تاریخ انتشار: ۱۱:۰۲ - ۲۲ اسفند ۱۳۹۷
اقتصاد۲۴ از تثبیت نرخ رشد نقدینگی و پایه پولی گزارش می‌دهد؛

هشدار روحانی به بانک‌ها جواب داد؟/ چاپخانه پر رونق دولت و افزایش پایه پولی در سال 97!

نگاهی به پایه پولی در دولت حسن روحانی نشان از افزایش 140 هزار میلیاردی این شاخص طی 5 سال دارد؛ مساله‌ای که برخی کارشناسان دلیل آن را شخص رئیس جمهوری می‌دانند و خود روحانی آن را بر گردن بانک‌ها می‌اندازد.
حذف سه صفر از پول
اقتصاد24 – یکی از مواردی که در عملکرد اقتصادی دولت روحانی مشاهده می‌شود و موافقان و مخالفان بر مشکل‌دار بودن آن صحه می‌گذارند، مساله پایه پولی و رشد آن است. آنطور که آمارها نشان می‌دهد، 140 هزار میلیارد طی 5 سال به پایه پولی کشور اضافه شده است. استناد آن هم صحبتی است که یکی از اقتصاددان‌ها داشته است: «پایه پولی 96 هزار میلیاردی در سال 92 را به 240 هزار میلیارد رساندند.»

گزارش‌ها نشان می‌دهد که پایه پولی و نقدینگی در هر سال به صورت متوسط و به ترتیب، 20 و 27 درصد افزایش می‌یابد؛ یعنی شاید بتوان گفت که با این رشد یک آهنگ متوسط و منطقی را می‌توان برای این بخش تصور کرد؛ اما رشد پایه پولی در دولت روحانی همان چیزی است که هم خودش به آن انتقاد دارد و هم منتقدان بارها آن را بیان کرده‌اند.

رئیس جمهور یک بار در جلسه با مدیران و معاونین وزارت اقتصاد گفته بود که «نظارت بانک مرکزی بر بانک‌ها خیلی ضعیف است و باید افزایش یابد. ممکن بود زمانی دولت نقدینگی ایجاد کند، اما امروز اینگونه نیست و این افزایش نقدینگی، کار بانک‌هاست، بانک باید از بنگاهداری خارج شود تا بتواند عادلانه رفتار کند.» روحانی در این نشست عنوان کرده بود که ۲۵۰ هزار میلیارد تومان از نقدینگی امروز به خاطر خیانت برخی از موسسات بود.



نوک پیکان انتقاد روحانی به عملکرد بانک‌ها در این حوزه بود. او از مدت‌ها قبل بارها گفته بود که باید نظارت بیشتری بر کار بانک‌ها صورت گیرد چرا که متهم ردیف اول، همین بانک‌ها هستند.

سایت‌های اقتصادی هم بارها مساله افزایش پایه پولی را بیان کردند اما متهم ردیف اول از نظر آنها، شخص رئیس جمهور است. مساله انتقاد به رئیس جمهور بر سر اما و اگرهای افزایش پایه پولی، از آبان ماه شدت گرفت. سایت نود اقتصادی در آن زمان نوشته بود: «رئیس جمهور در اظهاراتی گفته است «اصلاح امور بانک‌ها باید به نحوی باشد که به دولت کمک کنند. نقدینگی موجود فعلی و غول نقدینگی از کجا می‌آید؟ ممکن بود در یک زمانی دولت آن را ایجاد و استقراض می کرد و پایه پولی را بالا می‌برد ولی امروز اینگونه نیست و در دولت تدبیر و امید رشد نقدینگی به ضریب فزاینده مربوط می شود و به پایه پولی مربوط نیست و عمدتا بانک ها در این بخش نقش دارند.» حال که پایه پولی با رشد متوسط سالیانه حدود 20 درصدی و نقدینگی با رشد متوسط سالیانه ۲۷ درصدی در پنج سال اخیر رکورد همه دولت‌ها را شکسته است و به ترتیب ارقام حدود ۲۴۰ هزار میلیارد تومان برای پایه پولی و عدد ۱۷۰۰ هزار میلیارد تومان (نقدینگی) را پشت سر می‌گذارد، اظهارنظر آقای رئیس جمهور درباره اصلاح نظام بانکی و کنترل‌های آتی مقداری عجیب و دیر به نظر می‌رسد.»

این سایت خبری عنوان کرده بود: «آیا آقای روحانی می‌دانند با این روندی که دولتشان در 5 سال اخیر پیش رفته است، کارشناسان ثبت رقم 20 هزار میلیارد ریال نقدینگی در ماه‌های آینده را پیش بینی کرده‌اند؟!»

اما آمارها چه می‌گویند؟ نگاهی به آمارهایی که بانک مرکزی در حوزه اقتصادی منتشر کرده، مساله افزایش سرسام‌آور رشد پایه پولی به خصوص در بازه زمانی مهر و آبان ماه را تایید می‌کند.



آنطور که نمودار فوق نشان می‌دهد، در فاصله مهر تا آبان ماه سال 97، پایه پولی به یکباره و با رشد بسیار زیادی روبرو شده به طوری که نمودار هم آن را به عنوان بیشترین نوسان افزایشی نشان می‌دهد، هرچند که این روند در آذر ماه ترمز کشید و به یک ثبات نسبی رسید. حال مشخص نیست انتقادات تند حسن روحانی به بانک‌ها درباره مقصر بودن آن در افزایش پایه پولی، عامل این تثبیت بوده یا عوامل دیگری در این باره دخالت دارند.

اینکه پایه پولی در طور یک سال به این میزان بی‌سابقه افزایش یابد، هم در نمودار قابل مشاهده است و هم در صحبت کارشناسان. اما مساله مهم‌تر این است که بانک مرکزی به عنوان نهادی که خروجی کار خود را در این شاخص نشان می‌دهد، چه کاری برای کنترل آن انجام داده است؟
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت دلار و یورو امروز یکشنبه ۲۸ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۲۸ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز یکشنبه ۲۸ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز یکشنبه ۲۸ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا ۲۹ بهمن ۱۴۰۳/ قیمت طلا با پیش‌فروش سکه ریزشی می‌شود؟

حقوق بهمن بازنشستگان تامین اجتماعی واریز شد؟

وضعیت فعلی، منتفی‌کننده مذاکره ایران و آمریکا نیست/ تحریم‌ها، تاب‌آوری اقتصادی و اجتماعی ایران را کاهش داده است

خاورمیانه و ایران در انتظار سرمای شدید

روایت خانواده و دوستان دانشجوی به قتل رسیده دانشگاه تهران؛ امیر‌محمد رتبه ۸۰۰ کنکور در روستایی درس خواند که تنها ۴ دانش‌آموز داشت

سبد معیشت کارگران به بیش از ۴۰ میلیون تومان رسید/ امیدواری نماینده کارگران به تعامل با شرکای اجتماعی در تعیین مزد ۱۴۰۴

فیلم/حمله امیرحسین ثابتی این بار همتی به جای ظریف

اتفاق عجیب در بازار طلا و سکه؛ قیمت سکه ۶۰ میلیون تومان می‌‎‌شود؟

پیش بینی قیمت دلار فردا ۲۹ بهمن ۱۴۰۳/ احتمال کاهش قیمت دلار با تداوم پیش‌فروش سکه

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/زوج طناز سینمای ایران در یک قاب عاشقانه

محرک‌های افزایشی شاخص بورس از بین رفته‌اند/ هفته منفی و متعادل در انتظار بازار سرمایه

این نان قند خون‌تان را کاهش می‌دهد

پرهیز از طمع به اموال دیگران، ثروتی حاضر و نقد!

فیلم/سرمای شدید هوا در راه ایران؛ مسئولین هشیار باشند

تعطیلی کامل برنامه هسته‌ای، شرط آمریکا برای مذاکره با ایران!

این داروی گیاهی مانع از ابتلا به آلزایمر می‌شود

بیانیه ارتش لبنان درباره تحصن در جاده فرودگاه بین‌المللی بیروت

ترامپ همچنین مایل به مذاکره با تهران است

مشاور امنیت ملی آمریکا: درمورد ایران، همه گزینه ها روی میز است

زلنسکی: آماده‌ایم که مذاکره کنیم

مذاکرات درباره مرحله دوم توافق با حماس

شیخ نعیم قاسم: جلوگیری از فرود هواپیمای ایران در لبنان، اجرای تصمیم اسرائیل است

توئیت جدید حساب کاربری رهبر انقلاب به زبان عبری

پزشکیان: آیا ما به دنبال جنگ هستیم؟

فیلمی حیرت انگیز از استقرار ماهواره‌های استارلینک در مدار زمین

فیلم/۱۱ میلیون مسکن ساختیم ولی فقط ۲ میلیون نفر به مالکان مسکن اضافه شد!

فیلم/هدیه ۱۰ هزار دلاری شیخ کویتی به بازیکن زن ایرانی!

تصاویر کانکس پلیس نصب شده در نزدیکی درب کوی دانشگاه تهران

آلینا کابایوا معشوقه پوتین کیست؟

ازدحام مردم مقابل محل اقامت النصر در تهران

اطراف دانشگاه شریف هم امنیت لازم را ندارد

رئیس اتحادیه کانون‌های وکلا، وکالت اولیای دم مرحوم خالقی را عهده‌دار شد

دومینوی گرانی به بازار لوازم خانگی رسید

عذرخواهی و پیگیری‌های ویژه اعضای دولت برای دلجویی از خانواده خالقی

پدر امیرمحمد خالقی: راضی نیستیم خون فرزندمان پایمال شود

تحویل محموله بمب‌های سنگین آمریکا به تل‌آویو

معاون وزیر راه: تهدید اسرائیل به زدن هواپیمای ایرانی در صورت پرواز به سمت بیروت؟

پیش بینی قیمت دلار فردا ۲۹ بهمن ۱۴۰۳/ احتمال کاهش قیمت دلار با تداوم پیش‌فروش سکه

پیش بینی بورس فردا دوشنبه ۲۹ بهمن ۱۴۰۳

مشکلات حقوقی مادر علی انصاریان همچنان پابرجاست

سرانجامی شوم با بازی جرات و حقیقت

تهدید زن جوان توسط سارق موبایلش

پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا ۲۹ بهمن ۱۴۰۳/ قیمت طلا با پیش‌فروش سکه ریزشی می‌شود؟

فیلم/ شفق قطبی از ایستگاه فضایی بین‌المللی

کشف جسد سوخته زن جوان در بیابان‌های گرمدره

همه چیز در مورد سریال آبان + اسامی بازیگران

هشدار جدی به تهرانی‌ها؛ باد شدید در راه است

یک علامت شایع کمبود یُد

اختلال خواب چیست و چگونه درمان می شود؟

گیخاتو خان کیست؟| مبتکر اولین اسکناس

فیلم/ ارتباط نادر عضوی از قبیله بدوی با مردم

علائم اولیه سرطان زبان چیست؟

عکس/ چهره خاص و دیدنی دلکش دهه ۵۰ با تاج کاغذی

کمبود کدام ویتامین باعث سفیدی مو می‌شود؟

وعده سیب‌زمینی ۲۹ هزار و ۵۰۰ تومانی وزارت جهاد؛ روند صعودی قیمت سیب‌زمینی ادامه دارد

درآمد‌های لرزان بودجه، خرج مُسکن یارانه‌ها / رنگین کردن سفره فقر محرومان با کالابرگ الکترونیکی

مذاکرات استقلال با ماتزاری ادامه دارد

عکس/ استایل شیک بهنوش طباطبایی با دستبند و انگشتر لاکچری

عکس/ آخرین تمرین تیم استقلال قبل از بازی با الریان