اقتصاد۲۴- «اکبر ترکان» به راههای تحقق شعار سال ۱۴۰۰ اشاره کرد و اظهار داشت: نکته مهم در زمینه تحقق شعار سال ۱۴۰۰ توجه به انجام برخی از اقدامات برای افزایش تولید است که در این مورد باید دو جنبه را مدنظر قرار داد.
وی خاطرنشان کرد: در ابتدا باید اقدامی صورت گیرد تا با ظرفیتسازی جدید، زمینه افزایش تولید فراهم شود که این موضوع از طریق سرمایهگذاری میسر خواهد شد.
ترکان اظهار داشت: جنبه دوم این است که بدون سرمایه گذاری و از طریق بهره وری، ظرفیت افزایش تولید در کشور فراهم شود، بدین معنا که بدون راه اندازی هیچگونه کارخانهای و با استفاده از ظرفیتهای جدید میزان تولید در کشور افزایش یابد.
بیشتر بخوانید: ترکان: امضای برجام دور از چشم رهبری، یک ادعای دروغ است
مشاور سابق رییس جمهوری خاطرنشان کرد: به نظر میرسد برای تحقق شعار سال و افزایش تولید باید هر دو جنبه مطرح شده را مورد توجه قرار داد و از آنها نهایت استفاده را کرد.
وی ادامه داد: تجربیات به دست آمده در سالهای اخیر نشان داده است که در بهرهوری موفقیتهای چشمگیری کسب نشده و آنچه که باعث افزایش تولید در کشور شده از طریق سرمایه گذاری بوده است و بهره وری در این بین هیچ نقشی را ایفا نکرده است.
ترکان گفت: اکنون بهتر است بیشتر توجه و تمرکزها برای افزایش تولید و تحقق شعار سال ۱۴۰۰ به سمت بهره وریها پیش برود و باید بتوان از طریق بهره وری زمینه افزایش ظرفیت تولید را فراهم کنیم.
مشاور سابق رییس جمهوری با بیان اینکه همیشه نسبتی از تولید ناخالص ملی، سرمایه گذاری میشود که به آن «تشکیل سرمایه» میگویند، تاکید کرد: به طور معمول در اقتصاد ایران بین ٣٠ تا ٣٥ درصد از تولید ناخالص ملی، سرمایه گذاری میشود، در سالهای اخیر این رقم کاهش پیدا کرد و سال گذشته به ٢٢ درصد رسید که حد بسیار کمی است.
وی افزود: کاهش درصد سرمایه گذاری نسبت به تولید ناخالص داخلی به معنای آن است که بخشی از سرمایهها به جای استفاده در داخل کشور، به خارج از کشور رفته است؛ بنابراین باید اکنون توجه ویژهای به تشکیل سرمایه صورت گیرد و سیاستها در مسیری پیش برود که بیش از ٣٠ درصد تولید ناخالص داخلی، سرمایه گذاری صورت گیرد.
ترکان به نقش مهم بازار سرمایه در تحقق شعار سال ۱۴۰۰ اشاره کرد و گفت: بازار سرمایه، سرمایههای کوچک را جمع میکند تا از این طریق سرمایه بزرگی برای تحقق سرمایه گذاری تشکیل شود؛ بنابراین این بازار نقش بسیار خوبی را میتواند در زمینه تحقق شعار سال داشته باشد.
مشاور سابق رییس جمهوری تاکید کرد: یکی از مشکلاتی که سال گذشته در حوزه بازار سرمایه رخ داد، فراز و نشیبهای ایجاد شده در معاملات بازار سرمایه بود که بعد از قرار گرفتن شاخص بورس در مسیر نزولی سهامداران ضرر و زیانهای سنگینی را متحمل شدند که این موضوع باعث ترس عدهای از سرمایه گذاران در این بازار شد.
وی با بیان اینکه مسوولان و مدیران حاضر در بازار سرمایه باید مراقب کنند تا دیگر اتفاقات سال ٩٩ در بازار رخ ندهد، گفت: در صورت کاهش اعتمادها، سرمایه گذاران دیگر سرمایههای خود را وارد بازار سهام نمیکنند، این در حالیست که بازار سرمایه میتواند در تشکیل سرمایه و به تبع آن جهش تولید نقش به سزایی را ایفا کند.
ترکان با اشاره به اینکه یکی از نکات مهم این است که به جای ایجاد بنگاه تولیدی امکان افزایش ظرفیت را در بنگاههای تولیدی موجود فراهم کنیم، افزود: افزایش ظرفیت بنگاههای تولیدی موجود، ارزانتر از راه اندازی بنگاههای تولیدی جدید است که این موضوع میتواند به نفع کشور باشد.