اقتصاد۲۴، محمد آیتی: ۱۲ مردادماه ۱۴۰۰ و در روزی که رهبر انقلاب حکم ریاست سیدابراهیم رئیسی را بر قوه مجریه به ایشان تنفیذ کردند، رییس جمهور منتخب گفت: اقتصاد کشور را شرطی نخواهیم کرد.
بیش از چهار ماه از عمر دولت سیزدهم گذشته است و تورم روز به روز در حال خم کردن قامت مردم و مخصوصاً قشر مستضعف جامعه است. اما نکته حائزاهمیت در هفتههای گذشته، واکنش قیمت دلار و شاخصهای بورس به مذاکرات وین بود؛ همین یک مورد در شروع اولین مذاکره دولت سیزدهم با غرب، نشاندهنده تاثیرات این گفتوگوها بر ارزش پول ملی است و در اینجا باید گفت که پس همچنان اقتصاد کشور، شرطی است.
در همین رابطه به سراغ بهروز محبی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس رفتیم تا نظرات او را در این باره جویا شویم.
او به اقتصاد۲۴ گفت: کشوری که حدود چهار میلیون میلیارد نقدینگی دارد و پایه پولی آن به این شدت افزایش پیدا کرده است، دارندگان این پولها قطعاً تحت شرایط روانی و اتفاقات سیاسی تلاش میکنند آنها را به سمت و سویی ببرند تا سود بیشتری برایشان حاصل شود. پس این طبیعی است که کشوری که این همه نقدینگی دارد به شدت تحت تاثیر تصمیمات سیاسی و اتفاقات بینالمللی قرار بگیرد، چون انسانها هستند که تحت شرایط تصمیم میگیرند و در نهایت به دنبال سود بیشتری میروند.
نماینده سبزوار تصریح کرد: دولتی که سر کار آمده هنوز نتوانسته این نقدینگی را مهار و جهتدهی کند. دولت همچنان در مسائل روزمره خود مثل پرداخت حقوق، بدهیها و رسیدگی به سررسید اوراق درگیر است.
محبی اظهار داشت: شاید این توقع خوبی نباشد که از دولتی که چهار ماه است روی کار آمده بخواهیم کار را تثبیت کند. اینکه فعلاً دولت توانسته پایه پولی کمتری ایجاد کند و سعی کردهاند از طلبهای دولت استفاده کنند و استقراض مستقیم نداشته باشند، خودش نکته مثبتی است.
بیشتر بخوانید: رئیس سازمان برنامه و بودجه فهمی از اقتصاد ایران ندارد
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس یادآور شد: بیشترین انرژی دولت در تبصره ۱۸ است که نمایندگان در آن ورود کردهاند؛ که همان نظارت در بحث اشتغال است و اینکه از تبصره ۱۴ مبالغی برای مهار کرونا برداشته شده است. یکسال باید از کار دولت بگذرد تا بتوانیم در مورد آن اظهارنظر کنیم. قبول کنیم که چهار زمان کمی است برای قضاوت دولتی نوپا.
وی در ادامه عنوان کرد: لایحه بودجه ۱۴۰۱ به ما مسیر، مشی و سیاستهای دولت را نشان میدهد و ما به استناد آن بهتر میتوانیم برنامههای آتی دولت را بررسی و یا قضاوت کنیم.
نماینده سبزوار گفت: مسائل روانی دائماً وجود دارد. این حدود چهار میلیون میلیارد نقدینگی کشور، سیال است و به شدت تحت تاثیر جو حاکم بر کشور است. مثلاً تصمیم بینالمللی برجام را یک موضوع روانی میدانیم که طبیعتاً اثر مستقیم روی اقتصاد ایران دارد.
محبی در پایان خاطرنشان کرد: تا زمانی که مشکلات بینالمللی و تحریم را در شرایط تحیر داریم، قطعاً تا حدی شاهد اقتصاد شرطی خواهیم بود. دولت اگر بتواند قسمتی از اقتصاد را از این دید شرطی و تحریم خارج کند هنر کرده است. ولی در کل اقتصاد ما تابع اتفاقات است. اگر ثبات در اقتصاد کشوری باشد آن را قابل پیشبینی معرفی میکند و اگر اینطور نباشد یعنی در آن اقتصاد نقص هست که ما نقص داریم.