اقتصاد ۲۴-در ادامه واکنشها به گزارش اخیر کنسرسیوم بینالمللی روزنامهنگاران تحقیقی، «آیسیآیجی» شمار دیگری از رهبران کشورها و چهرههای مشهور جهان روز دوشنبه افشاگریهای انجام شده تحت عنوان «اسناد پاندورا» را رد کرده و ادعاهای مطرح شده درباره فرار مالیاتی و در اختیار داشتن ثروتهایی اعلام نشده را نادرست خواندند.
اسناد پاندورا که با همکاری ۶۰۰ روزنامهنگار تحقیقی تهیه شده، حاوی ۱۱.۹ میلیون سند لو رفته از ۱۴ شرکت خدمات مالی و هزاران شرکت فراسرزمینی در سراسر جهان است. شرکتهای فراسرزمینی یا آفشور، مؤسساتی تجاری هستند که با هدف کسب امتیازات اقتصادی از جمله فرار از پرداخت مالیات یا کاهش مبلغ آن، در یک کشور خارجی به ثبت میرسند و از راه دور اداره میشوند.
گیلرمو لاسو، رئیس جمهور اکوادور که بر اساس «اسناد پاندورا» وجوه کلانی را به دو تراست مستقر در در ایالت داکوتای جنوبی آمریکا منتقل کرده است، در واکنش اعلام کرد: «این کاملا درست است که سالها پیش از این، من سرمایهگذاریهای مشروعی در دیگر کشورها داشتهام، اما اطمینان میدهم که تمام درآمدم را اعلام و مالیات آنها را در اکوادور پرداخت کردهام.»
در مجموعۀ اسناد پاندورا اطلاعات فرار مالیاتی و ثروتاندوزی پنهانی رؤسای جمهور دو کشور دیگر آمریکای لاتین یعنی شیلی و جمهوری دومینیکن نیز دیده میشود.
بیشتر بخوانید: اسناد پاندورا، سونامی افشای ثروت پنهان سران جهان
تحقیقات روزنامهنگاران همچنین نشان داد که بیش از دو سوم مدیران ارشد و سیاستمداران، داراییهای خود را در شرکتهای فراسرزمینی تأسیس شده در جزایر ویرجین بریتانیا پنهان کردهاند. از جمله دنیس ساسو نگسو که مدت ۲۴ سال است بر کرسی ریاست جمهوری کنگو تکیه زده، برای حدود به بیست سال مالک یک شرکت فراسرزمینی در این جزایر بوده و علی بونگو، رئیس جمهور گابن نیز از اواخر دهه ۲۰۰۰ میلادی دو شرکت را در این منطقه در اختیار داشته است.
از چهرههای مشهور دیگری که نامشان در اسناد پاندورا دیده میشود میتوان به شکیرا خواننده کلمبیایی، کلودیا شیفر مدل آلمانی، ساچین تندولکار اسطوره کریکت هند همچنین تونی بلر، نخستوزیر پیشین بریتانیا و دومینیک استراسکان، رئیس پیشین بانک جهانی اشاره کرد.
اسناد پاندورا نشان میدهد که رئیس پیشین صندوق بینالمللی پول که در پی یک رسوایی جنسی مجبور به ترک صحنه سیاست فرانسه شد و اکنون مشاور اقتصادی و مدرس است، چندین میلیون دلار را از طریق یک شرکت مراکشیِ معاف از مالیات به خارج از فرانسه فرستاده است.
او در واکنش در پیامی توییتری نوشت: «من از سال ۲۰۱۳ ساکن مراکش هستم و مالیات خود را در آنجا پرداخت میکنم. من برای سالهای ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۰ میلادی ۸۱۲ هزار یورو مالیات پرداخت کردهام که معادل ۲۳.۸ درصد از سود دریافتیام است.»
اوهورو کنیاتا، رئیس جمهور کنیا که بارها از عزم خود برای مبارزه با فساد سخن گفته، بر اساس «اسناد پاندورا» دارای شرکتی در پاناما است و چند تن از اعضای خانواده او نیز بیش از ۳۰ میلیون دلار در شرکتهای فراسرزمینی دارند.
پاتریک آچی، نخست وزیر ساحل عاج نیز بر اساس این تحقیقات، دستکم تا سال ۲۰۰۶ میلادی یک شرکت آفشور در باهاما داشته است. او روز دوشنبه هرگونه «اقدام غیرقانونی» و تلاش برای فرار از پرداخت مالیات را رد کرد.
ولادیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین از دیگر مدعیان مبارزه با فساد است؛ با این وجود اسناد پاندورا نشان میدهد که او از سال ۲۰۱۲ میلادی شبکهای از شرکتهای فراسرزمینی را در اختیار داشته و سه ملک مجلل در لندن خریده است.
اورسولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا در واکنش به این گزارش، تلاش رهبران و سیاستمداران برای فرار از مالیات را «کاملاً غیرقابل قبول» خواند و تاکید کرد که اتحادیه اروپا باید در این باره «بیشتر» کار کند.
پیش از این کاخ سلطنتی عبدالله دوم، پادشاه اردن که بر اساس این اسناد مالک دستکم ۳۰ شرکت آفشور است و از این مسیر ۱۴ ملک لوکس در ایالات متحده و بریتانیا به ارزشی بیش از ۱۰۶ میلیون دلار خریده، همچنین کاخ کرملین اتهامات طرح شده در «اسناد پاندورا» را نادرست خوانده و رد کرده بودند.
یورونیوز