تاریخ انتشار: ۱۴:۱۳ - ۲۵ شهريور ۱۴۰۰
نامه‌ای از همکلاسی قدیمی احمد مسعود از ایران

برای همکلاس سال‌های دور، برادرم احمد مسعود

محسن صولتی، همکلاسی ایرانی احمدمسعود در دوران مدرسه با ذکر خاطراتی از دوران مدرسه برای او و راهی که در مقاومت پنجشیر می‌رود، نوشته است.

برای همکلاس سال‌های دور، برادرم احمد مسعود

اقتصاد ۲۴- روز بیست وچهارم مردادماه احمد مسعود درست در همان زمان که از خارج به افغانستان بازگشت، فقط از این لحظه به بعد است که نهضت مقاومت ملی افغانستان با صدای بلند و مهم‌تر آنکه با صدای خویش آغاز به سخن می‌کند. آخرین دیدارمان در سال ۹۳ او افسر مهمان ارتش افغانستان در ناتو بود و در کینگز کالج لندن مطالعات جنگ می‌خواند. برایم با صمیمیت از نقش «استخبارات» در مشق جنگ تعریف می‌کرد و من با هیجان و با تعجب از این همه پیشرفتی که در این دو، سه سال دوری مان برایش رخ داده به د استانش گوش می‌دادم.


بیشتر بخوانید: جلوه اسطوره‌ای گمشده ایرانیان


ابتدا یکدیگر را سال ۸۲ وقتی با هم در مدرسه راهنمایی امام حسین مشهد همکلاس شدیم، شناختیم. برای تصور حال روز او کافی است بدانید که احمد تنها کودک افغانستانی در بین دانش آموزانی از خانواده‌های متمول بود. باید بگویم که در مدرسه تقریبا هیچ کس از کوچک و بزرگ پدرش احمدشاه مسعود را که دو سال قبل شهید شده بود، نمی‌شناخت. بزرگ شده در میانه جنگ، پدر از دست داده، بازمانده از تحصیل، وطن از دست داده و برادر بزرگ پنج خواهر.

به ایران پناه آورده بودند و سردار سلیمانی پناه شان داده بود. احمد از ما دو سال بزرگ‌تر بود، اما به دلیل آموزش نامنظمش مجبور شده بود فشرده درس بخواند تا به ما برسد. من او را می‌شناختم، چون پدرم یک روز عکس‌های پدرش را نشانم داده و گفته بود انسان کم نظیری بوده و حیف شده که دیگر نیست و بعد گفته بود که پسرش قرار است همکلاسی تو بشود و هوایش را داشته باش و همین نصیحت را برای خواهرم که با خواهر او همکلاسش شده بود، تکرار کرد. احمد مهربان با همه، خوش صحبت با لهجه شیرینش، جدی و سختکوش و البته دانش آموزی نه با نمرات درخشان بود. با چهره‌ای زیبا و دستانی نیرومند و مجروح از تیری که سابقا به پایش خورده بود و گاهی آزارش می‌داد. معمولا خیلی بی صدا در انتهای ردیف‌های کلاس می‌نشست.


بیشتر بخوانید: جدیدترین عکس از فرمانده احمد مسعود


برای آن دسته که نفعی از به هم ریختن نظم موجود در افغانستان نمی‌بردند، روز‌های بین آغاز خروج نظامیان خارجی در ۱۰ام خرداد تا سقوط ناگهانی حکومت کابل در ۲۴ مرداد، دوره‌ای از تحیر و حیرت بود. موسفیدان به جای آنکه به عنوان احزاب در کشوری میانه یک جنگ داخلی نقشی به عهده بگیرند، ترجیح دادند همچون نمایندگان جناح چپ یک نظام دموکراتیک، نقش مخالفان وفادار را بازی کنند. همزمان با تجدید دسته بندی طالبان در کابل، مخالفان آن‌ها در کوهستان پنجشیر تجدید دسته بندی می‌کردند. رقبای سابق در نقش هم پیمان ظاهر شدند. خیلی زود افسران به نیرو‌های مردمی چسبیدند و در سلسله مراتب جدید چهره‌های جدید به بالا برکشیده شدند. اما این رزمندگان نمی‌توانستند با سیمای خود یک هیات فرماندهی بیافرینند، چون از خود سیمایی نداشتند.

در ابتدای مرداد افسران و سیاستمداران تقریبا بدون هیچ تلاشی در مقابل دشمن شکست خوردند، اما در انتهای همین ماه با انگیزه‌ای مقاومت ناپذیر تنها نقطه مقاومت را دوباره برپا کردند. طی این بیست روز در ذهن و جهان شان چه رخ داد؟ همان طور که پدر، همان طور که پسر. دوستی ما یک سال بعد از اولین دیدار، زمانی که من با دو عصا زیر بغل به مدرسه بازگشتم، جدی‌تر شد. ما که دو جدا افتاده از جمع دیگران بودیم زمان بیشتری با هم می‌گذراندیم.


بیشتر بخوانید: احمد مسعود برای سخنرانی به شورا و پارلمان اروپا دعوت می‌شود


همان روز‌ها بود که در مسیری به سمت مدرسه یک غریبه که با دوچرخه از کنار ما عبور می‌کرد، هوس کرد که در جمع رفقا زیر عصای من بزند و خوشمزه‌تر آنکه پیاده شود تا کتک اضافه‌ای هم به منی که به زمین افتاده بودم حواله کند. این احمد بود که نمی‌دانم از کجا برای نجات من سر رسید. او این دعوای بی محل را برای من جنگید و اتفاقا ضرب زنجیری هم به بازویش اصابت کرد. مردانگی همین که هیچ دلیلی برای این کار نداشت و دیگران جز یک نفر همه ایستادند و تماشا کردند. از همین ناحیه باید به دین من به رفاقت با او پی برد. اما شجاعت به یک دفعه در آدم دمیده نمی‌شود و هیچ کس به ناگاه عزیز دیگران نخواهد شد. یک تربیت راست و راسخ باید همیشه پشتت بوده باشد تا یاد گرفته باشی که در میان جبن و تهور حد وسط را همیشه بر سر بزنگاه چطور پیدا کنی. من و احمد هفت سال همکلاس بودیم. گاهی نزدیک و گاهی دور. در میان حلقه‌ای صمیمی از دوستان. همه با هم درس می‌خواندیم، شیطنت و حتی کمک می‌کردیم تا از مدرسه فرار کنیم.

آن اواخر یک تاکسی ون سبز رنگ در اختیار احمد و خواهرانش بود. پیرمرد مهربان راننده هر روز از یک ساعت زودتر جلوی در مدرسه کشیک می‌داد که نکند احمد با ما زودتر بیرون رود و البته مایی که دسته جمعی همیشه چاره‌ای پیدا می‌کردیم. مدتی بعد از اشغال افغانستان توسط امریکا و آزادی پنجشیر، هر تعطیلات تابستان احمد را برای مشق جنگ و مبارزه نظامی و زندگی در فرهنگ افغانستان به آنجا می‌بردند. تیراندازی را خوب فرا گرفته بود و بعد از چند عمل جراحت پایش نیز بهبود پیدا کرده بود. در این میان رفته رفته از دشواری زندگی احمد و خانواده اش کاسته می‌شد. سال آخر مدرسه بود که نامش به سر زبان‌ها افتاد. با دعوت رسمی یک بازی رئال مادرید را از نزدیک در اسپانیا دیده بود و به رغم دیدار همان زمان فرمانده کل ناتو در پنجشیر با او بالاخره این جادوی فوتبال بود که او را محبوب هم مدرسه‌ای هایش کرد.


بیشتر بخوانید: کدام مناظق پنجشیر در اختیار احمد مسعود است؟ + آخرین نقشه منطقه


بعد منی که به قصد دانشگاه به تهران رفتم و اویی که عازم لندن شد. از لندن و اسپانیا تا دوبی و هند برای ما عکس‌ها می‌فرستاد. در اسکاتلند به یاد پنجشیر بود و در دوبی به یاد مشهد. یکی از ما شنیده بود که با دختری از خانواده سابق سلطنتی افغانستان در اسپانیا نامزدش کرده اند. دیگری از اولین سری تولید پلی استیشن ۴ که کادو گرفته بود می‌گفت و ما که همه ۲۰ ساله بودیم و هم رویای پرنسس اسپانیانشین را داشتیم و هم آرزوی اولین نسخه آن اسباب بازی را. از سه سال پیش حضورش در صحنه عمومی افغانستان جدی‌تر شد. از کابل تا پاریس از اسلامی گفت که از خشونت بیزار است. به دنبال قدرت غیرمتمرکز در افغانستان بود و می‌خواست همه در تعیین سرنوشت شان تصمیم گیر باشند. از دولتی که مردم به آن اعتماد ندارند، بیزار بود، اما از هر سخنی که اتحاد ملی را برهم زند، اجتناب می‌کرد. احمد در دو سال گذشته نشان داده بود که پیگیر‌ترین فرد برای تحقق یک نظام دموکراتیک در افغانستان است، مذاکرات بن را اشتباه تاریخی خواند و لویی جرگه قانون اساسی را فرصتی از دست رفته می‌خواند. به صراحت به همه بار‌ها اعلام کرد شکست مذاکرات فقط به جنگی خونین‌تر از قبل خواهد انجامید. وقتی گزارشگر شبکه طلوع سه بار از او پرسید آماده جنگ هستید هر سه بار پاسخ داد ما آماده صلح هستیم.


بیشتر بخوانید: شکست وقتی اتفاق می‌افتد که از مبارزه دست بکشید و خسته شوید


او اکنون به قامت یک فرمانده کامل برکشیده شده و جنگی تمام عیار را رهبری می‌کند. از افسانه پدرش تنها چیزی که هنوز به دست نیاورده یک پیروزی مستمر است. سخنرانی قدر و باهوش و با اعتماد به نفسی مثال زدنی و اعتباری به پهنای جهان. او به درستی سعی کرده که نزد خود مردم رود و مردم در جای جای افغانستان در پاسخش به خیابان‌ها سرازیر می‌شوند. حضور اجتماعی مردم در فضایی جنگ زده حایز مهم‌ترین و ساده‌ترین عنصر تشکیل جامعه سیاسی است. آن‌ها اعلام می‌کنند: «ما هر گاه لازم ببینیم، به خیابان خواهیم رفت. ما از مبارزه قریب الوقوع نمی‌ترسیم و مطمئن هستیم که از این مبارزه پیروز درمی آییم.» و بدین شکل جامعه‌ای که به راحتی سیاست زدایی شده بود به دشواری مجددا سیاسی می‌شود. نه تماس پذیر و نه تنظیم پذیر.

جماعت طالبان که فقط برای اعمال قدرت شان دست به سلاح برده بودند چه افقی برای فردایی دورتر از نوک بینی شان قرار بود، بنا کنند؟ یکی از امتیازات کسانی که در پنجشیر مقاومت می‌کنند، این است که دشمن خود را به نحو احسن درک می‌کنند و درون آن‌ها را می‌بینند. نه تماس پذیر و نه تنظیم پذیر. هر مقدار از تغییر و مدرن شدنی را که عده‌ای به عنوان اقتضائات تخلف ناپذیر دولت شدن، برای طالبان به انتظار نشسته اند تنها پس از تلی ویرانی یافته خواهد شد و مساله از این میان است که برمی خیزد: با دشمنی چنین، چگونه باید سخن گفت؟ و باید در جواب گفت: «جنگ داخلی اجتناب ناپذیر است. فقط باید این جنگ را طوری سامان بدهیم که حتی المقدور درد و رنج کمتری در بر داشته باشد که فقط از طریق مبارزه‌ای سرسختانه و شجاعانه برای کسب قدرت می‌توانیم به آن دست یابیم.» یک بار بی مقدمه از او پرسیدم که چه شد که سال ۸۹ از ایران رفت. با کمی شرم، از رنجیدگی اش از ناملایمتی که با مردم شده بود، گفت. عمیقا دل در گرو فرهنگ و مردم ایران داشت. اینجا بزرگ شده بود و مادرش از این سرزمین بود. با پدرش بوستان و گلستان خوانده بود و دوستانش ما بودیم.

فراتر از این، پیشامد جدایی بین ملت و دولت را در کشورش جلوی چشم داشت. از ناراحتی اش نسبت به این جبر به ترک ایران برایم گفت، اما امیدوار بود از این فرصت طوری استفاده کند که اگر زمانی کشورش به او احتیاج پیدا کند روسفید باشد. حال که همه کوشش‌ها در تعطیل زندگی مدنی بسیج شده آیا جالب توجه نیست که آن‌ها که خشمگین‌تر از دیگران درباره قربانیان جنگ داخلی سخن می‌گویند خود مسبب عدم نتیجه گیری تلاش بیست ساله برای برپایی حکومتی همه شمول در کشور هستند؟ موضع گیری صریح و اعلام کلی اصول حکومت بعدی برای به نتیجه رسیدن هر تلاشی برای توسعه افغانستان ضروری است. اکنون همه چیز دگرگون شده و با این حال همه چیز به حال خود باقی است. حال آنچه سیاست به فرجام نرسانده قیام به انجام خواهد رساند.


بیشتر بخوانید: احمد مسعود تسلیم نشد/ طالبان: مذاکرات پنجشیر به نتیجه نرسید


با معرفی دولت امارت اسلامی و درگیری‌های این چند روز دره پنجشیر انتظار کمتری برای کوتاه آمدن طرفین از مواضع شان پیش روست. هرچه می‌گذرد، خیال فتح بدون مقاومت افغانستان برای طرفداران طالبان نقش برآب می‌شود. بیشتر نیرو‌های طالب تجربه نبرد واقعی ندارند و تاکنون هر چه برده اند بی مقاومت بوده است یا دیگران برای شان جنگیده اند. اما در جبهه روبه رو افسران ارتش افغانستان تجربه بودن در خط مقدم را دارند و فرمانده شان نیز مشق جنگ کرده و عزم آن دارد. هر چه زمان بگذرد دیگرانی هم خواهند فهمید که طالبان توان اداره حکومت را نخواهند داشت. مسعود فقط به یک پیروزی استراتژیک بیرون از دره پنجشیر برای تسلیم آن‌ها به مذاکره احتیاج دارد. دیری نخواهد پایید که دولت ایران نیز مانند باقی دولت‌های منطقه مجبور به ورود جدی در مساله افغانستان خواهد شد. منافع بلندمدت ایران در منطقه بدون ثبات دایمی در افغانستان قابل تصور نیست و افغانستان نیز جز ایران پنجره‌ای به جهان نخواهد داشت. چه حیف است اگر در گرداگرد اتفاقات بی شمار این روز‌ها اهمیت لحظه‌ها کم تلقی شوند. برای برادرم احمد مسعود در کنار پیروزی آرزوی سلامتی می‌کنم. او نشان داد که وجود عزیزش چقدر در آینده افغانستان مشکل گشاست و هر چه شود هنوز آینده‌ای در پیش خواهد بود.

اعتماد

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت قند و شکر امروز

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ رزمایش مشترک ایران و باکو

عکس/ ثبت‌نام حج تمتع از کدام اولویت‌ها انجام می‌شود؟

عکس/ وعده ایلان ماسک درباره اتصال تمامی گوشی‌ها به اینترنت ماهواره‌ای

عکس/ پوستر پرسپولیس برای بازی با الریان قطر

عکس/جشن تولد علی شادمان با حضور رپر مشهور

عکس/ ژست دیدنی فردین کنار دو ستاره سینمای هند ۵۳ سال پیش

تصویری عجیب از سالن برگزاری همایش عفاف و حجاب

عکس جدید سردار قاآنی در دیدار بسیجیان با رهبر انقلاب

عکس/ پاییز هزار رنگ و حیرت انگیز در باغ شازده ماهان کرمان

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

فیلم/ گاریدو: همه فکر کردیم بازی را بردیم

عالیشاه راهی بیمارستان شد

حسینی: متاسفانه گل را حفظ نمی‌کنیم و بی‌هوا حمله می‌کنیم

عکس/ تصویری از فرح، محمدرضا پهلوی و فرزندانش در سال ۱۳۵۲

عکس/ تماشاگر ویژه بازی استقلال - پاختاکور چه کسی بود؟

علت بازگشت دلار به کانال ۶۸ هزار تومان چیست؟/ صدور قطعنامه علیه ایران به افزایش ریسک، نگرانی و انتظارات تورمی منجر شد

آمار فنی AFC برای دیدار پرسپولیس و الریان

فیلم/ خلاصه دیدار الریان ۱ - ۱ پرسپولیس

طلسم پرسپولیس در قطر هم نشکست

موسیمانه: ناامیدکننده بود که پیروز نشدیم

فیلم/ حسین تهی در گفت‌و‌گو با علی ضیا: روز عاشورا به دنیا آمدم و به همین دلیل نامم حسین است

عکس/ تازه‌ترین تصویر از سفیر ایران در لبنان

تعداد عجیب رانندگان تاکسی‌های اینترنتی در ایران

شمارش معکوس برای خداحافظی با کارت‌های بانک

آمار فنی AFC از بازی استقلال - پاختاکور

عکس/ تغییر چهره جذاب همسر اول جومونگ بعد از ۱۸ سال

فیلم/ درگیری لفظی درباره تنظیم بازار گوشت قرمز بر روی آنتن صداوسیما

انفجار یک معدن در گنجه رودبار

فیلم/ خلاصه دیدار استقلال ۰ - ۰ پاختاکور

پایان بدون گل دیدار استقلال - پاختاکور

حمید رسایی: خصومت شخصی با ظریف ندارم

عکس/ مهدی قایدی و سردار آزمون تماشاگر ویژه بازی استقلال

نخستین تیم صعود کننده لیگ نخبگان مشخص شد

جزئیات توافق آتش‌بس لبنان و اسرائیل

چه کسانی از مالیات معاف می‌شوند؟

تاکید محمد کبیری بر ارتقاء ارائه خدمات به مراجعه کنندگان بیمارستان کیش

حضور مؤثر بانک صادرات ایران در همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت یازدهم/ «سپینو»، میهمان ویژه همایش

گاریدو با یک تغییر بزرگ به دنبال اولین برد آسیایی

همایش ملی پتروفن ۱۴۰۳ آذر ماه برگزار می‌شود/ جایزه نوآوری صنعت پتروشیمی به شرکت‌های نوآور اهدا خواهد شد

فیلم/ توضیحات کارشناس صداوسیما درباره قوانین سامانه همسریابی اسلامی

اعضای جدید هیئت‌مدیره شرکت صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس معرفی شدند/ خوشرو رئیس هیئت‌مدیره شد

مهمترین عامل رشد حق بیمه تولیدی تعاون

تفکر و فرهنگ بسیجی، زمینه ساز رشد و پیشرفت جامعه است

شبکه‌محوری؛ نقشه راه بیمه سینا

موافقت نتانیاهو با توافق آتش‌بس در لبنان

پیش بینی قیمت دلار فردا ۶ آذر ۱۴۰۳/ افزایش قیمت دلار ادامه دارد؟

پاداش بانک مسکن به مشتریان خوش حساب

حضور فعال بانک ملی ایران در یازدهمین همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت

بازدید دکتر بهشتی‌نژاد از غرفه بیمه سرمد در هجدهمین نمایشگاه بین‌المللی Iran Conmin ۲۰۲۴

بازگشت ستاره استقلال پس از ۵۶ روز

با قطعی برق خداحافظی کنید

ثبت آیفون مسافری از امروز آغاز شد

پیش‌بینی عجیب از درصد رشد جمعیت در ایران

صادرات گاز ایران به عراق مطابق برنامه برقرار است

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۶ آ‌ذر ۱۴۰۳/ عقبگرد سکه با فرمان اونس جهانی طلا

ترکیب استقلال برای دیدار با پاختاکور

غرق شدن قایق پناهجویان در آب‌های یونان

معرفی گزارشگران دیدارهای استقلال و پرسپولیس

پزشکیان: باید با مردم درباره اصلاحات اقتصادی ضروری صحبت کنیم

فیلم/ روایت جالب فرزند آیت‌الله جوادی آملی از شیوه تربیتی پدر