تاریخ انتشار: ۰۹:۴۷ - ۰۷ دی ۱۴۰۰

مطالبات مردم چگونه به خیابان‌ها کشیده می‌شود؟

قلب مطالبات مردم به این مسائل از سوی برخی رسانه‌ها و افراد، باعث شده تا پیگیری مطالبات واقعی مردم به مرور از متن سیاست به حاشیه و خیابان‌ها کشیده شود. مسیری که در چند ماه گذشته شدت گرفته است و بعید نیست با این جهت‌گیری، در آینده هم این روند تشدید شود.

مطالبات مردم چگونه به خیابان‌ها کشیده می‌شود؟

اقتصاد۲۴- در روز‌های اخیر، بحث متاورس و جهان‌های موازی داغ شده است. این موضوع سال‌هاست مورد توجه نویسندگان و فیلمسازان علمی تخیلی در دنیا قرار گرفته است. مساله متاورس تنها یک نمونه از آنچه در واقعیت دنیای امروز می‌گذرد است که از چشم احزاب و سیاست‌مداران و فعالان در ایران جا مانده است. اما آنچه عجیب‌تر است این است که در ایران به دلیل شکاف‌های زیادی که بین مردم و جریان‌های سیاسی پدید آمده است، گویا مردم در جهانی دیگر و جریان‌های سیاسی، در جهانی دیگر زندگی می‌کنند. به طور مشخص، در دو اعتراضات مردمی مهم ماه‌های اخیر، اعتراضات مردم اصفهان و اعتراضات معلمان، هیچ اثری از جریان‌های سیاسی در پیش بینی و هشدار نسبت به این مطالبات دیده نشد.

دغدغه‌های مردم و امضای کارزار‌های مجازی

بررسی دقیق دغدغه‌های مردم ایران، کاری دشوار است، اما به طور مثال «سایت کارزار» که از آن برای جمع آوری امضا‌های الکترونیکی استفاده می‌شود، می‌تواند معیار مناسبی برای شناسایی بعضی از این دغدغه‌ها و مسائل باشد.

مهمترین کمپین این سایت، مخالفت با طرح‌های محدودکننده اینترنت بین‌المللی و فیلترینگ شبکه‌های اجتماعی است که احتمالا دغدغه تعداد زیادی از جوانان و افرادی است که از این شبکه جهانی استفاده می‌کنند. چند کارزار مربوط به وضعیت فرهنگیان در صدر کارزار‌های موفق این سایت قرار دارد. مسائلی مثل درخواست تجهیز معلمین به ابزار آموزش مجازی، درخواست اجرای رتبه‌بندی فرهنگیان و... یکی دیگر از مسائل سیاسی و اجتماعی مورد توجه کاربران این سایت است.


بیشتر بخوانید: اعتراض معلمان از تصویب طرح رتبه بندی چیست؟


همچنین مخالفت با افزایش سن بازنشستگی و افزایش سنوات تحصیلی و مستمری بر اساس میانگین سه سال آخر از دیگر موارد مطرح شده در این سایت است، مسئله‌ای که لااقل در رسانه‌های اقتصادی ایران، به اندازه کافی به آن پرداخته نشد. درخواست تجدید نظر در انتقال آب زاینده‌رود به سایر استان‌ها و تضییع حق کشاورزان اصفهان هم تیرماه امسال و ۶ ماه قبل از اعتراضات اصفهان، مورد توجه کاربران این سایت بوده، اما تا زمانی که این اعتراضات به خیابان کشیده نشد، رسانه‌ها توجهی به آن نکرده بودند.

البته در این سایت مسائل دیگری هم مطرح شده بود. مسائلی مثل درخواست افزایش حقوق سال ١۴٠١ مطابق با ضریب واقعی نرخ تورم، درخواست لغو سربازی اجباری، احتساب سابقه بیمه دوران دانشجویی یا درخواست‌های مکرر برای تعطیلی مدارس در دوران کرونا، درخواست خودداری از بستن درگاه سایت‌های فروش رمز ارز و ... که هرکدام بازتاب دغدغه قسمتی از مردم جامعه است. شاید مهمترین خواسته ثبت شده در این سایت که مورد حمایت جریان‌های سیاسی روشنفکری هم بوده است، درخواست بازنگری در قوانین مربوط به خروج زنان از کشور بوده که در نوع خود قابل توجه است.

نتایج گوگل ترند هم نشان می‌دهد مردم در این سایت، این کلیدواژه‌ها را بیشتر جستجو کرده‌اند: شب یلدا، آرمان عبدالعالی، فیلترشکن، رنگ سال، جوکر، سفرمارکت، قیمت لیر و لیگ برتر.

دغدغه‌های جریان‌های سیاسی ایران چیست؟

جریان‌ها و احزاب سیاسی و ... عموما در این مطالبات در انتهای صف قرار دارند. یعنی تنها زمانی درباره اتفاقات کف جامعه و مطالبات اقشار مختلف مردم اظهار نظر می‌کنند که این اعتراضات نمود‌های دیگری مثل حضور خیابانی پیدا کرده است. مثل حزب مردمسالاری که ۲۶ آبان در دفاع از حقوق معلمان بیانیه‌ای منتشر کرده بود.

مسائل سیاسی، گزینش کابینه و مسئله انتخابات از دیگر مسائل مهم برای جریان‌های سیاسی است. حزب اتحاد ملت اولین بیانیه دوره جدید خود را درباره نامه شورای نگهبان به علی لاریجانی منتشر کرده است.

حزب ندای ایرانیان هم به اختلاف میان وزیران اقتصادی کابینه اشاره کرده است. مجمع ایثارگران اصلاح طلب هم نسبت به ضعف وزیران پیشنهادی رئیسی هشدار داده است. البته این مسائل کلان، مهم و اثرگذار در وضعیت آینده مردم کشور هستند، اما جای خالی احزاب سیاسی در شناسایی و بازتاب دغدغه‌های روزمره مردم را در این بیانیه‌ها به خوبی می‌توان دید.

رسانه‌های حاکمیتی و مساله طرح دغدغه‌های مردمی

اگر جریان‌های اصلاح طلب و منتقد در انتهای صف قرار دارند، انبوه رسانه‌های اصولگرا در جهان موازی‌ای قرار دارند که دغدغه‌های آنان با آنچه گفته شد تفاوتی اساسی دارد! رسانه‌هایی که ادعا می‌کنند مسائل مردم را به گوش مسئولان می‌رسانند و اتفاقا به خاطر دسترسی سریع و مستقیم به مسئولان، در این قسمت (رساندن صدا) موفق‌ترند و معمولا پیگیری این مسائل با اظهارنظر مقامات قهریه مواجه می‌شود و به نتیجه هم می‌رسد.

شاید به همین دلیل است که تعداد زیادی از کمپین‌های خبرگزاری فارس، درخواست برخورد با افراد و اقشار مختلف جامعه است. برخورد با کشف حجاب در خیابان، درخواست تسریع در برخورد با سلبریتی‌ها، برکناری مهدی مهدوی کیا از سرمربیگری تیم امید، جلوگیری از کاشت ناخن در آرایشگاه‌های زنانه، برخورد با سازندگان فیلم‌های نامتعارف در سینما‌ها و برخورد با توهین‌کننده به حجاب در کلینیک دامپزشکی و ... همگی از جمله مواردی است که کاربران این سایت از مسئولان قضایی درخواست برخورد‌های جدی‌تر با آن را داشته‌اند. در واقع این سایت اصولگرا تلاش دارد این تصویر را از جامعه نشان دهد که مردم از برخورد‌های فعلی با مسائلی مثل حجاب، سینما و فضای مجازی راضی نیستند و خواستار افزایش این برخورد‌ها هستند!

برخی دیگر از مسائل مذهبی هم در این سایت دیده می‌شود. مثل عدم حضور پزشک آقا در اتاق عمل زنان و زایمان و تداخل زمان نماز صبح با پرواز‌های هواپیما. درباره بودجه ۱۴۰۰ هم با وجود اینکه برخی از چهره‌های اصولگرا از برخی جهت‌گیری‌های کلان بودجه انتقاد کرده‌اند، اما در کمپین‌های سایت فارس من تنها دو مسئله مورد توجه قرار گرفته است. رسیدگی به وضعیت اقتصادی طلبه‌های خواهر و برادر و انتقاد به حذف بودجه راهیان نور.

قلب مطالبات مردم به این مسائل از سوی برخی رسانه‌ها و افراد، باعث شده تا پیگیری مطالبات واقعی مردم به مرور از متن سیاست به حاشیه و خیابان‌ها کشیده شود. مسیری که در چند ماه گذشته شدت گرفته است و بعید نیست با این جهت‌گیری، در آینده هم این روند تشدید شود.

در جهان متورس یا جهان موازی، معلمان قدردیده‌ترین قشری هستند که با کوچکترین مطالبات آنها، حاکمیت به تکاپو می‌افتد تا برای سرمایه‌گذاری روی نسل‌های اینده خود، وضعیت معلمان را آنچنان مورد توجه قرار می‌دهد که مردم به صف می‌شوند شغل معلمی را انتخاب کنند.

در جهان موازی کشاورزان به عنوان تولیدکنندگان آنچنان مورد حمایت هستند که دولت اجازه نمی‌دهد برای تهیه کود و سم و بذر و فروش محصولاتشان به دردسر بیفتند. مشکلی به نام مدیریت منابع آبی و کم‌آبی اساسا وجود ندارد. آنجا اعتراض بر سر این است که چرا از بهترین کیفیت بذر استفاده نشده و بذر مثلا کیفیت نیم درجه پایین‌تری به کار برده شده است. زمین‌های کشاورزی با کمک دولت مکانیزه شده و هدررفت آب تقریبا به صفر رسیده است. بانک کشاورزی به جای بنگاه داری فقط به کشاورزان وام می‌دهد، نه آنکه وام‌های خود را بهره بالا برای به بساز بفروشان پرداخت کند.

در جهان موازی دولت اصلا توان و قابلیت دخالت در بورس را ندارد، چه آنکه بخواهد با فروش فلان سهم پتروشیمی یا عرضه فلان سهم پالایشگاه، به بورس جهت بدهد و ارزش سهام را دستکاری کند. ساختار بورس و اطلاعات مالی شرکت‌ها آنقدر شفاف است که به راحتی می‌توان فهمید هیات مدیره فلان شرکت چه کسانی هستند و عملکرد آن‌ها توسط رسانه‌ها و البته خود سهامداران آنچنان زیر ذره‌بین قرار دارد که امکان هرگونه دستکاری به صفر می‌رسد. در جهان موازی ده‌ها شرکت ریز و درشت خصولتی وجود ندارد که اصلا معلوم نباشد هیات مدیره آن‌ها چه کسانی است.

در جهان موازی با این حجم سرشار منابع طبیعی و نفت و گاز و معدن، آنقدر سطح رفاه مردم بالا رفته و دستمزد‌ها به میزان کشور‌های توسعه‌یافته دنیا تعیین می‌شود که دیگر قرار نیست پایان هر سال افرادی به نام نماینده کارگران با افراد دیگری به نام نماینده کارفرمایان در جلسه‌ای صوری بنشینند و بر سر میزان دستمزد چک و چانه بزنند، اما وزیر کار به هر اندازه خودش دلش خواست دستمزد را تعیین کند! در جهان موازی با این دستمزدی که مشابه سایر کشور‌های پیشرفته دنیا تعیین می‌شود، قیمت‌ها هم تعیین می‌شود، نه آنکه قیمت‌ها در پایین‌ترین سطح باشد، اما افرادی هر از چند گاهی سر صحبت را باز کنند که قیمت بنزین در ایران بر اساس فوب خلیج فارس نیست تا فضا را آماده کنند و به حیله‌های فراوان و در پستو‌های تاریک قیمت‌ها را یکشبه تعیین کنند؛ و در نهایت در جهان موازی، مطالبات مردمی نه بر اساس جهت‌دهی رسانه‌های نظامی یا حکومتی، که بر اساس طرح در رسانه‌ها و سایت‌های آزاد مشخص می‌شود. ورودی خواسته‌های مردمی به نمایندگان و حاکمان می‌رسد و آن‌ها بر پایه همین ورودی و بر اساس خواسته‌های مردم قانونی تصویب می‌کنند که بیشترین همپوشانی را نظر مردم داشته باشد. در جهان موازی شاید این حرف را نشنوید که یک نماینده بگوید اگر میلیارد نفر هم مخالف فلان طرح باشند، ما آن را تصویب می‌کنیم. همه این‌ها در جهان موازی اتفاق می‌افتد، اما شما از خواب بیدار شوید اینجا ایران است ...

منبع: رویداد24
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت پسته، تخمه، آجیل و خشکبار + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع دوربین‌های عکاسی + جدول

قیمت تبلت اپل امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۷ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز دوشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

جزییات تازه از تعطیلی مدارس و ادارات تهران در روز چهارشنبه ۸ اسفند

تعطیلی گسترده مدارس و ادارات استان‌های کشور در روز سه‌شنبه ۷ اسفند

عکس/ روحانی افغان: افغان‌ها در ایران حق مالکیت دارند!

عکس/ شباهت شوکه کننده امین حیایی به مادرش

قیمت دلار و یورو امروز سه‌شنبه ۷ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ استایل متفاوت مازیار لرستانی و خسرو شکیبایی ۳۳ سال پیش با اکسسوری و عینک لاکچری

اینفوگرافی/ تنها ۴ عضو کمیسیون اقتصادی مجلس حامی استیضاح همتی

عکس/ نقشه با جزییات ایران ۲۷۸ سال پیش در زمان سلسله افشاری

عکس/ لامبورگینی میورا ۵۳ سال پیش در خیابان فردوسی تهران

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

کنترل کلسترول با مصرف این نوشیدنی پرطرفدار ایرانی

جایزه تمشک طلایی به این سریال صداوسیما رسید!

عاملان انفجار ساختمان بنیاد، اتباع بودند

عکس/جمله عجیب عراقچی درباره مذاکره با آمریکا سوژه شد

اعلام وضع هوای تهران در روز چهارشنبه ۸ اسفند

پزشکیان: دولت چهاردهم عمیقا باور دارد که توسعه پایدار فقط در وضعیت صلح و آرامش ممکن است

شرایط پیش‌فروش مرحله دوم سکه اعلام شد

تصویب نقشه جامع دفاعی امنیتی ایران

توضیح استقلال درباره وضعیت مذاکره با ماتزاری؛ پیام‌هایی که دردسرساز شدند!

خانواده‌ای در زعفرانیه ۳۴۴ میلیون تومان قبض گاز دریافت کرد

ممنوعیت ازدواج مهاجران فاقد مدرک

تک و پاتک رسایی و قالیباف در جلسه علنی

تعداد تماشاگران دربی مشخص شد

اعتراض جامعه صنفی تهیه کنندگان سینما به توقیف تاسیان

یاوه گویی جدید نتانیاهو علیه ایران

هاشمی‌نسب قید حضور در استقلال را زد!

بررسی بخش دوم لایحه بودجه ۱۴۰۴ کل کشور به پایان رسید

عکس/ تجلیل از پیشکسوتان ورزشی خراسان رضوی

مدارس و ادارات این استان‌ها فردا (۸ اسفند) تعطیل شد/ اسامی در حال تکمیل است

مرد دندان‌پزشک چطور پسر ۲۹ ساله‌اش را به قتل رساند؟

وزارت بهداشت هشدار داد

پیش بینی بورس فردا چهارشنبه ۸ اسفند ۱۴۰۳

طرز تهیه حلوای به؛ حلوای خوشمزه و سنتی گیلانی

دستگیری زوج سارق در ماه عسل

ادعای قاتل دو زن مسافرکش: از زن‌ها کینه به دل داشتم

طرز تهیه مرغ لبویی؛ مرغ خوشرنگ و خوشمزه

گره گشایی تجاری از مسیر چابهار

اینفوگرافی/ ۱۰ شغل پردرآمد آینده که جهان را تسخیر می‌کند

زمان جدید دور دوم پیش فروش سکه+شرایط

معرفی هواپیمای نظامی سی-۲۷جی اسپارتان

عکس/ نمایی بی نظیر از حرم امام رضا ۶۳ سال پیش از فراز آسمان

عکس/ ساختمان موج؛ نمادی از معماری فرانسه در شهرک اکباتان

معرفی جاذبه های گردشگری برج میلاد تهران

لاوروف: به همکاری با ایران ادامه می‌دهیم

اینفوگرافی/ رکورد دو ساله تورم خوراکی‌ها شکست

با بیماری جنون دزدی بیشتر آشنا شوید

روش محاسبه حقوق کارگران ۱۴۰۴ تغییر کرد

عکس/ زیبایی خیره کننده یک روز برفی در دالاهوی کرمانشاه

عجیب‌ترین خواص ازگیل که باید بدانید

استقلال وکلا؛ سنگ بنایی که عدالت را زنده نگه می‌دارد

درخواست افزایش قیمت خودرو روی میز شورای رقابت

مرگ ۱۵ نفر بر اثر مسمومیت با الکل در آذربایجان

ارزش سهام عدالت امروز ۷ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ تیپ گنگ شهرام صولتی ۵۳ سال پیش در پارک ملت

بازگشت امید عالیشاه به تمرین پرسپولیس

سال ۱۴۰۴ چند روز تعطیلی داریم؟ + عکس و جزییات

عکس/ ژست صمیمی عمو پورنگ و نعیمه نظام دوست با سفیر ژاپن

عکس/ اتوبوس‌های برقی زاکانی دود می‌کند

لاوروف و عراقچی دیدار کردند

کسری ۱۰۰ هزار میلیارد تومانی در بودجه ۱۴۰۴/ تورم بالا و دخل و خرج دولت از موانع اصلاح بودجه!