اقتصاد ۲۴- علی صالح آبادی با اشاره به نقش بورس کالا در تحقق شعار سال ۱۴۰۰ «تولید، پشتیبانی و مانع زدایی ها»، اظهار داشت: بورس کالا با توجه به آنکه میزبان عرضه مستمر کالاها و مواد اولیه و همچنین ابزارهای مالی کالایی است، نقش مهمی در تحقق شعار سال ۱۴۰۰ خواهد داشت البته در صورت نگاه دستوری سیاستگذاران به روند بازار و قیمتها بازهم با چالش در حوزه تنظیم بازارها مواجه خواهیم شد.
رییس اسبق سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه باید از شفافیت دادههای معاملاتی کالاها در بستر بورس بهره برد، افزود: با توجه به وجود شفافیت در معاملات بورس کالا، افزایش قیمت کالایی در بازار، نشان از کمبود عرضه است که به دنبال آن سیاستگذاران و تولیدکنندگان باید به دنبال رفع آن و رشد عرضهها پیش روند و به هیچ عنوان نباید شاهد سرکوب قیمتها در بازار باشیم.
مدیرعامل بانک توسعه صادرات ایران اظهار داشت: التزام به قواعد بورس کالا که قیمتها در این بازار به صورت شفاف و رقابتی تعیین میشود میتواند نقش مفیدی را در تحقق شعار سال و حمایت از تولید کشور داشته باشد و زمینه گستردگی رقابت در بازار را با شفافیت فراهم خواهد کرد.
کمک ابزارهای مالی بورس کالا در شفافیت اقتصادی
وی به کمک ابزارهای مالی بورس کالا در شفافیت اقتصاد تاکید کرد و گفت: هر یک از ابزارهای مالی بورس کالا نقش متفاوت و مثبتی را برای صنایع کشور ایفا میکنند و میتوان از طریق این ابزارها شاهد بهبود روند معاملات بازارها، تامین مالی تولید و پوشش ریسکهای قیمتی باشیم.
وی در ابتدا به کارکرد اوراق سلف موازی استاندارد در بورس کالا اشاره کرد و گفت: این ابزار در بورس کالا به عنوان ابزاری برای تامین مالی به شمار میرود و اوراق بهاداری است که شرکتها با انتشار آن، مسیری هموار را برای تامین منابع مالی بخش تولید انتخاب میکنند.
صالح آبادی ادامه داد: اوراق خرید دین دیگر ابزار تامین مالی در بورس است که تولیدکنندگان با وجود فروش نسیه محصولاتشان به نفع خریداران، اما امکان تامین مالی خود را با انتشار اوراق خرید دین مهیا میکنند.
رییس اسبق سازمان بورس و اوراق بهادار قرارداد آتی را به عنوان دیگر ابزار مورد استفاده در بورس کالا معرفی کرد و گفت: قراردادهای آتی ایفا کننده دو نقش مهم در بازار است، نخستین نقش آن کشف بهینه قیمت و نقش دیگر آن پوشش ریسک قیمتی در آینده است.
به گفته وی، چنین ابزاری با دو نقش مهم به طور حتم کمک کننده به صنایع خواهد بود و با توسعه داراییهای این بازار میتوان شاهد تاثیر مثبت آن در اقتصاد باشیم.
صالح آبادی خاطرنشان کرد: امکان بهره برداری از این ابزارها در بورس کالا جهت کشف مستمر و شفاف قیمت، پوشش ریسکهای قیمتی، تامین مالی و ایجاد شفافیت است و میتوان برای کسب این مسایل از چنین ابزارهای مالی استفاده کرد.
لزوم توسعه و افزایش عمق ابزارهای مالی
رییس اسبق سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: بازارهای مختلفی مانند بورس کالا و بورس اوراق بهادار از ظرفیتهای خوبی برای گسترش برخوردارند و میتوان ابزارهای مختلف را در این بازارها با نگاههای مختلف طراحی و راه اندازی کرد و عمق بخشید.
صالح آبادی خاطرنشان کرد: با وجود این حجم نقدینگی در کشور، امکان جذب بیشتر نقدینگی به ابزارهای مالی بازار سرمایه در جهت رشد تولید وجود دارد و این دشت اقدامات از الزامات توسعه اقتصادی کشور است.
عرضه اموال مازاد دستگاههای دولتی در بورس کالا
مدیرعامل بانک توسعه صادرات ایران با بیان اینکه اکنون دستگاههای دولتی در کشور اموال مازاد زیادی را تحت اختیار خود دارند، گفت: با توجه به شرایط فعلی در بحث فروش نفت، دولت با کسری منابع مواجه است و در این میان یکی از راههایی که میتوان از طریق آن حرکت جهادی انجام داد، مزایده اموال یا املاک دولت در بورس کالا به شیوهای شفاف است.
وی ادامه داد: اموال دولتی باید به دور از تشریفات زاید اداری که در کشور وجود دارد و با مکانیزمی سهل و آسان وارد بورس کالا شوند، در نهایت در این بازار به مزایده گذاشته شود و به فروش برسد.
صالح آبادی با اشاره به اینکه اگر این اتفاق رخ دهد بخش مهمی از کسری بودجه دولت از طریق این اموال جبران میشود، افزود: این موضوع به دلیل وجود شفافیت در قیمت و معاملات در بورس کالا فقط از طریق این بازار امکان پذیر است.
رییس اسبق سازمان بورس و اوراق بهادار خاطرنشان کرد: تامین بودجه، موضوع مهمی برای دولت است و عرضه املاک دولت و نهادهای مرتبط در بورس کالا میتواند گزینهای مناسب در این حوزه باشد.