اقتصاد ۲۴- بهزاد خاکی، مدیر امور مالی سازمان بورس و اوراق بهادار در جلسه پرسش و پاسخ انتشار صورتهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه این سازمان یک موسسه غیردولتی است که طبق قانون بازار، سهمی از بودجه دولت ندارد، گفت: محل درآمد سازمان، از کارمزد معاملات و بخشی از درآمد حاصل از خدمات به ارکان مختلف و مابقی از محل سود سپردههای بانکی است.
این مقام مسئول در خصوص صورتهای مالی سازمان بورس توضیح داد: این صورتها، طبق استانداردهای حسابداری تهیه شده است و این استانداردها ما را به تهیه صورتهای مالی تلفیقی ملزم میکند.
وی اضافه کرد: در نظر داشته باشید در صورتهای مالی تلفیقی یک ستون در خصوص اعداد و ارقام گروه گزارش شده است و یک ستون نیز در خصوص اعداد و ارقام در سطح سازمان وجود دارد که گروه سازمان بورس شامل شرکتهای رایان بورس، مدیریت فناوری، اطلاعرسانی و خدمات بورس و سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار است.
مدیر امور مالی سازمان بورس با اشاره به این که حدود ۱۰۰ درصد از سه شرکتی که در بالا نام برده شد در تملک سازمان بورس است و حدود ۵ درصد از شرکت سپردهگذاری مرکزی نیز در تملک این سازمان است، ادامه داد: براساس قانون بازار، هیچ شرکتی نمیواند بالاتر از ۵ درصد سهام شرکت، سپردهگذاری داشته باشد، اما به واسطه اینکه سهام این شرکت سهام ممتاز است، سازمان بورس اختیار تعیین اعضای هیات مدیره را دارد. بر این اساس و بنابر استانداردهای حسابداری سازمان بورس ملزم است که در صورتهای مالی تلفیقی خود اعداد و ارقام شرکت سپردهگذاری را نیز لحاظ کند.
خاکی در مورد هزینهها و درآمدهای سازمان بورس بیان کرد: عمده افزایش هزینهها در سال ۱۳۹۹ به گروه و شرکت سپردهگذاری باز میگردد که علت آن نیز افزایش هزینههای مرتبط با استعلامات ثبتی، ارسال پیامک به سهامداران بابت خدمات سجام، هزینههای اطلاعرسانی و فرهنگسازی، نشریات و … است که حدود ۴۰ میلیارد تومان از هزینهها را شامل شده است. دلیل عمده این افزایش هزینهها نیز عمدتا به سبب افزایش قابل ملاحظه ضریب نفوذ کدهای سهامداری بازار سرمایه بوده که در سال ۱۳۹۹ به ۳۶ میلیون کد افزایش پیدا کرده بود.
بیشتر بخوانید: ۴ برابر شدن درآمدهای سازمان بورس در سال ۹۹
مدیر امور مالی سازمان بورس و اوراق بهادار در این نشست گفت: طبق اساسنامه صندوق تثبیت، سازمان بورس و اوراق بهادار میتواند بخشی از منابع خود را در این صندوق سرمایهگذاری کند؛ این اتفاق در سال ٩٩ رخ داد. به این شکل که از ابتدای مرداد طبق مصوبه شورای عالی بورس، ۳۰ درصد از کارمزد معاملات سازمان بورس کسر و مستقیما به حساب صندوق تثبیت بازار سرمایه واریز شد که رقمی بالغ بر ۳۳۶ میلیارد تومان بوده است، همچنین سازمان بورس در نیمه دوم سال ٩٩رقمی معادل یک هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان را وارد صندوق تثبیت بازار سرمایه کرد.
وی در ادامه توضیحات خود در مورد هزینهها و درآمدهای سازمان بورس گفت: سازمان بورس متناسب با در دسترس بودن نوع سپردههایی که بانکها داشتند و متناسب با سود سپردهای که ارائه میدادند بخشی از منابع خود را در بانکها سپرهگذاری کرده است.
خاکی افزود: سازمان بورس خود به تنهایی یک هزار میلیارد تومان نقدینگی در پایان سال ۹۹ داشته است و ارقام مطرح شده در خصوص دو هزار میلیارد تومان سپرده بانکی به شرکتهای گروه و بخشی از منابع شرکت سپردهگذاری مرکزی باز میگردد که در سامانه کدال قابل مشاهده است.
خاکی با بیان اینکه سازمان بورس میتواند بخشی از دارایی خود را در صندوق تثبیت بازار سرمایهگذاری کند، گفت: در نظر داشته باشید که از یک هزار میلیارد تومان سپرده سازمان بورس حدود ۳۲۲ میلیارد تومان در سال ۱۳۹۹ باید بابت مالیات بر عملکرد این سازمان پرداخت شود و حدود ۱۱۲ میلیارد تومان نیز بابت بدهیهای خود باید پرداخت کند. در مجموع حدود ۴۵۰ میلیارد تومان از منابعی که اکنون سپرده سازمان بورس و اوراق بهادار است باید صرف این امور شود، مابقی این مبلغ نیز باید صرف هزینههای جاری و توسعه سازمان شود، با این توضیحات اگر سازمان بورس بخواهد باقیمانده منابع در اختیار را در بخش اوراق یا محل دیگری سرمایهگذاری کند ممکن است با مشکل نقدینگی مواجه شود.
وی در ادامه با بیان اینکه اکنون در حال پیگیری بهرهبرداری از هسته معاملات بومی هستیم، گفت: اگر در سال جاری وضعیت درآمد سازمان بورس و شرکتهای تابعه با مشکل مواجه نشود، در حوزه زیرساختها اقداماتی زیادی را انجام خواهیم داد. برای ارتقای سامانه معاملات حداقل یک هزار میلیارد تومان نیاز است که البته این موضوع در بودجه ۱۴۰۰ پیشبینی شده است.