تاریخ انتشار: ۰۸:۳۹ - ۱۸ مرداد ۱۴۰۰
رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی تهران مطرح کرد؛

چالش‌های تکنولوژی در بازار لوازم خانگی

طی ۲ سال گذشته صنعت و بازار لوازم خانگی ایران شرایط خاص و متفاوتی را از سر گذرانده است.ممنوعیت واردات که حالا ۲ سال از ابلاغ و اجرای آن می‌گذرد، انگیزه تولیدکنندگان داخلی را افزایش داد و میزان تولید چه از لحاظ کیفی و چه کمی بهتر از ۲ سال قبل است، اما اثر این رشد تولید هنوز برای مصرف‌کنندگان ملموس نیست.

 لوازم خانگی

اقتصاد۲۴-  طی ۲ سال گذشته در سطح بازار رشد سرسام‌آور قیمت‌ها حرف اول بوده و بیشتر فشار این گرانی را هم مصرف‌کنندگان تحمل کرده‌اند، اگرچه فروشندگان هم از رکود ناشی از این گرانی بی‌نصیب نبوده‌اند.

اکبر پازوکی، رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی تهران، نکات قابل توجهی را درباره بازار و صنعت لوازم خانگی مطرح کرده است.

تولیدات داخلی تا چه حد نیاز بازار را از لحاظ کمی و کیفی تامین می‌کند؟

در زمینه لوازم ریز خانگی تا ۲ سال قبل میزان تولید بسیار پایین بود، اما کارخانه‌های داخلی در ۲ سال اخیر در حال افزایش تولید و تکمیل فهرست کالا‌های تولیدی هستند. ۸ کارخانه در ۲ سال گذشته مجوز تولید گرفته‌اند و در حال تولید لوازم ریز هستند که تولیدات بعضی از این شرکت‌ها به بازار هم رسیده است.

تا پیش از این فقط ۲ شرکت پارس‌خزر و پاناسونیک در زمینه تولید اقلام ریز فعالیت داشتند که آن‌ها هم همه اقلام را پوشش نمی‌دادند و به‌طور مثال کالایی مثل سرخ‌کن یا گوشت‌کوب برقی اصلا در ایران تولید نمی‌شد که امروز در حال تولید است و بخشی از نیاز بازار را تامین می‌کند. در برخی اقلام مثل اتوپرس هم به هیچ عنوان تولید داخلی وجود ندارد و محصولات بازار تماما وارداتی است.

البته یک شرکت در این زمینه برنامه‌ریزی کرده، اما تا پایان سال طول می‌کشد تا محصولی به بازار ارائه دهد. در زمینه اتو بخار هم تولید داخلی انجام می‌شود، اما کفاف نیاز بازار را نمی‌دهد و دولت در کنار واردات سرخ کن، برخی اقلام گوشت‌کوب برقی و اتوپرس، هنوز به بعضی از واردکنندگان برای واردات اتوبخار هم مجوز می‌دهد.


انجمن صنایع لوازم خانگی درخواست تداوم ممنوعیت واردات را مطرح کرده‌اند، بازار چقدر موافق این درخواست است؟

اگر این سؤال در سال ۹۶ مطرح می‌شد، پاسخ من این بود که باید واردات باشد، زیرا در زمینه بسیاری از لوازم درشت خانگی تولید نداشتیم و به‌طور مثال در ظرفشویی یا کولرگازی هیچ‌گونه تولیدی نداشتیم.

در زمینه ال‌ای‌دی همین الان هم تولیدی نداریم و به تازگی یک‌دو شرکت داخلی تولید را آغاز کرده‌اند. پس باید واردات موازی با تولید داخل وجود داشت تا خلأ در بازار ایجاد نشود و گرانی اتفاق نیفتد.

اما امروز پاسخ من به این پرسش، متفاوت است؛ امروز با سرمایه‌گذاری‌های انجام شده در شرکت‌های داخلی مخصوصا در زمینه اقلام درشتی مثل یخچال فریزر، سایدبای‌ساید، لباسشویی و ظرفشویی و حتی همین ال‌ای‌دی، من هم به‌عنوان رئیس انجمن فروشندگان با واردات مخالفم.

امروز اگر قرار است در‌های مملکت باز شود باید تکنولوژی وارد شود، نه کالای ساخته شده. گذشته از این، به‌جای اینکه دوباره سراغ کره و دیگر کشور‌های آسیایی برویم، باید تکنولوی روز اروپا را وارد کنیم. نخستین تولیدکننده لباسشویی در دنیا شرکت بوش آلمان است، چرا ما این تکنولوژی را وارد نکنیم؟ ما می‌توانیم این تکنولوژی را وارد کنیم و خودمان مثل ترکیه به قطب تولید لوازم خانگی تبدیل شویم کمااینکه همین الان هم می‌توانیم صادرات داشته باشیم، مشکل اینجاست که قیمت تمام‌شده ما سنگین است و یکی از دلایل این قیمت بالا، گرانی مواداولیه است.

گرانی لوازم خانگی ایرانی، این اعتقاد را به‌وجود آورده که شرکت‌های ایرانی در نبود رقابت، قیمت‌گذاری منصفانه‌ای روی کالا ندارند، نظر شما چیست؟

اگر رقابت در بازار نباشد، نتیجه همان چیزی می‌شود که در خودروسازی با آن مواجهیم؛ تولیدکننده هر کالایی را با هر قیمتی به بازار می‌فرستد، بنابراین باید رقابت در بازار باشد، اما آنچه در زمینه افزایش قیمت باید مورد توجه قرار گیرد این است که قیمت تمام شده، تابع مؤلفه‌هایی است که مهم‌ترین آن‌ها قیمت مواداولیه است.

۷۰ درصد مواداولیه مورد نیاز تولید، در ۵ قلم کالای درشت خانگی، در داخل کشور تولید می‌شود، دولت برای اینکه هم قیمت را رصد کند، هم رقابت ایجاد کند و هم در نهایت زمینه صادرات را فراهم کند، باید به جای اینکه به تولیدکننده وام بدهد، این پول را در زمینه تولید مواداولیه سرمایه‌گذاری کند.

دولت در ازای این کمک و حمایت‌هایی مثل معافیت‌های مالیاتی و بیمه‌ای، از تولیدکننده ضمانت بگیرد که تولید و صادرات و کیفیت کالای خود را به نقطه مشخصی برساند. در ۲ سال گذشته شرایط برای تولیدکنندگان بسیار سخت شده و نمی‌شود یکطرفه به قاضی رفت.

به‌عنوان مثال سرمایه‌گذار یکی از کارخانه‌های تولید یخچال فریزر که هفته گذشته خط تولید آن افتتاح شد در زمان آغاز سرمایه‌گذاری در سال ۹۷، کارش را با دلار ۳۸۰۰ تومانی آغاز کرده و در نهایت هزینه را تا ۱۰۰ میلیارد تومان برآورد می‌کند، اما الان که در سال ۱۴۰۰ افتتاح شده این کارخانه برای این سرمایه‌گذار یک‌هزار میلیارد تومان هزینه داشته است.


بیشتربخوانید:کانتینر‌های لوازم خانگی لوکس هنوز بلاتکلیف‌اند


این فرد اگر چنین پولی را در یک بانک داخلی یا خارجی سرمایه‌گذاری می‌کرد تا چند نسل بعد از خودش هم در رفاه بودند، اما ترجیح داده در این کشور سرمایه‌گذاری کند تا تولید و اشتغال ایجاد کند. در چنین شرایطی آیا درست است که در‌های مملکت باز شود و واردات بدون حساب و کتاب انجام گیرد؟ همه دم از سرمایه‌گذار خارجی می‌زنند درحالی‌که به سرمایه‌گذار داخلی بهای لازم را نمی‌دهیم.

در نبود رقابت چه چیزی کیفیت تولید را تضمین می‌کند؟

وقتی تکنولوژی روز دنیا را وارد کنیم خواه ناخواه کیفیت کالای تولیدی بالا می‌رود و در این شکی نیست، قیمت هم در سایه تولید انبوه کاهش می‌یابد. چندین مؤلفه با هم جمع می‌شود تا یک تولید انجام شود؛ مواداولیه، واردات بعضی کالا‌ها که تولید نداریم و تولید انبوه کالا در کارخانه‌ها ازجمله مهم‌ترین مؤلفه‌ها هستند. اگر تولید بالا نباشد و کارخانه یک‌شیفت کار کند ناچار است قیمت کالا را افزایش بدهد تا هزینه‌ها را جبران کند. حمایت دولتی در این زمان است که می‌تواند تولید را نجات دهد.

بیمه ما در فوتبال و ساخت‌وساز سرمایه‌گذاری می‌کند، چرا در زمینه تولید، سرمایه‌گذاری نمی‌کند؟ اگرحمایت کند صنعت ما به صادرات و سودآوری می‌رسد و در آن زمان می‌تواند هزینه‌های بیمه‌ای را بدون مشکلی پرداخت کند و پاسخ سرمایه‌گذاری و یارانه را هم بدهد. صنعت لوازم خانگی در ۴۲ سال اخیر متأسفانه نقشه راه و مسیر مشخص نداشته و برنامه‌ریزی برای آن انجام نشده است. با پرداخت وام به تولید‌کننده کاری درست نمی‌شود، باید برنامه و نقشه داشت.

به شرطی به تولیدکننده وام بدهند که کالای مشخص مورد نیاز کارخانه‌ها را تولید کند. ما ترموکوپل و شیر بخاری گازی را از دانمارک وارد می‌کردیم، الان به تازگی در حال تولید هستیم، چرا در این نوع کالا‌های مصرفی صنایع سرمایه‌گذاری نمی‌شود؟

برای تولید هر کالایی نباید مجوز صادر شود، بلکه نیاز صنایع ما باید رصد شود و با نقشه مشخص، تولید کشور برنامه‌ریزی شود. باورکردنی نیست که ما هنوز قالب‌سازی نداریم و تولیدکننده ناچار است از چین قالب وارد کند.‌

می‌گویند قالب‌سازی توجیه اقتصادی ندارد و تولیدکننده‌ای که می‌خواهد خط تولیدش را عوض کند از اینجا به چین برود و به چین قالب سفارش دهد. ما فقط می‌گوییم گرانی؛ درحالی‌که گرانی هست، ولی گرانفروشی نیست. اگر دولت و وزارت صنعت برای تولید برنامه داشته باشد، هزینه و قیمت هم پایین می‌آید و تولیدکننده در سایه تضمین حمایت از تولید و صادراتش تولید انبوه خواهد داشت.

چنین حمایتی به هیج عنوان الان انجام نمی‌شود. درخت پسته ۷ سال بار نمی‌دهد، ولی آیا کشاورز آن را آبیاری نمی‌کند؟ باید برای صنعت سرمایه‌گذاری کرد. چند صنعت هست که می‌تواند جایگزین نفت شود.

از سال ۹۸ به بعد آشتی شرکت‌های دانش‌بنیان با صنایع لوازم خانگی رخ داده و این می‌تواند در این صنعت تحول ایجاد کند. صدا و سیمای ما تولیدکننده و برند‌های برتر دنیا را نشان می‌دهد، ولی همین صدا و سیما از تولیدکننده ایرانی برای هر ثانیه آگهی میلیاردی پول می‌گیرد.

منبع: همشهری آنلاین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳ + جدول

قاضی رازینی در گذر زمان از سال ۱۳۵۷ تا امروز

عکس/ چهره متفاوت آتنه فقیه نصیری، سحر ولدبیگی و حمیرا ریاضی در سال ۷۹

عکس/ قاب ماندگار عارف، ناصر حجازی، ستار و پروین با استایل خاص

عکس/ واکنش رشیدپور به تویت عجیب سعید جلیلی

عکس/ واکنش ربیعی به حادثه تروریستی امروز

عکس/ نمایی از ساختمان محل ترور ۲ قاضی دیوان عالی کشور

عکس/ استوری احساسی بهنوش بختیاری در اینستاگرام غوغا کرد

عکس/ پوشش برف در ایران از نگاه ناسا

اینفوگرافی/ ۱۰ استارتاپ بزرگ ایران با ارزش ۱۰۰ هزار میلیارد تومان

عکس/ تمرین تیم استقلال در کمپ ناصر حجازی

عکس/ استقبال قاضیِ مقیسه از حمید نوری

عکس/ چهره خاص و دیدنی گوگوشِ در کنار پدرش ۶۴ سال پیش

عکس/ ترافیک شدید در بزرگراه‌های تهران

جزییات تیراندازی و شهادت دو قاضی مقابل کاخ دادگستری + عکس و فیلم

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عوارض نوشیدن قهوه با شکم خالی

چگونه خوب عمر کنیم؟

آیا جهانی شدن ادامه خواهد داشت یا متوقف می شود؟

پیش بینی قیمت طلا و سکه پس از تحلیف ترامپ/ بازار منفجر می شود یا اثراتش پیشخور شده است؟

تعیین تکلیف تعطیلی مدارس و ادارات تهران

پیام تسلیت رهبر انقلاب اسلامی درپی درگذشت حجت‌الاسلام سقای بی‌ریا

فیلم/ جزییات جدید از سوء قصد امروز به قضات بلندپایه از زبان پورمحمدی

دعوای صدراعظم آلمان با وزیر خارجه بر سر اوکراین

موسیمانه تا پای فسخ قرارداد با استقلال رفت

مدارس ابتدایی لواسان یکشنبه غیرحضوری شد

عکس/ مجریان صداوسیما لباس روسی بر تن کردند

روسیه از ایران خواسته به FATF بپیوندد

فیلم/ سخنگوی قوه قضاییه: در رابطه با ترور امروز افرادی شناسایی و دستگیر شدند

حضور دو بازیکن در استقلال منتفی شد

عکسی ماندگار در تاریخ /مارادونا در مقابل آلمان

زیاد النخاله: ایران حمایت همه جانبه‌ای از ما به عمل آورد

قیمت خانه و زمین در مکران افزایش یافت؟

نتانیاهو برای آتش‌بس با حماس دبه کرد؟

طعنه جمهوری اسلامی به کاظم صدیقی

فیلم/ رونمایی از نخستین شهر شناوری نیروی دریایی سپاه

دیپورت شاهزاده هری بریتانیا از امریکا؟

پیام تسلیت رهبر انقلاب در پی شهادت دو قاضی برجسته

مل گیبسون، جان وویت و سیلوستر استالونه سفیران ترامپ در هالیوود

فیلم/ مدارس ابتدایی دماوند در شیفت صبح فردا غیرحضوری شد

استراماچونی علیه طارمی

هشدار وزارت بهداشت: لبنیاتِ غیرپاستوریزه نخورید

چه کسی ابراهیم نبوی را کشت

رونمایی از شهر شناوری نیروی دریایی سپاه با حضور سرلشکر سلامی

رضا درویش در آستانه‌ خروج از پرسپولیس

کنکوری‌های سال آینده منتظر تغییرات نباشند

خبر خوش درمورد پاداش پایان خدمت فرهنگیان

فیلم/ عملیات شهادت طلبانه در تل‌آویو؛ یک کشته و ۲ زخمی

مدارس مقطع ابتدایی چهار شهرستان سیستان و بلوچستان تعطیل شد

پرواز آزادی به سوی استقلال + عکس

مسمومیت گسترده پرندگان در اهواز

پزشکیان: آماده تضمین امنیت در منطقه هستیم و نیازی به غرب نداریم + فیلم

فیلم/ بارش برف در زاهدان

آزادی ۲۹۶ اسیر فلسطینی محکوم به حبس ابد

کارتال به پرسپولیس نزدیک شد؟

چه بلایی بر سر لباس‌های جشن‌های ۲۵۰۰ساله آمد؟

۶ انتصاب جدید مسعود پزشکیان؛ حدادعادل پُست گرفت

ایلان ماسک در کاخ سفید دفتر کار خواهد داشت

عکس/ تصاویری از غزاله اکرمی بازیگر تلویزیون

پیش بینی قیمت دلار فردا ۳۰ دی ۱۴۰۳/ بازار دلار در بلاتکلیفی

وزیر علوم: آماده اعطای بورس تحصیلی به دانشجویان عراقی هستیم

عکس/ محمدرضا گلزار با ژستی جدی در کنار مایکل جکسون قلابی

پیش‌بینی بورس فردا یک‌شنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳

هوای تهران دوباره آلوده می‌شود

حمله به وزارت دفاع اسراییل با موشک بالستیک

لبنیات دوباره گران شد؟