تاریخ انتشار: ۰۹:۰۳ - ۱۳ آذر ۱۴۰۰

خسارت ۲۲ هزار میلیاردی کرونا به گردشگری

از سه‌ماه گذشته که صنعت گردشگری فعالیت خود را مجددا آغاز کرده، حجم کمی از گردشگران برای اقامت خود بوم‌گردی‌ها را انتخاب کرده‌اند. علت اصلی این امر نیز کاهش فعالیت تور‌های گردشگری است، زیرا اغلب تورگردانان هم با کاهش مسافر مواجه بوده اند.

خسارت ۲۲ هزار میلیاردی کرونا به گردشگری

اقتصاد ۲۴- براساس آمار‌های رسمی، در ایران هزار و ۲۷۳ هتل دارای مجوز فعالیت می‌کنند که سالانه حجم زیادی از مسافران و توریست‌های داخلی و خارجی را در خود اسکان می‌دهند و با شیوع ویروس کرونا اغلب مشاغل در کشور‌ها دستخوش رکود و مشکلات شده‌اند. در این میان با کاهش فعالیت‌های مربوط به گردشگری در کشور، هتل‌ها نیز به یکی از زیانبارترین مراکز خدماتی تبدیل شده‌اند. به‌طوری‌که از اسفند ۹۸ تا آبان ۱۴۰۰ خسارتی بالغ‌بر ۲۲ هزار میلیارد تومان به آن‌ها وارد شده است.

درواقع با همه‌گیری ویروس کرونا و کاهش سفر‌ها این اماکن خالی از مسافر شده‌اند و در شرایط نامطلوبی قرار گرفته‌اند و از سوی دیگر با توجه به اینکه هزینه جاری هتل‌ها که شامل آب، برق، گاز، حقوق پرسنل و مالیات، جزء هزینه نگهداری محسوب می‌شوند؛ هزینه نگهداری مبلغ قابل‌توجهی است. بخش دیگر زیان‌ها، متوجه اقامتگاه‌های بوم‌گردی کشور بوده. فعالان این بخش می‌گویند تاکنون به‌علت شیوع کرونا و تعطیلی‌های دستوری، حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد از بوم‌گردی‌ها آسیب جدی دیده‌اند که اغلب متضرران افرادی هستند که فعالیت خود را تازه آغاز کرده و در حوزه بوم‌گردی نوپا بوده‌اند.

تخفیف ۵۰ درصدی هم هتل‌ها را پر نکرد

مشکلات مراکز خدماتی و ازجمله هتل‌ها تا آنجایی پیش رفته که براساس اظهارات فعالان این بخش، حتی در برخی زمان‌ها که کرونا در پایین‌ترین سطح خود قرار می‌گرفت و ممنوعیت برای سفر وجود نداشت و اجازه فعالیت ۵۰ درصدی به آن‌ها داده می‌شد، اغلب هتل‌های از دو تا پنج ستاره برای مسافرانی که در هتل اقامت کنند، تخفیف‌های ۳۰ تا ۵۰ درصدی درنظر گرفته بودند، اما بااین‌حال استقبال چندانی از سوی گردشگران نشد و همین امر خسارت مالی قابل‌توجهی به این نوع از اقامتگاه‌ها وارد کرد. کمبود گردشگر در هتل‌ها موجب شد اغلب هتلداران برای کاهش زیان حاصل از این امر از حجم نیروی کاری خود کاسته و با کمترین ظرفیت کارکنان خود هتل خود را اداره کنند تا بتوانند هزینه‌های جاری خود را تا حد امکان کاهش دهند.

درخصوص میزان خسارت کرونا به هتل‌ها جمشید حمزه‌زاده، رئیس جامعه هتلداران ایران به «فرهیختگان» گفت: «از زمان شروع کرونا تاکنون بیشترین آسیب را در صنعت گردشگری هتل‌ها دیده‌اند، زیرا اگر نگاهی به هزینه نگهداری آن‌ها انداخته و محاسبه کنیم، متوجه خواهیم شد صاحبان این نوع از اقامتگاه‌ها نه‌تن‌ها سودی را که در چندسال اخیر به‌علت فعالیت در این حوزه به‌دست آورده بودند از دست داده‌اند، بلکه برخی برای تامین هزینه نگهداری هتل‌های خود مقروض نیز شده‌اند.»

وی افزود: «از اسفند ۹۸ تا پایان آبان امسال هتل‌ها و مراکز اقامتی مجاز رسمی مانند مسافرخانه‌ها، هتل‌آپارتمان‌ها و... ۲۲ هزار میلیارد تومان زیان مالی داشته‌اند که برای جبران چنین زیانی تنها امید ما دوران پساکروناست.»

هتل‌هایی که به حراج گذاشته شده‌اند

حمزه‌زاده درباره تغییر کاربری هتل‌ها عنوان کرد: «تاکنون هتلی تغییر کاربری نداده است و شاید علت آن مراحل سخت تغییر کاربری باشد که افراد را از این کار منصرف می‌کند، اما از ابتدای شیوع کرونا تا الان برخی هتلداران هتل‌های خود را فروخته یا به دیگری واگذار کرده‌اند که آمار دقیق از این امر در اختیار هیچ‌ارگانی نیست. درواقع همیشه افرادی در این صنف بوده‌اند که هتل‌های خود را به‌فروش می‌رساندند، اما در این دوران حجم فروش هتل‌ها افزایش یافته است.»

وی گفت: «ضریب اشغال هتل‌ها در دوران شیوع کرونا به‌شدت پایین بوده، به‌طوری‌که در بهترین حالت (در دوران کاهش شیوع کووید-۱۹) به‌صورت میانگین ۱۰ درصد هتل‌ها اسکان مسافر داشته‌اند، اما در سه‌ماه گذشته که ممنوعیت‌های سفر لغو شده، این رقم روند افزایش به خود گرفته و به حدود ۲۵ درصد رسیده است. بیشترین درصد اشغال هتل‌ها و مراکز اقامتی رسمی و دارای مجوز مربوط به شهر‌های توریست‌پذیر هستند که معمولا گردشگران زیادی این مناطق را برای سفر انتخاب می‌کنند.»

بررسی‌ها نشان می‌دهد شیوع ویروس کووید-۱۹ از اسفند سال ۹۸ تاثیر قابل‌توجهی بر گردشگری ایران گذاشته است، به‌طوری‌که تعداد گردشگرانی که در هفت‌ماهه ابتدایی سال ۹۹ وارد کشورشده‌اند نسبت به مدت زمان مشابه در سال گذشته ۹۴ درصد منفی بوده است. بوم‌گردی‌ها یکی از اقامتگاه‌هایی هستند که گردشگران خارجی از آن استقبال می‌کردند و تمایل به اقامت در آن‌ها را داشتند، اما با کاهش سفر این نوع از اقامتگاه‌های سنتی نیز آسیب جدی دیده‌اند. تعطیلی‌های دستوری موجب شدند که حتی گردشگران داخلی در دوران کرونا نتوانند از آن‌ها برای اقامت استفاده کنند.

در کشور ما حدود سه هزار بوم‌گردی وجود داشتند که براساس اعلام وزارت گردشگری حدود دوهزار و ۷۰۰ واحد از این اقامتگاه‌ها مجوز خود را دریافت کرده و مابقی در پروسه تایید یا ثبت بوم‌گردی‌شان بودند.»


بیشتر بخوانید: عراقی‌ها در ایران چقدر خرج می‌کنند؟


بوم‌گردی‌ها درواقع اقامتگاه‌هایی از خانه روستاییان هستند که مسافران با اقامت در آن‌ها می‌توانند یک زندگی روستایی را تجربه کنند، به‌گونه‌ای که در زمان اقامت خود با افراد خانوار روستایی به مشاغل روستایی همچون کشاورزی یا دامپروری می‌پردازند. همچنین با تجهیزات کم موجود در روستا‌ها و خانه‌های روستایی زندگی می‌کنند، اما متاسفانه امروزه برخی بوم‌گردی‌ها به اقامتگاه‌هایی تبدیل شده‌اند که با وسایل و امکانات شهری تجهیز شده‌اند و خبری هم از تجربه زندگی روستایی برای گردشگران نیست.

۵۰ درصد بوم‌گردی‌ها از کرونا آسیب دیده‌اند

مازیار آل‌داوود، پدر بوم‌گردی ایران و رئیس هیات‌مدیره جامعه حرفه‌ای اقامتگاه‌های بوم‌گردی کشور درباره حجم اقامت در بوم‌گردی‌ها عنوان کرد: «حجم سفر‌ها کمتر شده و اقامت در این نوع اقامتگاه‌ها روند کاهشی به خود گرفته است، به‌طوری‌که تا سه‌ماه گذشته به‌صورت دستوری این اقامتگاه‌ها تعطیل بودند. تاکنون به علت شیوع کرونا و تعطیلی‌های دستوری حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد از بوم‌گردی‌ها آسیب جدی دیده‌اند که اغلب متضرران افرادی هستند که فعالیت خود را تازه آغاز کرده‌اند و در حوزه بوم‌گردی نوپا بوده‌اند.

تاکنون حدود ۲ درصد از این بوم‌گردی‌ها تعطیل شده یا تغییر کاربری داده‌اند و صاحبان آن‌ها از حضور در این شغل صرفنظر کرده‌اند و در شغل دیگری مشغول به فعالیت شده‌اند. اغلب افرادی که در بوم‌گردی‌ها فعالیت می‌کنند روستانشینان هستند که شغل اصلی آن‌ها در روستا کشاورزی و دامپروری است، به همین دلیل با شیوع کرونا روستاییانی که بخشی از خانه خود را به اقامتگاه بوم‌گردی اختصاص داده بودند، آسیب جدی به معیشت و زندگی آن‌ها وارد نشده و در مقابل افرادی که از شهر‌ها به روستا‌ها جهت تاسیس بوم‌گردی مراجعه کرده‌اند، بیشترین آسیب به آن‌ها وارد شده است.

حدودا ۳۰ تا ۴۰ درصد از صاحبان بوم‌گردی‌ها کسانی هستند که از شهر‌ها به روستا‌ها سفر و چنین اقامتگاهی را تاسیس کرده‌اند. گفتنی است از ابتدای شکل‌گیری این نوع اقامتگاه‌ها که مخصوص روستانشینان بود، قرار شد آن‌ها را به‌عنوان یک شغل ثابت و اول در نظر نگیرند و تنها کمک معیشتی برایشان باشد.»

کاهش ۵۰ درصدی اقامت در بوم‌گردی‌ها

رئیس هیات‌مدیره جامعه حرفه‌ای اقامتگاه‌های بوم‌گردی کشور اظهار داشت: «از سه‌ماه گذشته که صنعت گردشگری فعالیت خود را مجددا آغاز کرده، حجم کمی از گردشگران برای اقامت خود بوم‌گردی‌ها را انتخاب کرده‌اند. علت اصلی این امر نیز کاهش فعالیت تور‌های گردشگری است، زیرا اغلب تورگردانان هم با کاهش مسافر مواجه بوده‌اند و مسافران کمتری را به روستا‌ها و مناطق بکر می‌آورند تا در این اماکن اقامت کنند.»

وی عنوان کرد: «براساس آمار‌ها از اول پاییز امسال که حوزه گردشگری فعال شده، تاکنون حداقل حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد با ریزش مسافر نسبت مدت زمان مشابه در دوران قبل از شیوع ویروس کرونا مواجه بوده‌ایم. به‌طوری‌که در مناطق گردشگرپذیر اغلب بوم‌گردی‌ها صرفا در آخر هفته مسافر داشته‌اند و حجم مسافران خارجی نیز در سه ماه گذشته چندان چشمگیر نبوده است. درصورتی‌که در دوران قبل از شیوع کووید-۱۹ در ایام هفته مسافران ایرانی و خارجی زیادی برای اقامت بوم‌گردی را انتخاب می‌کردند.» آل داوود گفت: «اولین بوم‌گردی ایران متعلق به من بود که با توجه به شرایطی که کرونا ایجاد کرده، در آن تغییر کاربری دادم و آن را تعطیل کرده‌ام.»

منبع: روزنامه فرهیختگان
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ رضا ارحام صدر و محمدرضا شجریان

فیلم/ ۵ رویداد بامزه در مراسم سوگند رئیس جمهور‌های آمریکا

پیش بینی قیمت دلار فردا ۲ بهمن ۱۴۰۳/ سرنوشت دلار پس از تحلیف

عموی تتلو: وکیل خبر صدور حکم اعدام را تایید کرد

گلایه زائران ایرانی از هزینه میلیونی سفر حج

پیش‌بینی بورس فردا سه‌شنبه ۲ بهمن ۱۴۰۳

فیلم/ پاسخ جالب یک روانشناس زن به سوال کامران نجف‌زاده: دیت اول را چه کسی باید حساب کند؟

پزشکیان: آماده گفت‌وگو با آمریکا هستیم

ازسرگیری فعالیت کنسولگری ترکیه در حلب سوریه

پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا ۲ بهمن ۱۴۰۳/ افزایش قیمت طلا با سیگنال سیاسی

انتقاد مقام طالبان به تعطیلی مدارس دخترانه

جزئیات بازداشت اعضای یک شبکه تندرو تکفیری در کرمانشاه

سرطان پانکراس یا سرطان لوزالمعده چه علائمی دارد؟

داشتن پوست شفاف و سلامت مفاصل با این مواد خوراکی

عکس/ حال و هوای خیابان بوعلی همدان ۵۷ سال پیش

عکس/ تیپ خاص هوشمند عقیلی و حسن شماعی زاده ۵۰ سال پیش

ترس از پرواز یا ایروفوبیا چیست؟

فیلم/ آتش‌سوزی مهیب در مس سونگون

بهترین آجیل برای کودکان کدام است؟

اهمیت کارآفرینی در توسعه اقتصادی چیست؟

جزئیات پرونده فروش دارو‌های بیماران سرطانی در تبریز

عکس/ گریم بی نظیر فردین و فرامرز قریبیان در فیلم غزل سال ۱۳۵۵

اینفوگرافی/ اثرات خطرناک رژیم‌های لاغری غیراصولی

عکس/ آشتی‌کنان رامین رضاییان و سیدحسین حسینی مقابل استقلالی‌ها

عکس/ استوری دردناک و غم انگیز عمو پورنگ

عکس/ اصفهان گردی غزل شاکری و همسرش با تیپ اروپایی

شاپور دوم یا شاپور ذوالاکتاف کیست و چگونه امپراتوری ساسانی را به اوج اقتدار رساند؟

عکس/ چهره کاملا متفاوت رامین رضاییان

عکس/ یک خانه عجیب با نشان نازی‌ها در یزد

سیاست‌های اقتصادی ترامپ بازار جهانی را به کدام سو می‌برد؟

عکس/ تیپ اروپایی گوگوش با شنل مخمل ۴۶ سال پیش

روبرتو پیاتزا: می‌خواهم کار ولاسکو را در ایران انجام دهم

ماجرای قمه‌کشی در بیمارستان لقمان چه بود؟

عکس/ گارد جاویدان مقابل مقبره رضاخان ۶۲ سال پیش

رامین رضاییان تنبیه شد

عکس/ حضور جنجالی قاضی صلواتی در مراسم تشییع قضات رازینی و مقیسه

جزئیات جدید درباره زندگی عامل ترور قاضی مقیسه و رازینی

عکس/ تجدید خاطره بهنوش بختیاری در اینستاگرام با این متن خنده دار

فیلم/ بارش شدید برف هم اکنون در پیرانشهر

ارزش سهام عدالت امروز دوشنبه ۱ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

موشک کروز تاروس KEPD ۳۵۰

عکس/ نوشتن عقدنامه با زعفران در محله کن ۱۰۸ سال پیش

متأسفانه عده‌ای موضوع اشتغال را به مستمسکی برای زدن نهاد وکالت تبدیل کردند

جزئیات وحشتناک کودک‌آزاری در بوکان

نرسی پسر شاپور یکم ساسانی کیست؟/کسیکه رومیان او را نارسِس نامیدند

غبار فراموشی بر زادگاه فردوسی

قیمت قند و شکر امروز + جدول

عکس/ ترکیب استقلال مقابل شمس آذر

قیمت خودرو‌های جک و لیفان کرمان موتور امروز

هشدار هواشناسی؛ آغاز بارش برف و باران شدید در این استان‌ها