تاریخ انتشار: ۰۸:۲۰ - ۱۸ فروردين ۱۴۰۰
اقتصاد ۲۴ درباره همکاری‌های ترانزیتی ایران و چین گزارش می‌دهد:

تلاش برای حذف ایران از ترانزیت کالا بین شرق و غرب/کارکرد "یک کمربند، یک راه" از چین به بندر کاسپین

شاخه جدیدی از کریدور بین المللی"یک کمربند یک راه" که از کشور چین با ریل به بندرآکتائو قزاقستان و با روش حمل و نقل ترکیبی به بندر کاسپین فعال شده که کالاها از آنجا به کشور‌های منطقه ترانزیت می‌شود.

منطقه آزاد انزلی

اقتصاد۲۴ منطقه آزاد انزلی به علت موقعیت ویژه جغرافیایی‌اش در رشد اقتصاد کشور یک مهره کلیدی بوده که طی این سال‌های سعی شده با تکمیل پروژه ملی و مهم خط آهن سراسری و اتصال دریای کاسپین و خلیج فارس فضایی برای رشد اقتصادی کشور فراهم شود.

یکی از اتصالاتی که در این پروژه باید تکمیل شود مربوط به طرح ملی اتصال راه آهن سراسری رشت به منطقه آزاد انزلی است که از نیمه بهمن ماه سال گذشته تاکنون درصد رشد اجرای این طرح ملی با افزایش بیش از ۱۰۰ درصدی همراه بوده است.


بیشتر بخوانید: افزایش ۱۰۰ درصدی عملیات اجرایی راه آهن رشت به منطقه آزاد انزلی


در باب اهمیت این پروژه باید گفت که راه آهن رشت به بندر کاسپین منطقه آزاد انزلی علاوه بر اهمیت ویژه در حمل و نقل کالایی و مسافر داخلی؛ باعث اتصال بنادر جنوبی به تنها منطقه آزاد شمال کشور شده و با تکمیل حلقه‌های زیرساختی کریدور شمال-جنوب و مسیر ترانزیتی چین-قزاقستان-ایران، زمینه افزایش حمل و نقل کالا مابین کشور‌های حوزه اوراسیا و جنوب خلیج فارس از یک سو و چین با کشور‌های جنوب و غرب آسیا می‌شود. 

نقش کریدور بین المللی"یک کمربند یک راه"

در واقع همکاری‌های ایران و چین ار وجوه ترانزیی آن منوط به امکانات زیرساختی است که منطقه آزاد انزلی نقشی مهم در آن دارد. از این رو تلاش می‌شود تا کالاهایی از شاخه جدیدی از کریدور بین المللی"یک کمربند یک راه" که از کشور چین با ریل به بندرآکتائو قزاقستان و با روش حمل و نقل ترکیبی به بندر کاسپین منتقل شده و سپس از آنجا به کشور‌های منطقه ترانزیت شود. در امتداد همین موضوع از این مسیر اولین محموله متشکل از ۸۲ TEU کانتینر گردو به ارزش نیم میلیون دلار از مبداء کشور چین و از مسیر کریدور چین – قزاقستان – ایران وارد بندرکاسپین شد و از گمرک منطقه آزاد انزلی به عراق ترانزیت شد.

در واقع به گفته امین افقی، معاون امور بندری و حوزه خزر منطقه آزاد انزلی؛ تاکنون ۱۰۷ فروند کشتی تجاری که در مسیر دریایی این کریدور تردد داشته و بالغ بر ۹۲۰۰ TEU کانتینر کالا‌های مورد نیاز کشور را وارد و یا کالا‌های ایرانی از این مسیر به کشور چین صادر شده است. 

در واقع کریدور چین - قزاقستان - ایران (بندرکاسپین) آینده اقتصادی سه کشو را رقم می‌زند. این مسئله وقتی روشن‌تر می‌شود که بدانیم برای ایران زمینه‌های تسیلگرانه‌ای برای تاجرانی که از این کرویدور کالاهای خود را می‌گذرانند در نظر گرفته شده است. در واقع اخیراً دیوان عدالت اداری کشور، اعلام کرده که نیاز به ثبت سفارش کالا‌های ترانزیتی از مناطق آزاد کشور نیست. 

تلاش برای حذف ایران 

در واقع مسئله تضاد منافع کشورها و تلاش برای سهم خواهی بیشتر از ترانزیت کالاها و بازار کشورهای دیگر است. ترکیه به عنوان نقطه اتصال آسیا به اروپا، برای دستیابی به بازار چین، مجبور است تا از خطوط ریلی و ترانزیتی ایران استفاده کند. از این رو این کشور تلاش می‌کند تا ایران را دور زده و از ترانزیت کالاهای عبوری سهم بیشتری را بگیرد. در واقع اگر کریدور راه ابریشم آهنی به بهره برداری برسد، ترکیه به بخشی از هدف خود برای دور زدن ایران در ترانزیت و به دست آوردن تمام این درآمد خواهد رسید. این است که ایران تلاش می‌کند پروژه‌های زیرساختی‌اش را تویت کرده و همچنین ارتباطش را با این کشورها تقویت کند. 

اخیراً طی تلاش‌های بین المللی رقبای منطقه‌ای برای ایجاد مسیر‌های بین المللی جایگزین از طریق کشور‌های آذربایجان و ترکیه، بوده‌اند، همانند «کریدور ترانس کاسپین» و یا «کریدور لاجورد» که با هدف دور زدن جمهوری اسلامی ایران و کمرنگ کردن نقش ایران در ترانزیت کالا بین شرق و غرب فعال شده است. 

اگرچه حذف ایران از ترانزیت کالا بین شرق و غرب برای اقتصاد کشور آسیب‌زا خواهد بود. با اینحال ایجاد این این شاهراه بیش از همه به نفع آن کشورهایی خواهد بود که در رشد و توسعه اقتصاد مولد کوشا بوده‌اند. مادامی که خام فروشی رویه اصلی اقتصادی کشور باشد، بهره‌برداری حداکثری از این شاهراه ترانزیتی ممکن نخواهد بود. 

منبع: منطقه آزاد انزلی
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
برچسب منتخب
# مناطق آزاد

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت پسته، تخمه، آجیل و خشکبار + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت تبلت اپل امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز دوشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۷ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

تعطیلی گسترده مدارس و ادارات استان‌های کشور در روز سه‌شنبه ۷ اسفند

عکس/ روحانی افغان: افغان‌ها در ایران حق مالکیت دارند!

عکس/ شباهت شوکه کننده امین حیایی به مادرش

اینفوگرافی/ تنها ۴ عضو کمیسیون اقتصادی مجلس حامی استیضاح همتی

عکس/ استایل متفاوت مازیار لرستانی و خسرو شکیبایی ۳۳ سال پیش با اکسسوری و عینک لاکچری

عکس/ نقشه با جزییات ایران ۲۷۸ سال پیش در زمان سلسله افشاری

عکس/ لامبورگینی میورا ۵۳ سال پیش در خیابان فردوسی تهران

عکس/ استایل گنگ النازشاکردوست و لیلا اوتادی با دستمال سر و کلاه جنگی

عکس/ جولان خودرو‌های خارجی ۷۲ سال پیش در خیابان‌های تهران

عکس/ چشم انداز شگفت انگیز از مقبرۀ کوروش کبیر ۹۷ سال پیش

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

لیست شعب کشیک مؤسسه اعتباری ملل در تهران – ۷ اسفند ۱۴۰۳

فیلم/ لاوروف به تهران رسید

بانک ملی ایران برنده جایزه مشتری مداری در جشنواره ملی معیار شد

چکاد؛ راهکار امن و نوین بانک ملی ایران برای صدور چک

عکس/ پلمپ ۱۵۰ بوتیک در تهران ۴۰ سال پیش توسط کمیته

استقبال پر شور بازدید کنندگان از غرفه شرکت نفت ایرانول در سومین نمایشگاه اختصاصی تجارت با اوراسیا/توسعه صادرات پایدار اولویت اساسی ایرانول

دستیابی به دانش طراحی و ساخت شیر‌های کنترلی پیشرفته با حمایت شرکت پتروشیمی اروند

عکس/ چهره خاص نیوشا ضیغمی قبل از عمل زیبایی

استقلال در به در سرمربی برای دربی

امضای تفاهم‌نامه اولین میزبانی مسابقات مقدماتی جام جهانی فوتبال خیابانی در کیش

خط و نشان پلیس برای چهارشنبه آخر سال

بیمه نوین حامی اصلی اولین مسابقه هوش مصنوعی دانشگاه تهران

آیا قیمت طلا اصلاح می‌شود؟

گزارش عملکرد چشمگیر بیمه نوین در دوره یک ماهه منتهی به پایان بهمن ماه

نماینده ولی فقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران: خدمت به جامعه ایثارگری باید همراه با اخلاص باشد

فیلم/ ناپدید شدن کوهنورد ۴۷ ساله در توچال

عوامل روشن نشدن موتور سیکلت و روش‌های تعمیر آن

عکس/ بازار آستارا در گیلان حدود ۵۴ سال پیش

گزارش بورس امروز سه شنبه ۷ اسفند ۱۴۰۳

عیدی بازنشستگان ۱۴۰۴ برابر با قیمت یک جفت کفش

تنها غایب قطعی پرسپولیس برای دربی ۱۰۵

عکس/ تغییر باورنکردنی چهره زیبا بروفه با استایل زمستانی

بیمه ابزار کلیدی در مدیریت ریسک مطلوب

صدور حکم نهایی ۴۴ متهم پرونده چای دبش

همسران دردسرساز علیه استقلال و پرسپولیس

فیلم/ حمله تند یک نماینده به جلیلی در صحن مجلس

اعلام شعار دربی ۱۰۵ از سوی سازمان لیگ

زمستان رویایی در آستارا

زیدآبادی: روسوفیل‌های وطنی احساس شرم نمی‌کنند؟

دستگیری عده‌ای در پی فراخوان تجمع ۲۵ بهمن برای رفع حصر

عکس/ نمایی خارق العاده از دروازه شمیران ۹۳ سال پیش در یک روز برفی

واعظی: در جهان امروز سیاست در خدمت اقتصاد است

تهران _ مسکو؛ بزنگاه دوباره برای وزن کشی روابط

خطر جدی فرونشست زمین در تهران

جاده چالوس تا اطلاع بعدی مسدود است

قیمت جدید آپارتمان در مناطق ۴ و ۵ تهران از تهرانپارس تا جنت آباد+ جدول

واکنش تند و صریح پزشکیان به استیضاح همتی

احتمال فروش دوباره دلار به هر ایرانی؛ هر شهروند ۲۱۰۰

پیش‌بینی هولناک از روند افزایش قیمت مسکن در سال ۱۴۰۴

عکس/ موتورسواری داریوش با دخترش ۳۳ سال پیش

مصرف ساعتی ۳.۵ میلیون مترمکعب گاز در تهران

جدیدترین قیمت خانه در شهریار اسفند ۱۴۰۳ + جدول

قیمت نفت بعد از تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران جهشی شد

پشت پرده پتروشیمی تبریز؛ زنگ خطر یا یک نوسان طبیعی؟

معرفی خودرو پژو ۵۰۸ L با جعبه دنده ۸ سرعته اتوماتیک AT + عکس

سایه سهمگین دلار و طلا بر سر مسکن

فیلم/ زن میانسال زورگیر خیابان پیروزی با بخشید

فیلم/ ریزش پل در کره جنوبی قربانی گرفت

عکس/ رستوران گردی شبنم قلی خانی با کت ساتن چندرنگ

١۵ مربی ایرانی استقلال در تاریخ دربی