تاریخ انتشار: ۰۸:۴۸ - ۳۰ شهريور ۱۴۰۰

افزایش تولید ناخالص داخلی به روایت مرکز آمار

یک روز پس از اعلام نرخ رشد اقتصادی توسط بانک مرکزی، مرکز آمار نیز به بررسی وضعیت شاخص‌های اقتصادی در بهار سال جاری پرداخت.

افزایش تولید ناخالص داخلی به روایت مرکز آمار

اقتصاد۲۴- یک روز پس از اعلام نرخ رشد اقتصادی توسط بانک مرکزی، مرکز آمار نیز به بررسی وضعیت شاخص‌های اقتصادی در بهار سال جاری پرداخت. بر اساس گزارش این نهاد، در سه ماه اول سال جاری و بر اساس قیمت‌های سال ۹۰ تولید ناخالص کشور ۱۷۷.۷ هزار میلیارد تومان با نفت و حدود ۱۵۱ هزار میلیارد تومان بدون نفت بوده که نسبت به فصل مشابه سال ۹۹ افزایش داشته است.

مرکز آمار بر این باور است که رشد تولید ناخالص داخلی در بهار سال جاری با نفت ۷.۶ و بدون نفت نیز ۴.۶ بوده است. بانک مرکزی نرخ رشد اقتصادی با نفت را ۶.۲ و بدون نفت را ۴.۷ درصد پیش‌بینی کرده بود. به نظر می‌رسد اختلاف آمار در رشد اقتصادی بدون نفت به حداقل ممکن رسیده تنها ۰.۱ درصد اختلاف دارند. اما همچنان اختلاف بر سر میزان اثر‌گذاری نفت بر رشد اقتصادی میان بانک مرکزی و مرکز آمار به چشم خورده و فاصله‌ای ۱.۴ درصدی را نشان می‌دهد.

نرخ رشد نفت، ۲۳ یا ۲۷ درصد؟

با استناد به گزارش مرکز آمار در سه ماهه ابتدای سال جاری ۱۷۷.۷ هزار میلیارد تومان ارزش افزوده در اقتصاد ایجاد شده که پس از بخش خدمات با سهم ۵۳ درصدی، بخش نفت با ۱۵ درصد در جایگاه دوم قرار گرفت. رشد بخش خدمات ۴.۵ و بخش نفت نیز ۲۷.۳ درصد بود. با مقایسه اعداد و ارقام مبنی بر سهم هر بخش از تولید ناخالص داخلی، می‌توان به این نتیجه رسید که عمده رشد اقتصادی که کشور در سه ماهه نخست سال جاری با آن روبرو بوده، به بخش نفت مربوط می‌شود که نسبت به بهار سال ۹۹ افزایشی دو درصدی داشته است.

با استناد به این گزارش بخش‌های خدمات، نفت و ساختمان با نرخ رشدی به اندازه ۴.۵، ۲۷.۵ و ۱۲.۹ درصد روبرو بودند. اعلام نرخ‌های رشد بخش‌های مختلف اقتصادی از سوی مرکز آمار در حالی است که بر اساس آنچه روز یکشنبه بانک مرکزی منتشر کرده بود، رشد بخش خدمات ۷ درصد، بخش نفت ۲۳.۳ و ساختمان نیز منفی ۱۲.۳ درصد بوده است. مقایسه اعداد و ارقام ارایه شده از سوی این دو مرکز نشان می‌دهد که اختلاف آماری نه تنها در خصوص نفت یا نرخ رشد اقتصادی بدون نفت که در مورد برخی بخش‌ها مانند ساختمان نیز وجود دارد و به ۲۵.۲ درصد رسیده؛ نهاد پولی کشور رشد بخش ساختمان را منفی و مرکز آمار آن را مثبت گزارش می‌کند.

از سوی دیگر بخش صنعت و معدن نیز دارای اختلافات آماری زیادی هستند؛ رشد این بخش توسط مرکز آمار ۱۳.۸ درصد و توسط بانک مرکزی ۲.۱ درصد گزارش شده است. البته که مهم‌ترین دلیل این اختلاف در سال‌هایی است که هر کدام از این نهاد‌ها به عنوان سال مرجع برای قیمت‌ها در نظر گرفته‌اند؛ بانک مرکزی سال ۹۵ و مرکز آمار نیز سال ۹۰ را به عنوان سال پایه برای بررسی اعداد و ارقام در نظر می‌گیرند.


بیشتر بخوانید: شامخ کل اقتصاد ایران افت فروش بازار‌ها را نشان می‌دهد


کشاورزی همچنان متاثر از خشکسالی

همان‌طورکه بانک مرکزی نیز گزارش کرده بود، رشد تولید ناخالص بخش کشاورزی در سال جاری به دلیل خشکسالی و کاهش نزولات به منفی ۴.۵ درصد رسید. از آنجایی که تابستان نیز بسیار گرم بود و خاموشی‌های پراکنده نیز در سراسر کشور وجود داشت و از سویی پیش‌بینی شده که پاییز نیز نسبت به سال‌های قبل کم‌بارش‌تر باشد، منفی شدن نرخ رشد اقتصادی این بخش در دو فصل تابستان و پاییز نیز دور از ذهن نخواهد بود. اگر چه کاهش فعالیت‌های کشاورزی می‌تواند به بالا رفتن تورم تولیدکننده در این بخش و در نهایت انتقال آن به مصرف‌کننده نهایی نیز شود.

مصرف بخش خصوصی؛ افزایش ۸ درصدی

با استناد به جدول «رشد محصول ناخالص داخلی به تفکیک اجزای هزینه نهایی به قیمت‌های ثابت سال ۹۰» هزینه نهایی مصرف بخش خصوصی و بخش دولتی در اولین فصل از سال جاری به ترتیب ۸.۳ و ۴.۶ درصد افزایش یافته که هزینه مصرف بخش خصوصی نسبت به مدت مشابه سال ۹۹ افزایشی ۷.۳ و هزینه مصرف بخش دولتی نیز کاهشی ۵.۲ درصدی را نشان می‌دهد. به نظر می‌رسد مهم‌ترین دلیل کاهش هزینه مصرف بخش دولتی، کاهش تعطیلی‌های نشأت گرفته از کرونا همچنین کاهش کمک‌ها و تسهیلات کرونایی باشد.

اما بالا رفتن هزینه مصرف بخش خصوصی نیز شاید به دلیل عادت کردن افراد به زندگی با کرونا همچنین بهبود وضعیت بازار کار در بهار سال جاری نسبت به بهار سال گذشته باشد. در بهار ۹۹ حدود دو میلیون نفر از بازار کار خارج شدند، اما در بهار سال جاری نیمی از بیکار‌شدگان به بازار بازگشتند.

نوسان‌های خطرناک اقتصادی

بر اساس آنچه مرکز آمار گزارش کرده در ۳۷ ماه اخیر، بدترین رشد اقتصادی کشور بدون و با نفت مربوط به پاییز ۹۷ است. سالی که در ابتدا با اعلام نرخ ارز دولتی آغاز شد و بازگشت تحریم‌ها نیز تاثیرات مخربی بر بدنه اقتصادی کشور گذاشت. اگر چه در زمستان همان سال اوضاع قدری بهبود یافت، اما رشد اقتصادی همچنان در بازه منفی بود و تا تابستان سال ۹۹ ادامه داشت. در این مدت در سه فصل تابستان ۹۱، پاییز ۹۷ و تابستان ۹۸ بدترین رشد‌های اقتصادی یک دهه اخیر برای کشور به ثبت رسیده که برای هر کدام نیز دلایلی وجود دارد.

در سال ۹۱ اثر علاوه بر اینکه تحریم‌ها بر اقتصاد کشور آشکار شده از تاثیر یارانه‌های نقدی به عنوان یکی از ابزار‌های توزیع درآمد و کاهش میزان آسیب‌پذیری افراد در برابر تحریم‌ها نیز کاسته شده بود. از سوی دیگر قیمت نفت نیز از بیش از ۱۰۶ دلار در سال ۲۰۱۲ به کمتر از ۹۴ دلار در سال ۲۰۱۴ رسید. اگر چه در سال‌های ۹۵ و ۹۶ که برجام به امضا رسیده بود، قدری از خسارت‌های اقتصادی به کشور جبران شد، اما کوتاه بودن توافق برجام و خارج شدن یک‌جانبه امریکا از آن، شوک دیگری را به اقتصاد کشور وارد کرد که برای پوشش آن چندین سال زمان لازم است.

به خصوص آنکه در میانه تحریم‌های نفتی، کرونا نیز ضربه دیگری را به اقتصاد کشور وارد کرد تا سال‌های ۹۷ و ۹۸ بدترین سال‌های رشد اقتصادی پس از ۹۱ لقب بگیرند. اگر چه شدت کاهش رشد اقتصادی در سال ۹۷ بیشتر از سال ۹۱ بود. با مشاهده گزارش مرکز آمار می‌توان به این نکته دست یافت که در بیشتر سال‌های دهه نود، رشد اقتصادی کشور زیر صفر بوده است. در فصول بهار سال‌های ۹۱ تا ۹۹، کمترین رشد اقتصادی به بهار ۹۱ و بهار ۹۸ با رشد منفی ۹.۲ و منفی ۹.۳ درصد و بیشترین رشد نیز به بهار ۹۵ با رشد اقتصادی ۱۱.۱ درصد اختصاص داشت.

با مقایسه اعداد و ارقام به نظر می‌رسد در سال ۹۸، به ابتدای سال‌های دهه نود بازگشته‌ایم. آنچه در گزارش مرکز آمار وجود دارد، سهم حدود ۴۸ درصدی هزینه مصرف نهایی بخش خصوصی از GDP است. این بخش در بهار سال جاری مشارکتی ۴ درصدی در رشد تولید ناخالص داخلی داشته است. بنابراین اگر به هر دلیلی مصرف این بخش کاهش یابد، مستقیما بر رشد اقتصادی تاثیرگذار خواهد بود؛ مسیر افزایش نرخ رشد اقتصادی از توجه به بخش خصوصی و افراد می‌گذرد.

منبع: اعتمادآنلاین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

عکس/ سردار قاآنی زنده است

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت میوه در میادین تره بار امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های شرکت کیا در بازار ایران + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت مرغ، گوشت سفید و تخم مرغ در بازار + جدول

قیمت سکه و طلا امروز شنبه ۱۴ مهر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز شنبه ۱۴ مهر ۱۴۰۳ + جدول

فیلم/ خبر ترور سردار قاآنی توسط صدا و سیما تکذیب شد

قیمت دلار و یورو امروز شنبه ۱۴ مهر ۱۴۰۳ + جدول

تلویزیون دولتی سوریه: اسراییل ممکن است سردار قاآنی را ترور کرده باشد

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز شنبه ۱۴ مهر ۱۴۰۳ + جدول

زندگی سردار اسماعیل قاآنی از جنگ تا سپاه قدس

اسراییل: حتما به ایران حمله نظامی خواهیم کرد

خبر مهم درباره وضعیت سلامتی سردار قاآنی

عکس/ جشن تولد زهرا کیانی ووشوکار مطرح ایران

ارتش اسراییل: ترور سیدهاشم صفی‌الدین موفق بود + فیلم

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

پشت پرده درآمدزایی از خودپرداز‌ها چیست؟

فیلم/ بررسی اصلاح موادی از قانون انتخابات شورا‌ها در مجلس

سقف سوخت‌گیری با کارت شخصی ۵۰ لیتر شد

دامنه نوسان بورس همچنان بر مدار یک درصد

رانت خواران مخالف گام مثبت دولت در شفاف سازی اطلاعات؛ پشت پرده چیست؟

کاهش قیمت دلار ادامه دار است؟

عمده‌ترین چالش های زیست محیطی کلانشهر تهران

عکس/بلیت اتوبوس تهران - بیروت ۹۰ سال پیش چقدر بود؟

پشت پرده‌های امکان حمله اسرائیل به تاسیسات اتمی و هسته‌ای ایران؛ از تئوری تا واقعیت!

سايه تنش ميان تهران و تل‌آويو بر بازار انرژي

سکوت کاخ سفید به سود نتانیاهو

ماجرای حرکت خزنده متروی شیراز به سوی حافظیه

اینفوگرافی/ چشم‌انداز رشد جمعیت افغان‌ها؛ انفجار بزرگ!

مانور اقتدار عراقچی؛ ورود وزیر امور خارجه ایران زیر آتش جنگنده‌های اسرائیل بعد از بیروت به دمشق

تخریب میراث ایران در دوره انتقالی؛ شدت گرفتن افزایش تخریب و آسیب به بنا‌های تاریخی در دو ماه گذشته

توصیه مهم به خریداران؛ زمان خرید طلا و سکه هست یا نه؟

وعده عراقچی در زمینه آتش‌بس در لبنان و در غزه

بازی خطرناک نتانیاهو در خاورمیانه با آمریکا؛ اسرائیل بایدن را خلع سلاح کرد

فاجعه فرونشست زمین در تمام استان‌های‌کشور

تکلیف مرحله سوم سود سهام عدالت معلوم شد

ادعای تازه نیویورک تایمز درباره سردار قاآنی

فیلم/تعریف و تمجید خبرنگار روسی از زیبایی سحر دولتشاهی در فستیوال روسیه

توییت همتی درباره آخرین وضعیت رفع موانع پیوستن به FATF

احتمال انفجار آیفون‌ های وارداتی منتفی است!

اختلاف قیمت خودروهای وارداتی‌ در ایران و جهان چقدر است؟

دوای درد بورس

آیا عدالت اقتصادی در توزیع فقر شکل گرفته است؟

نسخه جدید برای ترمیم حقوق کارگران

آیا واقعا فیلترینگ برداشته می شود؟

عکس/ شادی ایلان ماسک در سخنرانی ترامپ

وضعیت آلودگی هوای تهران در ۱۵ مهر ۱۴۰۳

قیمت میوه در میادین تره بار + حدول

قیمت خودرو‌های شرکت کیا + جدول

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول

قیمت سکه و طلا + جدول

قیمت بیت کوین و رمزارز‌ها + جدول

قیمت دلار، یورو و سایر ارز‌ها + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

آقای پزشکیان سرنا را از سر گشادش نزنید؛ مساله فیلترینگ است نه فیلترشکن‌ها/ مافیای فیلترشکن، تنها مافیایی که مردم دوستش دارند!

صفحه اول روزنامه‌های اقتصادی امروز

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

صفحه اول روزنامه‌های ورزشی امروز

پیش‌بینی بورس امروز یکشنبه ۱۵ مهر

تاثیر قانون یک ساعت جف بزوس روی سلامت روان

سه فایده بی نظیر فلفل تند برای تن‌درستی