تاریخ انتشار: ۱۱:۰۳ - ۳۱ تير ۱۴۰۰
مساله آب و خشکسالی از کارون تا ارس

سیاست‌های آبی ترکیه و تهدید خشکسالی در آذربایجان

تهدید مساله خشک شدن ارس و جلگه‌های اطراف آن در ایران، علاوه بر نابودی کشاورزی و محیط زیست، پیامد‌هایی مانند مهاجرت از روستا به شهر‌های تبریز، رشت و اطراف تهران را در پی خواهد داشت

سیاست‌های آبی ترکیه و تهدید خشکسالی در آذربایجان

اقتصاد ۲۴-موضوعات اقلیمی دست‌کم در مقیاس داخل کشور از یک مسئله محلّی به مسئله ملّی تبدیل شده است و ابعاد پردامنه‌ای به خود گرفته است. اگر چه امروز خوزستان و برخی از استان‌های جنوبی به طور مستقیم درگیر این معضل شده اند، اما در آینده نزدیک، استان‌های بیشتری با بی آبی دست و پنجه نرم خواهند کرد که خطه آذربایجان یکی از آن‌ها است. تغییرات اقلیمی و خشکسالی، یکی از مشکلات مهم منطقه ما است. ایران نیز خواه ناخواه درگیر این مسئله شده و مسائلی که امروز در نتیجه مدیریت آب در استان خوزستان پدیده آمده است نتیجه همین فرآیند‌ها است. پرواضح است که بخش بزرگی از این مشکلات ناشی از سوءمدیّریت «داخلی» است، اما بخشی دیگر نیز به «عوامل قهری» مانند گرم شدن زمین و «عوامل خارجی» مانند ریزگرد‌هایی که در نتیجه بیابان‌زایی در عراق حاصل شده است، قابل دسته بندی هستند.


بیشتر بخوانید: سومدیریت دلیل بی آبی خوزستان



اما ریشه این بیابانزایی‌ها کجاست؟ به نظر می‌رسد، نوع نگاه برخی از کشور‌ها به آب به مثابه یک «سلاح جنگی» بدعت خطرناکی است که در منطقه از سوی ترکیه باب شد. سد سازی بی رویه این کشور در بالا دست رودخانه‌های دجله و فرات یکی از دلایل اصلی ریزگرد‌های عراق است غرب ایران را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد. ترکیه از دهه هفتاد و هشتاد از مسئله آب به عنوان ابزار فشار سیاسی استفاده کرده است. جمله معروف رئیس جمهور وقت در دهه هشتاد میلادی، که گفته بود «اگر کشور‌های عربی نفت دارند ما نیز آب داریم» به عنوان دکترین همیشگی هیدروپلیتیک ترکیه باقی ماند. تاسیس سد کِبان در ۱۹۷۳ و توسعه و تبدیل پروژه فرات سفلی به پروژه گاپ در ۱۹۷۶ آغاز مناقشات آبی سوریه و ترکیه بود. پیش از آن نیز روابط دو کشور تعریفی نداشت. چه به دلیل بلوک بندی متفاوت آنکارا و دمشق در جنگ سرد و چه به دلیل الحاق استان حاتای یا اسکندرون ِسوریه در آستانه جنگ دوم جهانی به ترکیه. اما در دهه هشتاد و نوده دو مسئله آب و حزب کارگران کردستان ترکیه نیز به آن اضافه شد.

تورگوت اوزال در اکتبر ۱۹۸۹ هنگامی که تازه به ریاست جمهوری ترکیه رسیده بود، خطاب به مقامات سوری اعلام کرد، اگر فورا حمایت خود را از حزب کارگران کردستان ترکیه قطع نکند، ترکیه جلوی آب فرات به سوریه را خواهد گرفت. در همان ماه، نیرو‌های سوری یک هواپیمای مسافربری غیر نظامی ترکیه را در داخل خاک ترکیه در استان هاتای که اتفاقا سوریه به طور تاریخی بر آن ادعای ارضی دارد ساقط کرد. پس از آغاز ساخت سد آتاترک بر روی رودخانه فُرات، حافظ اسد به عنوان یک پیام سیاسی در مراسمی افسران حزب کارگران کردستان ترکیه در درّه بقاع شرکت کرد.


بیشتر بخوانید: ۷۰۲روستای استان خوزستان آب شرب ندارند



اما ترکیه همچنان به رویّه خود پیرامون سیاست آبی ادامه داد. سلیمان دمیرل، رئیس جمهور وقت ترکیه نیز همان رویه اوزال را در پیش گرفت. وی گفته بود:

«به نظر من تهدیداتی در مورد جنگ که در نتیجه اجرای طرح‌های توسعه در ترکیه مطرح شده است جای نگرانی ندارد. اگر تهدید وجود داشته باشد ما آن‌ها را دفع خواهیم کرد. ترکیه عامل بازندارنده‌ای در اختیار دارد و در آینده قدرت این بازدارندگی بیشتر خواهد شد. ترکیه سد‌های بیشتری خواهد ساخت. هر چقدر سد بیشتری بسازیم با تهدید کمتری روبرو خواهیم شد. اگر ترکیه موقعیت تبعی و ثانوی خود را در ارتباط با نفت می‌پذیرد، بنابراین قابل درک است که از موقعیّت خود به عنوان استفاده کننده از سرچشمه در ارتباط با منابع آبی استفاده کند».

این نوع نگاه به مسئله آب و کوشش برای نوعی موازنه بین نفت و آب در سیاست ترکیه آن هم در خاورمیانه‌ای که به اندازه کافی از شکاف‌های متعدد ایدئولوژیک، قومی، مذهبی و فرقه‌ای رنج می‌برد، بسیار نگران کننده است و منشاء نابسامانی‌های متعددی شده است. در نتیجه سد سازی ترکیه بر فرات، میزان مهاجرت از روستا به اطراف کلانشهر‌های سوریه مانند حلب و دمشق افزایش پیدا کرد و طبقه محروم جدیدی در این حوزه‌ها شکل گرفت و لایه‌ای جدید بر محرومیّت شهری فقراء اضافه شد. همین مهاجران حاشیه نشین در سال ۲۰۱۱ به موج‌های سنگین اعتراضی علیه حکومت اسد پیوستند.

نتیجه بی آبی مهاجرت و حاشیه نشینی است. برخی پژوهش‌ها نشان می‌دهد که گرایش معناداری به سازمان‌های بنیادگرا در بین گروه‌هایی که در فضای «فقر شهری» به سر می‌برند وجود دارد. نتیجه یک نظر سنجی در ۱۴ کشور اسلامی که نماینده ۶۲ درصد از مسلمانان هستند تایید می‌کند که گرایش به بنیادگرایی نه با دینداری بلکه با فقر شهری در ارتباط است. به این ترتیب تروریست‌ها از فقر حاشیه نشین‌ها و مهاجران شهری استفاده کرده و بسته‌های هویّتی متناسب با جوامع فقیر مهاجر نشین را ترویج می‌دهند. بسته‌های محبوب، آن‌هایی هستند که با ارزش‌های سنتی روستایی شناخته می‌شوند و دشمنان یا دگر‌ها را با ارزش‌های مدرنیته شهری و گروه‌های سکولار در ارتباط با قدرت مسلط متمایز می‌کنند؛ بنابراین مسئله به طور کلّی هم با سیاست‌های داخلی و هم با منازعات ژئوپلیتیک گره خورده است. از نظر بُعد خارجی برنامه‌های هیدروپلیتیکی ترکیه فقط محدود به دجله و فرات نیست که مستقیما استان خوزستان و اروند رود را تحت تاثر قرار می‌دهد، بلکه حضور در معادلات آبی افغانستان و رود‌هایی که به شرق ایران جاری می‌شود نیز از طرف شرکت‌های تُرک محسوس است. از طرف دیگر، اخیرا برنامه‌های زیادی در مورد ایجاد سد‌های متعدد بر چند ناحیه از بستر رودخانه ارس، از جانب ترکیه اعلام شده است.


بیشتر بخوانید: خوزستان؛ ترند غم انگیز این روز‌های گوگل



براساس گزارش سایت قارص مانشتی، استاندار قارص اعلام کرده است عملیّات ساخت سد و نیروگاه کاراکورت که بر روی سد ارس در حال احداث است، در حال اجرا است سد کاراکورت و نیروگاه برق آبی این سد با توان ۱۰۰ مگاوات از ۲۰۱۷ میلادی درحال احداث است و ۲۰۲۰ میلادی تکمیل و بهره برداری خواهد شد. این نقطه بزرگترین طرح حوزه آبخیز رود ارس است که در استان شرقی قارص ترکیه قرار دارد. این استان با ارمنستان و ایران همسایه و تنها چند کیلومتر با گرجستان فاصله دارد.

پیش بینی می‌شود که احداث سد کارکورت، به خشک شدن دست مغان منجر شود. حجم ذخیره آبی این سد یک میلیارد و شش متر مکعب است. یعنی با آب گیری آن به همین میزان از آب راس کاسته خواهد شد. بخش وسیعی از کشت زارها، حیات اجتماعی و روستایی خطه آذربایجان وابسته به ارس است؛ لذا با کاهش آب ارس و با توجه به رژیم حقوقی ارس که به جا مانده از دوره شوروی است، به نظر می‌رسد دور جدیدی از مناقشات بین کشور‌های حوزه ارس آغاز خواهد شد. همچنین با خشک سالی ناشی از آب گیری کاراکورت، در دهه آینده باید منتظر موج مهاجرت‌های گسترده در آذربایجان باشیم. این مهاجرت می‌تواند هم ابعاد محلّی داشته باشد، یعنی: مهاجرت از روستا‌ها به کلانشهر‌هایی مانند تبریز و رشت و هم ابعاد ملّی، یعنی مهاجرت از آذربایجان به حاشیه تهران؛ که این نیز به نوبه خود تبعات امنیّتی، اجتماعی و سیاسی پر دامنه‌ای در پی خواهد داشت. از نظر بُعد خارجی، در صورت آب‌گیری سد قارص، سد خداآفرین و قیز قلعه سی اهمیّت بیشتری برای پیدا می‌کند. زیرا مناقشه آبی بین کشور‌های همجوار موضوعیّت خواهد یافت.

شاید مسئله آب در استان خوزستان، در کوتاه مدت قابل مدیّریت و درمان نباشد، ولی ممکن است در همین مقایس زمانی اندک به ناکارآمد‌های پایان داد و برای راه حل‌های قطعی زمان بیشتری به دست آورد. اما مسئله مهم این است که پس از پایان بحران فعلی، مدیران کشور باید به طور واقعی در این مسئله به طور اخص و در مورد مسئله رودخانه‌های مرزی چه در سیستان چه در آذربایجان (به طور اعم) چاره اندیشی کنند. رها کردن مسائل کلان به حال خود تا بحران بعدی، نباید تبدیل به عادت و رویّه جاری شود.


بیشتر بخوانید: تهران؛ دومین استان فقیر از نظر منابع آبی



در نهایت باید گفت، مداخله بی جا در محیط زیست از ناحیه انسان خسارت‌های جبران ناپذیری دارد. به تجربه ثبات شده است که چه در سطح داخلی و چه در سطح خارجی، این مداخلات چیزی جز فاجعه به بار نمی‌آورد. پروژه احداث آبراه استانبول بین دریای اژه و مرمره، که هم اکنون در ترکیه مطرح است و از جانب حزب حاکم به قطر واگذار شده، مخالفان زیادی در خود ترکیه دارد. حزب عدالت و توسعه به این نکته توجه ندارد که دامنه همان استفاده ابزاری دوره اوزال از مسئله آب در برابر سوریه نیز پیامد‌های خطرناکی برای ترکیه داشت. زیرا اولا سیاست خارجی اوزال در نهایت با شکست روبرو شد و دوما فشار برای بیرون راندن کامل پ. ک. ک از سوریه و لبنان (دره بقاع) منجر به استقرار همه این گروه در شمال عراق در و فاصله نزدیکی با ترکیه شد. در نتیجه، سیاست فشار‌های آبی، دسترسی پ. ک. ک به استان‌های کردنشین ترکیه را نسبت به دهه هشتاد بیشتر و آسان‌تر کرد. از سوی دیگر استقرار این گروه در مرز با ایران، امنیّت مرزی سه جانبه را هم مورد تهدید قرار داد و همه معادلات سیاسی- امنیّتی شمال عراق را دستخوش تحول نمود. هزینه‌های نظامی سنگین ترکیه در دو استان مرزی (شرناک و حکّاری) و چندین استان همجوار در این دوره، با منفعت‌های قابل تصور از طرح توسعه گاپ برابری و گاه حتی از آن تجاوز می‌کند؛ لذا استفاده ژئوپلیتیکی از آب، آن گونه که سلیمان دمیرل، می‌پنداشت «عامل بازدارنده» نیست بلکه علت و العلل منظومه‌ای از مشکلات دیگر است. خاورمیانه در شرایط فعلی به اندازه کافی مشکل دارد و همین میزان از هیدروپلیتیک مخرّب بافتار منطقه را به شکل منفی دگرگون کرده است.

تهدید مساله خشک شدن ارس و جلگه‌های اطراف آن در ایران، علاوه بر نابودی کشاورزی و محیط زیست، پیامد‌هایی مانند مهاجرت از روستا به شهر‌های تبریز، رشت و اطراف تهران را در پی خواهد داشت و به دنبال آن باید منتظر نا به سامانی‌های آینده نیز بود؛ بنابراین تا دیر نشده، دستگاه سیاست خارجی ایران باید در تماس با طرف تُرک نسبت به مسئله آب ارس پیامد‌های آن وارد مذاکره شود. اردوغان نیز باید بداند که جدا کردن ارس از ناحیه غرب به شرق و پر کردن مسیر آن با میل و سیمان، در تاریخ ماندگار خواهد شد. هم اکنون استان آذربایجان غربی با مسئله خشک شدن دریاچه ارومیه روبرو است، بدیهی است اضافه شدن خشکی ارس به این معضل سرنوشت اردبیل و آذربایجان شرقی را نیز متحول خواهد کرد. امروزه، امنیّت یک مفهوم مجرّد که صرفا در ارتباط با یک سرزمین باشد، نیست، بلکه امنیّت کشور‌ها به صورت سلسله وار به هم متصل است، ناامنی یک در یک حوزه، پیامد‌های خود را در حوزه‌های دیگر نیز نشان می‌دهد. قطعا اگر امنیّت عراق یا سوریه تحت تاثیر قرار بگیرند، حوزه امنیّت ترکیه نیز چه از نظر اقتصادی و چه از نظر اجتماعی و امنیتی مصون نخواهد ماند. همان طور که در اوایل دهه نود چنین شد.

منبع: آذری‌ها

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ پرسپولیس چند بار قهرمان سوپرجام شد؟

عکس/ پوستر پرسپولیس برای دیدار با سپاهان

عکس/ پوستر AFC برای مسابقه سوپرجام بین پرسپولیس و سپاهان

عکس/ نورا هاشمی با لباس محلی در قشم

عکس/ ترکیب پرسپولیس مقابل سپاهان

عکس/ کاریکاتور کریم باقری در دستان بانوی هوادار پرسپولیس

عکس/ شبنم قلی خانی و مستانه مهاجر در دبی

عکس/ حضور خبرنگاران در محل دیدار پزشکیان و پوتین

تورم دلاری به بازار دستگاه‌های فلزیاب رسید/ افزایش ۱۰۰ درصدی جویندگان گنج در ۷ سال گذشته

اینفوگرافی/ تفاوت شکست خوردن با بازنده بودن

قیمت خودرو‌های سایپا امروز شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳ + جدول

تصویری از ایلان ماسک و جف بزوس ۲۰ سال پیش

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

دعوای صدراعظم آلمان با وزیر خارجه بر سر اوکراین

موسیمانه تا پای فسخ قرارداد با استقلال رفت

مدارس ابتدایی لواسان یکشنبه غیرحضوری شد

عکس/ مجریان صداوسیما لباس روسی بر تن کردند

روسیه از ایران خواسته به FATF بپیوندد

فیلم/ سخنگوی قوه قضاییه: در رابطه با ترور امروز افرادی شناسایی و دستگیر شدند

حضور دو بازیکن در استقلال منتفی شد

عکسی ماندگار در تاریخ /مارادونا در مقابل آلمان

زیاد النخاله: ایران حمایت همه جانبه‌ای از ما به عمل آورد

قیمت خانه و زمین در مکران افزایش یافت؟

نتانیاهو برای آتش‌بس با حماس دبه کرد؟

طعنه جمهوری اسلامی به کاظم صدیقی

فیلم/ رونمایی از نخستین شهر شناوری نیروی دریایی سپاه

دیپورت شاهزاده هری بریتانیا از امریکا؟

پیام تسلیت رهبر انقلاب در پی شهادت دو قاضی برجسته

مل گیبسون، جان وویت و سیلوستر استالونه سفیران ترامپ در هالیوود

فیلم/ مدارس ابتدایی دماوند در شیفت صبح فردا غیرحضوری شد

استراماچونی علیه طارمی

هشدار وزارت بهداشت: لبنیاتِ غیرپاستوریزه نخورید

چه کسی ابراهیم نبوی را کشت

رونمایی از شهر شناوری نیروی دریایی سپاه با حضور سرلشکر سلامی

رضا درویش در آستانه‌ خروج از پرسپولیس

کنکوری‌های سال آینده منتظر تغییرات نباشند

خبر خوش درمورد پاداش پایان خدمت فرهنگیان

فیلم/ عملیات شهادت طلبانه در تل‌آویو؛ یک کشته و ۲ زخمی

مدارس مقطع ابتدایی چهار شهرستان سیستان و بلوچستان تعطیل شد

پرواز آزادی به سوی استقلال + عکس

مسمومیت گسترده پرندگان در اهواز

پزشکیان: آماده تضمین امنیت در منطقه هستیم و نیازی به غرب نداریم + فیلم

فیلم/ بارش برف در زاهدان

آزادی ۲۹۶ اسیر فلسطینی محکوم به حبس ابد

کارتال به پرسپولیس نزدیک شد؟

چه بلایی بر سر لباس‌های جشن‌های ۲۵۰۰ساله آمد؟

۶ انتصاب جدید مسعود پزشکیان؛ حدادعادل پُست گرفت

ایلان ماسک در کاخ سفید دفتر کار خواهد داشت

عکس/ تصاویری از غزاله اکرمی بازیگر تلویزیون

پیش بینی قیمت دلار فردا ۳۰ دی ۱۴۰۳/ بازار دلار در بلاتکلیفی

وزیر علوم: آماده اعطای بورس تحصیلی به دانشجویان عراقی هستیم

عکس/ محمدرضا گلزار با ژستی جدی در کنار مایکل جکسون قلابی

پیش‌بینی بورس فردا یک‌شنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳

هوای تهران دوباره آلوده می‌شود

حمله به وزارت دفاع اسراییل با موشک بالستیک

لبنیات دوباره گران شد؟

عکس/ جمع آوری پرچم آمریکا از دانشگاه نوشیروانی بابل؟

استقبال سرمایه داران بورسی ازطلا و نقره در بورس کالا

پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا ۳۰ دی ۱۴۰۳/ افزایش قیمت طلا با چاشنی احتیاط

تاثیر فناوری‌ های نوین بر مدل های کسب و کار آینده چیست؟

عکس/ برگزاری نشست سران قوا در نهاد ریاست جمهوری

آشنایی با زیبایی‌های کاخ کرملین روسیه + عکس

عکس/ نمایی بی نظیر از شهر منجیل گیلان ۱۳۳ سال پیش