اقتصاد ۲۴-رسانههای دولتی کره شمالی روز دوشنبه ۱۳ سپتامبر (۲۲ شهریور) گزارش دادند که پیونگیانگ، «موشک کروز دوربرد» جدید را در تعطیلات آخر هفته آزمایش کرد. ایالات متحده آمریکا میگوید این کشور مجهز به سلاح هستهای، همسایگان خود و کشورهای دیگر را تهدید میکند.
تصاویر روزنامه رودونگ سینمون نشان میدهد یک موشک در حال خروج از پنج لوله پرتابکننده موشک است و موشک دیگر در پرواز افقی قرار دارد.
طبق گزارش خبرگزاری فرانسه به نقل از تحلیلگران چنین سلاحی نشان دهنده پیشرفت چشمگیر کره شمالی در فناوری تسلیحاتی است. بر اساس گزارش خبرگزاری رسمی کرهشمالی، این آزمایش روزهای شنبه و یکشنبه انجام شد.
طبق این گزارش، این موشکها ۱۵۰۰ کیلومتر را در دو ساعت طی کردند تا با گذر بر فراز کرهشمالی و آبهای سرزمینی آن به اهداف مشخص شده اصابت کنند.
بیشتر بخوانید: کره شمالی احتمالا فعالیت رآکتور تولید پلوتونیوم خود را از سر گرفته
کرهشمالی این موشک را «سلاح استراتژیک با اهمیت فوقالعاده» نامید و گفت که آزمایشها موفقیت آمیز بوده است و این کشور را به «وسیله بازدارنده موثر دیگری» در برابر «نیروهای متخاصم» مجهز میکند.
کره شمالی بهدلیل برنامههای تسلیحاتی هستهای و موشکهای بالستیک خود تحت تحریمهای بینالمللی قرار دارد با این حال این کشور معتقد است که باید با این سلاحها در برابر تهاجم آمریکا از خود دفاع کند.
پارک وون گون، استاد مطالعات کرهشمالی در دانشگاه سئول کره جنوبی به خبرگزاری فرانسه گفت که این موشک «تهدید قابل توجهی» است.
پارک افزود: «اگر کره شمالی یک کلاهک هستهای را به اندازه کافی کوچک کرده باشد، میتواند بر روی یک موشک کروز نیز بارگذاری شود.»
وی معتقد است که به احتمال زیاد آزمایشهای بیشتری برای توسعه سیستمهای تسلیحاتی مختلف انجام میشود.
به گفته این کارشناس، آزمایش این موشکها پاسخی به مانورهای مشترک نظامی کرهجنوبی و آمریکا در ماه گذشته بود.
جفری لوئیس از موسسه مطالعات بینالمللی میدلبری در توییتری نوشت که موشکهای گزارش شده قادر به حمل کلاهک علیه اهداف «در سراسر کره جنوبی و ژاپن» خواهند بود.
وی افزود: «یک موشک کروز زمینی میان برد یک توانایی بسیار جدی برای کره شمالی است.»
واکنشها به این آزمایش چه بود؟
ارتش کره جنوبی که به طور معمول نخستین منبع اطلاعات درباره آزمایشهای موشکی کره شمالی است هیچ گونه پرتابی را در آخر هفته اعلام نکرده بود. آنها گفتند که تحولات اخیر را با اطلاعات واشنگتن و سئول بررسی میکنند.
با این حال فرماندهی هند و اقیانوس آرام ایالات متحده در بیانیهای اعلام کرد که این گزارشها «تمرکز مستمر کره شمالی بر توسعه برنامه نظامی خود و تهدیدهایی را که برای همسایگان و جامعه بینالمللی ایجاد میکند»، نشان میدهد.
این نهاد بار دیگر تاکید کرد که تعهد آمریکا برای دفاع از کره جنوبی جاییکه حدود ۲۸ هزار و ۵۰۰ سرباز برای محافظت از آنها در برابر همسایه شمال مستقر است و ژاپن «همچنان آهنین» باقی میماند.
بیشتر بخوانید: کیم جونگ اون، لاغرتر از همیشه ظاهر شد
ژاپن نیز اعلام کرد که از این آزمایشها بسیار نگران است. کاتسونوبو کاتو، دبیر کابینه ژاپن گفت موشکهای کره شمالی با چنین بردی «تهدیدی جدی برای صلح و امنیت ژاپن و مناطق اطراف آن است.» وی با اشاره به تلاشها ژاپن برای تقویت قابلیت دفاع موشکی خود گفت: «ما بسیار نگران هستیم.» وی تاکید کرد که توکیو با واشنگتن و سئول برای جمع آوری اطلاعات درباره آخرین آزمایشها کره شمالی همکاری میکند.
به نظر میرسد که کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی در مراسم پرتاب این موشکها حضور نداشت و پاک جونگ چون، مقام ارشد نظامی کیم شلیکهای آزمایشی را مشاهده کرده است و از دانشمندان دفاعی کشور خواسته است «هر کاری را برای افزایش توانایی نظامی» کره شمالی انجام دهند.
این آزمایشها نخستین مورد آزمایش از ماه مارس تا کنون از سوی کره شمالی است که از سال ۲۰۱۷ آزمایش هستهای یا آزمایش موشک بالستیک قاره پیما انجام نداده است.
این آزمایشها چند روز پس از رژه در پیونگ یانگ به مناسبت هفتادوسومین سالگرد تاسیس این کشور انجام شد.
یورونیوز