تاریخ انتشار: ۲۱:۱۵ - ۲۱ مهر ۱۴۰۰

ابهام در عملکرد مالی فروشگاه‌های زنجیره‌ای «رفاه»

شرکت فروشگاه‌های زنجیره‌ای رفاه در سال ۷۴ به صورت سهامی‌عام تاسیس شد. این شرکت پس از فرآیند انتقال مالکیت از نهاد‌های دولتی و طی روند خصوصی‌سازی در قالب شرکت گروه مدیریت سرمایه رفاه به فعالیت‌های خود ادامه داد. این شرکت در سال ۹۳ در بورس پایه ثبت شد و معاملات سهام آن آغاز شد. ابهام در عملکرد مالی فروشگاه‌های زنجیره‌ای «رفاه»

عملکرد مالی فروشگاه‌های زنجیره‌ای رفاه

اقتصاد ۲۴ - سرمایه شرکت فروشگاه‌های زنجیره‌ای رفاه در ابتدا مبلغ ۳۵۰میلیارد ریال بود که طی دو مرحله در سال‌های۸۱ و ۸۲ به ۴۵۰میلیارد ریال افزایش یافت. در سال ۱۳۹۹ این شرکت با کاهش تعداد فاکتور‌های صادر شده روبه‌رو بود. در گزارش هیات مدیره دلیل این کاهش عدم مراجعه خریداران و تغییر سبک زندگی افراد پس از مواجهه با کرونا ذکر شده است. در بررسی صورت‌های مالی این شرکت نکات مبهم زیادی وجود دارد که تا به حال پاسخ مناسبی در مورد آن‌ها توسط هیات‌مدیره ارائه نشده است.

موضوع فروش ۱۰ میلیون سهم از شرکت توسعه بازار سرمایه تهران به شرکت سرزمین آفتاب جاودان بدون اخذ نظر کارشناسی از جمله مواردی است که حسابرس به آن‌ها اشاره کرده است. در گزارش حسابرس آمده است که هیچ دلیلی برای توجیه فروش و چگونگی کارشناسی سهام فروش رفته و انتخاب خریدار از طرف این شرکت ارائه نشده است. اما این اولین مورد در واگذاری‌های جنجالی درفروشگاه رفاه و شرکت گروه مدیریت سرمایه رفاه نیست. از واگذاری عجیب سهام این شرکت به شرکت‌های سپهر نوید آفرین و بازتاب سهام توس گرفته تا واگذاری برند آوازه به این فروشگاه که بدون روشنگری‌های کافی از طرف مدیران این شرکت انجام گرفت.
رفاه بدون صاحب

در سال‌های گذشته خبر‌های زیادی درمورد واگذاری این شرکت و ابهامات آن منتشر شد. سایت‌های مختلف در این رابطه می‌نویسند: «سهام فروشگاه رفاه به‌عنوان یک شرکت دولتی، در اختیار بانک‌های ملی، صادرات، ملت، تجارت، سپه و سازمان زمین و مسکن، بیمه ایران، بیمه مرکزی، شهرداری تهران و برخی شهرداری‌های کلان‌شهر‌ها بود، تا زمانی که طی سال‌های ۱۳۹۵ و ۱۳۹۶ با یک اقدام جنجالی، مالکیت ۶۲درصد از سهام این فروشگاه زنجیره‌ای به شرکت‌های «سپهر نوید آفرین» و «بازتاب سهام توس» واگذار شد. بر اساس آمار‌های منتشرشده، سرمایه فروشگاه‌های زنجیره‌ای رفاه با ۲۲۵ شعبه (در زمان واگذاری) و گردش مالی سالانه هزار میلیارد تومان و نزدیک به چهار هزار پرسنل بیش از پنج هزار میلیارد تومان تخمین زده می‌شد و به سوددهی خوبی هم رسید و روند رو به رشدی داشت، اما ناگهان چوب حراج به این سرمایه قابل توجه که در طول سال‌ها توسط مردم ایجاد شده بود، زده شد و ۶۲ درصد سهام این فروشگاه تنها با رقم ۴۶۵ میلیارد تومان فروش رفت. اما پس از اطلاع از ماجرای فروش سوال‌برانگیز ۶۲درصد سهام فروشگاه به قیمت ناچیز ۴۶۵ میلیارد تومان، به یک معامله جنجالی دیگر می‌رسیم.

بر اساس قرارداد ذیل، برند شرکت «آوازه» طی قراردادی عجیب و به قیمت نجومی‌۳۴۸ میلیارد تومان، توسط شرکت «آتیه فروز سبحان» به شرکت «مدیریت سرمایه رفاه» فروخته می‌شود. سوال این است که اگر برند گمنام «آوازه» ۳۴۸ میلیارد تومان ارزش‌گذاری شده، چرا و به چه علت برند خوشنام و معتبر «رفاه» با املاک و تجهیزات و دارایی‌ها و... فقط ۷۷۰ میلیارد تومان ارزش‌گذاری می‌شود و گروهی ۶۲ درصد سهام را به‌صورت اقساط خریده و مالک و تصمیم‌گیر تمام ۱۰۰ درصد اموال و دارایی فروشگاه رفاه شده‌اند.»

به گزارش همین سایت‌ها این شرکت در سال ۹۸ با بدهی ۲ هزارمیلیارد تومانی روبه‌رو بود که عمدتا به تامین‌کنندگان کالا برای این شرکت مربوط می‌شدند. در سال ۹۹ درآمد‌های عملیاتی این شرکت با افزایش ۴۴ درصدی روبه‌رو شد، که طبق گزارش هیات مدیره بخش عمده‌ای از این افزایش در درآمد از طریق فروش دارایی‌های ثابت بوده است که با توجه به ابهامات ذکر شده از طرف حسابرس معادلات در این شرکت پیچیده‌تر می‌شود و ابهامات افزایش می‌یابد.
بررسی صورت‌های مالی «رفاه»

در جدول (۱) برخی از نسبت‌های مالی برای این شرکت آمده است. طبق اعداد جدول، حاشیه سود عملیاتی برای این شرکت حدود ۵/ ۲ درصد است که در مقایسه با سایر شرکت‌های فعال در صنعت خرده‌فروشی پایین است. این نسبت پایین در کنار شرایط تورمی‌در ایران ریسک‌های زیادی را در روند سود سازی شرکت ایجاد می‌کند. بازده دارایی‌ها نیز به حدود ۱۸ درصد رسیده که در وضعیت مناسبی قرار ندارد. البته باید توجه داشت که این نسبت در طول دوره‌های گذشته در حال بهبود است. جمع بدهی به حقوق صاحبان سهام این شرکت نیز در حدود ۹/ ۷ است که نشان می‌دهد این شرکت در سه ماه منتهی به تیرماه سال جاری نسبت به دوره قبل از منابع خارجی برای تامین مالی خود بیشتر از منابع داخلی شرکت استفاده کرده است. نسبت بالای بدهی به حقوق صاحبان سهام می‌تواند، منجر به پرداخت هزینه بهره مازاد شود و معمولا به این معنا است که شرکت بیشتر از بدهی، در تامین مالی استفاده کرده است.

اگر مقدار بدهی زیادی در تامین مالی شرکت استفاده و باعث افزایش نسبت بدهی به حقوق صاحبان شود؛ شرکت بالقوه باید درآمد بیشتری نسبت به وقتی که تامین مالی خارجی نکرده بود، تولید کند. اگر به این طریق درآمد شرکت به مقدار قابل توجهی نسبت به هزینه بدهی (هزینه بهره) افزایش پیدا کند، سهامداران از درآمد بیشتری با مقدار سرمایه گذاری قبلی‌شان در شرکت بهره مند می‌شوند.

نسبت بدهی این شرکت نیز به ۲/ ۱ درصد می‌رسد که در مقایسه با مدت مشابه در سال ۹۹ افزایش یافته. افزایش این نسبت‌ها در مجموع افزایش ریسک را در این شرکت نشان می‌دهد. نسبت پوشش بهره، دفعاتی که شرکت می‌تواند بهره بدهی‌هایش را قبل از بهره و مالیات، با درآمدش پرداخت کند را نشان می‌دهد. هرچه این نسبت پایین‌تر باشد احتمال ورشکستگی شرکت بالا می‌رود. در طول دوره‌های گذشته این نسبت برای «رفاه» بهبود یافته است. در سه ماه منتهی به تیرماه سال‌جاری این نسبت در حدود ۱۹ درصد بود که با وجود بهبود هنوز بسیار پایین است. نسبت آنی نیز برای این شرکت پایین‌تر از یک است. اگر نسبت آنی پایین‌تر از یک باشد نشان می‌دهد که شرکت در پرداخت بدهی‌های جاری خود با ریسک روبه‌رو شده است. نسبت آنی در طول دوره مورد بررسی در حال کاهش است که نشان از کاهش توانایی شرکت برای عمل به تعهدات کوتاه مدت دارد. درمجموع بررسی نسبت‌های ذکر شده نشان می‌دهد با وجود بهبود تدریجی عملکرد مالی این شرکت، فعالیت‌های شرکت همچنان با ریسک مواجه است.

از سال ۹۷ خرید و فروش سهام این شرکت غیر مجاز است. طبق اعلام سازمان بورس اوراق بهادار این شرکت مشمول ماده ۳۶ قانون احکام دائمی برنامه‌های توسعه کشور شده است. عدم ثبت سهام منتشر شده، مطابق با ترتیبات مقرر با ماده ۴۵ قانون بازار اوراق بهادار، معاملات سهام ثبت شده در خارج از چارچوب مشخص شده معاملات اوراق بهادار، ابهام در سوابق معاملات انجام شده اوراق، عدم ثبت نهاد‌های مالی که مالکیت آن در اختیار مدیران و هیات‌مدیره شرکت‌های عرضه شده است و...، از جمله مواردی است که بر اساس آن شرکت‌ها ذیل این قانون قرار می‌گیرند.

ابهام در عملکرد مالی فروشگاه‌های زنجیره‌ای «رفاه»

منبع: دنیای اقتصاد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۱ خرداد ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز سه‌شنبه ۱ خرداد ۱۴۰۳ + جدول

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

گمانه‌زنی درباره تعطیلی عروسی‌ها در ایام عزای عمومی؛ بی‌خبری ادامه دارد/ رئیس اتحادیه تالار‌های پذیرایی: فعلا بی‌سروصدا جشن بگیرید

معرفی جنگنده بمب افکن فانتوم F۴ آمریکا

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز سه‌شنبه ۱ خرداد ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع زعفران + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز سه‌شنبه ۱ خرداد ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های میتسوبیشی اوتلندر، لنسر و میراژ در بازار امروز + جدول

اولین عکس از خانواده شهید امیرعبداللهیان

قیمت سکه پارسیان امروز سه‌شنبه ۱ خرداد ۱۴۰۳ + جدول

فیلم/ استقبال اعضای دولت از پیکر ابراهیم رئیسی در فرودگاه

عکس/ مراسم تشییع جنازه حادثه بالگرد رئیسی در تبریز

عکس/ توییت جنجالی آمنه‌سادات ذبیح‌پور علیه محمود احمدی نژاد

عکس/ جمیله علم‌الهدی هنگام بدرقه رئیسی

تصویری از مالک رحمتی استاندار آذربایجان شرقی و پسرش

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

متن متفاوت نفیسه روشن برای تسلیت شهادت رئیسی

عکس/استوری پربازدید ژیلا صادقی برای ابراهیم رئیسی

عکس/تغییر چهره نازنین بیاتی در عکس جدیدش

چشم انداز مبهم اقتصاد ایران؛ همه چیز وابسته به دو انتخابات مهم/ سیاست بانک مرکزی در تخریب بورس، برخلاف منافع اقتصادی کشور است

آرتروز انگشت شست پا چیست؟

عکس شوکه‌کننده‌ای که امروز از تهران ثبت شد

عکس/آماده‌سازی محل دفن رئیس جمهور فقید در حرم مطهر امام رضا«ع»

فردا راس ساعت ۹ صبح نماز بر پیکر رئیس‌جمهور و همراهانش اقامه خواهد شد

عکس قدیمی از رئیسی

عکس‌/تصادف شدید هافبک سابق استقلال در راه تهران

روز پنجشنبه؛ پیکر امیرعبداللهیان در حرم حضرت عبدالعظیم (ع) به خاک سپرده می‌شود

برنامه جدید امتحانات پایه ششم و نهم

فیلم/حرف‌های مادر آیت الله رئیسی پس از شهادت

رئیس دفتر رئیس جمهور: بعد از سانحه سقوط بالگرد من ۳ یا ۴ بار با آقای آل هاشم صحبت کردم

صدراعظم آلمان شهادت سید ابراهیم رئیسی را تسلیت گفت

نامه مهم اژه‌ای خطاب به نمایندگان مجلس

برقراری قطار‌های فوق العاده تهران-مشهد

عکس/دیوارنگاره میدان جهاد به یاد شهدای خدمت تغییر کرد

فیلم/روایت تاثربرانگیز ۳ نفر اولی که به بالگرد رئیسی رسیدند

فهرست شعب کشیک بانک سینا در روز چهارشنبه دوم خردادماه ۱۴۰۳ اعلام شد

علاقه رئیس‌جمهور شهید به این شخصیت طنز

تمدید فعالیت مترو تهران امشب تا ساعت ۲۴

عکس/ جمیله علم‌الهدی هنگام بدرقه رئیسی

فیلم / گریه و بی‌تابی شدید وزرای دولت

عکس/۱۳۶۰؛ مراسم تشییع دومین رئیس جمهور

عکس/ احمدی نژاد در افتتاحیه مجلس خبرگان

گاف تاریخی بایدن در سخنرانی جدیدش

واکنش مهدی ترابی به شهادت آیت الله رئیسی

مرگ بیش از ۲ هزار ایرانی در سانحه هوایی تا دی ماه ۱۳۹۸

چشم‌انداز اقتصاد ایران بعد از ابراهیم رئیسی

کدام سبزیجات برای لاغری خوب است؟

عکس/ توییت جنجالی آمنه‌سادات ذبیح‌پور علیه محمود احمدی نژاد

راهکار جالب و جدید برای درمان افسردگی

ماجرای دیه شهدای سانحه بالگرد رئیسی چه می‌شود؟

اقامه نماز رهبر انقلاب بر پیکر رئیس‌جمهور و همراهانش

عکس/ مجلس یازدهم به پایان رسید

ستاره پرسپولیس پدر شد+ عکس

اعلام برنامه جدید امتحانات نهایی دانش‌آموزان+ عکس

فیلم/ ورود پیکر ابراهیم رئیسی به قم

زمان برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری مشخص شد

محمدرضا گلزار از جان ورزش چه می خواهد؟

فیلم/ نشست شانگهای هم با یک دقیقه سکوت

فیلم/ پیکر ابراهیم رئیسی توسط ارتش تشییع شد

فیلم/ بازگشت رئیس‌جمهور از آخرین سفر استانی

فیلم/ استقبال اعضای دولت از پیکر ابراهیم رئیسی در فرودگاه

عکس/ جدول زمان‌بندی انتخابات ریاست‌جمهوری

نگاهی به سوابق علی باقری، سرپرست جدید وزارت خارجه؛ سکان سیاست خارجی در اختیار چه کسی است؟

نیم‌سکه پرچمدار بیشترین کاهش قیمت در بازار طلا

وداع امشب تهرانی‌ها با ابراهیم رئیسی و همراهانش

فیلم/ انتقال پیکر ابراهیم رئیسی و همراهانش به تهران