اقتصاد۲۴ -طبق گزارش وال استریت ژورنال که بر اساس دادههای شرکت خدمات مالی امریکایی مودیز منتشر شده، میزان افت تولید در ایالت متحده امریکا بی سابقه است. قرنطینه باعث کاهش ۲۹ درصدی فعالیتهای اقتصادی شده است. توقف فعالیتهای اقتصادی در امریکا در پی شیوع ویروس کرونا و تعطیلی فعالیتهای اقتصادی در ۱۴ ایالت، حداقل یک چهارم بازار تجاری این کشور وارد رکود شد. رستوران ها، دانشگاه ها، سالنهای ورزشی، پارک ها، فروشگاهها و میلیونها فعالیت اقتصادی غیر ضروری، مجبور به خاموش کردن چراغهای خود شدند. نتیجه این تصمیم دولت، کاهش ۲۹ درصدی تولید روزانه امریکا به نسبت هفته اول ماه مارچ شد.
مارک زندی، مدیر اقتصادی شرکت مودیز، معتقد است که این میزان کاهش تولید تا دو ماه آینده ادامه نخواهد یافت، اما با این وجود تولید ناخالص داخلی در سه ماهه دوم سال ۷۵% کاهش پیدا میکند.
او بر این باور است که بسیاری از شهرها تا پیش از آغاز فصل تابستان فعالیتهای خود را از سر میگیرند و پیش بینی میکند که در سه ماهه دوم سال ۲۰۲۱ تولید ناخالص داخلی، افت ۳۰% خواهد داشت.
بیشتر بخوانید: آغاز پرداخت یارانه نقدی به آمریکاییها
اکثر اقتصاددانان پیش بینی میکنند که ایالت متحده امریکا فعالیتهای تجاری خود را از تابستان و یا پاییز سال جاری و با کاهش روند شیوع ویروس کرونا آغاز خواهد کرد، اما با این وجود افت شدید تولید روزانه این کشور بی سابقه و ناامید کننده است.
در دوران رکود بزرگ بین سالهای ۱۹۲۹ و ۱۹۳۳ تولید روزانه آمریکا تنها ۲۶ درصد کاهش یافت و تولید سه ماه این کشور از اواخر سال ۲۰۰۷ تا ۲۰۰۹، ۴ درصد افت داشت. زندی با اشاره به این آمار بیان کرد، این یک فاجعه است و در رکود بزرگ چنین فاجعهای که الان با آن روبرو هستیم رخ نداده بود.
در تحلیل مودیز تنها به تولید هدر رفته روزانه ناشی از تعطیلی تولیدکنندگان اشاره شده بود و مواردی از جمله افزایش بیکاری، کاهش مصرف و ثروت خانوادهها نادیده گرفته شده بود. بحران اقتصادی فعلی بسیار متفاوت از تجربه رکود سالهای ۲۰۰۷ تا ۲۰۰۹ است به طوریکه در آن بحبوحه، بدهی خانوارها به شدت افزایش پیدا کرد و خرید و فروش مسکن افت چشمگیری داشت.
رکود بزرگ بعنوان یک شوک از طرف بازار تقاضا شناخته شد، به این معنا که درآمد و ثروت خانوادهها کاهش یافت و در نتیجه آن تقاضا و خرید از سوی مردم نیز افت پیدا کرد و در نهایت به تولیدکنندگان و فعالیتهای اقتصادی ضربه وارد کرد. در حالیکه این بار برعکس اتفاق افتاد. شرکتها و تولید کنندگان مجبور به تعطیلی فعالیتهای خود شدند و به این طریق خانوادهها نیز دچار آسیب میشوند.
زندی توضیح داد برای درک شرایط کنونی میتوان آن را با وقوع یک زلزله شدید و یا حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ مقایسه کرد چرا که در آن بحران خطوط هواپیمایی به سرعت پروازهای خود را تعطیل کردند. بر اساس دادههای شرکت مودیز، در روزهای پس از این حملات، تولید آمریکا حدود ۱۱۱ میلیارد دلار کاهش یافت. امسال پس از سه هفته تعطیلی اعمال شده توسط دولت تولید این کشور تقریبا ۳۵۰ میلیارد دلار افت داشته است.
چرا اقتصاد آمریکا در برابر این ویروس تا این میزان ضعیف است؟
بر اساس آخرین آمار بیکاری در این کشور، ۱۶.۸ میلیون نفر درخواست یارانه کرده اند. از طرف دیگر پس انداز خانوادههای آمریکایی بسیار کم است به طوریکه هر خانواده کمتر از ۱۰۰۰ دلار در حساب بانکی پول پس انداز کرده است. آمریکاییها تمام درآمد خود را خرج میکنند حتی تا حدی که مقروض میشوند. با این شرایط، امروز با آمریکایی مواجه هستیم که مردم آن کار خود را از دست داده اند، پس اندازی ندارند و مقروض نیز هستند. شرایطی که در آینده میتواند باعث شود بسیاری از مردم آمریکا خانههای خود را از دست بدهند.
منبع: خط بازار