اقتصاد ۲۴- عینکهای طبی و آفتابی تولید داخل به شدت محدود شده و عینکهای وارداتی جای آن را گرفته است. قیمت عینکهای وارداتی نیز به شدت زیاد است و در سالهای اخیر رشد قابل توجهی داشته است. در این روزها اگر هر خانوار ایرانی بخواهد عینک طبی تهیه کند بین ۲ تا ۱۰ میلیون تومان باید برای آن هزینه کند. جالب اینکه عینکهای آفتابی برند مشهوری همچون میباخ آلمان تا کروم هارتز و لویی ویتون ایتالیا ۳۰ تا ۸۰ میلیون تومان نیز در بازار به فروش میرسد. قیمت برخی از عینکهای آفتابی برند نیز در حدود قیمت ۱۰ میلیون تومان قابل مشاهده است. طی سالهای اخیر قیمت عینک چند برابر شده است و تولید داخلی عینک نیز به شدت کاهش یافته است.
در این خصوص از حمید ثابت قدم رئیس اتحادیه صنف سازندگان و فروشندگان عینک تهران در گفتگو با خبرنگار اقتصاد ۲۴ با اشاره به مشکلات صنف عینک سازان طی سالهای اخیر اظهار داشت: اغلب کالاها طی سالهای اخیر متاثر از قیمت دلار بوده است. در ۳ سال گذشته قیمت دلار از ۴ هزار تومان به ۲۵ هزار تومان رسید. متاسفانه عینک تولید داخلی طبی یا آفتابی نداریم. تعدادی کارخانه هستند که سازنده عینکهای ایمنی هستند. چند کارخانه بودند که، چون حمایت نشدند، نتوانستند ادامه دهند. از این رو عمده کالاهای ما وارداتی است.
وی درباره تولیدکنندگان عینک داخلی خاطرنشان کرد: مشکل عمده تولیدکنندگان عدم حمایت از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت است. فقط وعده و عید داده شده است، اما کاری برای تولید انجام نشده است. ما ۳ تا ۴ لابراتوار داریم که عدسیهای خاص نسخهای تولید میکنند. این تولیدات به لحاظ مواد اولیه وابسته هستند و باید از خارج از کشور وارد کنند.
او ادامه داد: وقتی به آنها ارز نیمایی هم ندادهاند و فقط با ارز آزاد باید کالا و مواد اولیه بیاورند، چطور میتوانند با چین و ترکیه و ... رقابت داشته باشند. حداقل این است که ارز نیمایی به تولیدکنندگان تخصیص دهند. اما متاسفانه شاهد هستیم که ارز نیمایی برای واردات کاغذ سیگار صرف میشود.
بیشتر بخوانید: واردات عدسی و فریم عینک طبی با دلار ۲۴ هزار تومانی/ پشت پرده قرارگرفتن فریم عینک در گروه کالای لوکس
ثابت قدم تصریح کرد: استفاده از عینک در جامعه عمومی است. عینک طبی را افرادی استفاده میکنند که مشکل ضعف دید دارند، اما استفاده از عینک آفتابی استاندارد برای کلیه افراد جامعه برای محافظت از چشم خود در مقابل اشعه UV مخرب ضروری است.
وی با تاکید بر اینکه در کشور ما فرهنگ سازی برای اهمیت دادن به سلامت چشم وجود ندارد، گفت: یک کارگر نمیتواند در سبد هزینهاش از پس خرید عینک آفتابی و طبی بر بیاید. متاسفانه به صنف ما یک دلار ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی نیمایی نیز اختصاص نداند.
رئیس اتحادیه صنف سازندگان و فروشندگان عینک تهران تصریح کرد: ما در حوزه تولید عدسی ۳-۴ تولیدکننده و ۲-۳ تولیدکننده فریم عینک داشتیم که اگر حمایت میشدند، توان رشد کردن داشتند. ما نخبگانی داریم که عدسیهایی قابل رقابت با نمونههای اروپایی تولید میکنند. اما وقتی در تامین مواد اولیه مشکل دارند و آنها باید با دلار آزاد کالا را تهیه کنند، نمیتوانند رقابت کنند.
وی با اشاره به کاهش قدرت خرید جامعه بیان کرد: حدود ۴ سال پیش که دلار ۳ هزار تومان بود، عینک طبی معمولی را به قیمت ۲۰۰ هزا رتومان میفروختیم. درحالیکه همان عینک امروزه به یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان تا ۲ میلیون تومان رسیده است. کسی که کارگر است ودرآمد ۳ تا ۵ میلیون تومان دارد و چند نفر در خانواده عینکی باشند، چطور میتواند از پس هزینههای عینک بر آید.
ثابت مقدم تصریح کرد: در منطقه آب وهوایی خشکی که در کشور داریم و اشعه UV شدیدی که برای سلامت چشمها مخرب است، استفاده از عینک آفتابی ضروری است، اما به چنین کارگری چطور میخواهیم توصیه کنیم که عینک آفتابی بخرید.
او ادامه داد: متاسفانه در حال حاضر تولیدکنندگان داخلی عدسی نیز نیز مشکل مواد اولیه دارند. به لحاظ مواد اولیه نیز باید از طرف دولت حمایت شوند. در حال حاضر بهترین دستگاهها را از آلمان وارد کردهاند، اما توان تولید ندارند. چراکه واردات مواد اولیه برای آنها بسیار هزینه بر شده است. این دستگاهها در سال ۹۶ و ۹۷ وارد شده است.
رئیس اتحادیه صنف سازندگان و فروشندگان عینک تهران بیان کرد: ۴ سال پیش عینکهای برند و اروپایی از یک تا ۲ میلیون تومان قیمت داشتند، اما امروزه عینک برند اروپایی تا ۱۰ میلیون تومان قیمت دارد. کسی قدرت خرید این نوع عینکها را ندارد. واردات این عینکها نیز بسیار کم و به ندرت بوده است.