تاریخ انتشار: ۰۸:۵۳ - ۰۱ مرداد ۱۴۰۰
مشاور مرکز پژوهش‌های مجلس:

با ادامه دومینوی افزایش حقوق‌ها شاهد تورم بسیار بالایی خواهیم بود

مشاور مرکز پژوهش‌های مجلس با تاکید بر اینکه هیچ منابعی برای تامین افزایش‌های اخیر حقوق کارکنان دولت وجود ندارد و از محل پایه پولی، این منابع قرار است تامین شود، گفت: اگر این مسیر را ادامه دهیم فشار مضاعفش بر طبقات محروم می‌آید و ممکن است کشور را با تورم‌های بسیار بالایی مواجه کند.

سجانیان

اقتصاد ۲۴- محمدهادی سبحانیان مشاور مرکز پژوهش‌های مجلس و عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی درباره تبعات اقدامات اخیر دولت در افزایش حقوق و مزایایی گروه‌های مختلف از کارکنان دولت گفت: ریشه بسیاری از مسائل و مشکلات و چالش‌هایی که در اقتصاد ایران با آن‌ها مواجه هستیم مثل تورم، فاصله طبقاتی، افزایش خط فقر، بی ثباتی اقتصادی، کوچک‌تر شدن سفره مردم؛ همه و همه به مسئله کسری بودجه و روش‌های تامین مالی آن، بر می‌گردد. عملا این مسئله در دو سال اخیر به مسئله اصلی اقتصاد ایران مواجه شده است یعنی مواجه دولت با مسئله کسری بودجه و روش‌های تامین مالی آن، مهمترین مسئله اقتصاد ایران بوده است.

دولت روحانی نظام مالیاتی رو اصلاح نکرد، ولی کسری بودجه را تشدید کرد

سرپرست سابق معاونت اقتصادی مرکز پژوهش‌های مجلس افزود: علی رغم این موضوع و آثار و پیامد‌هایی که کسری بودجه و روش‌های تامین مالی آن بر اقتصاد ایران گذاشته است، متاسفانه ما شاهد کمترین تحرک و عمل دولت در این حوزه بودیم به گونه‌ای که نه تنها کمترین تلاشی برای افزایش منابع بودجه بخصوص منابع مالیاتی بودجه اتفاق نیفتاد بلکه تمرکز صرف در همین شرایطی که با سخت‌ترین تحریم‌های نفتی مواجه بودیم، بر بیش برآوردی منابع حاصل از نفت، فروش دارایی‌ها و اموال دولت و فروش اوراق مالی اسلامی گذاشته شد. این در حالی بود که علی رغم همه نیاز‌هایی که وجود داشت و همه آسیب‌هایی که در نظام مالیاتی با آن مواجه هستیم، اما عملا کمترین اقدام و کوچکترین اصلاحاتی را در این حوزه شاهد نبودیم.

مشاور مرکز پژوهش‌های مجلس به انتقاد از بودجه ۱۴۰۰ پرداخت و اظهار داشت: در طرف مقابل، افزایش‌های افسارگسیخته‌ای را در بخش هزینه‌های دولت بخصوص در بودجه ۱۴۰۰ نسبت به سال قبل مواجه بودیم. اعتبارات هزینه‌ای در سال ۱۴۰۰ نسبت به قانون بودجه ۹۹ بالغ بر ۱۱۰ درصد رشد کرده است. البته بخشی از این رشد بخاطر شفاف سازی بوده که در اعداد و ارقام بودجه اتفاق افتاد، اعدادی که دولت در سرجمع منابع و مصارف بودجه، دولت در لایحه اش نیاورده بود، مجلس به این بخش اضافه کرد. با این وجود، افزایش هزینه‌ها نسبت به سال ۹۹ بسیار بالا بود. نکته‌ای که وجود دارد این است که این حد از افزایش کسری بودجه یا افزایش کسری تراز عملیاتی دولت اصولا هیچ تناسب و هم خوانی با قواعد علمی و اقتصادی ندارد و هر کسی که کمترین سواد اقتصادی داشته باشد، می‌داند که این رویه و تداوم و تشدید آن، به شدت به اقتصاد کشور و حتی معیشت مردم ضربه می‌زند.

اگر جلوی دومینوی افزایش حقوق‌ها گرفته نشود شاهد تورم بسیار بالایی خواهیم بود

سبحانیان با تاکید بر اینکه متاسفانه در ماه‌های اخیر و حتی در روز‌های پایانی دولت، ما با تصمیماتی مواجه هستیم که به شدت هزینه‌های دولت را افزایش می‌دهد. نه تنها بار مالی آن برای سال جاری خواهد بود و به دولت بعدی تحمیل می‌شود، بلکه این هزینه‌ها کاملا پایدار است و در سال‌های بعدی هم به شکل فزاینده‌ای افزایش پیدا می‌کند، اضافه کرد: افزایش‌هایی که در هزینه‌های دولت و عموما در بخش حقوق و مزایای کارکنان دولت دارد اتفاق می‌افتد هرچند در شرایط عادی منطقی و حتی قابل دفاع است با توجه به فشاری که به مردم وجود دارد.


بیشتربخوانید:خرج و برج خانواده‌های ایرانی روی الاکلنگ تورم


اما واقعیت این است که این فشار به همه مردم دارد وارد می‌شود. در حال حاضر، حدود ۳۰ درصد مردم یعنی بالغ بر ۲۵ میلیون نفر زیر خط فقر هستند و عموم و چه بسا همه این افراد، کارمند دولت نیستند. در نتیجه، وقتی ما این افزایش‌ها را در زمانی که هیچ منابعی برای تامین این هزینه‌ها وجود ندارد و از محل پایه پولی و منابع بانک مرکزی، این منابع قرار است تامین شود، اگر این مسیر را ادامه دهیم فشار مضاعفش بر طبقات محروم و فرودستان می‌آید و ممکن است کشور را با مشکلات بسیار جدی و تورم‌های بسیار بالایی مواجه کند که حتی می‌تواند تبعات اجتماعی هم داشته باشد.

دولت روحانی پرداخت حقوق و مزایای کارکنان دولت را به مهمترین دغدغه دولت آتی تبدیل کرد

عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی ادامه داد: نکته دیگری که باید به آن توجه کرد این است که وقتی در یک شرکت خصوصی، مدیر مالی اش اگر شرکت با کسری مواجه شود، صاحبان و سهامداران آن شرکت از وی بازخواست می‌کنند و چه بسا، وی را از این شرکت بیرون بکنند، اما ما در سطح کلان و در حوزه مدیریت مالی کشور، ما با یک حالت بی‌نظیری مواجه هستیم و افزایش‌های بسیار بالایی در کسری بودجه شاهدیم. به جای اینکه تدبیر گذاشته شود برای کاهش کسری بودجه، متاسفانه برنامه‌های زنده گذاشته می‌شود و افزایش هزینه‌هایی که در این شرایط دارد اتفاق می‌افتد به عنوان دستاورد و به عنوان یک کار تبلیغاتی ازش یاد می‌کنند. شاید کمتر اقتصاددان یا حتی اقتصاد خوانی وجود داشته باشد که نداند این اقدامات به ضرر اقتصاد کشور است.

سبحانیان تاکید کرد: چرا یک فرد می‌تواند به گونه‌ای عمل کند که مسیری که حتما به ضرر اقتصاد کشور است ادامه دهد و حتی تبلیغ بکند و متاسفانه هیچ گونه پاسخگویی وجود ندارد و هیچ مرجع و نهادی هم وجود ندارد این را مورد مطالبه قرار دهد که چرا وضعیت کشور به لحاظ مالی و به لحاظ بی عملی مفرط دولت در اصلاحات نظام مالیاتی به جایی رسیده است که اگر قبلا دغدغه دولت، پرداخت یارانه بود امروز دولت را به گونه‌ای تحویل می‌دهد که دغدغه دولتمردان جدید نه تنها یارانه‌های پرداختی است، بلکه پرداخت حقوق و مزایای کارکنان دولت جزو مهمترین دغدغه‌های آنهاست.

اگر روند فعلی تشدید کسری بودجه اصلاح نشود، چشم انداز خوبی از منظر تورم نداریم

وی در پایان اضافه کرد: با همان قیاسی که عرض کردم که اگر یک شرکت خصوصی کوچک بود، مدیر آن شرکت مورد سوال قرار می‌گرفت و باید پاسخگو می‌بود؛ نحوه عملکرد مسئولان ذیربط در دولت و رفتار‌های غیرمسئولانه آن‌ها به ویژه در ماه‌های اخیر برای تشدید و دامن زدن به این کسری بودجه و تبعات سنگینی که این اقدام می‌تواند برای کشور بر جای بگذارد، باید حتما مورد سوال قرار بگیرد و باید پاسخگویی برای آن وجود داشته باشد. من فکر می‌کنم اگر این مسیر متوقف نشود و اگر ارکان مختلف حاکمیت اعم از دولت و مجلس و حتی قوه قضائیه اگر مواجهه مسئولانه‌ای با این مسیری که توسط دولت شروع شده است، نداشته باشند، اصلا چشم انداز خوبی برای اقتصاد کشور بویژه از منظر تورم نمی‌توانیم داشته باشیم.

منبع: فارس
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

۲۰ کشوری که تا سال ۲۰۳۹ بر جهان حکمرانی خواهند کرد؟

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع گوشی موبایل اپل امروز + جدول

فیلم/ اتمام حجت سردار قاآنی با اسراییل

قیمت انواع لپ تاپ اچ پی HP امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز چهارشنبه ۶ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز چهارشنبه ۶ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز چهارشنبه ۶ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

پیش بینی قیمت طلا و سکه امروز ۶ فروردین ۱۴۰۴/ خریداران طلا مُردد شدند

قیمت خودرو‌های سایپا امروز چهارشنبه ۶ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ خبر خوش درباره واریز عیدی مددجویان بهزیستی

عکس/ همسر دوم محمدرضا پهلوی در ۱۴ سالگی کنار مادر آلمانی‌اش

عکس/ محمدرضا پهلوی و پدرش رضاخان در روز افتتاح بانک ملی

عکس/ مجید مظفری ،هوتن شکیبا و صابر ابر در اتاق گریم سریال تاسیان

عکس/ ادعای دختر ابراهیم رئیسی درباره شب اول شهادت پدرش

عکس/ تعدادی از ملازمان ناصرالدین شاه در شکارگاه و بالای سر شکارها

عکس/ دیدار نوروزی مسعود پزشکیان با رئیس قوه قضائیه

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

اینفوگرافی/ استان‌های ایران چند امام زاده دارند؟

فیلم/ زاپ دار کردن شلوارهای جین

نماینده ملایر: گرانی در حوزه خودرو طبیعی است

محبوب‌ترین رنگ‌ خودرو در جهان کدام است؟

نشانه‌ مهم از راه رسیدن بمب‌افکن‌های استراتژیک بی ۲۱

سناریو‌های مهم اقتصاد ایران در سال ۱۴۰۴

علائم اوتیسم در بزرگسالان چیست؟

پیش بینی قیمت دلار امروز ۷ فروردین ۱۴۰۴/ قیمت دلار ارزان می‌شود؟

مسافران نوروزی در کدام استان‌ها بیشتر اقامت داشتند؟

اقامتگاه‌های فوق لاکچری در عربستان میزبان ثروتمندان جهان/ استراحتگاه‌های صخره‌ای با هزینه اقامت شبی ۳۲۰۰ دلار +عکس

پیش بینی قیمت طلا و سکه امروز ۷ فروردین ۱۴۰۴/ رکوردزنی پی در پی قیمت طلا

اکرم امام اوغلو کیست؟

ادعای هک اطلاعات بانک سپه تکذیب شد

فیلم/ سلطان جاده‌های جهان کیست؟

عکس/ ثریا اسفندیاری ۹۴ سال پیش در کنار پدر، مادر و عروسک اش

فیلم/ آمریکا در آستانه حمله به ایران قرار دارد!

عکس/ استوری جواد نکونام برای بازیکنان تیم ملی

تیم ملی کشتی فرنگی ایران قهرمان آسیا شد

اسامی تیم‌های راه‌یافته به جام جهانی فوتبال ۲۰۲۶

عکس/ ارزش تیم‌های صعود کننده به جام جهانی ۲۰۲۶

فیلم/ امدادخودرو‌های غیرمجاز نقره داغ شدند

اعلام قیمت جدید محصولات بهمن موتور فروردین ۱۴۰۴+ جدول

سقف حقوق کارمندان و بازنشستگان مشخص شد

جزییات متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان در سال ۱۴۰۴

عکس/ زیبایی و عظمت سرستون‌های تخت جمشید

عکس/ تفاوت تلویزیون جبلی-جلیلی با تلویزیون مردم

فیلم/ بهاره افشاری بازهم به مجید واشقانی رسید

عکس/ بازدید فرح و محمدرضا پهلوی از حرم امام رضا ۴۷ سال پیش

عکس/ شباهت روانشناس پایتخت ۷ با دکتر عزیزی!

عکس/ توئیت نماینده اصولگرای مجلس درخصوص آزادی جاسوس فرانسوی

عکس/ آمار ستاره پرسپولیس بالاتر از کل مهاجمان استقلال!

عکس/ بارش شدید برف در مشهد

فیلم/ اتمام حجت سردار قاآنی با اسراییل

عکس/ عید دیدنی وزرای دولت چهاردهم با مسعود پزشکیان

فیلم/ سعید اسماعیلی به مدال طلا دست یافت

پیام سردار قاآنی به مناسبت روز جهانی قدس

جانشین اکرم امام اوغلو انتخاب شد

عکس/ آتلانتیک پیام‌های چت گروهی کابینه ترامپ را منتشر کرد

کنایه نماینده حامی سعید جلیلی به مردم درباره اعتراضات

عکس/ دورهمی رضا رشیدپور و کیوان ساکت در کنسرت ابی

عکس/ پیمان قاسمخانی دوباره دختردار شد

عکس/ پوستر پرسپولیس برای تولد میلاد سرلک

اظهارات تازه ترامپ درباره ارسال نامه‌اش به ایران

فیلم/ صدور حکم تخلیه و تخریب آرامگاه خیام توسط امام جمعه نیشابور

دستور مهم پوتین درباره معاهده راهبردی ایران و روسیه

عکس/ مذاکرات ایران و آمریکا به میزبانی امارات؟

ماجرای غواصی هاشمی رفسنجانی در کیش

اعلام مبلغ فطریه رمضان ۱۴۰۴ از سوی مراجع تقلید

بهروز سریال پایتخت ۷ کیست؟

اوستون اورونوف زیر نظر پزشک پرسپولیس