تاریخ انتشار: ۰۹:۵۷ - ۲۱ ارديبهشت ۱۴۰۱
توضیحات رییس‌جمهور و وزیر اقتصاد به ابهامات یارانه‌ها افزوده است

دوگانگی در پرداخت یارانه جدید

براهیم رییسی با اعلام این موضوع که قرار است قدرت خرید افراد جبران شود، گفت که «سه دهک اول ۴۰۰هزار تومان و دهک‌های چهارم به بعد ۳۰۰هزار تومان ماهانه دریافت می‌کنند و پس از دو ماه، یارانه به صورت کالابرگ توزیع می‌شود.»

دوگانگی در پرداخت یارانه جدید

اقتصاد۲۴- پس از چند روز سردرگمی از پس حذف یک‌باره یارانه آرد صنعتی و اخبار ضد و نقیض در فضای رسانه‌ای، بالاخره رییس‌جمهور در یک برنامه تلویزیونی حاضر شد و پیرامون برنامه‌های تازه توضیحاتی داد. بلافاصله وزیر اقتصاد نیز در برنامه‌ای دیگر، صحبت‌هایی دیگر مطرح کرد که به ابهامات افزود. در واقع برآیند چیزی که از این دو برنامه بیرون آمد، افزایش ابهامات بود.
ابراهیم رییسی با اعلام این موضوع که قرار است قدرت خرید افراد جبران شود، گفت که «سه دهک اول ۴۰۰هزار تومان و دهک‌های چهارم به بعد ۳۰۰هزار تومان ماهانه دریافت می‌کنند و پس از دو ماه، یارانه به صورت کالابرگ توزیع می‌شود.»، اما ساعاتی بعد احسان خاندوزی وزیر اقتصاد، در سخنانی مغایر با توضیحات رییس‌جمهور، عنوان کرد که «یارانه ۴۵ هزار تومانی حذف شده و از این پس ارقام جدید به حساب خانوار پرداخت می‌شود.» صبح دیروز هم این یارانه جدید بدون «قابلیت برداشت» به حساب خانوار‌ها واریز شد و به نظر می‌رسد که بانک مرکزی هنوز نتوانسته اعتبار مورد نیاز برای این یارانه جدید را فراهم کند. در نهایت دیروز دو خبر مهم دیگر نیز منتشر شد. اولی توسط سازمان هدفمندی یارانه‌ها که اعلام کرده «یارانه نقدی و معیشتی با یارانه جدید تجمیع شده و همه این یارانه‌ها باهم در قالب یارانه‌ای جدید، به حساب سرپرستان خانوار واریز شد.» ضمن اینکه به گفته این سازمان، «دیگر هیچ یارانه‌ای تحت عنوان یارانه نقدی و معیشتی نخواهیم داشت و یارانه به صورت کالابرگ الکترونیک پرداخت خواهد شد.» در خبر دوم هم وزیر جهاد کشاورزی عنوان کرد که «یارانه ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار تومانی که به تازگی پرداخت شده وقتی قابل خرج کردن است که تمامی کالا‌ها با افزایش قیمت مواجه شوند و در واقع پس از حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی در تمامی کالا‌ها این پول هم برای سرپرستان خانوار، قابل برداشت است.»


بیشتر بخوانید: آیا قیمت خوراکی‌ها در ایران ارزان‌تر از کشور‌های همسایه است؟


مجموع این اخبار کاملا گیج‌کننده در حالی منتشر می‌شود که هنوز از کم و کیف پرداخت این یارانه‌ها اطلاع مشخصی در دسترس نیست. اگر قرار به پرداخت یارانه‌ای جدید تحت عنوان معیشتی یا جبران هزینه‌ها باشد؛ از آنجایی که دولت در تنگنای مالی قرار دارد و فروش نفت نیز به دلیل آینده نامعلوم مذاکرات پیرامون احیای برجام، افزایش نیافته، انتظار بر این است که در یک ماه حداقل ۱۷۱ هزار میلیارد تومان به نقدینگی کشور افزوده شود. در این صورت رسیدن رقم نقدینگی به ۷ هزار هزار میلیارد تومان تا پایان سال جاری دور از ذهن نیست. اگرچه از صحبت‌های تیم اقتصادی کابینه رییسی اینگونه برمی‌آید که اقلام دیگر کالا‌های اساسی نیز به زودی با افزایش قیمت مواجه می‌شوند. اما آقای رییسی به صراحت عنوان کرد که «نان، دارو و بنزین به هیچ‌وجه گران‌تر از این نخواهد شد.»

۷۲ میلیون نفر مشمول یارانه

بیش از ۷۲ میلیون ایرانی و ۲۳ میلیون خانوار مشمول دریافت یارانه نقدی جدید هستند؛ به سه دهک اول درآمدی نفری ۴۰۰ هزار تومان و به دهک‌های چهارم تا نهم نیز نفری ۳۰۰ هزار تومان پرداخت می‌شود. این رقم قرار است قدرت خرید خانواده‌ها را به دلیل افزایش قیمت‌ها جبران کند. البته که این رقم برای جبران آنچه در نهایت بر سر سفره خانوار‌ها آمده، رقم ناچیزی است. پیش از افزایش قیمت آرد صنعتی، قیمت برنج نیز حاشیه‌های زیادی ایجاد کرده بود. گزارش مرکز آمار از تورم فروردین ماه نشان می‌دهد برنج درجه یک ایرانی از کیلویی ۳۵ هزار تومان در فروردین ۱۴۰۰ به کیلویی ۷۶ هزار تومان در فروردین‌ماه سال جاری رسیده که نشان از افزایشی ۱۱۴ درصدی است. مشاهده روند قیمتی این کالای خوراکی نشان می‌دهد از بهمن سال گذشته (که حتی گفته می‌شد فروش نفت کشور افزایش یافته) افزایش قیمت برنج شدیدتر شده بود.

انتظار نقدینگی ۷۰۰۰ هزار میلیارد تومانی در سال ۱۴۰۱

بر اساس داده‌های بانک مرکزی نقدینگی در پایان سال ۱۴۰۰ به بیش از ۴۸۰۰ هزار میلیارد تومان رسید که نشان‌دهنده رشد ۳۹ درصدی در یک سال است. ۳۹ درصد رشد نقدینگی طی یک سال معنا دارد و آن نیز انتشار پول به دلیل کسری بودجه و نامنظمی ساختار آن است. بر اساس گفته‌های رییسی دولت در سال گذشته با کسری بودجه ۴۵۰ هزار میلیارد تومانی دست به گریبان بود و از آنجایی که «تنوع بخشی» درآمد‌ها و افزایش پایه مالیاتی تاکنون به نتیجه قابل ملاحظه‌ای نرسیده و فروش بیشتر نفت نیز در هاله‌ای از ابهام قرار دارد، به نظر نمی‌رسد کسری بودجه با ارقام بالاتر از ۴۰۰ هزار میلیارد تومان دست از سر اقتصاد ایران بردارد. به خصوص آنکه در آخرین گزارش بانک مرکزی از متغیر‌های پولی و بانکی، ضریب فزاینده ۷.۸ گزارش شده است؛ در صورتی که دولت برای پرداخت یارانه‌های نقدی ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار تومانی ماهانه بین ۲۲ تا ۲۸ هزار میلیارد تومان منابع نیاز داشته باشد، حداقل ۱۷۱ هزار میلیارد تومان طی یک ماه به نقدینگی کشور افزوده می‌شود. این امر می‌تواند باعث تشدید سرعت رشد نقدینگی شود و چه بسا نرخ رشد آن را در پایان سال جاری به بیش از ۵۰ درصد برساند. با کنار هم قرار دادن نرخ تورم، نقدینگی و پایه پولی نقدینگی ۷ هزار هزار میلیارد تومانی در پایان سال جاری دور از ذهن نیست.

همان همیشگی

پرداخت یارانه نقدی به بیش از ۷۲ میلیون نفر آن هم در شرایطی که نرخ تورم سالانه ۳۹.۲ درصد گزارش شده، در تضاد با سیاست‌های معیشتی است که دولت پیش از انتخابات سال ۱۴۰۰ وعده آن را می‌داد. چرا که این کار بار تکالیف مالی دولت را نه تنها برای سال جاری که برای سال‌های آتی نیز افزایش می‌دهد. از سوی دیگر تجربه ثابت کرده که دولت‌ها در تشخیص جامعه هدف یارانه‌بگیران، دچار خطای شناختی زیادی هستند که بخش مهمی از آن به دلیل نبود بانک‌های اطلاعاتی است.


بیشتر بخوانید: همه چیز در مورد یارانه‌های جدید


حال که قرار شده رقم یارانه طی یک شب حدود ۸۰۰ درصد افزایش یابد، آیا دولت راهی برای تامین ماهانه آن اندیشیده است؟ آیا موضوع «کوپن» یا همان واژه جدید آن «کالابرگ الکترونیکی» برای این مطرح شده که جلوی ماشین چاپ پول گرفته شود و نقدینگی جدیدی به بازار تزریق نگردد؟ می‌توان گفت که اگر سناریوی اعطای یارانه‌های ۳۰۰ و ۴۰۰ هزار تومانی تا پایان سال ۱۴۰۱ تداوم داشته باشد انتظار می‌رود حدود ۲۰۰۰ هزار میلیارد تومان به نقدینگی کشور افزوده شود. در این شرایط نرخ تورم به رقم‌های بالاتری صعود کرده و انتظار نرخ رشد هشت درصدی که توسط تیم اقتصادی رییسی وعده داده شده نیز محقق نخواهد شد. در صورت وقوع چنین شرایطی، افراد بیشتری به زیر خط فقر مطلق می‌روند. شاید درون خود دولت نیز این ابهامات وجود دارد و برنامه‌ریزی برای تداوم مسیر حذف یارانه‌ها را سخت‌تر کرده است.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

بهترین دلیل برای نوشیدن آب کافی در طول روز

پدر علم اقتصاد ایران کیست؟

این ویتامین سبب کاهش کلسترول می‌شود

۸ عادت میلیاردرهای موفق جهان کدامند؟/ این عادت‌ها می‌تواند به موفقیت‌تان کمک کنند

واکنش دولت به توهین یک فرماندار به خبرنگاران

عکس/ استوری مدافع استقلال برای قلعه نویی

ادعای جدید چهره نزدیک به سعید جلیلی درباره فیلترینگ

پوتین: به آزمایش موشک‌های بالستیک مافوق صوت ادامه خواهیم داد

زاینده‌رود از امشب بازگشایی می شود

روسیه: قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام، هدیه بایدن به ترامپ است

انتقام قتل برادر در هلیلان

پرونده بازگشت عادل فردوسی‌پور به صدا و سیما بسته شد

وضعیت آب و هوای تهران طی روز‌های آینده

تخلیه برخی مدارس اصفهان به‌دلیل فرونشست

عکس/اولین واکنش به دیدار پزشکیان با مولوی عبدالحمید

آیت‌الله سید علی سیستانی کیست؟

افزایش تولید هیچ ارتباطی به حوزه وکالت ندارد/ قانون تسهیل باید از مسیر قانونی خود اصلاح شود

قانون تسهیل لطمات جبران‌ناپذیری بر پیکره نهاد وکالت زد/ حرفه وکالت را باید به جایگاه اصلی خود رساند

عکس/آقای ‎عراقچی، قرار نیست مملکت را نجات بدهید؟

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۳ آ‌ذر ۱۴۰۳/ دو شوک جدید به بازار طلا

پیش بینی بورس فردا شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳

ماسکرانو سرمربی مسی شد

قتل هولناک در پارک قیطریه تهران

کنایه محسن رضایی به اروپایی‌ها بعد از صدور قطعنامه علیه ایران

سید محمود علوی دستیار ویژه رییس‌جمهور کیست؟

ورثه منتظر واریزی سود سهام عدالت باشند

این نقطه آلوده‌ترین جای ایران شد

پیش بینی قیمت دلار فردا ۳ آذر ۱۴۰۳/ سیگنال جدید برای دلار؛ تتر صعودی شد

معنای قطعنامه جدید آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای چیست؟

وزیر خارجه عراق: تهدید‌های آشکاری از سوی رژیم صهیونیستی علیه عراق وجود دارد

اجرای همسان سازیِ ۴۰ درصدی برای همه بازنشستگان از آذرماه

توییت مهم پزشکیان بعد از سفر به سیستان و بلوچستان

پایان زودهنگام رویای بیرانوند و رفقا در تبریز

حمله موشکی حزب‌الله به پایگاه حیفا

ذاکر: افزایش قیمت بنزین سوپر شاید مقدمه‌ای بر بالا رفتن نرخ بنزین باشد

امام جمعه قم: حرمت قم نسبت به شهرهای دیگر چند برابر است

علم الهدی بالاخره پس از ۳ سال دولت رئیسی نگران گرانی ها شد

عکس/ عملکرد پرسپولیس و استقلال در ۱۰ دوره اخیر جام حذفی

مشخصات هواپیمای هشدار زودهنگام A-۵۰

مسعود جمعه مهاجم کنیایی و جدید استقلال کیست؟

لطفعلی خان زند کیست و چگونه به سلطنت رسید؟

کریمخان زند کیست و دوران سلطنتش چگونه گذشت؟

عکس / استوری بازیکنان تیم ملی برای تولد امیر قلعه نویی

اینفوگرافی/ مقایسه نرخ عوارض آزادراهی در ایران با سایر کشورها

اینفوگرافی/ فهرست پنجاه خوراک برتر جهان با گوشت گوسفندی!

مصرف مالیات برای توسعه با نظارت و انتخاب مستقیم مؤدیان

دلیل سفر کوتاه پزشکیان به سیستان‌وبلوچستان چه بود؟

توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودرو

همتی: دولت مصمم به اجرای اصلاحات اساسی است

عکس/ استوری آناهیتا همتی درباره آلودگی هوای تهران