تاریخ انتشار: ۱۵:۱۴ - ۱۶ آبان ۱۴۰۰
«نشنال اینترست» تحلیل کرد:

ایران برای رقابت بزرگ قدرت در قفقاز جنوبی آماده می‌شود؟

حضور اسرائیل باعث واکنش شدید جمهوری اسلامی نشد بلکه ظهور مجدد ترکیه به عنوان قدرت اصلی در قفقاز جنوبی و نیاز به اصلاح وضعیت رو به زوال ایران در منطقه باعث شد که تهران به این شرایط واکنش نشان دهد.

قفقاز جنوبی

اقتصاد ۲۴-امیل آودالیانی در نشنال اینترست نوشت: برای دومین سال پیاپی، قفقاز جنوبی شاهد افزایش تنش‌ها بین دولت‌های مختلف است. آن‌ها در تلاش برای نفوذ در منطقه‌ای هستند که به طور فزاینده‌ای در زمینه‌ی انرژی و به عنوان یک نقطه ترانزیت بین اروپا و آسیای مرکزی اهمیت دارد.به گزارش انتخاب؛ در ادامه این مطلب آمده است: غرب به طور قابل توجهی در تحولات این منطقه غایب بوده است. در سال ۲۰۲۰، اروپا و ایالات متحده در بهترین حالت در پرداختن به جنگ دوم قره باغ بین ارمنستان و آذربایجان تماشاچی بودند. اکنون غرب در تنش‌های آذربایجان و ایران که ممکن است پیامد‌های وسیع تری برای تغییر موقعیت آینده در قفقاز جنوبی داشته باشد، نقشی ندارد.

ایران از نتایج جنگ ۲۰۲۰ ناراضی بود که وضعیت موجود را از اولین جنگ قره باغ در اوایل دهه ۱۹۹۰ تغییر داد. ایران در آن زمان که از ارمنستان حمایت می‌کرد، توازن قدرت بسیار خوبی در منطقه داشت. تهران روابط مثبت خود را با جمهوری آذربایجان نیز به ویژه در دوره ریاست جمهوری معتدل حسن روحانی، حفظ کرد. با توجه به لفاظی‌های رهبری آذربایجان علیه ایران، باکوی قوی‌تر می‌تواند تهدیدی برای تهران باشد. ارمنستان ضعیف نیز برای بلندپروازی ایران به منظور نفوذ به منطقه و رسیدن به بنادر گرجستان در دریای سیاه به عنوان یکی از راه‌های جایگزین برای تجارت با اروپا مضر خواهد بود.


ببشتر بخوانید: کریدور قفقاز، راهگشای ایران برای دسترسی به اروپا


از طریق این توازن، تهران قصد داشت جایگاه ویژه خود را در ژئوپلیتیک قفقاز جنوبی که روسیه از لحاظ تاریخی در آن دست بالا را داشت، حفظ کند. ترکیه نیز به دنبال ارتقای موقعیت خود بود.

وضع موجود همچنین به ایران اجازه داد تا از یکی از معدود اهرم‌های ژئوپلیتیک خود استفاده و به عنوان یک مسیر ترانزیتی برای باکو عمل کند که قبلاً مجبور بود برای رسیدن به منطقه نخجوان از جنوبی‌ترین استان سیونیک ارمنستان عبور کند.

این بنای ژئوپلیتیک در نتیجه جنگ ۲۰۲۰ از بین رفت. ارمنستان با آذربایجان زیاده خواه به شدت به مشکل خورد و با ترکیه برای ایجاد وضعیت جدید در مرز شمالی ایران متحد شد. ارمنستان، آذربایجان، روسیه و ترکیه طرح‌های صلح آمیز ایران را رد کردند. سربازان روسی و به میزان کمتری ترکی اکنون در خاک آذربایجان مستقر هستند. اما در ادامه، جواد ظریف، وزیر امور خارجه وقت ایران در سفر به باکو در اواخر سال ۲۰۲۰ در قالب یک سیاست خارجی عمل گرا پیروزی آذربایجان را پذیرفت و آن را تبریک گفت.


بیشتر بخوانید: نگرانی‌های تهران درمورد تحولات قفقاز


عدم حضور ایران در میز مذاکره و در روند حل مناقشه قابل توجه بود. با این حال، ایران به جای تلاش برای تغییر این واقعیت از طریق سرمایه گذاری در دیپلماسی عمومی، امنیت منطقه‌ای و زیرساخت‌های منطقه ای، موضع تهاجمی تری را در قفقاز جنوبی از طریق دیپلماسی تهاجمی و رزمایش‌های بزرگ نظامی اتخاذ کرده است. این اتفاق در واکنش به اتحاد استراتژیک ترکیه در آذربایجان رخ داد. به نظر می‌رسد آنکارا سکوی پرتابی را برای مشارکت گسترده‌تر ترکیه در حوزه خزر و آسیای مرکزی فراهم کرده است. مانور‌های نظامی مشترک بین آذربایجان، ترکیه و پاکستان؛ محدودیت‌ها و عوارض وضع شده توسط باکو بر کامیون‌های ایرانی که به ارمنستان سفر می‌کردند و روابط نظامی اسرائیل با آذربایجان نیز باعث ایجاد نگرانی در تهران شده است.

به نظر می‌رسد که تنش‌ها از همان ابتدا مدیریت شده اند. هر دو طرف محدودیت‌هایی را در نظر دارند و فراتر از آن نمی‌روند. ایران از تنش‌های مارپیچ برای ارسال سیگنال به آذربایجان استفاده کرد و باکو این پیام را دریافت کرد. در این شرایط، حضور اسرائیل باعث شدید واکنش جمهوری اسلامی نشد بلکه ظهور مجدد ترکیه به عنوان قدرت اصلی در قفقاز جنوبی و نیاز به اصلاح وضعیت رو به زوال ایران در منطقه باعث شد که تهران به این شرایط واکنش نشان دهد.


بیشتر بخوانید: نظامی‌ها در قفقاز به خط شدند


عواقب ناشی از موضع احیا شده آنکارا در قفقاز می‌تواند برای سیاست خارجی تهران قابل توجه باشد. در شرایطی که ایران به دنبال متحدان طبیعی برای مقاومت در برابر نفوذ ترکیه است، ارمنستان و روسیه به احتمال زیاد گزینه‌های خوبی برای تهران هستند. هر دوی این کشور‌ها از نفوذ ترکیه می‌هراسند و از جاه طلبی‌های آنکارا در دریای خزر متنفرند. دریای خزر جایی است که مسکو و تهران آن را منطقه‌ای منحصر به فرد می‌دانند که طبق کنوانسیون وضعیت حقوقی دریای خزر که در سال ۲۰۱۸ توسط کشور‌های ساحلی امضا شد، هیچ نیروی نظامی خارجی مجاز به حضور در آن نیست. این ترس‌ها قابل درک است، زیرا آذربایجان و ترکیه به تازگی رزمایش خود را در خزر برگزار کرده اند.

روسیه و ایران همچنین از بلندپروازی‌های ترکیه در آسیای مرکزی و تأثیر آن بر بازکردن منابع انرژی منطقه به بازار اروپا می‌ترسند. در اوایل سال ۲۰۲۱، آذربایجان و ترکمنستان توافق کردند که اختلافات را در اطراف میدان دوستلوق در آب‌های خزر حل کنند. ترکیه به سرعت ایده مذاکرات سه جانبه را مطرح کرد. با کاهش تنش‌ها بین دو کشور دریای خزر، مانع دیگری از سر راه گشایش احتمالی خط لوله ترانس خزر برداشته می‌شود. پروژه‌ای که دهه‌ها در مورد آن تبلیغ شد، اما به دلیل نگرانی در مورد اقدامات تلافی جویانه‌ی روسیه و ایران و نیاز به سرمایه گذاری عظیم عملی نشد. مسکو و تهران نگاهی رقابتی به گاز ترکمنستان دارند. به نظر روسیه، این پروژه صادرات روسیه را در بازار اروپا محدود می‌کند، تهران نیز معتقد است که این طرح بلندپروازی‌های ایران را در تأمین بازار اتحادیه اروپا از بین می‌برد.

بنابراین، عجیب نیست که حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران در جریان تنش‌های اخیر به مسکو سفر کرده است. در حالی که ایران و روسیه در زمینه‌ی نامیدن همسویی خود به عنوان یک اتحاد یا شراکت، محتاطانه عمل خواهند کرد، این دو کشور به طور فزاینده‌ای نیاز به مخالفت با اتحاد رو به رشد ترکیه و آذربایجان را احساس می‌کنند. آذربایجان که بین دو قدرت قرار گرفته است یا باید موفقیت‌ها و بلندپروازی‌های خود را پس از جنگ قره باغ دوم کنار بگذارد یا اتحاد خود را با ترکیه عمیق‌تر کند. در هر صورت، به توانایی تحسین برانگیز باکو برای اجرای سیاست خارجی متعادل بین چند بازیگر لطمه وارد می‌شود.


بیشتر بخوانید: عملیات ترور نخست‌وزیر عراق شکست خورد


علیرغم اینکه تنش اخیر بین ایران و آذربایجان کنترل شد و باکو در ۱۳ اکتبر اعلام کرد که به تفاهم دیپلماتیک با ایران دست یافته است، بعید به نظر می‌رسد که این اتفاق، تغییرات اساسی ژئوپلیتیکی در حال وقوع را تغییر دهد. در واقع، تنش‌ها به احتمال زیاد افزایش می‌یابد، زیرا ترکیه به دنبال نفوذ بیشتر است و ایران نیز از طریق همکاری با روسیه در راستای کمک به ارمنستان برای تثبیت موقعیت تضعیف شده‌ی باکو بین دو دشمن تاریخی اش گام برخواهد داشت. بنابراین، تهران از این طریق در تلاش است تا سیاست‌های ترکیه را در این منطقه با شکست مواجه کند.

رقابت قدرت بزرگی در قفقاز جنوبی شاهد هستیم و ایران باید خود را با رقابت شدید با ترکیه وفق دهد. شرایط آشفته‌ای را در منطقه خواهیم داشت، اما با این وجود این نظم تابع منطق توازن قدرت خواهد بود. از سوی دیگر، این امکان وجود دارد که تفاهمات جدیدی بین ایران و روسیه در مورد ضرورت جلوگیری از نفوذ ترکیه پدیدار شود.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

عکس یادگاری جومونگ با مهناز افشار و رضا رشیدپور

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز چهارشنبه ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

شرط مهم اقتصاد ایران برای برگشت به دلار ۲۰ هزار تومانی/ پیش بینی قیمت دلار در سال جاری

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت روز روغن خوراکی + جدول

متین سلطانخواه در دنیای واقعی کیست؟

قیمت انواع خودرو‌های مزدا ۳، بسترن و کاپرا گروه بهمن امروز

عکس/ زنده‌یاد زهره فکورصبور در آغوش پدرش

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های بنز در بازار ایران امروز + جدول

قیمت انواع گوشی موبایل سامسونگ، شیائومی و نوکیا + جدول

قیمت دلار و یورو امروز سه‌شنبه ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ عاشقانه مونا کرمی و سپند امیر سلیمانی در ماه عسل

اینفوگرافی/مقایسه مصرف گوشت قرمز در ایران و کشور‌های عربی

قیمت دلار و یورو امروز چهارشنبه ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز سه‌شنبه ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس ترسناک از سیل مشهد

لحظه سوم شدن مرد آهنین ایرانی در مسابقات روسیه + عکس

اعلام آخرین آمار کشته‌ها و مفقودین سیل مشهد

سقوط دختر جوان در مترو دروازه دولت

تعطیلی مراسم مداح معروف در شیراز

شریعتمداری: مصوبه مجلس برای تعطیلی شنبه‌ها اهانت به نظام است

عکس/ استقبالی عجیب از شهردار زنجان

عکس/ بلایی که سیل بر سر خودروها در مشهد آورد

افزایش پایه مالیاتی مسکن

واکنش ایران به سوءقصد به نخست‌وزیر اسلواکی

عکس/ نخستین تصویر از عامل ترور نخست وزیر اسلواکی

رای‌گیری برای حذف کامل VAR از فوتبال

فیلم/ تصاویری از بارش سنگین تگرگ در مشهد

رهبر انقلاب درباره تعطیلی شنبه‌ها نظری نداده‌اند

عکس/ استایل حسام منظور با یقه باز در کنار علیرضا قربانی

دلیل سکوت مدیران فدراسیون در مورد پرونده فساد بزرگ

فیلم/ ترساندن شدید خانم بازیگر هنگام آشپزی در برنامه حامد آهنگی

فیلم/ نخستین تصاویر از لحظه ترور نخست وزیر اسلواکی

هواپیمای شخصی ترامپ دچار سانحه شد

اردوغان: می‌دانیم طراحان کودتا چه کسانی هستند

کاربردهای بازاریابی داده محور در کسب و کار

احضار کاردار استرالیا به وزارت خارجه ایران

فیلم/ جان‌باختن دو تن در سیلاب امروز مشهد

پیشنهاد ۳ میلیون یورویی برای ستاره پرسپولیس

پیام خاص خواننده پاپ برای مهدی طارمی + عکس

آخرین خبر از مصدومیت وینگر پرسپولیس

درخواست شورای هماهنگی بانک‌ها برای تعطیلی شنبه‌ها

فیلم/ تازه‌ترین تصاویر از ترور نخست وزیر اسلواکی

فیلم/ نخست وزیر اسلواکی ترور شد

واکنش آموزش‌و‌پرورش به لو رفتن سوالات امتحانات نهایی

پای هادی چوپان به تیم ملی والیبال باز شد + عکس

آخرین مهلت ثبت‌ درخواست برای خودروهای وارداتی

پیش‌بینی قیمت دلار فردا ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۳

نوشیدن قهوه با معده خالی این بلا را سر شما می‌آورد

خوردن آبگوشت برای این افراد ممنوع!

فیلم/ سیلاب وحشتناک در بلوار نماز مشهد

نوه سنگدل، مادربزرگش را خفه کرد!

نامه محمدعلی رامین به مهناز افشار و یاسین رامین +عکس

ایرانی‌ها عاشق این خودروی مرسدس بنز هستند + عکس

آمادگی بانک رفاه کارگران به منظور حمایت از فعالان صنعت نشر

خدمات جدید بانک رفاه کارگران رونمایی شد

قیمت گوشت گوسفندی امروز ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۳+ جدول

تکلیف اوسمار و پرسپولیس مشخص شد؟

یک بازیگر معروف جاسوس موساد از آب در آمد

آمادگی بانک رفاه کارگران به منظور تامین مالی پروژه‌های توسعه‌ای هلدینگ تاپیکو

سلیمی‌نمین: رقابت اصولگرایان در انتخابات اخیر مایوس کننده بود

جنجال وام‌های میلیاردی به مدیران شهرداری تهران

فروش اوراق گواهی سپرده سرمایه‌گذاری (عام) آغاز شد

دریاچه ارومیه واقعا نجات یافت؟

فیلم/آتش‌سوزی مهیب در بازار معروف ادویه استانبول