فعالیت نمی‌کند

یوسفی می‌گوید: «وقتی می‌گوییم میانگین تورم، یعنی در جایی بالا و در جایی پایین بوده است. این نمی‌تواند برای فعالان نشان از یک شاخص باشد. این نهادها زائد است و هزینه‌های زیاد روی دست دولتمردان می‌گذارد.»

صحبت یوسفی درست همان چیزی است که دکتر ملکی هم به آن اشاره کرد: «هزینه‌بر بودن تولید این آمارها». چیزی که شاید سر و کله آن نه در ردیف‌های بودجه خودش را نشان دهد و نه در خیل خبرهایی که در حوزه اقتصاد منتشر می‌شود به چشم بیاید. با این حال، تولید چنین آمارهایی به هر نیتی که باشد، نیازمند یک بازنگری است. اگر حتی کشورهای اروپایی نمونه قرار نگیرند، دست‌کم می‌توان یکدست بودن آمارهای آنها را به منزله یک نمونه موفق مشاهده کرد.
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

اظهارات جدید بایدن درباره توافق آتش بس در غزه

بیمه «ما» ۷.۵ همت بیمه نامه فروخت

مدارس ابتدایی این شهر فردا (یکم بهمن) تعطیل شد

عوامل مرتبط با ترور دو قاضی مورد بررسی دقیق قرار گرفتند

عکس/اشاره معنادار علی مطهری به حجاب زنان در غزه

قهرمانی تیم آمادگی جسمانی پتروشیمی جم در مسابقات کارکنان صنعت پتروشیمی کشور

جزئیات انتقال سخنگوی دولت به بیمارستان

فارس:صدور حکم اعدام تتلو صحت ندارد

تتلو به اعدام محکوم شد

فیلم/ دختر شهید سید حسن نصرالله به شایعه زنده بودن پدرش پاسخ داد!

اقامه نماز رهبر انقلاب بر پیکر دو قاضی شهید

عکس/شارلیز ترون از آتش‌سوزی لس آنجلس نوشت

ماجرای گروگانگیری کودک ۳ ساله در تهران

بازار ارز تجاری از فردا رسماً جایگزین نیما می‌شود

پیام تسلیت اسکودا در پی شهادت دو قاضی عالی‌رتبه دیوان عالی کشور

یک مانع مقابل پیوستن گزینه موسیمانه به استقلال

هزار کامیون در راه غزه

مربی پیشین تیم ملی کشتی فرنگی بر اثر سقوط در معدن سنگ، درگذشت

مشاور امنیت ملی ترامپ: حماس دیگر بر غزه حکمرانی نخواهد کرد

پزشکیان: به‌دنبال سلاح هسته‌ای نیستیم، نبودیم و نخواهیم بود

الجزیره: فهرست اسرای فلسطینی که امروز آزاد می‌شوند شامل ۶۹ زن و ۲۱ کودک است

افزایش ۱۰۰ میلیونی جایزه جلال

پیش بینی بورس فردا دوشنبه ۱ بهمن ۱۴۰۳

اسعد الشیبانی: سوریه تقسیم نمی‌شود

تمرینات پرسپولیس همچنان زیر نظر باقری

معاون رئیس‌جمهور: پدر‌ها هم می‌توانند دورکار باشند

یخبندان در انتظار تهرانی‌ها؛ دمای هوا کاهش می‌یابد

خبر خوش دولت درباره رجیستری آیفون

عکس/ آقای خواننده با لب پرخنده در کنار همسرش

پیش بینی قیمت دلار فردا ۱ بهمن ۱۴۰۳/ دلار بعد از تحلیف ترامپ گران می‌شود؟

لغو یک بازی فوتبال به دلیل فضولات پرندگان!

تصمیم غیرمنتظره اینزاگی پس از انتقادات علیه طارمی

عکس/ پرتصادف‌ترین خیابان تهران ۵۰ سال پیش

عکس/ منظرۀ بی نظیر تخت جمشید یک قرن پیش

چگونه موخوره را از بین ببریم؟

پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا ۱ بهمن ۱۴۰۳/ کاهش هیجان در بازار طلا

عکس/ مراسم عروسی شهناز تهرانی و جمشید ورزنده ۴۹ سال پیش

کودکان در چه سنی شب‌ها قبل از خواب زیاد حرف می‌زنند؟

تجمع بازنشستگان در چند استان؛ همسان‌سازی اصلاح شود

درباره کاخ سفید آمریکا بیشتر بدانید+ عکس

عکس/ زیبایی خیره کننده سیما سریال زخم کاری در ۲۹ سالگی

افسردگی سالمندان چه علائمی دارد؟

فیلم/ برف شدید در جاده آتشگاه - نوجان کرج

حجم معاملات میم‌کوین ترامپ از ۱۱ میلیارد دلار گذر کرد

شرط رهبر انقلاب برای حمله سپاه به اسرائیل چه بود؟

تحول تازه در بازار ارز از ابتدای بهمن ماه

اولین تصاویر از پیکر قضات مقیسه و رازینی

عکس/ تبریز گردی علیرضا بیرانوند و خانواده اش

چرا انجمن حجتیه در مرکز اخبار سیاسی قرار گرفته است؟

عکس/ قاب ماندگار قریبیان، وثوقی و کیمیایی ۵۰ سال پیش