اقتصاد ۲۴-وزارت امور خارجه آمریکا روز سهشنبه ۵ اکتبر (۱۳ مهر) تعداد کلاهکهای هستهایاش را برای اولین بار پس از ۴ سال منتشر کرد. دونالد ترامپ، رئیسجمهور پیشین ایالات متحده، در دوران قدرت خود مانع از انتشار این اطلاعات میشد.
بنابر آمار اعلام شده تا روز ۳۰ سپتامبر ۲۰۲۰، ارتش آمریکا ۳ هزار و ۷۵۰ کلاهک هستهای فعال و غیرفعال در اختیار دارد که ۵۵ درصد نسبت به سال پیشتر از آن و ۷۲ درصد نسبت به سال ۲۰۱۷ کاهش نشان میدهد.
رقم کنونی پایینترین سطح سلاحهای اتمی آمریکا از زمان بالا رفتن هستهای این کشور در اوج جنگ سرد با شوروی در سال ۱۹۶۵ است که به ۳۱ هزار و ۲۵۵ عدد بالغ میشد.
وزارت خارجه آمریکا در بیانیهای گفت: «افزایش شفافیت ذخایر اتمی کشورها برای تلاشهای عدم اشاعه و خلع سلاح مهم است.»
ایالات متحده پیشتر در پی تصمیم دونالد ترامپ از پیمان منع موشکهای هستهای میانبرد (INF) نیز خارج شده بود. وی با بیان اینکه روسیه به طور مکرر این معاهده را نقض کرده گفته بود خواهان توافق جدیدی است که چین را نیز شامل شود. روسیه نیز پس از آمریکا متقابلا از این معاهده خارج شد.
با این حال پس از به قدرت رسیدن جو بایدن، دولت آمریکا بلافاصله پیشنهادی برای تمدید ۵ ساله پیمان کاهش تسلیحات هستهای دو جانبه با روسیه موسوم به «نیو استارت» (New START) را مطرح کرد که با موافقت ولادیمیر پوتین رئیسجمهور این کشور مواجه شد.
بر اساس این توافق، تعداد کلاهکهای هستهای فعال در آمریکا و روسیه به ۱۵۰۰ عدد خواهد رسید.
هفته گذشته دیپلماتهای روسی و آمریکایی پشت درهای بسته در ژنو مذاکراتی را برای آغاز گفتگوها در مورد جانشین کردن پیمان قبلی و همچنین کنترل تسلیحات متعارف انجام دادند.
یک مقام آمریکایی مذاکرات را «سازنده» خواند، با این حال هر دو طرف تاکید کردهاند صرف برگزاری مذاکرات خود نکتهای مثبت است.
بر اساس گزارش ماه ژانویه موسسه بینالمللی تحقیقات صلح استکهلم ایالات متحده دارای ۵ هزار و ۵۵۰ کلاهک بوده است، در حالی که روسیه ۶ هزار و ۲۵۵، چین ۳۵۰، بریتانیا ۲۲۵ و فرانسه ۲۹۰ کلاهک داشتهاند. هرچند آمار این موسسه که شامل کلاهکهای از رده خارج میشود که در آمار وزارت خارجه آمریکا محاسبه نمیشوند.
بر اساس اعلام موسسه بینالمللی تحقیقات صلح هند، پاکستان، اسرائیل و کره شمالی نیز در مجموع با هم حدود ۴۶۰ کلاهک هستهای دارند.
یورونیوز