اقتصاد ۲۴- زمان آشتی مصرف کننده با تولیدات داخلی لوازم خانگی فرا رسیده است، چراکه اشباع بازار از کالای قاچاق، فرصت قدرت نمایی را از تولیدات داخل گرفته است. امروز تولید کنندگان با ظرفیت بالایی که دارند، درگیر تامین نیاز مالی واحدهای تولیدی خود هستند چراکه چرخ تولید آنطور که باید نمیچرخد.
ازاینرو طی یک اقدام هرچند دیرهنگام، قرار است لوازم خانگی فاقد شناسه، رهگیری و از چرخه توزیع خارج شوند. بر اساس اعلام وزارت صنعت، معدن و تجارت تمامی تولیدکنندگان و تشکلهای صنعتی لوازمخانگی تولید داخل تا ۱۵ دی ماه و همچنین واردکنندگان لوازم خانگی تا ۱۵ دی ماه فرصت داشتند تا برای ۸ گروه کالایی خود فرآیند ثبت و اخذ شناسه را انجام دهند و برای کالاهای خود شناسه دریافت کنند.
همچنین بر اساس اعلام ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، لوازم خانگی وارداتی از ۱۵ بهمنماه، چنانچه فاقد شناسه کالا باشند، به عنوان کالای قاچاق محسوب خواهند شد و این طرح در حال اجراست.
طرح شناسه کالا و رهگیری لوازم خانگی در شرایطی به مرحله اجرا رسیده که به گفته حمیدرضا دهقانینیا، سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، نزدیک به ۷۰ درصد از حجم کل بازار لوازم خانگی در سال ۹۶ به ارزش بیش از ۲.۲ میلیارد دلار در اختیار قاچاقچیان بوده است، ولی با این وجود مصوبه هیأت دولت مبنی بر برخورد با لوازم خانگی فاقد شناسه کالا از سال ۹۵ تاکنون روی زمین مانده بود.
به گفته مدیرکل فناوری اطلاعات ستاد مبارزه با قاچاق کالا از ۱۵ بهمن ماه هر کالای خارجی که شناسه نداشته باشد قاچاق محسوب و ضبط خواهد شد.
زیر ساختهای تولیدِ ۳ برابر فراهم شود
در همین رابطه حمیدرضا غزنوی، سخنگوی انجمن تولیدکنندگان لوازمخانگی در گفتگو با خبرنگار اقتصاد ۲۴ با بیان اینکه طرح برخورد با کالاهای فاقد شناسه آغاز شده است، گفت: در حال حاضر ۲۰ هزار میلیارد تومان لوازم خانگی قاچاق وارد کشور میشود در حالی که تولیدات داخلی لوازم خانگی به رقمی معادل ۱۵ هزار میلیارد تومان میرسد، در حالی که ظرفیت تولید در کشور سه برابر نیاز بازار است، اما به دلیل فراهم نبودن زیر ساختها تولید نابرابر شده است و هنوز نتوانستهایم به ظرفیت تولید مورد قبول دست یابیم.
به گفته غزنوی، در تولید لوازم خانگی ظرفیت ۳۰ هزار میلیارد تومانی تولید وجود دارد، اما سرمایه در گردش و قاچاق دو مانع بزرگ بخش تولید لوازم خانگی در کشور است که منجر به کاهش روند تولید طی سالهای اخیر شده است. اگر سرمایه در گردش تامین شود قاچاق هم کاهش مییابد.
به دنبال مسدود کردن راههای قاچاق
سخنگوی انجمن صنفی تولیدکنندگان لوازم خانگی در پاسخ دیگر سوال خبرنگار اقتصاد ۲۴ مبنی بر اینکه نتیجه این طرح را چگونه ارزیابی میکنید؟ گفت:برای توسعه و تقویت بنیه تولید لوازم خانگی، ابتدا باید میزان قاچاق لوازم خانگی به کشور مشخص شود که با اجرای این طرح میتوانند میزان قاچاق این محصولات را به راحتی رصد و در نهایت موانع را جهت مسدود کردن ورود قاچاق به کشور فراهم کنند.
غزنوی در ادامه با تاکید در اجرای طرح مقابله و جمع آوری لوازم خانگی فاقد شناسه باید با احتیاط برخورد شود تا تنش و شوکی به بازار تحمیل نشود، گفت: برای اجرای این طرح ابتدا باید به سراغ فروشگاههای بزرگ و هایپرها رفت و اقدام به رسیدگی و برخورد با عرضه لوازم خانگی بدون شناسه کرد.
وی تصریح کرد: مرحله بعد نوبت سایر عرضهکنندگان کالای قاچاق در سطح شهر است که به عنوان خرده فروشان این محصولات اقدام به فروش میکنند.
سخنگوی انجمن صنفی تولیدکنندگان لوازم خانگی تاکید کرد: برای جلوگیری از عرضه لوازم خانگی قاچاق راهی به غیر از جمع آوری و شناسه دار کردن اجناس نبود. در حال حاضر برای کاهش و جلوگیری از قاچاق لوازم خانگی این روش بهترین اقدامی است که باید خیلی زودتر از این اجرا میشد. در نتیجه اگر در راستای مقابله با قاچاق کالا به ویژه لوازم خانگی همین طرح تا به نتیجه رسیدن کامل اجرایی شود به طور قطع عرضه لوازم خانگی قاچاق در بازار با روند کاهشی مواجه خواهد شد.
غزنوی در پایان با تاکید بر اینکه برای تداوم و توسعه تولیدات داخلی باید موانع را یکی پس از دیگری برداشت، خاطرنشان کرد: تقویت سرمایه در گردش بخش تولید و همچنین مسدود کردن راههای ورود قاچاق به کشور، دو راهکار اساسی برای تقویت تولید لوازم خانگی در کشور است که اگر اجرایی شود قطعا میتوانیم با ظرفیت بالا و همچنین کیفیت قابل رقابت با سایر کشورها، تولیدات داخل را جهت نیاز مصرف کنندگان وارد بازار کنیم.