تاریخ انتشار: ۱۲:۵۵ - ۰۶ اسفند ۱۳۹۸
در گفتگوی اقتصاد۲۴ با یک کارشناس تعیین هزینه‌های زندگی بررسی شد؛

کرونا چه هزینه‌ای برای زندگی مردم تراشید؟/ کرونا و FATF قاتلان درآمد خانوار‌های ایرانی

آمدن کرونا به ایران باعث شد تا خانوار‌های ایرانی امسال قبل از خانه تکانی نوروز به سراغ خانه تکانی سبک زندگی خود بروند؛ این ویروس مرگبار حالا آنقدر بُرِش دارد که بتواند بهای زندگی در ایران را تعیین کند.
هزینه های درمان کرونا
 
اقتصاد۲۴ - هنوز یک هفته از تایید رسمی حضور کرونا در ایران نگذشته بود که شوک تازه‌ای به سبد هزینه‌های زندگی وارد شد؛ به صورت مشخص مواد غذایی، اقلام بهداشتی و دارویی و حمل نقل بخش‌هایی از این سبد هستند که نوک پیکان تغییرات جدید به سمت آن‌ها نشانه گرفته شده است.
 
شاهد این مدعا افزایش بی‌سابقه تقاضای عمومی برای خرید کالا‌های بهداشتی نظیر ماسک صورت و مواد ضد عفونی کننده است که امروز تا مرز نایاب شدن و ممنوع المعامله شدن داروخانه‌ها نیز پیش رفته است؛ همچنین افزایش تمایل عمومی به جایگزین کردن خودرو‌های شخصی با ناوگان حمل و نقل عمومی و یا پرهیز چند روز اخیر عموم مردم از خوردن غذای رستوران‌ها و جایگزین کردن آن با غذا‌های سالمتر از جمله این موارد است.
 
فرامرز توفیقی، رئیس کمیته دستمزد کانون عالی شورا‌های اسلامی کار کشور، شخصی که همیشه این موقع از سال درگیر چانه زنی برای افزایش دستمزد‌های سال جدید است درباره هزینه‌های جدیدی که ویروس کرونا با آمدنش به ایران ایجاد کرده است به اقتصاد ۲۴ می‌گوید: مثل روز روشن است که کرونا هزینه‌های بهداشتی و دارویی مردم را افزایش داده است؛ این گرانی قابل انکار نیست، اما ثبت رسمی آن فرآیندی زمانبر است و احتمالا اتفاقی است که مسئولان مربوطه بعد از اتمام تعطیلات نوروزی وجودش را اعتراف خواهند کرد.
 
وی در توضیح طولانی بودن زمان ثبت رسمی این تغییرات می‌گوید: در حال حاضر فقط مرکز آمار ایران مجاز به تهیه شاخص دوره‌ای قیمت‌های اقلام اساسی است؛ ماموران این سازمان باید برای ارزیابی و ثبت دوره‌ای تغییرات قیمت‌ها به بازار کالا‌های مختلف مراجعه کنند؛ طبق روال این ارزیابی به صورت ماهانه بود و نتیجه آن برای ماه بعد اعلام می‌شود بنابراین تهیه چنین آماری از تغییرات اسفند ماه اقدامی است که نتیجه آن در فرودین ماه سال بعد مشخص خواهد شد.
 
حتی با فرض چشم پوشی از تشریفات اداری مربوط به ثبت رسمی بهای کالا‌های مصرفی اسفند ماه، نزدیک بودن این ارقام به قیمت‌های واقعی زمان خود موضوعی است که توفیقی درباره آن می‌گوید: خیلی وقت‌ها مرکز آمار ایران قیمت‌هایی را ثبت می‌کند که به صورت دستوری در بخشنامه‌ها تعیین شده اند، اما نمی‌توان آن‌ها را در هیچ بازاری خرید؛ این اتفاق تنها محدود به اقلام بهداشتی و درمانی نیست؛ در این قبیل گزارش‌ها معمولا قیمت ثبت شده چای، قند، برنج، شکر، میوه و... از قیمت‌های واقعی فروش کمتر است.
واقعیت این است که آمدن کرونا به ایران بعد از گرانی ناگهانی قیمت بنزین دومین شوک بزرگی بود در سال ۹۸ به سبد هزینه‌های بهداشتی و درمانی خانوار‌های مزدبگیر وارد شده است؛ ادعایی که توفیقی درباره آن می‌گوید: آخرین آمار ثبت شده از این سبد به دی ماه امسال و زمانی که تازه تبعات گرانی مزد خود را نشان داد، مربوط می‌شود؛ مطابق این آمار هزینه‌های بهداشتی و درمانی خانوار‌ها برای دهک‌های اول (فقیر) و دهم (ثروتمند) به ترتیب ۴.۶۷ و ۹.۸۳ رشد داشته است که رشد تورمی آن به ترتیب چیزی معادل ۰.۶ و ۰.۱۱ درصد خواهد بود.
 
این کارشناس تعیین هزینه‌های زندگی با یادآوری اینکه هزینه اقلام بهداشتی و درمانی در کنار هزینه‌های مواد غذایی و آشامیدنی، پوشاک، آموزش و مسکن و حمل و نقل مجموعه هزینه‌های زندگی یک خانوار را تشکیل می‌دهند؛ در تحلیل آمار فوق به خبرنگار اقتصاد۲۴ گفت: رشد هر کدام از این هزینه‌ها به معنی پول بیشتری است که از جیب خانوار‌ها خارج شده است؛ اما الزاما زندگی در دهک‌های پایین و بالایی از استاندارد برابری پیروی نمی‌کند؛ وقتی دهک محروم‌تر پول کمتری بابت بهداشت و درمانش پرداخت می‌دهد یعنی بار مالی ناشی از افزایش بهای بنزین یا آمدن کرونا به ایران الگوی رفتاری این خانوار‌ها را تغییر داده است.
 
«پیشگیری بهتر از درمان است» یک مثل قدیمی است که بر موثرتر بودن و کم هزینه‌تر بودن رعایت بهداشت فردی و عمومی در مقابل استفاده از خدمات دارویی و درمانی مراکز بیمارستانی تاکید دارد؛ اما اینکه این مثل در روز‌های بعد از آمدن کرونا به ایران نیز کارکرد سابق را داشته باشد، موضوعی است که توفیقی درباره آن می‌گوید: کرونا هزینه پیشگیری را افزایش داده است، ترس از آن باعث شده تا تعادل موجود میان عرضه و تقاضا برهم بخورد؛ این تغییرات به سمت ایجاد هزینه‌های بیشتر است و برای همین خانواده‌های دهک‌های پایین‌تر ناگزیر هستند تا در کنار استفاده بیشتر از رویه خوددرمانی برای تامین اقلام بهداشتی نیز از کالا‌های مشابه ارزانتر استفاده کنند؛ کالا‌هایی که در مقایسه با نمونه‌های قبلی از کیفیت و کمیت پایین‌تر برخوردارند.
 
این فعال صنفی کارگری ادامه می‌دهد: غیر از هزینه‌های دارویی و بهداشتی بخش‌های دیگری از سبد هزینه‌های زندگی هستند که حالا تغییراتشان تابع حضور کرونا در ایران است؛ خیلی‌ها دیگر به استفاده از حمل و نقل عمومی تمایلی ندارند و حالا چند روزی است که برای تردد از وسیله شخصی استفاده می‌کنند؛ خیلی‌ها از الان نگرانند که در صورت قرنطینه شدن چگونه اقلام ضروری را تهیه کنند و برای همین از حالا شروع به خرید مواد غذایی و... کرده اند؛ همه این‌ها تغییرات آنی است که در تقاضا ایجاد شده، اما افزایش قیمت تبعاتی است که نتیجه آن به صورت آتی خواهد بود.
 
توفیقی که باور دارد بخشی از این تغییرات نتیجه زیرساخت‌های ضعیف خدمات رفاهی در ایران است؛ ادامه می‌دهد: رفاه فقط به معنی وفور کالا در پشت ویترین و انبار مغازه‌ها نیست؛ تجربه نشان داده که در ایران به وقت بحران هیچ رفاهی ماندگار نیست؛ نگاه به چین و کره نکنید که بعد از کرونا ترتیباتی برای تامین اقلام ضروری بدهند.

این فعال صنفی با تاکید بر اینکه همه این تغییرات آنی قیمت‌ها اتفاقاتی است که در ارتباط با حوزه پیشگیری خواهد افتاد، یادآور می‌شود: در بخش درمان بیماران مبتلا به کرونا هرچند قرار است مسئولیت اصلی متوجه نظام بیمه‌های اجتماعی و درمانی باشد، اما بعید است که وضع ناکارآمد بیمه‌ای بتواند از عهده این مشکلات برآید، برای همین اینجا هم هیچ بعید نیست دستکم بخشی از سنگینی بار مسئولیت بر دوش مردم مبتلا و خانواده هایشان گذاشته شود که این به معنی هزینه تراشی بیشتر برای خانوار‌های دهک پایینی جامعه است.
 
توفیقی در جمع بندی خود از شرایط پیشروی اقتصاد خانوار می‌گوید: ابتلا به ویروس کرونا بعد از چند ماه فروکش خواهد کرد، اما در همین مدت ترس از این ویروس موجی از انتظار و تلقین را در بازار‌های کالا‌های اساسی ایجاد خواهد کرد که بعید است به راحتی فروکش کنند؛ فراموش نکنیم غیر از تبعات کرونا، تبعات ورود ایران به لیست سیاه FATF هم در کمین بعلیدن درآمد خانوار‌های ایرانی نشسته است؛ تبعات منفی این اتفاقات به صورت خزنده خود را در نیمه‌های بهار آینده نشان خواهند داد، زمانی که ثبت سفارشات خرید خارجی به دلیل محدودیت‌های بانکی دشوار می‌شود و در نتیجه خانواده‌ها موج جدیدی از گرانی را در زندگی خود تجربه خواهند کرد.
 
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

واژگونی سرویس مدرسه و سرنوشت ۱۳ دانش‌آموز در کردستان

ادعای عجیب عضو جبهه پایداری درباره عریان شدن زنان

فیلم/ وضعیت خودرو‌های کوروش کمپانی با ارزش چند ده میلیاردی

فیلم/ ادعای عجیب سخنگوی دولت درباره کلینیک ترک بی حجابی

عکس/ سفر شمسایی، دبیر و عزیزی به بیروت

طعنه سنگین یک روزنامه اصولگرا به سعید جلیلی

متهم ردیف اول بنگاه‌داری بانک‌ها کیست؟

عکس/ استایل شیک الناز شاکردوست در جشن حافظ

عکس/ پوشش خاص بسیجیان در دیدار با رهبری

سقوط دستمزد دلاری کارگران ایرانی از ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۳/ دستمزد کارگر عربستانی ۱۰ برابر و کارگران اماراتی و ترکیه‌ای، ۴ برابر دستمزد کارگر ایرانی +جدول

عکس/ قیمت فیش حج در ۵۰ سال پیش

فیلم/ توضیحات مهم سخنگو دولت درباره مذاکرات ژنو

انتظارات منفی بازار دلار کاهش پیدا کرد؟

اینفوگرافی/ ترافیک تهران بیشتر از نیویورک

فیلم/ تذکر قالیباف به بی‌نظمی نمایندگان

توییت سخنگوی دولت درباره خشونت علیه زنان

ماجرای عجیب عکس پرسنلی شناسنامه امیر تتلو

فیلم/ ۶۰ درصد ایرانیان تمایل به مهاجرت دارند

فیلم/ چمران: فاکتور پوستر‌های زاکانی را دیدم ولی رسمی نبود

معادن در ایران؛ بهشت کارفرمایان، جهنم اهالی و کارگران / بازخوانی پرونده حوادث کارگری در ایران

معنای بازگشت ترامپ برای ایران، روسیه و چین

شرط عربستان برای تعامل با آمریکای ترامپ

تاثیر اصلاح ساختار صندوق بازنشستگی بر معیشت بازنشستگان

انتقاد تند روزنامه اصلاح طلب از عارف

ابهام در سخنان علی لاریجانی؛ زمان مذاکرات رسیده است؟

هیهات تخلفات بودجه ‏ای دولت سیزدهم؛ کسری بودجه ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ به رقم یک‏ هزار هزار میلیارد تومان رسید

آیین‌نامه جدید واردات خودرو برقی با تاریخ مصرف چهارماهه

نظر متفاوت دو عضو جبهه پایداری درباره کلینیک ترک بی حجابی

جزئیات دستور همتی به رئیس‌کل جدید گمرک

روشنایی به شرط مازوت سوزی

۹ ماه سرنوشت‌ساز برای تهران، ایران و اروپا در مسیر دوگانه توافق یا فعال شدن مکانیسم ماشه!

تعیین زمان واریز مرحله سوم سود سهام عدالت سال ۱۴۰۱

قیمت دلار در انتظار اخبار آتش‌بس و توافق

مرگ سالانه ۷ میلیون نفر به‌دلیل آلودگی هوا در کشور ۷۲ ملت

فیلم/ رونمایی از گلکسی اس ۲۵ اولترا سامسونگ

ضد و نقیض گویی درباره اجرای قانون حجاب؛ تعلیق ابلاغ قانون عفاف تا نیمه آذر به روایت معاون حقوقی دولت

صعود سخت در انتظار استقلال و پرسپولیس

دستگیری قاتل سریالی زنان با قرص برنج در مشهد

دلار آمریکا ضعیف شد

مشکل صنعت خودرو سازی ایران چیست؟

علت توقف کاهش قیمت دلار در کانال ۶۸ هزار تومان چه بود؟

زخم بالکان بر گونه کیانوش رستمی

آغاز واریز علی الحساب ۱۰،۰۰۰،۰۰۰ میلیون تومانی به حساب بازنشستگان

بازار طلا و سکه در سردرگمی

۶ منطقه پایتخت در معرض خطر فرونشست زمین

عکس/ تغییر عجیب «سوگند» سریال لحظه گرگ و میش بعد ۶ سال

واردات تاثیری بر قیمت گوشت قرمز در بازار نداشت

در حال حاضر خاموشی‌ها اعمال نمی‌شود

قیمت روغن خوراکی امروز + جدول

امید عالیشاه کاپیتان پرسپولیس ضربه مغزی شد؟